Форма РСВ в 2019 році

  1. Форма РСВ: останні зміни в документі
  2. Крайній термін здачі РСВ в 2019 році
  3. Формат звіту РСВ 2019 року
  4. Хто і куди здає розрахунок?
  5. Нульовий звіт за відсутності діяльності
  6. Структура і правила заповнення документа
  7. Правила заповнення документа наступні:
  8. Порядок заповнення РСВ в 2019 році
  9. Завантажити бланк форми РСВ 2019 року
  10. Теж може бути корисно:

Всі підприємці, які є платниками страхових внесків за працівників, зобов'язані надавати в ИФНС форму РСВ Всі підприємці, які є платниками страхових внесків за працівників, зобов'язані надавати в ИФНС форму РСВ. Крім цього, роботодавці подають відомості про співробітників.

У нашій сьогоднішній публікації ми розглянемо правила і порядок заповнення звіту в ИФНС і більш детально зупинимося на персоніфікованому обліку (Розділ 3 форми РСВ). У нижній частині сторінки можна завантажити бланк форми РСВ ПРФ 2019 року і зразок заповнення цього документа.

До 2017 року форма РСВ надавалася в ПФР. У зв'язку з передачею ИФНС функцій адміністрування зі сплати внесків, з 01.01.2017 року сплачувати такі внески і здавати по ним звіт необхідно в ИФНС за місцем реєстрації ІП:

  • на обов'язкове пенсійне страхування;
  • на обов'язкове медичне страхування;
  • на обов'язкове страхування з тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством.

Форма РСВ: останні зміни в документі

Форма РСВ 2019 року затверджено Наказом ФНС від 10.10.2016 № ММВ-7-11 / 551.

Зміни в формі РСВ в 2017 році наступні:

Форма РСВ об'єднала розрахунки РСВ-1, РСВ-2, РВ-3 і частково розрахунок 4-ФСС . Крім того, введені нові терміни подачі звітності.

Зробимо акцент на тому, що за 4 квартал 2018 роки складати РСВ необхідно за формою, затвердженою Наказом ФНС від 10.10.2016 № ММВ-7-11 / 551. Справа в тому, що в липні 2018 року було опубліковано проект наказу про внесення змін до форми РСВ. Передбачалося, що вже в 2018 році звітність по страхових внесках буде здаватися за новою формою.

Однак до сих пір нова форма не затверджена. Але не буде зайвим розповісти про ті зміни, які будуть відображені в новому РСВ. Перерахуємо їх:

1. Додано розділ «Тип платника». Необхідно буде вказати:

  • ознака «1», якщо протягом звітного періоду платник податків сплачував суму на користь фізосіб;
  • ознака «2», якщо виплати на користь фізосіб не здійснювалися.

2. Зміна звітного періоду. РСВ буде заповнюватися не наростаючим підсумком (за квартал, півріччя, 9 місяців та рік), а по-квартально (1 кв. 2019, 2 кв. 2019 і т.д.).

3. У підрозділи 1.1 і 1.2 додадуться поля. У нових полях У 2019 відображатимуться суми податкових відрахувань (поле «Сума витрат, яка приймається до відрахування у відповідність до п.8 ст. 421 НК РФ»).

4. Виключений підрозділ 1.4. У актуальною формі 2018 року підрозділ 1.4 відображає розрахунок страхових внесків на соціальне забезпечення членів льотних екіпажів, окремих категорій працівників вугільної промисловості. У новій формі даний підрозділ буде подаватися у вигляді окремого додатка.

5. Вилучені рядки з програми 2.2. У зв'язку зі скасуванням пільгових тарифів для підприємців на ПСН і на ЕНВД (аптечна діяльність), відповідні рядки в додатку 2.2 видалені.

6. Вилучені рядки підрозділу 2.2, в яких відбивалися суми розрахунків з іноземними працівниками, які не є громадянами ЄАЕС.

7. Доповнення рядка 055, в якій і будуть відображені суми виплати іноземцям-негромадянам ЄАЕС.

Крайній термін здачі РСВ в 2019 році

Незалежно від формату подачі звіту, звіт РСВ надається щоквартально, в термін до 30 числа місяця, який слідує за звітним періодом.

Якщо крайній термін подачі розрахунку випадає на вихідний день, то документ можна здати в перший робочий день (після вихідного).

Крайній термін здачі РСВ-1 за 4 квартал 2018 року - 30 січня 2019 роки; за 1 квартал 2019 р - 30 квітень 2019 р

Формат звіту РСВ 2019 року

Так само як і в 2018 році, дозволяється здавати на паперовому носії організаціям та ВП, чисельність працівників яких не перевищує 25 осіб. Якщо чисельність співробітників більше 25 чоловік, то виникає обов'язок здавати звіт тільки в електронному вигляді по ТСК.

Хто і куди здає розрахунок?

Всі роботодавці за підсумками кожного кварталу повинні здати розрахунок форми РСВ в ИФНС за місцем реєстрації.

Відокремлені підрозділи, які мають окремий розрахунковий рахунок і баланс, сплачують страхові внески і подають звітність за місцем свого знаходження.

Нульовий звіт за відсутності діяльності

Якщо підприємницька діяльність не велася, зарплата працівникам не нараховувалась і не виплачувалась, але ви зареєстровані як роботодавця, РСВ все одно потрібно подати. Нульовий звіт подається і в разі відсутності нарахувань внесків за працівників.

Структура і правила заповнення документа

Форма РСВ складається з титульного листа та 3 розділів:

1. РОЗДІЛ 1 - зведені дані по страхових внесках.
2. РОЗДІЛ 2 - для глав СФГ.
3. РОЗДІЛ 3 - персоніфіковані відомості про кожного працівника.

Кожен розділ включає в себе кілька підрозділів і додатків до них. На перший погляд здається, що звіт РСВ досить об'ємний. Насправді робота щодо його заповнення не опиниться настільки складною, оскільки заповнювати потрібно не всі розділи. Тому спочатку з'ясуємо, кому саме які розділи і підрозділи необхідно заповнювати.

ТИТУЛЬНИЙ АРКУШ. Заповнюють всі без винятку страхувальники.

ЛИСТ «Відомості про фізичну особу, яка не є ІП». Індивідуальні підприємці та організації не заповнюють цей лист. Його заповнюють фізичні особи за найнятих працівників.

Розділ 1, підрозділи 1.1 і 1.2 додатка 1 і 2 до розділу 1, розділ 3 - заповнюють і здають всі ТОВ та ВП, які виплачують доходи фізособам протягом звітного кварталу.

Розділ 2 і додаток 1 до Розділу 2 - заповнюють глави селянських фермерських господарств.

Підрозділи 1.3.1; 1.3.2; 1.4 додатка 1 до розділу 1 заповнюються, якщо ІП або організація нараховує страхові внески за додатковими тарифами.

Додатки 5; 6; 7; 8 до розділу 1 заповнюють ІП або ТОВ, які застосовують знижені тарифи при розрахунку страхових внесків.

Додаток 9 до Розділу 1 заповнюють у випадках виплати доходів іноземним співробітникам або співробітникам без громадянства.

Додаток 10 до Розділу 1 підлягає заповненню, якщо в звітному кварталі виплачувалися доходи студентам, які працювали в студентських загонах.

Додатки 3 і 4 до Розділу 1 заповнюють ІП або ТОВ, виплачували допомоги в звітному кварталі.

Вибравши пов'язані з вашої діяльності розділи, можна приступати до їх заповнення.

Правила заповнення документа наступні:

1. Кожна поле звіту містить певний показник, доповнювати іншою інформацією можна.

2. Сторінки нумеруються у відповідних осередках наступним чином: «001», «002» ... «033».

3. Для запису десяткового дробу є два поля: в першу вписується ціла частина, а в другу - залишок.

4. Текстові поля заповнюються зліва направо, починаючи з першого віконця.

5. Вартісні показники зазначаються в рублях і копійках, між якими ставиться крапка.

6. При заповненні документа на комп'ютері використовується шрифт Courier New (16-18 кегль).

7. У полях для кількісних і сумових показників ставиться «0» ( «нуль»). В інших випадках, наприклад, коли відсутні текстові показники, у всіх знакоместу поля ставиться прочерк.

8. Заповнюючи розрахунок на комп'ютері, ставити нулі і прочерки у вільних осередках не потрібно.

9. У кінці кожної сторінки РСВ потрібно поставити підпис, вказати дату підписання.

10. При наявності печатки вона ставиться на титульному аркуші.

Порядок заповнення РСВ в 2019 році

РОЗДІЛ 1: ЗВЕДЕНІ ДАНІ ЩОДО СТРАХОВИХ ВНЕСКІВ

Розділ 1 містить у собі інформацію щодо розрахунків пенсійних, медичних внесків, а так само за внесками на страхування з тимчасової непрацездатності та у зв'язку материнством. Використовуючи картку обліку страхових внесків, яка відображатиме нараховані та виплачені фізичним особам виплати та винагороди у звітному періоді 2019 року, послідовно заповнюються рядки від 010 до 123. При цьому рядок 030 заповнюється наростаючим підсумком з початку 2019 року, а рядки 031; 032; 033 заповнюються щомісячними даними. Аналогічно заповнюється форма за всіма типів внесків.

Далі в рядки 120-123 Розділу 1 включаються суми, що перевищують витрати страхувальника на посібники над обчисленими страховими внесками по тимчасовій непрацездатності та материнству. Якщо факту перевищення не було, то ці рядки не заповнюються.

Додаток 1: РОЗРАХУНОК СУМ СТРАХОВИХ ВНЕСКІВ НА ОБОВ'ЯЗКОВЕ ПЕНСІЙНЕ І МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ ДО РОЗДІЛУ 1

Спочатку вказується код тарифу платника від 01 до 016. Від нього залежать ставки страхових внесків та підрозділи, які необхідно заповнити відповідно до кодом тарифу.

Цей додаток складається з декількох підрозділів. Який з підрозділів і кому необхідно заповнювати, написано вище.

Додаток 2: РОЗРАХУНОК ВНЕСКІВ ПО непрацездатності та материнства ДО РОЗДІЛУ 1.

На початку вкажіть ознака виплат:

«1» - якщо регіон бере участь в пілотному проекті ФСС. Тобто виробляються прямі виплати страхового забезпечення з бюджету ФСС;

«2» - якщо допомоги виплачують роботодавці, а потім зачитують витрати в рахунок сплати страхових внесків.

Потім форма заповнюється аналогічно попередньому з додатком.

Додаток 3 ВИТРАТИ ПО ОБОВ'ЯЗКОВОМУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ НА ВИПАДОК тимчасової непрацездатності І у зв'язку з материнством і витрати, ЗДІЙСНЮЮТЬ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНОДАВСТВА РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ДО РОЗДІЛУ 1.

Якщо організація не виплачувала допомоги в звітному кварталі 2019 року, то додаток 3 не заповнюється і не здається в складі розрахунку за звітний 1 квартал 2019 року. Якщо ж виплати мали місце, то використовуйте наступний порядок заповнення:

  • по рядках 010-090 - вказуйте за кожним видом виплат кількість випадків виплат, число оплачених днів, а також суми проведених витрат (в т.ч. ті, які фінансують з федерального бюджету);
  • по рядку 100 - вказуйте підсумкову суму витрат на названі виплати (в т.ч. ті, які фінансуються з федерального бюджету).

Всі інші програми заповнюються аналогічно попереднім і не викликають додаткових запитань.

Важливо: Починаючи зі звіту за формою РСВ за 4 квартал 2017 року, згідно з абз. 2 п. 7 ст. 431 НК ИФНС будуть не визнавати зданим звіт, якщо будуть допущені помилки в наступних показниках розділу 3 по кожному фізособі:

  • 210 - сума виплат та інших винагород за кожен з останніх трьох місяців звітного або розрахункового періоду;
  • 220 - база для обчислення пенсійних внесків у межах граничної величини за ці ж місяці;
  • 240 - сума обчислених пенсійних внесків у межах граничної величини за ці ж місяці;
  • 250 - підсумки по графам 210, 220 і 240;
  • 280 - база для обчислення пенсійних внесків по доптаріфу за кожен з останніх трьох місяців звітного або розрахункового періоду;
  • 290 - сума обчислених пенсійних внесків по доптаріфу за ці ж місяці;
  • 300 - підсумки по графам 280, 290.

Сумарні дані в перерахованих рядках по всьому фізособам повинні відповідати зведеними даними в підрозділах 1.1 і 1.3.

Перераховані вище правила заповнення звіту РСВ стосуються РСВ за 4 квартал 2018 року, здати який необхідно до 30 січня 2019 року.

Тепер поговоримо про форму РСВ за періоди 2019 року. На поточний момент на Єдиному порталі для розміщення проектів НПА є новий бланк РСВ, який імовірно почне працювати за звітами найближчим часом.

У новій формі відсутній додаток, що включає відомості про застосування зниженого тарифу, встановленого на період до 2019 року. У додатку 2 «Розрахунок суми страхових внесків на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством» з'являться нові поля.

У розділі 3 (персоніфіковані відомості фізичних осіб). З'явився новий реквізит «Тип коригування». Аналогічно СЗВ-М, в новому РСВ необхідно буде ставити позначку про те, яку форму здають: вихідну, коригувальну або скасовує.

В додаток 2 до розділу 1 додали поле «Код тарифу платника». Зміни торкнулися і інших додатків розрахунку. Як тільки нова форма почне свою дію, ми докладно опишемо всі нюанси.

Завантажити бланк форми РСВ 2019 року

Нові бланки на момент останньої редакції даної сторінки не опубліковані. Як тільки вони з'являться в офіційних джерелах, вони стануть доступні для завантаження на цій сторінці.

Форму РСВ 2018 року в форматах Excel та PDF можна завантажити на кнопку нижче:

Зразок заповнення РСВ 2018 року в форматі Excel доступний за наступним кнопці:

Оновлене 09.02.2019

Теж може бути корисно:

Інформація корисна? Розкажіть друзям і колегам

Коментарі

Натискаючи на кнопку "Відправити" ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Натискаючи на кнопку Відправити ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Питання і відповіді в коментарях даються користувачами сайту і не носять характеру юридичної консультації. Якщо вам необхідна юридична консультація, рекомендуємо отримати її, задавши питання по телефонах, вказаних вище, або через цю форму

.

Хто і куди здає розрахунок?

Новости