Фонд оплати праці включає в себе, що входить до ФОП

  1. Чим загрожує неправильно розрахований ФОП
  2. Що входить до ФОП
  3. Що не входить до ФОП
  4. ФОП і фонд ЗП: в чому відмінності

Перш ніж почати планувати обсяг робіт на майбутній період, будь-який керівник повинен тверезо оцінити виробничий потенціал своїх підлеглих, обладнання, а також сформувати фонд оплати праці і все, що він включає в себе. Це необхідно для того, щоб застрахувати працівника і нарахування, які повинні бути йому виплачені протягом року або місяця. Правильно розрахований фонд - не тільки гарантія збереження робочого місця і довіри з боку підлеглого, а й можливість простимулювати його діяльність і збільшити обсяги та ефективність виробництва.

Правильно розрахований фонд - не тільки гарантія збереження робочого місця і довіри з боку підлеглого, а й можливість простимулювати його діяльність і збільшити обсяги та ефективність виробництва

Фонд оплати праці складається з усіх постійних витрат, які пов'язані з діяльністю працівників. В першу чергу це трохи менша і основна сума - фонд заробітної плати (ФЗП), після йдуть різні заохочувальні виплати, відпускні та лікарняні посібники за три дні, витрати на зв'язок, транспорт, безкоштовне харчування на робочому місці. Є ряд виплат, які в фонд не увійшли - це, перш за все, одноразові або випадкові виплати за підсумками вдалого року. Зрозуміло, роботодавець не зможе з точністю до рубля розрахувати місячний фонд оплати праці, який належить витрачати найближчим часом, тому при розрахунку використовуються вже наявні дані.

Чим загрожує неправильно розрахований ФОП

Припустимо, що в самій неприємній ситуації ФОП розраховується з максимальною економією на співробітниках Припустимо, що в самій неприємній ситуації ФОП розраховується з максимальною економією на співробітниках. Це може бути виправдано тим, що не вистачає коштів на закупівлю сировини для виробництва або виплати коштів для молодої мами, яка по факту користі на робочому місці не приносить. З метою зниження витрат керівництво спочатку ставить перед собою мінімальні рамки, в які включаються лише виплати з / п. Якщо на підприємстві діє система окладів, то співробітники не залишаться без забезпечення. А якщо оплата відрядна, і начальство вирішить скоротити виділяються обсяги, то зарплата у таких може бути й знижена. Чим загрожує заниження мінімальних обсягів.

  1. При непередбачених зайвих витратах може не вистачити коштів на оплату праці одному або декільком працівникам. В такому випадку роботодавцю доведеться оформляти простий, домовлятися про те, щоб підлеглий пішов у відпустку, який не оплачується, або ж розраховувати компенсації за прострочення з / п.
  2. Якщо співробітник звик до регулярних заохочувальних виплат і премій за кращі результати діяльності за місяць, позбавлення його цих бонусів негативно позначиться на робочому процесі.
  3. Неправильне розуміння того, що йде до ФОП, сигналізує про некомпетентності конкретних фахівців в обраній ними сфері.
  4. Відсутність можливості виділити кошти на ті чи інші потреби загрожує перерости в порушення норм закону.

Важливо! Трудове законодавство країни не регламентує таке поняття, як ФОП. Воно було створено більше для функціонування в бухгалтерській сфері, і формули його розрахунку використовуються максимально зручні для кожного окремого підприємства. Теоретично, керівник може і не розраховувати цю цифру, але такий підхід швидше за все призведе до серйозних дір у виплатах.

Що входить до ФОП

Отже, що входить до фонду оплати праці: Отже, що входить до фонду оплати праці:

  • з / п і інші нарахування, що стосуються кожного працівника;
  • страхування і регулярні виплати в податкову службу і пенсійний фонд;
  • заохочувальні премії та бонусні стимулюючі виплати;
  • звичайні встановлені премії;
  • виплати при відправці співробітника на щорічний фінансований відпочинок, лікарняний (в перші три дні після винесення діагнозу);
  • додаткові нарахування в зв'язку з тривалістю трудового стажу;
  • суми, розраховані за середнім заробітком і включені в оплату навчальної відпустки;
  • оплата проїзду, якщо робота передбачає роз'їзний характер;
  • страхові внески на обладнання і на співробітників.

А ще фонд оплати праці включає в себе пенсії, що виплачуються за окремим наказом. У ФОП можуть увійти суми, видані на період простою (дві третини від середньоденної прибутку, помножені на кількість безробітних діб), загальна сума відрахувань в соціальні служби, за виконавчими листами в разі виплати аліментів та інших посібників третім особам і так далі.

Що не входить до ФОП

Перед тим, як розрахувати ФОП на підприємстві, потрібно відняти від можливих виплат ті, які можуть виникати з сторонніх сфер доходів Перед тим, як розрахувати ФОП на підприємстві, потрібно відняти від можливих виплат ті, які можуть виникати з сторонніх сфер доходів. Додаткові кошти можуть виходити з:

  • муніципальних та обласних бюджетів в якості спонсорської або інвестиційної підтримки бізнесу;
  • від силових структур при наданні соціальних виплат;
  • від спонсорів з боку;
  • від соціального фонду та інших служб.

Таким чином, у складі ФОП не означатимуть:

  • щорічні одноразові преміальні виплати;
  • виплати за лікарняними листками після трьох днів непрацездатності;
  • щомісячне утримання молодих мам до досягнення малюком віку 1,6 року;
  • суми, спрямовані на навчання співробітників та передані до відповідних установ безготівковим розрахунком;
  • суми входять і витрачених коштів з сторонніх бюджетів;
  • матеріальна допомога, надана за заявою працівника;
  • видана під відсотки чи ні позика керівництва на вирішення особистих проблем.

Для того, щоб зрозуміти, як розрахувати ФОП, потрібно зібрати три категорії необхідних документів. Це табелі обліку часу, який провели на роботі всі співробітники, все зарплатні відомості складаються на окладі або на тарифну ставку членів колективу, а також штатний розклад з позначенням всіх тарифних ставок. Можна розрахувати ФОП за астрономічний рік, місяць, тиждень, день і навіть годину. Останнє найчастіше необхідно на підприємствах з численним штатом.

ФОП і фонд ЗП: в чому відмінності

Незважаючи на співзвучність понять фонд оплати праці і фонд заробітної плати, вони мають одне основна відмінність. Друге визначення є складовою частиною першого, тобто це поняття більш вузьке, а перше - більш широке. Ці цифри не мають співпадати, оскільки розрахунок заробітної плати, яка, ймовірно, буде видана, відрізняється на ділі від реальних показників. Бухгалтери не зможуть врахувати майбутні лікарняні, а також розміри заохочувальних виплат, якщо такі є на підприємстві. Якщо ж крім власне окладу, встановленого за стабільною ставкою, співробітники не отримують ні доплат, ні бонусів, ні частково оплаченого харчування або проїзду, ці дві суми можуть бути приблизно рівні.

Але два визначення взаємопов'язані: чим вище були показники ФОП за проглядається період, тим більше будуть зарплатні нарахування в новому періоді. При відповіді на питання, що включає в себе ФОП, не варто забувати, що повинен бути врахований і резерв на випадок непередбачених витрат. Відповідно, чим більше цей резерв, тим вищі шанси у співробітників отримати доплату.

Розміри ФОП можуть рости по одному з методів: приростном, процентний і залишковий. Кожен з них інформує про те, яким способом були вишукані додаткові кошти в корпоративний бюджет. Наприклад, виросли обсяги виробництва і продажів, в зв'язку з чим додалася і заробітна плата. Або ж зі збільшенням обсягів резерву стало легше виділяти премії і виходить частіше нагороджувати відзначилися співробітників, стимулюючи тим самим їх більш активну віддачу робочому процесу.

Новости