Food SPA: як заробити на детокс-продуктах

  1. IT-інструменти, які використовує Наталя Марахновская

Наталі Мараховський вдалося свої принципи правильного харчування конвертувати в успішний бізнес

IT-інструменти, які використовує Наталя Марахновская

  • 1C-Bitrix
  • Uniteller
  • Instagram
  • Facebook
  • Adobe Photoshop

Ринок натуральної їжі і здорового харчування переживає в Росії справжній бум - запускаються нові проекти, зростає популярність еко-продуктів, з'являються нові гравці. Один з драйверів індустрії - так звані детокс-продукти, які допомагають очистити організм. Саме в цій ніші запустила свій проект Наталя Марахновская, що зробила ставку на корисні коктейлі з свіжих соків. Про те, яка специфіка детокс-бізнесу і як переконати людей купувати маленьку пляшечку свіжовичавленого соку за 300 рублів, порталу Biz360.ru розповіла засновник проекту Food SPA Наталія Мараховська.

Досьє

Наталя Мараховська, підприємець, вегетаріанка, експерт-консультант по «живим» детокс-технологій. У 2015 році заснувала компанію з виробництва коктейлів з соків холодного віджиму для детоксикації організму і продуктів для корисного харчування. У компанії працює 15 чоловік; асортиментна лінійка складається з 21 виду міксувати соків, двох видів тортів, морозива на основі кокосового молока і пудингів на сніданок. Проект вийшов на окупність влітку 2016 року.

Проект вийшов на окупність влітку 2016 року

Експерименти на собі

До створення власного бізнесу Наталія Мараховська йшла не найпростішим шляхом. Все почалося п'ять років тому з захоплення йогою і правильним харчуванням. У міру занурення в тему у Наталії поступово змінювався раціон. Спочатку вона відмовилася від м'яса, а потім - від риби.

«Якось я обідала в ресторані і замовила собі рибу. Начебто корисний і цілком дієтичний продукт. Однак після їжі я відчула, що мене хилить на сон. І я задала собі питання: адже після насичення організм повинен був наповнитися енергією, а вона, навпаки, мене покинула, чому? »- згадує Наталя.

Після цього випадку Наталя почала аналізувати відчуття, які у неї з'являлися в результаті прийому різних сполучень овочів, фруктів, круп і злаків. У підсумку вона прийшла до висновку, що відмовитися варто не тільки від м'яса і риби, але також від яєць і молочних продуктів.

У пошуках ідеального раціону для себе вона почала вивчати корисні властивості свіжих соків - і захопилася сокотерапією. До цього часу свіжовичавлені соки вже почали з'являтися у великих торгових мережах. Також їх можна було замовити з доставкою додому.

«Звичайно, в Москві можна придбати корисну і правильну їжу. Але для мене також дуже важливо, щоб здорове харчування відповідало моїм смаком. Мені не подобалося те, що пропонували в той момент виробники. І у мене виникло бажання робити детокс-соки холодного віджиму за власними рецептами ».

Наталя за 45 000 рублів придбала шнекову соковижималку, здатну вичавити сік з чого завгодно, починаючи від яблук і закінчуючи насінням пшениці, і почала експериментувати з власними детокс-коктейлями.

«Правильна» сокотерапія має на увазі вживання соків протягом дня або двох замість їжі. Цей метод оздоровлення дозволяє провести детоксикацію організму і позбавити його від шлаків, накопичених в результаті прийому шкідливої їжі. При цьому склад соків може варіюватися в залежності від смакових побажань і особливостей здоров'я. У кожному коктейлі міститься збалансований склад вітамінів з різних груп, які доповнюють один одного. Це дозволяє організму краще засвоювати мікроелементи.

«Вітаміни і мінеральні речовини в складі кожного коктейлю збалансовані відповідно до закону харчової синергії. Певні компоненти їжі в поєднанні приносять організму більше користі, ніж вживання цих же продуктів окремо », - каже Наталя.

В якості сировини для соків і коктейлів вона використовувала яблука, апельсини, лимони, лайми, помідори, морква, буряк, селера, салат, кешью, фініки, різні види злаків. Наталя пропонувала спробувати свої коктейлі друзям і знайомим - і дуже скоро переконалася, що її таланти міксолог соків затребувані. Так і з'явилася ідея створення власного бізнесу.

В той момент Наталія Марахновская займалася сертифікацією споруджуваних об'єктів, і дохід від цієї діяльності дозволив запустити власне виробництво.

Складнощі з поставками і доставкою

Компанія Food SPA була організована в червні 2015 року, а вже в липні почалися перші продажі. Щоб уникнути паперової тяганини, пов'язаної з сертифікацією харчової продукції, Наталя орендувала невелику площу в приміщенні діючої їдальнею, найняла помічницю і почала тиснути соки за допомогою побутової соковижималки.

Такий підхід дозволив протестувати ринок і зрозуміти, що продукція затребувана. Наталя сама підбирала сировину, вибираючи в першу чергу все найсвіжіше. Реклама в соціальних мережах принесла свої плоди, і у компанії Food SPA з'явилися перші постійні клієнти.


У цей момент постало питання про перехід на новий рівень. Наталя замовила в Кореї професійне обладнання (витрати були вже більш істотними - близько 200 000 рублів) і зняла приміщення побільше. Корейські апарати для холодного віджиму соків довелося чекати два місяці. Нове обладнання суттєво збільшило продуктивність - з 6 до 15 пляшечок на годину. Але поки його чекали, в цей період компанія працювала практично собі в збиток. Наталі доводилося вкладати в бізнес кошти, виручені на сторонніх консалтингових проектах.

Всього на організацію виробництва Наталя витратила близько 2,5 мільйонів рублів власних коштів. Вони пішли на закупівлю обладнання і оренду приміщення в 100 «квадратів» для розміщення виробничого цеху. І тут у розвитку бізнесу почалися складнощі.

«Мені було важливо долучити людей до здорового способу життя, - каже Наталя.- Я хотіла показати їм, що здорове харчування може бути смачним.Намагалася розвіяти основні міфи про те, що правильна їжа не може приносити задоволення.Ще й як може!Мені також потрібно було донести до своїх споживачів, наскільки сильно залежить від правильного харчування наше ментальне, емоційний і фізичний стан ».

Оскільки філософія Food SPA заснована на концепції здорового харчування, Наталя намагалася вибирати для детокс-соків найсвіжіші і якісні продукти. Однак такий підхід не поділяли ті перекупники, які поставляли їй сировину. І кілька разів Наталія стикалася з тим, що їй привозили сільгосппродукцію низької якості. В результаті кілька великих партій овочів і фруктів довелося забракувати і повернути.

«Ми закуповуємо в місяць кілька тонн продуктів. Одних тільки яблук близько 900 кілограмів, - каже Наталя. - А мені їх привезли м'якими. Сік в результаті вийшов як пюре. Я не могла таке пропонувати своїм клієнтам ».

З цього моменту Наталії довелося переглянути свій підхід до вибору постачальників. Зараз їх кілька десятків, і більшість з них - вітчизняні виробники, які вирощують овочі в теплицях цілий рік. При цьому підприємець впевнена, що агрокомплекси, з якими вона співпрацює, не використовують хімікати - періодично Наталія віддає овочі та фрукти на експертизу. Через побоювання отримати пестициди в складі продукції вона відмовилася закуповувати овочі та фрукти з Туреччини. Зараз у Food SPA 25 постачальників, щотижня компанія закуповує півтори тонни овочів і фруктів.


Якість сировини було не єдиною трудністю під час побудови бізнесу. Ще одна складність була пов'язана з організацією доставки.

Наталя звернулася до сторонньої кур'єрській службі. І дуже швидко з'ясувалося, що кур'єри на аутсорсингу не справляються з завданнями. Доставка продукції клієнтам могла розтягуватися з ранку до вечора, а Наталі було важливо, щоб продукцію привозили до строго призначеного часу, як правило, до сніданку, а не протягом дня, коли зручно кур'єрській службі, адже раціон розрахований на добу.

«У мене таке просто не вкладається в голові, коли мені дзвонять і кажуть, що доставлять товар з 10 ранку до 18 години вечора. І що я повинна весь цей час робити? Сидіти і чекати? »- обурюється Наталя. Більш того, пару раз через погану роботи кур'єрів навіть доводилося відшкодовувати клієнтам вартість замовлення і пропонувати безкоштовні соки в подарунок, щоб не псувати враження про компанію.

Після таких випадків службу доставки довелося організовувати на базі компанії Food SPA. І це виявилося непросто, оскільки на роботу треба було наймати людей, готових вже до 8 ранку привезти свіжий сік за потрібною адресою, тобто робочий день у них починався о 6 ранку. Зараз команда кур'єрів Food SPA налічує понад 10 осіб, і більшість з них знайомі з продукцією, яку вони доставляють, тому можуть відповісти на питання клієнтів. Кожен кур'єр щодня приносить три-п'ять замовлень, отримуючи відрядно за кожне замовлення 350 рублів.

Пий-худни

Наступним викликом для Наталії стало залучення клієнтів. Спочатку вона хотіла за допомогою реклами просувати філософію здорового способу життя і сподівалася, що це зацікавить її потенційних клієнтів. Як показала практика, цей шлях виявився неефективним. Люди набагато охочіше реагували на рекламу детокс-соків, що дозволяють швидко схуднути. Хітом став слоган: «Мінус один кілограм за 24 години».

«Не потрібно думати, що я намагалася обдурити споживача, - розповідає Наталя. - Дійсно, при правильному вживанні соків і грамотному вході в стан Детокс і виході з нього можна скинути до кілограма за добу ».

Таким чином, компанія Food SPA початку залучати клієнтів, що мають проблеми із зайвою вагою. І хоча це був позитивний крок у розвитку бізнесу, але філософія здорового способу життя при цьому виявилася відсунута на другий план. Однак, як з'ясувалося приблизно через півроку, ідея все ж спрацювала: постійні клієнти стали переходити на здорове харчування і, як наслідок, відмовлятися від шкідливих звичок і продуктів.

«Одна моя клієнтка після того, як за кілька місяців скинула більше 10 кілограмів, практично повністю перейшла на здорове харчування.Тепер раз на тиждень замовляє соки для себе і своєї дочки », - розповідає Наталя.

Зараз головні канали залучення клієнтів - Facebook і Instagram. Крім того, Наталія бере активну участь у виставках, присвячених правильному харчуванню, проводить дегустації та майстер-класи на великих івент-заходи, виступає на телебаченні.

Що далі

Зараз Food SPA виробляє 12 000 пляшок соків в місяць (в кінці 2016 року обсяг становив 9 000 пляшок). Продукція виробляється тільки під замовлення: соки - товар швидкопсувний, зберігаються максимум дві доби, і проводити їх про запас економічно недоцільно.

Цим же фактором обумовлено те, що компанія працює тільки для клієнтів, які живуть в Москві і Підмосков'ї - возити в інші регіони продукти з таким коротким терміном зберігання не має сенсу. Тому в якості одного з варіантів розвитку бізнесу Наталія Марахновская розглядає запуск франшизи.

Нещодавно компанія Food SPA розширила асортиментну лінійку - тепер клієнти можуть замовити не тільки соки, а й корисні солодощі з низькою калорійністю - морозиво, а також торти і пудинги, приготовані без додавання борошна і цукру.

Нещодавно Наталя запустила лінійку детокс-супів, що дозволяють урізноманітнити домашнє меню або правильно харчуватися в офісі під час робочого дня. У планах - не лише продавати супи і десерти через сайт, але і поставляти їх в ряд московських ресторанів.

Також разом з нутриціології (фахівцем зі здорового харчування) Наталія розробляє нові програми, які допомагають не тільки скинути вагу, але і поправити здоров'я, а також провести глибоке очищення організму.

Наталі Марахновской вдалося довести собі і своїм клієнтам: корисне харчування може бути по-справжньому смачним.



Читайте також:

Olly Nature: як заробити на корисних цукерках.
Що таке вітграсс і як на ньому заробити.
Магазин з родзинкою: як заробити на здорове харчування.
biz360 biz360


І я задала собі питання: адже після насичення організм повинен був наповнитися енергією, а вона, навпаки, мене покинула, чому?
І що я повинна весь цей час робити?
Сидіти і чекати?

Новости