Форма 1-Т. Товарно-транспортна накладна. Бланк 2019 року

  1. Хто повинен оформляти товарно-транспортну накладну
  2. Чи можна використовувати один бланк для різних перевезень
  3. структура документа
  4. Правила оформлення і порядок роботи з бланком
  5. Інструкція заповнення бланка товарно-транспортної накладної
  6. Заповнення першого розділу форми 1-Т
  7. Заповнення другого розділу форми 1-Т

Оформлення бланка 1-Т відбувається у випадках перевезення товарно-матеріальних цінностей від однієї організації до іншої як власними силами продавця-відправника, так і за посередництвом компанії-перевізника.

Хто повинен оформляти товарно-транспортну накладну

Якщо транспортування товарно-матеріальних цінностей відбувається безпосередньо власником або продавцем товару, то оформлення документа входить в його прерогативу.

ФАЙЛИ
Завантажити порожній бланк товарно-транспортної накладної за формою 1-Т .doc Завантажити зразок заповнення товарно-транспортної накладної за формою 1-Т .doc

Якщо ж використовується укладення договору з перевізником, яке може відбуватися як від особи відправника, так і від імені одержувача товару, то і складання цього документа може бути компетенцією як тієї, так і іншої сторони.

Іншими словами, оформляє форму 1-Т та компанія, яка наймає перевізника.

Чи можна використовувати один бланк для різних перевезень

Для кожного перевезення оформляється окремий бланк 1-Т, використовувати одну і ту ж накладну для декількох транспортувань категорично не можна. Точно також, якщо один і той же вантаж необхідно розвести по різних фірмах, то на кожну партію необхідно складати свій документ.

структура документа

Накладну умовно можна поділити на дві частини.

  1. Перша - товарна, - включає відомості
    • про відправника та одержувача товару,
    • обсязі,
    • найменування та т.п. параметри.

    Ця частина документа є підставою для списання вантажу зі складу відправника і одночасно для оприбуткування його одержувачем.

  2. Друга частина - транспортна. У ній містяться відомості
    • безпосередньо про перевезення,
    • інформація про компанію-перевізника і конкретного водія,
    • марці автомобіля,
    • часу в дорозі і кілометраж,
    • товар і т.д.

    Тут же вказується вартість транспортування.

Правила оформлення і порядок роботи з бланком

Даний документ відноситься до первинної документації, тому при його заповненні слід дотримуватися певних стандартів. Зокрема, не можна залишати осередку порожніми (де потрібно ставляться прочерки), допускати неточності та системні помилки, а також вносити в бланк невірні відомості.

До форми 1-Т можуть додаватися додаткові документи:

  • сертифікати,
  • паспорт,
  • свідоцтва,
  • договори та ін.

Всі вони повинні обов'язково бути вказані в рядку «Додаток» товарно-транспортної накладної.

Документ роздруковується в чотирьох копіях, одна з яких залишається у відправника товару, інші три передаються на руки водієві, який буде розвозити вантаж.

Всі документи необхідно засвідчити потрібними підписами. Потім другий примірник водій повинен вручити вантажоодержувачу, а третій і четвертий передати керівництву транспортної компанії (при цьому вони повинні мати підписи як відправника, так і одержувача товару). Після цього, третій примірник з виписаним рахунком на оплату за послуги транспортування відправляється замовнику (тобто тій фірмі, яка уклала договір на доставку товару), а четвертий залишається у перевізника і стає частиною його бухгалтерського обліку.

Інструкція заповнення бланка товарно-транспортної накладної

  • Спочатку в документі потрібно вказати його номер (за внутрішнім документообігу компанії, виписує накладну), поставити дату заповнення, потім в рядок «Вантажовідправник» вписати інформацію про підприємство, відправляє товар - тут потрібно вказати його повна назва, фактична адреса та телефон.
  • Після цього точно таким же чином слід внести відомості про адресата в рядок «Вантажоодержувач».
  • Навпаки позначення «Платник» треба вказати ту фірму, яка оплачує послуги перевізника.
  • Навпаки кожної компанії у відповідному віконці потрібно вказати її код ОКПО (Класифікація підприємств та організацій).

Навпаки кожної компанії у відповідному віконці потрібно вказати її код   ОКПО   (Класифікація підприємств та організацій)

Заповнення першого розділу форми 1-Т

Перший розділ накладної практично повністю повинен заповнити вантажовідправник. Спочатку вписуються докладні дані про товар в таблицю.

У перший стовпець вноситься номенклатурний номер товару (але тільки, якщо така система обліку використовується на підприємства),
у другій і третій - номер прейскуранта і артикул (також тільки при їх наявності).
Четвертий стовпець «Кількість» заповнити потрібно обов'язково - сюди ставиться цифра, відповідна числу перевезених товарів за кожним найменуванням окремо.
Стовпчики, які йдуть далі, пропускати теж не можна: в них вносяться -

  • ціна за одну одиницю товару,
  • його назва,
  • одиниця виміру (кілограми, метри, куби тощо),
  • вид упаковки (коробки, ящики, бочки, мішки і т.д.).

Потім туди ж вноситься кількість місць, маса (в тоннах) і загальна вартість по кожному виду товару окремо. Якщо є націнка за обсяг або складські, транспортні витрати, це також треба вказати в таблиці. Наступним кроком вписуємо загальну вартість товару по всіх найменувань і в останній стовпчик вноситься номер товару по складською картотекою вантажовідправника.

Якщо товарно-транспортна накладна має продовження, то потрібно зазначити кількість додаткових аркушів у відповідній клітинці (прописом) і також загальна кількість видів товару і місць (значення дублюються з першої таблиці).

Далі прописом та цифрами вписується маса вантажу, а після цього необхідно вказати всі наявні програми (кількість аркушів) і нижче - прописом загальну вартість відпущеного зі складу товару.

Внизу товарного розділу зліва повинні стояти підписи з розшифровками представників вантажовідправника: особи, уповноваженої на відпуск товару (із зазначенням його посади), головного бухгалтера, а також комірника, безпосередньо здійснив відвантаження.

З правого боку вносяться дані водія, в тому числі вписуються відомості про довіреності, яку компанія-перевізник на нього оформила.

Пізніше тут же нижче ставиться підпис представника вантажоодержувача (зазвичай це теж комірник), який своїм автографом в цій частині документа засвідчує факт прийому товару після транспортування в цілості й схоронності.

Пізніше тут же нижче ставиться підпис представника вантажоодержувача (зазвичай це теж комірник), який своїм автографом в цій частині документа засвідчує факт прийому товару після транспортування в цілості й схоронності

Заповнення другого розділу форми 1-Т

Другий розділ товарно-транспортної накладної включає відомості про транспортування. Спочатку тут вказується

  • термін доставки вантажу,
  • наводиться інформація про фірму-перевізника, в тому числі її повне найменування, контактні дані (адреса і телефон),
  • вписуються відомості про машину (марка і гос.номер),
  • в крайньому правому стовпчику пишуться номери накладної та подорожнього листа.

У рядок «Платник» включається інформація про підприємство - замовника перевезення (її назва, адреса-телефон і банківські реквізити), прізвище, ім'я, по батькові водія і номер його посвідчення.

Рядки «Ліцензійна картка», а також її «Реєстраційний номер» і серію можна пропустити, оскільки ліцензування нині не проводиться, а ось віконце про вид перевезення треба заповнити (комерційний).

Далі вносяться відомості про завантаження-відвантаження (фактичні адреси доставки товару) та інша додаткова інформація (переадресування, маршрут, причепи - за потребою).

Нижче знову стоїть таблиця. Всі дані в неї вносяться аналогічно товарного розділу. У стовпці «Спосіб визначення маси" зазначаються ваги - автоматичні, ручні або товарні (якщо зважування проводиться на вагах), якщо ж зважування не робиться, то треба вказати або «нормативний», або «згідно з маркуванням».

Справа під таблицею треба вписати документи, що супроводжують вантаж (сертифікат якості, паспорти, акти і т. Д.), А зліва внести підписи безпосередніх учасників процесу навантаження-доставки-відвантаження.

Наступна частина документа під назвою «Вантажно-розвантажувальні операції» включає таблицю, в яку вноситься інформація про навантаження-розвантаження (найменування відправника і одержувача вантажу, спосіб дії, дата вибуття, прибуття товару і підпис відповідального співробітника).

Далі, в передостанню табличку водієм вносяться всі інші ведення (кілометраж, вартість поїздки, штрафи за невірно оформлені документи, час простою і т.д.) і нарешті останні дані в «Розрахунок вартості» і «таксування» вписує бухгалтер перевізника.

) і нарешті останні дані в «Розрахунок вартості» і «таксування» вписує бухгалтер перевізника

Новости