Формування статутного капіталу. Курси 1С Бухгалтерія.

Я коротко і зрозуміло розгляну основні моменти формування статутного капіталу (КК) для новоствореного ТОВ або іншої юридичної особи. Питання по "введення залишків для нової фірми" мені задавали настільки часто, що прийшла пора цей момент винести в окрему статтю.

Також рекомендую статтю про введення початкових залишків в 1С .

При створенні нової бази 1С існує всього два варіанти: або фірма нова, або робота вже велася і створення нової бази обумовлено чисто технічними причинами (наприклад, перехід на ведення обліку в іншій програмі).

У першому випадку компанія тільки що створена і діяльність ще не велася. Це, як мінімум, означає, що ніяких "початкових залишків" вводити не потрібно. Тим не менш, багато починаючі користувачі все ж намагаються щось ввести через Помічник по введенню початкових залишків ... Результат передбачуваний.


Дійсно, якщо ми не вводимо залишки, то і на рахунках БО буде порожньо! Таким чином, ми не можемо здійснювати ніякі операції. Наприклад, у нас є гроші у вигляді готівки і ми хочемо закупити у постачальника товар. Але в 1С на рахунку 50 порожньо , А значить ми не зможемо відобразити факт оплати в програмі - залишок по касі просто піде в мінус.

З особливостями помилок при здійсненні касових операцій Ви можете ознайомитися на індивідуальних курсах по конфігурації "Бухгалтерія підприємства 8.3"

Отже, нам потрібно відобразити в програмі фактичну наявність грошових коштів на рахунку 50 (каса) перед проведенням операцій з готівкою. Те ж саме стосується і інших рахунків бухгалтерського обліку! Таким чином, якщо у новій компанії за фактом щось є (МПЗ, грошові кошти і т.д.), то перед початком роботи їх потрібно завести в базі 1С.

- Так це ж і є введення початкових залишків, скажете ви! А ось і ні! Якщо є сумніви - просто прочитайте цю статтю .

Відразу після реєстрації нової юридичної особи у цій компанії у власності НІЧОГО немає! Тобто взагалі нічого. Нуль.

Проте, закон встановлює для ТОВ та інших юр. осіб мінімальний розмір власності. Якщо цієї суми немає, то компанія взагалі не зможе почати вести діяльність.

Мінімальний розмір статутного капіталу для Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) дорівнює 10 000 рублів. Цю суму потрібно внести у вигляді грошових коштів або інших активів на розсуд засновників компанії. Саме за рахунок статутного капіталу у новій фірми і з'являється якась власність і, отже, можливість вести господарську діяльність.

Мінімальний розмір КК для ЗАТ і ВАТ набагато вище, ніж для ТОВ, тому всі нові компанії - це саме товариства з обмеженою відповідальністю. Адже на початковому етапі ведення бізнесу, як правило, немає звідки взяти багато грошей!

Адже на початковому етапі ведення бізнесу, як правило, немає звідки взяти багато грошей


Так само, як і в будь-який інший бухгалтерській програмі! Версія 1С: Бухгалтерія тут ролі не грає абсолютно ніякої.

Первісне формування статутного капіталу складається з двох операцій, як правило не збігаються за часом, і відбивається двома проводками в документі "Ручна операція". Взагалі кажучи, всього проводок буде 2 * N, де N - число вкладників в Статутний капітал компанії (число засновників фірми). Розглянемо стадії формування статутного капіталу нової компанії.

Крок 1: відображення формування статутного капіталу

При створенні нової фірми збори засновників компанії визначає розмір статутного капіталу. Кожен вкладник (учасник) повинен внести свою частку в КК. Це відбивається в 1С наступним проведенням ПО КОЖНОМУ вкладнику:

Дт 75.01 / Кт 80 / <сума вкладу в КК від цього учасника>

На рахунку 75 відображаються розрахунки з засновниками. Замість рахунку 80 буде потрібно вказати більш конкретний рахунок (з субрахунок) в залежності від типу юридичної особи. Наприклад, для ТОВ це буде 80.09 (інший капітал). Таку проводку потрібно буде зробити по кожному вкладнику. Аналітикою (субконто) тут буде елемент довідника "Контрагенти". Подивіться на скріншот з 1С нижче і все стане ясно.

Подивіться на скріншот з 1С нижче і все стане ясно

artemvm.info_219ab5b0c42581932b20d701c77a9033

Результатом цих проводок є виникнення заборгованості засновників перед компанією. Цю заборгованість потрібно погасити шляхом фактичного внесення грошових коштів або іншого майна у власність фірми. Тому далі буде ...

Крок 2: відображення фактичних внесків засновників до статутного капіталу

Ці проводки, як правило, вносяться пізніше. З термінами погашення заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу Ви можете ознайомитися у відповідних нормативних документах або на моїх заняттях 1С: Бухгалтерія 8. Проведення тут будуть наступні:

Дт ?? / Кт 75.01 / <сума вкладу в КК від цього учасника або частина цієї суми>

Замість знаків питання будуть балансові активні рахунки обліку грошових коштів і матеріальних цінностей, тобто рахунок дебету тут буде залежати від того, в якій формі вноситься внесок в статутний капітал даним конкретним учасником. Аналітика проводок схожа (див. картинку з 1С).

artemvm.info_219ab5b0c42581932b20d701c77a9033

Не забуваємо правильно вказувати статтю руху грошових коштів!

Замість грошових вкладів можуть бути внески в КК компанії у вигляді товарно-матеріальних цінностей: основні засоби, виробничі матеріали, товари та інше майно.

Особливості майнових внесків до статутного капіталу я докладно розглядаю на своїх заняттях.

Результат всіх проводок щодо формування статутного капіталу - відповідні записи (руху) в бухгалтерському регістрі 1С. Також рекомендується сформувати оборотно-сальдову відомість по рахунках 75 і 80 і перевірити правильність введення даних (з основами роботи зі звітами можна ознайомитися на ArtemVM.info).

Якщо щось незрозуміло - дивіться відеоролик нижче. Хочете отримати більше подробиць щодо введення статутного капіталу для нової компанії або існуючого підприємства, а також введення залишків для ІП - ласкаво просимо на мої курси 1С.

На відео показаний процес формування статутного капіталу в конфігурації Бухгалтерія Підприємства версії 8.3. Ви можете бачити необхідні операції і проводки для них.

Якщо компанія нова, то єдині проводки перед початком роботи - це формування статутного капіталу фірми. Ніяких інших операцій тут вводити не потрібно.

Новости