Фільм Біг і містика

Згадування Володимира Наумова про «Бігу», Олені Булгакової та про «Майстрі і Маргариті»
Олена Сергіївна Булгакова була нашим незамінним помічником. Це була прекрасна містична жінка. Взагалі в роботі над «Бігом» було багато містики. До мене Олена Сергіївна зверталася - «Володічка», до Алов - «Сашенька».
Переглянувши який-небудь епізод, вона могла зробити зауваження. Коли ж ми намагалися заперечувати, вона відповідала: «Не сперечайтеся, я єдиний представник Михайла Опанасовича на землі». Спочатку нам здавалося, що це лише фігуральний вислів, але Олена Сергіївна суворо нас поправила:
- Ні-ні, Сашенька, Володічка, ви мене не зрозуміли. Я дійсно з ним зустрічаюся. Він щоночі мені сниться, і я з ним раджуся.
Вона надавала своїм снам особливе значення. Іноді вона говорила:
- Сашенька, Володічка, цей епізод треба поправити.
- Але чому, Олена Сергіївна?
- Михайло Опанасович так вирішив.
Ми склали епізод, якого у Булгакова немає. У ньому стріляються білі офіцери, не бажаючи покидати батьківщину. Вони викликають трунаря (Микола Сергєєв) і говорять: «Треба поховати трьох осіб». На що трунар відповідає: «А де ж небіжчики? Кого ховати? »Білогвардійський полковник, якого грає Олег Єфремов, йому відповідає:« Ховати потрібно нас ».
Олена Сергіївна, подивившись цей епізод, сказала, що його потрібно перезняти, що про це просить Михайло Опанасович. Вона сказала, що трунар, стягнувши зубами рукавичку зі своєї руки, повинен провести пальцем по щетині на обличчі штабс-капітана, грав якого Михайло Глузський, і сказати: «Поголитися б треба, небіжчика голити важко». Ми оніміли! Це було вражаюче пропозицію! В той момент я повірив, що вона дійсно спілкується з Булгаковим. У ній була неймовірна духовна сила, яка поширювалася і на оточуючих. Кожен, хто з нею близько спілкувався або працював, випробував на собі її життєдайну ауру.
Ми дуже любили цю чудову жінку. Коли картина була готова, відбувся робочий перегляд, вона залишилася дуже задоволена і запросила нас на наступний день додому на урочистий обід. Після перегляду я проводжав її до таксі, яке чекало на площі перед виробничим корпусом. Машина рушила, потім зупинилася і заднім ходом повернулася до місця, де я стояв. Олена Сергіївна виглянула у вікно і дуже серйозно запитала: «Володічка, а чому ви в траурній сорочці?» Я здивувався: «Та ви що, Олена Сергіївна, сорочка просто чорна». «Ні, траурна», - сказала вона і поїхала. Це були останні її слова, які я чув. На наступний день о першій годині дня ми повинні були бути у неї, але в десять ранку подзвонили і сказали, що вона померла (1).
... Успіх «Бігу» окрилив нас з Аловим, і ми замахнулися на більше, мріяли про «Майстрі і Маргариті». Повний паризьке видання роману нам дала прочитати Олена Сергіївна. Думаючи про майбутній фільм, я зробив до нього величезну кількість малюнків-начерків, більше тисячі. Але час безповоротно минув, закручувалося гайки в літературі, мистецтві, і Булгаков знову став персоною нон-грата ... (2)
Ми вже зняли «Легенду про Тіля», «Тегеран-43», а «Майстер» все не відпускав. І ось одного разу вночі мені приснився сон. В квартирі стоїть Олена Сергіївна Булгакова і каже мені: «Михайло Опанасович просив передати, щоб ви« Майстра і Маргариту »не чіпали. І пішла до виходу, я схопився слідом, по дорозі за щось зачепився і вдарився коліном об тумбочку. Вискакую в коридор, Олена Сергіївна вже в ліфті. Натискаючи кнопку, додає: «І взагалі нехай ніхто не чіпає».
Вранці прокидаюся, думаю, що за дивний сон? Дивлюся на коліно, а там величезний синяк. Загалом, ми з Сашком цю ідею відклали, і, як потім виявилося, все режисери, які підступалися до цього твору, з різних причин не зняли фільм. А мріяли про «Майстрі і Маргариті» багато ...
Я зараз говорю про художньому кіно. Формат серіалу взагалі не годиться для цього роману з тієї простої причини, що пластичні образи «Майстра і Маргарити» неможливо втиснути в телевізійний екран. Уявіть собі «Джоконду» на цукерковому фантику. «Майстер і Маргарита» - це для кіно. У телебачення зовсім інший масштаб, інша співмірність людини і екрану ...
// фрагменти з книги «Алов і Наумов», 2016 р //
___________________________
(1) Булгакова Олена Сергіївна померла 18 липня 1970 року народження, а фільм «Біг» почали показувати в кінотеатрах в січні 1971 року.
(2) Якби Алов і Наумову дозволили поставити «Майстра і Маргариту», то вони, ймовірно, на роль Понтія Пілата запросили б Владислава Дворжецький.


рецензії

Мені незрозумілий питання про те, кого я знала особисто ... Ви вважаєте, щоб зрозуміти мистецтво геніїв теж, потрібно знати їх особисто? ..))) Найбільша помилка !!!
Дворжецький знали особисто його рідні і улюблені, з якими я спілкувалася ... І у мене більше немає бажання ні з ким з них спілкуватися, тому що їхні спогади настільки суб'єктивні і далекі від справжнього розуміння ЙОГО особистості, що я просто в шоці ...
Світлана Шакула 08.10.2018 14:32 Заявити про порушення Олександр, Дворжецький - це приємний виняток з це правила (не підведена собі кумира), тому що цієї душі у всіх втіленнях поклонялися більшість людей. І були нескінченно праві !!! Тому що ця душа дарувала тільки Доброго, Світле, Прекрасне! ..
Світлана Шакула 09.10.2018 10:00 Заявити про порушення Доброго дня, Світлана!
Згоден, що Дворжецький був блискучим актором ..., а прообраз відомого
героя у фільмі "Біг" зіграв безумовно геніально.
Однак, повторюся: "... не сотвори собі кумира ...", тому що бажаємо ми того, або не бажаємо - будь-який суб'єкт всього лише 50 на 50, в т.ч. і Ви, і Я.
З іскор. і ув., А.
Олександр Перов-Другий 09.10.2018 11:31 Заявити про порушення Але чому, Олена Сергіївна?
На що трунар відповідає: «А де ж небіжчики?
Кого ховати?
Олена Сергіївна виглянула у вікно і дуже серйозно запитала: «Володічка, а чому ви в траурній сорочці?
Вранці прокидаюся, думаю, що за дивний сон?
Ви вважаєте, щоб зрозуміти мистецтво геніїв теж, потрібно знати їх особисто?

Новости