Фундаментальний і технічний аналіз ф'ючерсів

  1. технічний аналіз
  2. Інструменти і методи

Попередня стаття курсу: Міркування перед початком торгівлі ф'ючерсами

Після того як ви вирішили, якими ф'ючерсами торгувати і створили обліковий запис у обраного вами брокера, необхідно оцінити ринок. Для оцінки більшості фінансових ринків трейдери використовують два основних типи аналізу:

  • фундаментальний аналіз
  • технічний аналіз

Попередня стаття курсу:   Міркування перед початком торгівлі ф'ючерсами   Після того як ви вирішили, якими ф'ючерсами торгувати і створили обліковий запис у обраного вами брокера, необхідно оцінити ринок

фундаментальний аналіз

Фундаментальний аналіз включає в себе вивчення глибинних факторів, що визначають рівень цін на фінансові активи або товари. Тип аналізу буде в значній мірі залежати від того яку категорію ф'ючерсів ви вибрали об'єктом інвестування. Наприклад, якщо ви вирішите торгувати ф'ючерсами на казначейські облігації, вам необхідно проаналізувати основні чинники, що впливають на ціни цих облігацій. Ці чинники включають в себе рівень і напрямок господарської діяльності, грошово-кредитної політики, попиту і пропозиції, настрої інвесторів, а також щоденні економічні і прес-релізи. З іншого боку, торговці ф'ючерсами на зерно будуть набагато більше зацікавлені в аналізі прогнози погоди, відомостей про посівні площі і врожайності, постачання альтернативних видів зерна і вартістю доставки.

Два коротких вищенаведених приклади показують, що фундаментальний аналіз одного ринку має мало спільного з фундаментальним аналізом іншого ринку. Ось чому багато трейдерів вважають за краще зосередити свою увагу тільки на одному або двох ф'ючерсних ринках. Це дозволяє їм зосередити свої зусилля на виробленні гострих аналітичних здібностей для, скажімо, ринку нафти, або ринку металів. Швидко переключатися з одного ф'ючерсного ринку на інший, прагнучи торгувати залежності від того, наскільки нестабільним або популярним на даний момент він є, навряд чи буде успішним підходом.

Незалежно від того, який ринок ви вибрали, важливо зрозуміти, що, ви ймовірно, будете мати свого роду інформаційний недолік щодо інших учасників ринку. Є два основних типи учасників ринку: спекулянти і хеджери. Спекулянти намагаються отримати вигоду на коливаннях цін, в той час як хеджери намагаються усунути ризик, пов'язаний з майбутньою динамікою цін від свого бізнесу. На деяких ринках (наприклад, ринок процентних ф'ючерсів (interest rate futures)), дуже добре поінформоване і присвячений людина, теоретично може мати такий же об'ємом інформації необхідної для проведення аналізу, як банк або інституціональний інвестор. А на деяких інших ринках це просто не практично.

Наприклад, якщо ви торгуєте кукурудзою, незалежно від того, скільки звітів про стан ринку ви читаєте, ви, навряд чи будете орієнтуватися краще фермера в штаті Айова або Небраска, не кажучи вже про велику сільськогосподарської компанії, такий як Monsanto. Точно так же на ринку нафти. Exxon, швидше за все, краще відчуває динаміку попиту та пропозиції на ринку нафти протягом наступних трьох місяців, ніж навіть дуже добре інформоване рядовий трейдер.

Незважаючи на цей недолік інформації, важливо бути добре обізнаним про обраному ринку (наскільки це можливо). Пам'ятайте, Monsanto або Exxon зацікавлені в хеджуванні об'єктів свого виробництва, а не в спекуляціях на щоденних цінових рухах. Вони настільки великі, що їх угоди можуть бути вельми громіздкими. Як приватна особа, ви маєте здатність бути більш гнучкими і опортуністичними, ніж деякі більші компанії.

Незалежно від того який ринок ви вибираєте, перш, ніж почати торгувати необхідно провести велике дослідження базових принципів і умов ринку, щоб максимізувати можливості для успіху.

технічний аналіз

Другим основним типом аналізу, що використовуються для оцінки ф'ючерсних ринків, є технічний аналіз. У той час як фундаментальний аналіз стосується визначення внутрішньої вартості активу, технічний аналіз намагається визначити майбутнє ціновий рух, оцінюючи попередню динаміку цін. У той час як багато учасників ринку вважають, що аналіз діаграм не дає уявлення про те, що станеться в майбутньому, є також багато прихильників технічного аналізу, особливо серед короткострокових трейдерів.

Одним з переваг технічного аналізу є те, що на відміну від фундаментального аналізу, багато з графіків і інструментів, які використовують технічні аналітики можна застосовувати на будь-якому типі ринку. Це означає, що хоча і у технічного аналітика можуть бути переваги від концентрації на певних ринках, він, тим не менше, має, куди більшу гнучкість, ніж прихильник фундаментального аналізу.

Незалежно від того, вирішили ви сфокусуватися на фундаментальному або технічному аналізі, пам'ятайте, що не варто покладатися на один з них з повним виключенням іншого. Багато фундаментальні аналітики досліджують діаграми, щоб визначити пункти входу та виходу для торгівлі в напрямку, який вони виявили за допомогою їх дослідження. Точно так же навіть найзатятіші чартисти звертають увагу на важливі фундаментальні події. (Незалежно від того, що говорить діаграма, якщо ураган винищує все великі нафтопереробні заводи, ціна нафти, ймовірно, зросте, тому що поставка зменшиться).

Інструменти і методи

На додаток до фундаментального і технічного аналізу є багато інших інструментів і методів, які можуть допомогти в торгівлі ф'ючерсами. Найважливішим з них є управління ризиками. Як ми обговорювали раніше, використання левереджа (кредитного плеча) в торгівлі ф'ючерсами збільшує і винагороду і ризик. Щоб уникнути того, щоб бути викинутими несподіваними пожвавлення на ринку, приватні трейдери повинні практикувати суворе управління ризиками. Це повинно включати в себе установку рівня зупинки збитків. Це повинен бути рівень, де ви виходите з торгівлі і скорочуєте втрати, незалежно від того, чи вірите ви все ще в первісну передумову. Ніколи не забувайте відомий вислів "ринки можуть залишатися ірраціональним довше, ніж ви можете залишатися платоспроможним". Навіть якщо початкова передумова є, в кінцевому рахунку, правильної, ірраціональні руху ринку, можуть залишатися в силі набагато довше, ніж вони "повинні" і можуть висмоктати весь капітал, особливо коли ви використовуєте левередж.

Часто трейдери розміщують фізичні ордера зупинки втрат (ордера stop loss) в момент входу в торгівлю. Ці ордера повинні автоматично спрацювати і зупинити втрати, в разі якщо ринок пішов проти трейдера.

Примітка: Такі ордера добре використовувати, але слід мати на увазі, що на дуже нестійких ринках вони просто не зможуть бути виконані і втрати будуть набагато більше запланованих

Останнім важливим інструментом управління ризиками є диверсифікація. Це означає, що ви повинні розподілити свій капітал на ряд невеликих ставок на ринку ф'ючерсів. Пам'ятайте, інвестування - марафон, а не спринт. Диверсифікація також означає, що торгівля ф'ючерсами не повинна бути єдиною вашою інвестиційною програмою. На додаток до вашого торгового рахунку необхідно мати інші, більш довгострокові інвестиції, підтримувані в різних стилях із застосуванням різних ринкових механізмів.

Наступна стаття курсу: практичний приклад

Новости