Фінансове планування та прогнозування

Фінансове планування та фінансове прогнозування позначають різні за змістом поняття і являють собою різні технології у виконанні.

У широкому сенсі план - це система цільових показників розвитку і функціонування об'єкта, включаючи етапи, способи досягнення та розподіл ресурсів, а прогноз - це передбачення про розвиток і кінець подій або явищ на основі наявних даних.

Менеджмент підприємства може планувати тільки ті параметри і показники, які від нього залежать і якими він може управляти: як правило, більшу частину витрат і меншу частину доходів.

Все, що стосується розвитку і піддається ризику, є прогнозуванням, тобто інструментом наукового передбачення і варіантного аналізу. До зони розвитку та зону ризику відноситься велика частина доходів підприємства, його залежність від балансу попиту і пропозиції, від дій конкурентів, економічного розвитку регіону, впливу держави і багатьох інших факторів.

У класичній технології фінансового планування в якості бази для планування майбутньої діяльності підприємства використовується плановий обсяг продажів, а потім під нього складаються інші параметри. Це означає, що сам спосіб планування спочатку передбачає високий ризик виконання всіх планів і бюджетів підприємства. Нереалізовані плани призводять до втрат і збитків, а придбані активи стають тягарем для підприємства. Знання і використання методів прогнозування та облік всіх істотних чинників дозволяє зробити плани більш точними і знизити ризики.

Методи фінансового прогнозування поділяються на експертні та статистичні. Обов'язково потрібно використовувати і ті, і інші. Порівнюючи і аналізуючи отримані результати, можна зробити досить точний прогноз. В якості експертів слід залучати і внутрішні джерела - співробітників підприємства, і зовнішні джерела - галузеві огляди, дослідження інвестиційних компаній, маркетингових компаній, консалтингових компаній, клієнтів і постачальників компанії. Статистичні методи дозволяють проаналізувати динаміку минулих періодів і скорегувати, при необхідності, отримані експертні прогнози.

Фінансове прогнозування підприємства не повинно обмежуватися одним варіантом розвитку. Потрібно скласти кілька сценаріїв, кожен зі своїми параметрами доходів і витрат, і вибрати найбільш прийнятний.

Як написано вище, витрати в основному контрольовані менеджментом організації. Отже, переходячи від фінансового прогнозування до фінансового планування, необхідно задати цільові показники, що характеризують способи досягнення прогнозованих доходів і необхідні ресурси.

Фінансове планування є складовою частиною бізнес-планування підприємства.

Фінансове планування включає наступні етапи:

  • Стратегічне планування - бачення, яким підприємство хоче стати через кілька років
  • Тактичне планування - динаміка ключових показників, що характеризують планове рух до наміченої мети
  • Бюджетування - розробка бюджетів, закріплення відповідальності, фіксація контрольних термінів.
джерело http://alfaseminar.ru/finansovoe_planirovanie_i_prognozir

Новости