Фотошкола - Зйомка пейзажу - Фотограф Олексій Гливи

Для мене пейзажна фотозйомка - це саме зйомка природного пейзажу. Є безліч правил зйомки пейзажних фотографій, багато посібників, підручників, проте не можна почати знімати пейзаж тільки після їх вивчення. Потрібно спочатку захопитися пейзажної фотозйомкою, а потім, оцінюючи, роблячи висновки, вишукуючи нові прийоми і коригуючи результати, можна звертатися до досвіду колег пейзажистів, причому, не тільки фотографів, а й художників. Художник створює ідеальну композицію, витрачаючи дуже багато часу, завдання фотографа не втратити її за порівняно короткий час, так як, захоплюючись створенням все нових кадрів, дуже легко втратити сенс фотографії. Що ж таке цей сенс. На мою думку, сенс пейзажної фотографії передати те, що змусило фотографа зупинитися саме на цьому сюжеті - красу, гармонію, яку необхідно зберегти навіть при внесенні творчого почерку в фотографію.

На мою думку, сенс пейзажної фотографії передати те, що змусило фотографа зупинитися саме на цьому сюжеті - красу, гармонію, яку необхідно зберегти навіть при внесенні творчого почерку в фотографію

Поблизу села Поповка. Саратовський район. Постобработка кольору фотографії робить її близькою по стилю до творів художника Шишкіна І.І. Подібну стилізацію допомагає зробити композиція і колірні тони фотографії. Sony A300, 10mm, F8, 1/200 секунди. Метод найшвидшого фільтр. Штатив.

А почерк цей може бути абсолютно різним. Згадайте, виконані великими Шишкіна і Айвазовського. Це абсолютно різні художники, з різним, зовсім несхожим почерком. Однак, і Шишкін, з його майже документально переданої природою красою, і Айвазовський, з його фантастичними янтарно-смарагдовими хвилями Чорного моря, змогли вкласти найбільший сенс в свої творіння, який тепер може впливати на настрій глядача і волати різні емоції. Справжньому пейзажиста навіть не обов'язково знати законів композиції і поняття золотого перерізу. Все це і без знань відбивається на його картинах. Так і я, коли вже щосили знімав пейзаж, навіть не знав цих понять, однак закони ці були вкладені в мої знімки. Природу треба відчувати, і жоден пейзажист це не спростує, так як я дуже сумніваюся, що хтось зайнявся практикою тільки після вивчення теорії. А ще не так давно, коли в народі ще її було інтернету і відеоуроків, багато хто просто не могли знати цих правил, але застосовували їх. І про них пізніше ...

Зараз хотілося б почати перших питань. А саме - який технікою знімати пейзаж . За фотокамерам питань бути не повинно - для пейзажу підійде майже будь-яка фотокамера. Для тих, хто захоплюється пейзажної зйомкою бажано, щоб світлочутливість матриці камери починалася приблизно з тією сотнею одиниць, які в цьому жанрі майже ніколи не змінюються, оскільки до пейзажу пред'являються найвищі технічні вимоги - мінімум шумів, максимум деталей. Загалом, на камері зациклюватися не варто. Мої пейзажі зняті на соні альфа 450 і альфа 300.

Трохи більше уваги треба приділити вибору об'єктива, причому не стільки його технічними властивостями і світлосилі, а фокусної відстані. Технічні властивості кожен вибирає за своїми цілями - знімає він собі в колекцію, друкує календарі, а може і метрові банери, або демонструє роботи в інтернеті дозволом 1,5 мегапікселя. Існує кілька точок зору і щодо фокусної відстані в пейзажної фотозйомки. Хтось заявляє, що ідеальним буде 35мм (24мм для APS - C), хтось вважає, що 24мм (16мм), а хтось любить знімати на ще більш широких кутах, таких як 14-18мм (10-12мм) . В даному випадку мається на увазі фокусна вiдстань не еквівалентне, а для отримання приблизно такого ж кута огляду. Так, якщо нам потрібен один кут огляду на повному кадрі і кроп, потрібно взяти 24мм об'єктив для повного кадру і 16мм для кропа (APS - C).

Суперечка про фокусну відстань для пейзажу дорівнює спору про вибір виробника камери. Сенс - кому як подобається. Існує така точка зору, що коли ми милуємося пейзажем, і у нас виникає бажання його зняти, відповідає за це якась деталь, в пейзаж вписана, а не вся композиція. Таким чином, якщо ми хочемо передати побачене, закінчити кадр потрібно тільки цією деталлю, будуючи композицію на ній. Можливо, але не завжди. Прихильникам цієї теорії близькі фокусні відстані півгривні і 35мм об'єктиву.

Прихильникам цієї теорії близькі фокусні відстані півгривні і 35мм об'єктиву

Утес Степана Разіна. Зліва фотографія, зроблена ширококутним об'єктивом 10мм, праворуч - тельовіком 75мм. В даному випадку вигідніше показати скелю з допомогою телеоб'єктива.

Існує й інша теорія, протилежна - композиція пейзажу повинна включати в себе найбільш широку картинку. Так, моментально ми можемо дивитися тільки точково (взагалі, твердження це вірно тільки для чоловіків, хто не знає - жіноче зір має інший характер), але швидкість сприйняття величезна, і за мить ми можемо оглянути картину цілком, а не одну її деталь. Я особисто є прихильником останньої теорії, і мені в пейзажній зйомці ближче ширококутні об'єктиви.

Поповка. Широкий кут (10мм кроп) дозволяє передати простір і обсяг природного пейзажу.

Ці теорії протилежні, але не виключають один одного. Все залежить від нашого смаку і сенсу, який ми хочемо вкласти в фотографію. Широкий кут здатний передати простір, вузький - масштаб. Можливо, все криється в психології сприйняття і потреб. Але, в будь-якому випадку, знімаючи, наприклад, гори, ми намагаємося передати їх масштаб і велич, ніж простір, і для цього розумніше використовувати довгофокусний об'єктив, а кут по ширині цілком можна зберегти, створивши горизонтальну панораму з декількох кадрів. Якщо ж знімати гори з рівнини, тобто не в горах безпосередньо, а там, де гори утворюють фон, на широкому розі, то розмір їх стане незначним, щодо кадру в цілому. Знімаючи безпосередньо в горах, можна використовувати і широкі кути, щоб показати величезні простори між вершинами.

Утес Степана Разіна. Дурман-гора. Знімаючи гору широким кутом (20мм), ми легко можемо втратити її розміри на широкому тлі околиць.

Знімаючи гору широким кутом (20мм), ми легко можемо втратити її розміри на широкому тлі околиць

Утес Степана Разіна. Дурман-гора. Передати масштаб, а саме висоту гори допоможе телеоб'єктив (75мм). Панорама з чотирьох вертикальних кадрів.

Знімаючи степ, поля, луки, навпаки краще знімати шірік, передає простір. Телеоб'єктив зробить рівнину плоскою, він наблизить не тільки який-небудь об'єкт, але і скоротить простір. По ширині кадр може захопити зовсім небагато простору, а по глибині все, що є до самого горизонту, причому десятки кілометрів реального простору стиснуться на фото в безповітряні шари, а передній план, швидше за все, зовсім загубиться.

Поповка. Пейзаж, знятий телеоб'єктивом швидше за все буде дуже плоским, безліч шарів до горизонту тісно стиснуться і утворюють смуги. Рассстояніе по горизонталі в селі буде лише кілька сотень метрів, а відстань до горизонту - десятки кілометрів.

Композиція залежить тільки від бачення автора, і в кожному випадку вона може бути закінченою. Не варто думати шаблонами.

Важливу роль відіграють лінії в кадрі. З їх допомогою передається простір. Лініями в фотографії можуть служити дороги, ЛЕП, лісопосадки, краю ярів або схили пагорбів. За лінії чіпляється погляд, і ними він іде або до смисловим центрам, або в простір. Так, якщо в кадрі присутній дорога, яка веде в далечінь, погляд неодмінно пройде по ній, і чим більше дорога звивається, тим цікавіший сюжет.

Так, якщо в кадрі присутній дорога, яка веде в далечінь, погляд неодмінно пройде по ній, і чим більше дорога звивається, тим цікавіший сюжет

Власюк. Осинівка. На фото дуже легко знайти центр уваги. Погляд відразу ж проковзне по дорозі в далечінь. В цей же місце прівідут думку ряду хмар і лінії електричних стовпів. Дорога тут міеет безліч ліній - колії, сліди, трава на узбіччі, і всі лінії тяжіють до центру. Вплив ліній посилюється широким кутом зйомки (10мм).

Вплив ліній посилюється широким кутом зйомки (10мм)

Власюк. Гримучий дол. Лінії дороги на фото змусять погляд проскользить вдалину, і смисловий центр тут сховається за лісом, саме туди буде прагнути погляд. Дерева за узбіччями, незважаючи на детальність, багато уваги не притягнуть.

А уявімо, що дорога проходить через кадр горизонтально, що ж буде в цьому випадку. А нічого, тільки кинувши погляд на зображення, свідомість починає слідувати по дорозі, і моментально виходить за межі кадру. Тому пейзажисти на рівні інстинкту зображують дорогу, що йде вдалину, а не виводить погляд за кордон кадру. Чим більше ліній слід в одному напрямку, тим краще проглядається ритм. Композиція повинна не просто захопити погляд, але і утримувати його. Найкраще для цього поміщати в кадр закінчені геометричні фігури.

Поповка. Загата має вигляд закінченою геометричної фігури, що допоможе утримати погляд в її рамках.

Тепер про золотий переріз. Довгий час я сам не чув про це поняття, так як не вчився в художній школі, не читав посібників для пейзажистів і відеоуроки теж не дивився. Однак я завжди розумів, що в традиційному пейзажі небо повинно займати 2/3 зображення, а земля - ​​1/3. Так створюється відчуття свободи, якщо ж залишити неба 1/3 - воно зараз же почне тиснути на композицію. У телевізійників навіть є застосування цієї науки - західні телеканали знімають репортажі в Росії, активно використовуючи правило третин - золотий перетин. Залишаючи неба 1/3, вони створюють тиск на підсвідомість, включаючи при цьому в кадр бруд, сміття, собачок і тп. А якщо до того ж вести зйомку з висоти пояса приблизно, можна створити таке відчуття відчуження, що негайно хочеться тікати звідси. Не вірите - врубують їх канал і чекайте репортаж. Хоча якщо небо займе 1/3 картинки, нижню третину займають земля, а центральну лісу або гори - композиція вийде цілком нормальною. Вчіться впливати на глядача.

Справжній пейзажист бачить композицію. Вона додає картині ще й вага, тому важливо залишити композицію в рівновазі. Припустимо, знімаємо поле і самотньо стоїть в ньому дерево. Як ми побудуємо композицію. Небо, звичайно ж, займе 2/3 простору. Поле - нижню третину, при цьому, якщо далеко є пагорби або гори, або ліс, ми відправимо їх на територію неба. А де розмістимо дерево? Спробуємо в центрі, і знімок стане занадто важким. А якщо його розмістити на третину праворуч або ліворуч, композиція придбає рівновагу, зрушимо трохи ближче до краю, і композиція починає тяжіти в сторону, відразу створюється відчуття як при завалі горизонту. Якщо при цьому зліва дме сильний вітер і згинає гілки вправо, то розмістити дерево ми можемо тільки на третину зліва, щоб в кадрі залишалося місце для руху, в даному випадку вітру. Або якщо стовбур дерева нахилений вліво, то розмістити дерево правильніше на третину справа. Нахил стовбурів дерев на фотографії символізує динаміку, так як подумки ми домальовували рух в кадрі.

Розглянемо приклад на простий композиції:

Земля тут займає половину простору, віднімаючи значну частину у неба. Крім того, забирає простір у неба і дерево, якому на зображенні "нікуди рости".

Крім того, забирає простір у неба і дерево, якому на зображенні нікуди рости

Зрушуємо землю вних на третину, і зображення стає більш "комфотрного" для нас. Однак, ще обтяжує сприйняття дерево, офіційно зареєстрована в центрі.

Однак, ще обтяжує сприйняття дерево, офіційно зареєстрована в центрі

Зсунувши дерево в ліву третину, отримуємо зображення, яке так і хоче завалитися вліво. Комфортного перегляду і бути не може.

Комфортного перегляду і бути не може

Помістивши дерево в праву третину, отримуємо завал вправо, здається ще більшим за рахунок вигину стовбура.

Помістивши дерево в праву третину, отримуємо завал вправо, здається ще більшим за рахунок вигину стовбура

Помістивши дерево між центром і лівої третю, отримуємо практично ідеальну композицію, але перевіримо, як дерево буде виглядати правіше центру:

Помістивши дерево між центром і лівої третю, отримуємо практично ідеальну композицію, але перевіримо, як дерево буде виглядати правіше центру:

І в цьому випадку, композиція здається ще більш гармонійним. Зліва залишається простір - повітря. Читати ми звикли зліва - направо, так само ми читаємо і зображення. Тому в русі ми приходимо до центру уваги - дереву. У звичайних умовах вигнутий вправо стовбур міг би зіграти проти даної композиції, але в нашому випадку все дерево має обрис цифри "9", і положення крони компенсує завал стовбура.

Правила побудови композиції існують, але запам'ятовувати їх не обов'язково. Важливо тільки знати, що хороша композиція, це та, при якій перегляд зображення стає комфортним і утримує погляд глядача в рамках фотографії.

Тепер що стосується технічної сторони питання. Як я вже згадав, найбільш часто при зйомці пейзажу я використовую ширококутний об'єктив - сигма 10-20мм. Оптимальне значення діафрагми для пейзажної зйомки - F 8. При більшому значенні знижується роздільна здатність об'єктиву, при менших - втрачається різкість на краях. Практично для всіх систем F 8 оптимальна.

Найчастіше атрибутом для пейзажної зйомки є штатив - щоб уникнути шевеленки, особливо помітною на високій роздільній здатності. У похмуру погоду, коли потрібно значно збільшити витримку, штатив стане необхідним інструментом. І вже точно без нього не обійтися, якщо потрібно зробити кілька знімків одного місця з різною експозицією для створення HDR зображень.

Допоміжними інструментами в зйомці пейзажу є світлофільтри. Найчастіше це поляризаційний, градієнтний і нейтральний темний фільтри. Коли і для чого вони застосовуються.

Поляризаційний фільтр в пейзажній зйомці має сенс застосовувати в сонячну погоду. Сутність його роботи - видалення відображень з неметалічних поверхонь - з листя, що робить її більш насиченою та яскравою, з поверхні води, роблячи її абсолютно прозорою, і інших поверхонь. При використанні полярик небо також стає більш насиченим, прітемнять, що дозволяє чітко виявити лінію хмар, які при цьому стають світлішими і набувають обсяг. Багато авторів твердять, що відповідний час для використання поляризаційного фільтра - пострассветное ранок і призахідного вечір, коли Сонце стоїть низько над горизонтом, а використовувати його в полуденний час згубно для картинки, так як затемнення неба виходить нерівномірним. Тут я знову не зовсім згоден. Часто полярик я користуюся саме днем, але не за умов ясної погоди, а коли на ньому з'являються купчасті хмари. Вони дозволяють розділити синє небо на частини - чому нерівномірність поляризації стає майже непомітною. Фарби при цьому стають яскравими і насиченими, що допомагає зробити пейзаж незвичайним.

Фотографування без поляризаційного фільтра (ліворуч), та з фільтром (праворуч). Різницю видно відразу, полярик надає фотографії насиченості. Блакитне небо затемнюється, що надає йому глибину, прорисовуючи хмари. Зйомка велася пів-третього дня, під кутом в 45 градусів до Сонця - в цьому положенні ролярізаціонний фільтр працює максимально.

А ось у вечірні та ранкові години потреби в полярик я не відчуваю, тому що тут важливо передати натуральні гарні кольори сходу і заходу, та й сила поляризації в такому світлі вельми сумнівна.

Поляризаційний фільтр - перше, що я купую після придбання об'єктива для пейзажу. Вважаю його незамінним інструментом фотографа-пейзажиста.

Градієнтні фільтри застосовуються в інших умовах. Градієнти бувають різними - по щільності просвітлення темної частини, по різкості переходу від світлої частини до затемненої, за формою. Найчастіше градієнт я використовую в похмуру погоду, щоб приглушити занадто яскраве небо і зберегти його деталі, врятувати їх від перетримки і випаду з діапазону. Мінусом є те, що градієнт не може повторити форму ландшафту, і затемнення виходить лінійним, тобто, в його область можуть потрапити дерева, гори та інше. Або ж доводиться жертвувати частиною неба над горизонтом.

Або ж доводиться жертвувати частиною неба над горизонтом

Татіщевський район. Саратовська область. Невід'ємною частиною композиції даної фотографії є небо. У похмурий день складно передати яскравість землі і неба одночасно. Для того, щоб добитися цього тут використовувався градієнтний фільтр.

Нейтральні темні ND фільтри застосовуються для того, щоб використовувати більш тривалі витримки при рівних умовах, не закриваючи діафрагму і не чекаючи більш темного часу доби. ND фільтр знижує кількість світла, що проходить через об'єктив. Ці фільтри також бувають різними - з різним ступенем сили і конструктивом. Дуже зручним для пейзажиста стане фільтр зі змінною силою. Використовуються ці фільтри в основному для експериментів з водою - зйомка водоспадів, прибою. При цьому рухомі згодом потоки стають більше схожими на потоки туману, ніж на потоки води.

А де розмістимо дерево?

Новости