ФАС бореться з «Роснефтью» за ціни на бензин

  1. Федеральна антимонопольна служба (ФАС) винесла попередження «Роснефти», зажадавши повернути знижені...

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) винесла попередження «Роснефти», зажадавши повернути знижені обсяги відвантаження нафтопродуктів дрібним оптом на внутрішній ринок до 8 червня.

Заступник керівника ФАС Росії Анатолій Голомолзин заявив, що саме зниження поставок нафтопродуктів на внутрішній ринок викликало зростання оптових цін на бензин і дизельне паливо.

Під даними Росстату, роздрібні ціни на бензин в Росії з початку року по кінець травня виросли на 5,3%, на дизельне паливо - на 5,9%. за даними ФАС , З початку року на заправках бензин подорожчав на 3,5%, дизельне паливо - 4,1%.

Представник «Роснефти» Михайло Леонтьєв, коментуючи заяву ФАС, вказав три основні причини зростання цін на бензин: «Перша - системна. Це податковий маневр, який створив економічну модель, яка стимулює експорт сировини на шкоду переробці, тому що переробка стала збитковою на більшості НПЗ. Друга причина - збільшення податкового навантаження, а також зростання акцизів. 70% вартості бензину - податки, крім того, акцизи виросли за останній рік на 7%. Все це співпало з третьою причиною - зростанням цін на саму нафту ». Зниження відвантаження палива на російський ринок Леонтьєв пояснив плановим ремонтом нафтопереробних заводів.

Уряд Росії вирішило в 2018 році додатково підвищити акцизи на паливо - на 50 копійок за літр з 1 січня і потім на таку ж суму з липня. Це значно перевищило передбачуваний раніше зростання акцизів.

Незвично в тому, що відбувається те, що сам Голомолзин трохи більше тижня тому назвав ті ж причини подорожчання палива. За даними Федеральної антимонопольної служби на 22 травня, частка податку в кінцевій ціні кожного проданого літра моторного палива - близько 65%: «Саме суттєва податкове навантаження призвела до сильного росту цін на паливо, пояснив заступник керівника ФАС , Зниження акцизів стабілізує ситуацію на ринку ».

Неназвані експерти в матеріалі «Газети.Ру» також називають збільшується з року в рік податкове навантаження основною причиною подорожчання, за їхніми даними, в 2018 році зростання акцизів на бензин склав 6,4%, на дизель - 8,4%. Якщо мати на увазі дані Росстату про зростання цін на бензин, стає очевидним, що нафтопереробники ще й стримували зростання цін.

на тлі обговорень і пошуку джерела проблем в ЗМІ з'явилася інформація , Що в новий уряд розглядає можливість зниження акцизів. У протоколі засідання (яке, втім, в прес-секретаріаті Дмитра Медведєва не підтвердили і в Мінфіні) вказується, що акцизи на тонну бензину можуть бути знижені на 3 тисячі рублів, а на тонну дизеля - на 2 тисячі, що здешевить літр в середньому на 2,2 рубля і 1,7 рубля відповідно. Якщо рішення буде прийнято, то, за даними РБК , Федеральний бюджет недорахується в 2018 році 80 мільярдів рублів.

Чи можна говорити про те, що уряд прохолодно поставився до перспективи відкочування свого рішення в частині акцизів на паливо, якщо ФАС вибрала шлях тиску постачальників?

Генеральний директор «Аналітики товарних ринків» Михайло Турукалов, коментуючи ситуацію РБК, заявив, що якщо постачальники перестануть стримувати зростання цін, літр бензину коштуватиме близько 51 рубля. решта ви знаєте .

Олена Романова 2018-05-31 5:13, 31 травня 2018Чи можна говорити про те, що уряд прохолодно поставився до перспективи відкочування свого рішення в частині акцизів на паливо, якщо ФАС вибрала шлях тиску постачальників?

Новости