Фейки, репліки, аналоги: в чому різниця і чи є в них сенс? Як відрізнити підробку від оригіналу?

Всі знають про існування косметичної марки MAC - це визнаний в усьому світі американський виробник професійної косметики, якою користуються як візажисти, так і "звичайні" споживачі.

У бренда є маса стар-продуктів: кисті, тональні основи, помади, пігменти ... І палетка консилеров, про причетність до якої MAC і не підозрює. Ви вже здогадалися, про що це я?

Так-так, рунет заполонили зображення "культової палетки консилеров MAC", опису їх неймовірних переваг і пропозиції купити їх за супер-вигідною ціною. Все б нічого, але тільки цей бренд не має ніякого відношення до даного творінню підприємливих китайців. Так що ж це насправді? Так-так, рунет заполонили зображення культової палетки консилеров MAC, опису їх неймовірних переваг і пропозиції купити їх за супер-вигідною ціною

Все дуже просто, це - фейк. Фейк (з англійської "fake") перекладається як "підробка", "фальшивка". Тобто, на ділі ми маємо звичайну підробку, що видається за продукт відомого виробника. Все більше нема куди банально: невідома нікому фірма (в кращому випадку фірма - зазвичай це взагалі кустарне виробництво) не може розраховувати на шалений попит в силу своєї невідомості. Опустимо момент якості продукту, нехай воно умовно буде гідним. Так ось, у таких noname є два варіанти:

  • робити собі ім'я за допомогою реклами, залучення блогерів, соцмереж, випуску цікавої продукції на випередження трендів і т.д.
  • піти нечесним шляхом обману споживача. Особливо цей варіант приваблює тих, хто в принципі не збирається витрачати багато зусиль, а лише прагне наживи. Таким "підприємцям" взагалі ні до чого розкручувати власну продукцію, куди простіше видати її за чужу.

Коли вам розповідають, що це "просто митний конфіскат" - вам кажуть неправду. Коли говорять про дешевий виробництві, наприклад, в ОАЕ, за рахунок якого, нібито, ціна нижче - вам теж намагаються продати підробку. До речі, фраза "вироблено в Еміратах, а не у Франції, тому дешевше" - улюблений "аргумент" продавців фальшивої парфумерії.

Як же відрізнити фейк від оригіналу? Є кілька моментів:

  1. Зовнішній вигляд. Невже всерйоз можна припустити, що бренд Urban Decay, у якого, що ні продукт - то черговий хіт, на повному серйозі міг зробити ось таке чудо? Якщо Ви ще сумніваєтеся, то згадайте, як виглядає, наприклад, їх палетка тіней Naked 3 (або будь-яка інша). Тобто, використовували метал, якісний пластик, скло, і раптом - раз, переклинило! Вирішили обійтися дешевим пластиком. Ні, такого не буває. А якщо і буває, то офіційно анонсовано виробником, як, наприклад, лінійка айфонів в пластиці.
  2. Якщо аналіз зовнішнього вигляду товару не дозволив ваших сумнівів, варто звернутися до інтернету, щоб дізнатися, чи існує взагалі в асортименті бренду такий продукт. Отже, "Палітра консилеров Naked". Що ми бачимо? Згадки AliExpress, отзовікі, сумнівні інтернет-магазини ... А офіційний сайт? Немає його в цих посиланнях. Висновок очевидний. Щоб не засмічувати свій мозок зайвою інформацією, можна відразу пройти на офіційний сайт бренду і пошукати "чудо-продукт". Звичайно, є ризик, що супер-пупер-річ була лімітованим виданням, але, погодьтеся, хіт продажів вкрай рідко знімають з виробництва, а якщо і знімають, то залишки розпродають явно не за низькою ціною.
  3. До речі, про ціну: завжди потрібно враховувати цінову категорію марки. І якщо палетка тіней MAC, що складається з дев'яти відтінків, коштує 3200 рублів, то уявіть, скільки б коштував набір з 183 кольорів, існуй він в природі? Звичайно, ніщо не заважає особливо нахабним продавцям завищити свій цінник в десятки разів, але низька ціна однозначно повинна насторожувати.
  4. На оригінальної продукції завжди присутні штрих і Батч-коди, які свідчать про оригінальність. Їх можна перевірити, хоча не завжди це вихід із ситуації, оскільки сайти-дослідник теж множаться зі швидкістю, гідною заздрості. Тому потрібно перевіряти хоча б наявність Батч-коду на товарі.
  5. Якість виконання. Це близько до першого пункту, але вже відноситься до фейк іншого рівня: здавалося б, зовнішній вигляд абсолютно ідентичний. Що тепер? Розглядаємо, наскільки якісно зроблений флакон / тюбик / коробка. Навіть наклеєна криво-косо етикетка - вже привід замислитися. Сюди ж віднесемо і пігментацію декоративної косметики, і аромат конкретного парфуму. Сюди ж відносяться такі нюанси, як товщина і кривизна трубок у флаконі з туалетною водою та інші, здавалося б, дрібниці. Якщо все прочитані вами відгуки говорили про те, що тіні відмінно пігментовані, а ви бачите щось незрозуміле ... Те ну його, від гріха подалі.
  6. "Фішки" виробника. Візьмемо, скажімо, тіні Chocolate Bar від Too Faced. Оригінальна палетка пахне шоколадом, під стать назві. Фейки, здебільшого, цим похвалитися не можуть. Звичайно, далеко не у кожного косметичного продукту є та чи інша родзинка, але якщо щось "таке" має бути, а цього чогось немає ... Думаю, все ясно.

З фейк трохи розібралися. А що таке репліка? Реплікою прийнято вважати точну копію оригіналу, від і до повторює прообраз. Прикладом можуть послужити яйця Фаберже: оригінальні для імператорської сім'ї і їхні репліки для менш титулованих осіб. Це канонічний зразок. Як правило, про такі репліках знають виробники оригіналу і можуть навіть видати ліцензію на виробництво копії. Ви можете уявити таке в відношенні до губної помади, наприклад? Ні? Правильно, тому що в сучасних реаліях реплікою стали називати точну - або просто дуже хорошу - копію. І то не завжди. Тут вже необхідно включати логіку і здоровий глузд. Звернемося до відомого AliExpress - припустимо, пошукаємо набір кистей Zoeva. З фейк трохи розібралися

На промо-картинці все виглядає абсолютно ідентично німецьким кистей (довго чи картинку з сайту скопіювати), на "реальної" фотографії вже трохи інакше. На промо-картинці все виглядає абсолютно ідентично німецьким кистей (довго чи картинку з сайту скопіювати), на реальної фотографії вже трохи інакше Перед нами так звана репліка, причому не найкращої якості. Щоб не помилитися, варто знати і розуміти, де можуть і повинні продаватися оригінальні речі.

Грань між реплікою і фейком досить хитка, адже в більшості випадків це одне і те ж, під яким соусом не підносить. Якщо вам майже чесно кажуть, що це не оригінал, просто "100% копія" - вже добре. Принаймні не намагаються впихнути під виглядом оригіналу. Приклад: продукцію, яку презентують як "ліцензійну парфумерію виробництва Туреччини та ОАЕ, по стійкості аромату практично не поступається оригінальній парфумерії", прийнято вважати реплікою, але насправді вона їй не є - це черговий "розлучення".

І, нарешті, аналоги. Аналог відрізняється від фейк і репліки тим, що не видає себе за щось інше, а лише в чомусь повторює. У світі косметики це часто називають "клоном". Повторюватися може упаковка, може саме вміст продукту, а може і зовсім - все відразу. Головне, що, навіть за умови плагіату, вказується назва реального виробника. Прикладом може послужити продукція російської фабрики "Нова зоря". І, нарешті, аналоги Нерідко аналоги є молодшими сестрами і братами оригіналів; великі підприємства включають в себе багато компаній: так, в концерн L'Oreal Paris входять люксові марки Lancôme, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani, Urban Decay і інші. Через деякий час після того, як бренд категорії "люкс" випускає інноваційний, успішно продається продукт, його формулу "спускають" маркам мас-маркету: NYX, L'Oreal, Maybelline, Essie і Garnier.

Через деякий час після того, як бренд категорії люкс випускає інноваційний, успішно продається продукт, його формулу спускають маркам мас-маркету: NYX, L'Oreal, Maybelline, Essie і Garnier

Звичайно, існують люди, навмисно вибирають для себе фейки і репліки, авось прокотить: "Манька десятий рік користується, чай не померла", "Це ви, дурні, переплачуєте, а я економлю!" і далі за списком.

Проте, самостійно приймати рішення і вибирати відповідно до цими рішеннями косметику - це одне. Набагато гірше, коли на фейковий косметиці працюють візажисти. Так, я не вигадую: буквально сьогодні бачила в найбільшому професійному паблік ВК обговорення, в ході якого з'ясовували оригінальність вищепоказане палетки консилеров Naked. Тієї самої, якій в природі не існує. Там же заодно приводили доводи в дусі: "А що такого? Моя викладач на цьому працює!". І це професіонали! Тому, якщо ви не хочете нарватися на підробку - просто будьте уважнішими.

Ви вже здогадалися, про що це я?
Так що ж це насправді?
Як же відрізнити фейк від оригіналу?
Невже всерйоз можна припустити, що бренд Urban Decay, у якого, що ні продукт - то черговий хіт, на повному серйозі міг зробити ось таке чудо?
Що ми бачимо?
А офіційний сайт?
І якщо палетка тіней MAC, що складається з дев'яти відтінків, коштує 3200 рублів, то уявіть, скільки б коштував набір з 183 кольорів, існуй він в природі?
Що тепер?
Ви можете уявити таке в відношенні до губної помади, наприклад?
Ні?

Новости