ФАС не дає «Газпрому» і «Ренові» набрати повну потужність

ФАС заявила про готовність заблокувати угоду з об'єднання «КЕС-Холдингу» Віктора Вексельберга і «Газпром енергохолдингу» в її первісному вигляді. Енергокомпанії відступати не мають наміру і готові виконати майже будь-які вимоги регулятора ФАС заявила про готовність заблокувати угоду з об'єднання «КЕС-Холдингу» Віктора Вексельберга і «Газпром енергохолдингу» в її первісному вигляді

Фото: Митя Алешковский / BFM.ru

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії як і раніше негативно ставиться до намірів «Газпрому» придбати «КЕС-Холдинг», керуючий енергетичними активами групи «Ренова» Віктора Вексельберга. Про це повідомив глава відомства Ігор Артем'єв.

«Газпром» і «Ренова» 7 липня підписали Угода про наміри об'єднати на базі «Газпром енергохолдингу» свої генеруючі компанії. У разі реалізації операції об'єднана компанія буде найбільшим виробником електроенергії з потужністю понад 50 ГВт. Для порівняння: зараз потужності найбільшого державного гравця в секторі - «Інтер РАО» близько 28 ГВт, а інший державної компанії, "РусГідро", - 25 ГВт. Передбачається, що після угоди «Ренова» отримає 25% плюс 1 акцію об'єднаної компанії, а інша частка дістанеться Газпрому. Операцію планувалося завершити до кінця року.

ТОВ «Газпроменергохолдінг» засновано в 2007 році для консолідації електроенергетичних активів газової монополії. На початок 2011 року компанія контролювала 53,47% акцій «Мосенерго», 51,8% акцій ТГК-1, 57,3% ОГК-2 і 60,6% ОГК-6. Компанія також володіє міноритарними пакетами акцій «Холдингу МРСК», ФСК ЄЕС і «РАО Енергетичні системи Сходу». Встановлена потужність станцій - 36 ГВт. Фінансові показники не розкриваються.

«У такому вигляді ми, звичайно, ніколи не підтримаємо цю угоду», - заявив Артем'єв. За його словами, антимонопольне відомство або відповість «Газпром енергохолдингу» відмовою, або накаже продати частину активів. «Якщо говорити про можливість руху по цьому шляху, то точно ми будемо виставляти структурні вимоги ... Це стосується продажу частини активів, щоб забезпечити реальну конкуренцію», - резюмував глава регулятора.

Представники «Ренови» не коментують рішення ФАС. З представниками «Газпром енергохолдингу» зв'язатися не вдалося.

Претензії до угоди висловлювала і глава Мінекономрозвитку Ельвіра Набіулліна. «З цією угодою серйозну заклопотаність викликає майбутня конфігурація ринку і ризики монополізації, одним з ризиків є в цій ситуації зростання цін на електроенергію на оптовому ринку», - заявляла вона.

Втім, глава і бенефіціар «Ренови» Віктор Вексельберг раніше заявляв, що «КЕС - Холдинг» і «Газпром енергохолдинг» готові будуть виконати вимоги антимонопольного відомства. «Ми, безумовно, виконаємо всі інструкції ФАС, які будуть нам пред'явлені», - пояснював він.

Рішення ФАС не стало сюрпризом, відзначає аналітик ФК «Відкриття Капітал» Сергій Бейден. Якщо угода відбудеться в спочатку задуманому вигляді, то об'єднана компанія перетвориться в національного чемпіона з виробництва енергії: її встановлені потужності складуть близько 52 ГВт, і вона займе домінуюче положення відразу в чотирьох з шести енергосистем. А з урахуванням того, що встановлені потужності всього російського оптового ринку енергії складають близько 180 ГВт, то «Газпром енергохолдинг» і «КЕС-Холдинг» разом займуть більше чверті ринку.

ЗАТ «Комплексні енергетичні системи» створено в 2002 році. На початок 2011 року близько 90% акцій належить Віктору Вексельбергу. Компанія спеціалізується на виробництві і торгівлі тепловою та електричною енергією. Основні активи: 46,14% акцій ТГК-5, 38,4% акцій ТГК-6, 37,57% акцій Волзької ТГК (ТГК-7) і 75% акцій ТГК-9. Встановлена потужність станцій - 16 ГВт. Фінансові показники не розкриваються.

«ФАС раніше заявляла, що в першій ціновій зоні частка компаній може становити близько 35%, а це дуже багато з точки зору конкуренції. Буде необхідно вводити граничну ціну на існуючу потужність, і в такому випадку конкурентний ринок потужності в центральній зоні закриється, що неприйнятно », - вважає аналітик ІК« Трійка Діалог »Олександр Котиков.

На думку експерта, швидше за все, компанії погодяться виконувати всі умови (наприклад, поведінкові), які пред'явить ФАС, не виключені і продажу окремих станцій з метою зниження ринкових часток до дозволеного рівня.

Відзначимо, раніше інтерес до ТГК-6 і ТГК-7, що входять в «КЕС-Холдинг», проявляла державна «Інтер РАО». Обидва холдинги володіють великими пакетами в генеруючих компаніях, але повного контролю немає ні у кого з них.

«ТГК-6 або ТГК-7 може вийти з угоди з« Газпром енергохолдингом », і напевно одна з цих компаній зацікавила б« Інтер РАО », але подібна рокіровка навряд чи влаштує ФАС, - міркує Бейден. - Навіть за цієї умови, об'єднаний «Газпром енергохолдинг" займе домінуюче положення в трьох з шести зон. Компанії напевно буде потрібно продати кілька окремих станцій або піддатися істотним поведінковим обмеженням на ринку електроенергії ».

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?

Новости