Фінанси і кредит. Державні цільові фонди.

  1. Коментарі викладача Фінанси і кредит. Державні цільові фонди.
  2. СУЩНОCТЬ І ФУНКЦІЇ ПОЗАБЮДЖЕТНИХ ФОНДІВ

Коментарі викладача

Фінанси і кредит. Державні цільові фонди.

Державні цільові фонди

http://www.nuru.ru/fin/039/image001.aspx

Державні цільові фонди - це фонди грошових коштів, утворені поза федерального бюджету, бюджетів суб'єктів РФ і місцевих бюджетів, які призначені для реалізації конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення, соціальне страхування, охорону здоров'я, медичну допомогу, а також для задоволення інших суспільних потреб, що не фінансуються з бюджету.

У Росії починаючи з 1992 р діє більше двох десятків позабюджетних фондів.

Виділення поряд з бюджетом спеціальних позабюджетних фондів обумовлено декількома причинами:

1) необхідністю виділення спеціальних грошових ресурсів з метою їх більш ефективного і строго цільового використання;

2) необхідністю визначення особливих і одночасно стійких фінансових джерел для задоволення спеціальних потреб держави;

3) необхідністю вишукування додаткових коштів для задоволення суспільних потреб, які не можуть бути в повному обсязі профінансовані з бюджету, але які є основою розширення сфери діяльності уряду в галузі військових витрат, наукових досліджень, соціальних виплат населенню тощо

Позабюджетні фонди дозволяють подолати залишковий принцип фінансування соціальних та інших витрат. Вони дозволяють також розвантажити бюджет, беручи на себе частину його видатків, дозволяючи тим самим проблему фінансування бюджету. Маючи суворо цільове спрямування використання коштів, позабюджетні фонди дають можливість збільшити ресурси, що мобілізуються державою. Головна причина створення позабюджетних фондів - необхідність виділення надзвичайно важливих для суспільства витрат і забезпечення їх самостійними джерелами доходів.

СУЩНОCТЬ І ФУНКЦІЇ ПОЗАБЮДЖЕТНИХ ФОНДІВ

Історія виникнення позабюджетних державних фондів пов'язана з розвитком спеціальних фондів, які з'явилися задовго до виникнення бюджету для вирішення державою конкретних завдань і для яких була небажана розголос. Як правило, вони виконували операції тимчасового характеру, які покривалися за короткий термін спеціальними доходами. Кількість і перелік спеціальних фондів і рахунків не були постійними, тоді одні рахунки відкривалися, а інші закривалісь.В зв'язку з цим їх кількість постійно змінювалося, але в цілому спостерігалася тенденція до збільшення кількості та обсягу таких фондів, викликана новими завданнями і функціями, що стоять перед державою , особливо в результаті появи, а потім і розширення його підприємницької діяльності.

Множинність фондів створювала певні фінансові незручності в одних фондах брак коштів, в інших надлишок, і вимагала додаткових витрат на управління ними. Оскільки такі рахунки і фонди не повинні були затверджуватися парламентом, то уряд міг використовувати проходили через них кошти абсолютно безконтрольно. Створення спеціальних фондів дозволяло залучати додаткові кошти для розширення сфери діяльності уряду в області завжди актуальних військових витрат, наукових досліджень, регулювання економічного розвитку країни, зовнішньоекономічної діяльності та соціальних виплат населенню.

Уряд мав можливість за рахунок тимчасово вільних коштів, акумульованих у спеціальних фондах, покривати касові розриви і дефіцит бюджету, а також покривати непередбачені витрати. Розширення діяльності держави призвело до створення значної кількості спеціальних фондів, назви яких, як правило, пояснювали і мета витрачання коштів.

http://www.coolreferat.com/ref-2_1030593952-3273.coolpic

Історично позабюджетні фонди створювалися двома шляхами:

  • виділення з бюджету певних, особливо значущих витрат і створення спеціальних фондів для їх фінансування;

  • формування фондів з власним джерелом доходів.

Позабюджетні фонди мають ряд особливостей, що відрізняють їх від інших ланок фінансової системи:

  • мають строго цільову спрямованість;
  • кошти фондів використовуються для фінансування державних витрат, як правило, що не фінансуються з бюджету або фінансуються в невеликих обсягах;
  • переважна частина доходів фондів формується за рахунок страхових внесків юридичних осіб;
  • все майно та грошові кошти фондів перебувають у державній власності і не входять до складу бюджетів.

мають строго цільову спрямованість;   кошти фондів використовуються для фінансування державних витрат, як правило, що не фінансуються з бюджету або фінансуються в невеликих обсягах;   переважна частина доходів фондів формується за рахунок страхових внесків юридичних осіб;   все майно та грошові кошти фондів перебувають у державній власності і не входять до складу бюджетів

http://5-bal.ru/pars_docs/refs/81/80795/80795_html_mb5367c0.gif

Державні цільові фонди - це один з елементів такого ланки фінансової системи, як загальнодержавні фінанси, широко розвинені за кордоном. Джерелами формування позабюджетних фондів можуть бути спеціальні податки і збори, асигнування з бюджетів, спеціальні позики, добровільні внески, а також доходи від діяльності самого фонду.

Найбільш часто позабюджетні фонди класифікуються за наступними критеріями:

  • термінами дії - постійні і тимчасові;
  • приналежності - державні, місцеві, міждержавні;
  • напрямками використання - соціальні, кредитні, економічні, наукові, інвестиційні та ін.

Найбільш розвинені позабюджетні соціальні фонди. У Росії обсяг доходів цих фондів складає більше половини доходів федерального бюджету. Існує три державних соціальних позабюджетних фонду: Пенсійний фонд РФ (ПФР), Фонд соціального страхування РФ (ФСС), Федеральний і територіальні фонди обов'язкового медичного страхування РФ (ФОМС). Соціальні позабюджетні фонди акумулюють кошти для реалізації найважливіших соціальних гарантій: державного соціального забезпечення за віком, через хворобу, у разі втрати годувальника, на народження і виховання дітей, охорону здоров'я та отримання безкоштовної медичної допомоги та ін.

Соціальні позабюджетні фонди є самостійними фінансово-кредитними установами. Основним доходним джерелом фондів є єдиний соціальний податок. Кошти державних федеральних і територіальних позабюджетних фондів перебувають у федеральній і регіональній власності. Проекти бюджетів позабюджетних фондів розглядаються і затверджуються Державною Думою і Федеральними Зборами у формі федеральних законів.

Оперативне управління позабюджетними фондами здійснюється спеціально створеним адміністративним апаратом, що має відповідні права та обов'язки.

http://www.syl.ru/misc/i/ai/170590/648589.jpg

ДЖЕРЕЛО

http://www.be5.biz/ekonomika/fmel/39.htm

http://www.studfiles.ru/preview/1492033/

https://www.youtube.com/watch?v=MLXAq9Doapg

https://www.youtube.com/watch?v=0aL2QbBVsbE

http://ppt4web.ru/ehkonomika/vnebjudzhetnye-fondy.html

http://www.grandars.ru/student/finansy/vnebyudzhetnye-i-byudzhetnye-celevye-fondy.html

http://ppt4web.ru/uploads/ppt/581/5da4998944201e6ea31fc68f8c50714f.pptx

http://ppt4web.ru/uploads/ppt/581/ba965085a2a9231bc2c77a77abc93ec7.ppt

http://cdndl.zaycev.net/95611/3114517/sting_-_saksofon_i_fortepiano_(zaycev.net). mp3

https: // yandex.ru/images/search

Com/watch?
Com/watch?

Новости