FTSE Russia IOB Index

  1. IPO російських компаній на LSE
  2. Депозитарні розписки
  3. Методика розрахунку індексу FTSE Russia IOB
  4. висновок

IPO російських компаній на LSE

Депозитарні розписки

Методика розрахунку індексу FTSE Russia IOB

Матеріали по темі

Історично так склалося, що Росія ще з часів Петра I багато в чому орієнтувалася на Європу - причому, як показує практика, в сфері біржової торгівлі теж.

Всім відомо, що промисловим центром Європи вважається Німеччина, а фінансовим - Великобританія. І саме в столиці Великобританії - Лондоні - розташований біржовий центр - біржа LSE (London Stock Exchange), з якої Росія досить тісно пов'язана.

IPO російських компаній на LSE

Після приватизації 92-93 рр. багато російських компаній вирішили залучити капітал і стати публічними за рахунок IPO . Основна складність була в тому, що російський фондовий ринок тоді перебував у вкрай слабкому стані, тому залучати на ньому шукані засоби було недоцільно. Початок періоду IPO було покладено «Газпромом», який розмістився на LSE у жовтні 1996 р за ціною 15,75 $ і привернув 429 млн. $. Газпром розмістився в формі депозитарних розписок в котирувальному листі IOB - LSE's International Order Book.

LSE в принципі розділений на два ринки: основний (main), на якому торгуються резиденти, і альтернативний (alternative) - для нерезидентів, яких, до речі, вельми багато (на LSE торгуються компанії різних країн). Після IPO «Газпрому» пішла ще низка розміщень, але вони пройшли вже в період 2005-2007 рр. - причому в цей час вітчизняні компанії розміщувалися як на ММВБ і РТС, так і на LSE.

У 2005 р на LSE розміщувалися АФК «Система», «Новатек», ММТП і залучили 1,56 млрд. $, 966 млн. $ І 955 млн. $ Відповідно. У 2006 р розміщувалися «Роснефть», «Комстар-ОТС» (дочірня компанія АФК «Системи»), а також ТМК залучили 10,66 млрд. $, 1,06 млрд. $ І 1,07 млрд. $ Відповідно. У 2007 р ВТБ і «ПІК» залучили 7,99 млрд. $ І 1,93 млрд. $ Відповідно. Причому розміщення продовжували проходити і в більш пізні періоди, прикладами яких можуть виступити IPO «Мегафона», «ТКС-Банку», Mail.ru і «Стрічки». Навіть в наші дні LSE продовжує боротися за російські компанії в конкуренції з біржею Гонконгу (на якій розмістився Rusal), наводячи як аргумент той факт, що для російських компаній на LSE склався цілий кластер міжнародних інвесторів, які вже встигли звикнути до російських компаній.

Депозитарні розписки

Варто відзначити, що розміщення на LSE проходили у формі депозитарних розписок - емісійних цінних паперів, що не мають номінальної вартості, але заснованих на тому, що компанія-емітент акцій поміщає акції в банку-кастодіане в країні емітента на ім'я банку-депозитарію і надає право користуватися вигодами даних акцій, а також випускати розписки, за якими їх власникам належатиме право на відповідні акції. Кожна депозитарна розписка відповідає певній кількості акцій емітента і номінована в іноземній валюті. По суті, депозитарні розписки дублюють динаміку однойменних акцій. Причому унікальність даного інструменту полягає в тому, що російські інвестори теж можуть купувати розписки на LSE, тим самим торгуючи вже звичними емітентами та отримуючи валютну прибутковість в доларах США.

Мал. 1. Графік АДР Роснефть з серпня 2015 по лютий 2017 рр.

Методика розрахунку індексу FTSE Russia IOB

Лондонська біржа спільно з агентством Financial Times, а з 2014 р - ще і з агентством Russell Investments (LSE Group купила його в 2014 р за 2,7 млрд $, а трохи пізніше розділила на індексне агентство, яке включила до свого складу, створивши тим самим агентство FTSE Russell, і інвестиційний бізнес, проданий в 2015 р компанії Reverence Capital Partners за 1,15 млрд $) розраховує індекс FTSE Russia IOB Index - індекс 15-ти найбільш ліквідних і великих російських компаній, що торгуються в формі розписок на LSE в уже зазначеному листі IOB.

На даний індекс існують ETF фонди і похідні інструменти, що торгуються також на LSE, які дозволяють закордонним інвесторам заробляти на зміні курсової вартості російських активів в валюті.

Індекс FTSE Russia був запущений 23 жовтня 2006 році (раніше називався FTSE Russia Sacred) з позначки в 1000 п., Причому початком розрахунку вважається 2003 р Індекс розраховується як в доларах США, так і в євро, і в фунтах стерлінгів. Розрахунок індексу проводиться з урахуванням капіталізації і free-float по методикам Clear Price (без урахування виплачуваних дивідендів) і Total Return (з урахуванням виплачуваних дивідендів). Розрахунок відбувається кожні 15 секунд в режимі реального часу в період з 9:00 до 15:40 GMT (+3 години). Ребалансировки індексу FTSE Russia IOB відбуваються щоквартально в березні, червні, вересні та грудні, причому інвестори ретельно їх відстежують, так як фонди, орієнтовані на цей індекс, будуть зобов'язані повторити його якісний і кількісний склад. Індекс має обмеження за вагою одного емітента в 25%. Але основний важкоатлет індексу - Сбербанк - має вагу в 22,27% і капіталізацію в індексі 29 439 млн $. (Сумарна капіталізація всіх емітентів за індексом - 132 216 млн $), а ТОП-10 паперів складають 95,45% ваги в індексі. Середній відсоток дивідендної дохідності - 1,46%.

Мал. 2. ТОП-10 паперів та загальна характеристика індексу FTSE Russian IOB

У свою чергу, індекс FTSE Russian IOB входить в більш глобальний індекс FTSE Emerging, що розраховується агентством FTSE Russel. В цілому це агентство розраховує близько 600 різних індексів.

висновок

Індекс FTSE Russian IOB важливий для трейдерів, які торгують російські папери, так як його ребалансировки супроводжуються зміною портфелів великих фондів, орієнтованих на структуру даного індексу. Самі депозитарні розписки, в свою чергу, дозволяють трейдерам заробляти валютну прибутковість на вже звичних емітентів, торгуючи ними на LSE.

Матеріали по темі:

Безкоштовний відекурс « помилки трейдера »

27.04.2017

Новости