Фідерні вудилища: правила вибору і огляд кращих

  1. Особливості фідерних бланків
  2. Вибір вудилища по довжині
  3. тести бланків
  4. Строй бланка
  5. квівертіпа
  6. Телескоп або штекер?
  7. матеріали бланка
  8. Виробники і моделі
  9. Kaida
  10. Mifine
  11. Mikado
  12. волжанка
  13. Shimano
  14. Daiwa
  15. інші фідери

Рано чи пізно, але багато доночнікі переходять на фідерні вудилища. Звичайно, деякі прихильники класичної донки залишаються вірні і понині старого способу лову, але ті, хто хоч раз спробував ловити фідером, ніколи не розлучаться з ним.

Адже фідер це не тільки вудилище, фідер - система, яка об'єднує всі елементи снасті в одне ціле: і вудилище, і котушка, і оснащення, і годівниця. Тільки в фідерної ловлі насадка розташовується точно в зоні прикормки, а верхівка фидерного бланка, квівертіп, чітко показує будь-які найслабші клювання. Крім цього, сучасні фідери дозволяють закинути годівницю з оснащенням на значну відстань, що забезпечує доставку оснастки в обрану точку лову.

Отже, прийшов час розповісти про те, як вибрати фідерне вудилище, за якими характеристиками вони класифікуються, як змінюється спектр їх застосування в залежності від довжини, тесту або ладу.

Особливості фідерних бланків

Фидерное вудилище на відміну від інших бланків наступними особливостями:

  • наявність великої кількості пропускних кілець: від 12 до 20;
  • змінними вершинками - квівертіпа: від двох до п'яти.

Довжина фідерного вудилища складає від двох до п'яти метрів, короткі бланки називають «Пікер». Фідери за способом з'єднання колін бувають як штекернимі, так і телескопічними, але «телескопи» - рідкість в магазинах і на водоймах, хоча вони набагато зручніше в транспортуванні.

Таке вудилище для донного лову виготовляється з різних композиційних матеріалів. Причому, якщо всі частини бланка в основному роблять з графіту, то квівертіп з вуглепластика, так як останній матеріал більш гнучкий. Бюджетні палиці можуть бути виконані з синтетичного композиту.

Вибір вудилища по довжині

Найоптимальніші довжини бланків, які можна порекомендувати початківцям фідерістам - 3,6 і 3,9 метрів. З цими палицями можна ловити і карасів на найближчому ставку, і лящів на великій річці.

Короткі вудлища, або Пікер, використовують на малих річках або водоймах з зарослими берегами, там, де використання довгого бланка створить незручності в рибальському процесі. Використовуються Пікер також в ходової або пошукової ловлі без використання годівниці.

Бланки перевищують чотириметрову довжину використовуються на великих водоймах - річках або водосховищах - для здійснення особливо далеких закидів.

тести бланків

тести бланків

Цей показник характеризує фідерне вудилище по максимальному вазі вантажу (або годівниці з підгодівлею), який можна їм закидати, не побоюючись поломки. Умовно можна виділити 5 тестових класів:

  1. Надлегкий (Ultra Light feeder) - найчастіше короткий пікер з оптимальним навантаженням за вагою не більше ніж в 40 грамів.
  2. Легкий (Light feeder) - тест до 40-80 грамів з довжиною 3,00-3,60 метра. Придатний для лову в стоячій воді і на слабкій течії. Ловля на середньому протягом можлива тільки на невеликій відстані.
  3. Середній (Medium feeder) - довжина 3,30-3,90, оптимальна тестова навантаження 80 - 100 грамів. Універсальні бланки дозволяють комфортно ловити на середній течії з відстанню до 60 метрів.
  4. Важкий (Heavy feeder) - від 3,60 до 4,00 метрів, при заміні одного з колін може досягати довжини в 4,20 метра. Тест в 120-150 грамів дозволяє використовувати вудилище на річці з пристойним течією. Дальність закидання цими бланками теж вражаюче.
  5. Надважкий (Extra Heavy feeder) - рідкість на прісних водоймах Росії. Тести до 300 грамів і п'ятиметрова довжина переводять ці вудилища для фідера в клас морських.

Строй бланка

Строй бланка

Вибір фідерного вудилища залежить і від бажаного ладу бланка:

  • Швидкий - для далеких закидів і швидких підсічок. Згинаються тільки вершинка і перше коліно. При виведенні трофеїв пристойного ваги потрібна точна настройка котушки і майстерність рибалки.
  • Повільний - дистанція закидів трохи менше, але згинаються всі елементи бланка крім рукоятки. Такі фідерні вудилища прощають новачкові помилки при виведенні, так як добре відіграють все ривки риби.
  • Прогресивний - дуже не дешеві бланки. Особливість їх у тому, що в навантаження елементи бланка включаються поступово з наростанням ваги, вигинаючись по параболі, за що їх ще називають «параболік».

квівертіпа

Квівертіпа - знімні вершинки - в основному бувають трьох типів, в залежності від тесту. Вони майже не відчувають навантаження при закиданні, а їх тест характеризує м'якість, а не вагу вантажу.

Загальна класифікація вершинок виглядає так:

  1. М'який - легко гнеться при мінімальній вазі навантаження, застосовується в стоячих або слабо проточних водоймах, в тиху погоду.
  2. Середній - тримає середня вага, оптимальний на протязі і в вітряну погоду.
  3. Жорсткий - кінчик найбільшого тесту, застосовується на швидких річках.

Потрібно відзначити, що сприйняття клювання у кожного рибалки своє, тому можна порекомендувати початківцям фідерістам, пробувати різні вершини при зміні умов лову.

Телескоп або штекер?

Тут відповідь однозначна, кращий вибір фідера - безсумнівно, штекер. Тільки на штекерному вудилище можливо правильне розміщення такої величезної кількості кілець, що і відрізняє фідер від спінінга або матчу. За штекерному бланку оптимально розподілена навантаження, ніж на телескопічний фідер.

Однак в деяких випадках виправдане використання «телескопа». В першу чергу завдяки тому, що телескопічний фідер має невелику довжину в зібраному стані, його легше перевозити, ніж штекерну палицю довжиною в метр.

матеріали бланка

матеріали бланка

Вудки виробляють з різних сучасних матеріалів, основними з них є такі:

  • Вуглепластик, він же карбон, він же графіт. Найлегший і податливий на вигин матеріал, крім вигину про коліно. З недоліків потрібно відзначити високу ціну і крихкість при варварське відношення.
  • Композит. Кращий вибір для початківців. Він трохи важче графіту за вагою, але прослужить довго.
  • Склопластик. Виходить з індустрії рибальських снастей матеріал. Найважче і вуглепластика і композиту. Використовується при екстремальних навантаженнях і далеких закинув.

Виробники і моделі

При розгляді будь-яких рибальських аксесуарів можна обійтися без складання своєрідного рейтингу. Огляд фідерних вудилищ ми теж оформимо у вигляді списку топових моделей.

Однак розділимо наш рейтинг на дві частини. У першій відобразимо вудилища бюджетного класу, в другій - бланки більш високої цінової категорії.

Kaida

Kaida

Популярна фірма «Kaida» давно зарекомендувала себе на російському ринку як виробник риболовного обладнання бюджетного класу. Винятком не стали і фідерні бланки. Відзначимо кілька моделей цієї компанії.

  • Фідер Kaida «Spirado» Feeder 330, до 150 гр. В даний час його ціна трохи більше однієї тисячі рублів. У той же час характеристики бланка цілком прийнятні для початківців. Довжина 3,30 метра, тест до 150 грамів, вага - 350 грамів. Ця ж модель довжиною в 3,90 коштує всього на двісті рублів дорожче.
  • Фідер Kaida «ALBATRON» Feeder XH 3,60 м. 30-120 гр. Ця модель дорожче в два рази попередньої, але зате виконана з високомодульного карбону і важить всього 265 грамів, має 4 хлистика і коркову рукоятку. Фідер оптимальний по співвідношенню ціни і якості.
  • Вудилище KAIDA «Tele BIG FISH feeder» 330 60-120g позиціонується виробником як карпове-фідерне. Це «телескоп» з високомодульного карбону з двома змінними вершинками вагою всього в 320 грамів можна придбати менше, ніж за дві тисячі рублів.

Mifine

Mifine

Відмінним вибором для новачків стануть фідерні бланки компанії "Mifine». Ціни на вироби цієї фірми теж досить демократичні і є оптимальним вибором по співвідношенню ціни і якості.

  • Фідер MIFINE «HULK» Feeder 3,60 м. 100 гр. Бланк швидкого ладу оптимальний для лову в стоячих водоймах і на середній течії. Воістину універсальна графітова палиця, яка має всього 270 грамів ваги.
  • Фідер MIFINE «HULK» Super Feeder 360 up 140gr. Відрізняється від попередньої моделі більш сучасним високомодульний карбоном і підвищеної легкістю. Його вага всього лише 240 грамів.

Mikado

Mikado

Трохи більш високу цінову категорію почнемо з опису моделей компанії «Mikado». Навіть ціни на композитні бланки фірми починаються від двох тисяч рублів.

  • Mikado «GOLDEN LION ULTRAFEEDER 330» - композит середнього ладу з трьома хлистика і підвищену міцність. Вага моделі не перевищує трьохсот грамів.
  • Mikado «X-PLODE MEDIUM FEEDER 360» - непоганий бланк з вуглеволокна. Ціна його близько 4000 рублів.

волжанка

волжанка

Фідери Волжанка, представлені на ринку мають дуже різноманітну палітру бланків. Яку вудку з представлених на ринку вибрати - вирішувати самому рибалці. Ми ж уявімо бюджетні моделі вудок цієї компанії.

  • Фідер Волжанка «Оптима». За ціною трохи перевищує три тисячі рублів ви отримаєте параболічну палицю з відмінними характеристиками. Цей фідер - лідер продажів 2014 року і до цих пір залишається популярним.
  • «Волжанка Фідер Матч» - вудилище фідерне комбіноване 3,6 м. Зміна елементів вудилища дозволяє застосовувати його і для фідерної, і для матчевої снасті . За ціною і якістю - одне з оптимальних рішень.
  • «Волжанка Майстер» - серія бланків різної довжини від 3,5 до 4,32 метра призначених для різних умов лову. Правильно підібрана довжина і тест бланка дозволить ловити рибу в різних умовах.

Shimano

Shimano

Компанія «Shimano» крім котушок і спінінгів випускає непогані фідери. Фідерні вудилища Shimano випускаються під різний розмір гаманця і для різного побудови снасті від пікера до важкого фідера. Уявімо, оптимальну, на нашу думку модель:

  • Shimano «Vengeance Feeder» - оптимальне вудилище для початківців за досить демократичною ціною при високому Шимановском якості. Дозволяє використовувати снасті для течії і стоячої води.

Daiwa

Daiwa

Жоден огляд рибальських приладь не обходиться без згадки про виробах компанії «Daiwa». І спінінги, і матчі, і фідери - все випускає ця фірма. Виділимо і ми пару моделей середнього цінового класу.

  • Daiwa «AqualiteFeeder» - лінійка фідерів з високомодульного карбону. Вага найкоротшою моделі всього 160 грамів.
  • DaiwaWNHF - преміум бланк. Високомодульний графіт не залишає залишкових коливань після закидання. Ідеальний при побудові снасті для швидкого перебігу.

інші фідери

Неможливо в рамках одного огляду згадати всі інші численні моделі фідерних бланків. Відзначимо тільки, що прекрасні бланки випускають такі виробники, як:

  • Salmo diamond;
  • Cormoran;
  • Sabaneev;
  • Trimm;
  • Cottus;
  • GRFISH;
  • Aiko.

Прийшовши в рибальський магазин, не забувайте, що вибирати будь-який рибальське вудилище, в тому числі і фідер, бажано разом з котушкою. Поставте котушку на бланк, подивіться, як вони збалансовані. Ваша рука при правильному хваті палиці, не повинна відчувати незручностей. Тільки в цьому випадку ви не відчуєте на водоймі неприємних відчуттів незручності і втоми.

Телескоп або штекер?

Новости