Функціонування комісії з охорони праці в організації

  1. Поняття комісії з охорони праці
  2. Основні завдання комісії з охорони праці
  3. Склад і наказ про створення комісії з охорони праці
  4. Комісія з охорони праці з розслідування нещасного випадку на виробництві
  5. Особливості функціонування комісії при нещасних випадках щодо особливих категорій осіб
  6. Комісія з перевірки знань вимог охорони праці
  7. Комісія для проведення спеціальної оцінки умов праці

Наказ про створення комісії з охорони праці - важливий документ в роботі кадровика. За допомогою нього створюються комісії з охорони праці. У цій статті розглянемо ситуації і дії комісії з охорони праці. Також приділено увагу створенню і функціонуванню комісії з розслідування нещасних випадків.

Поняття комісії з охорони праці

Комісія з охорони праці встановлює факти порушення співробітниками вимог охорони праці. За найбільш серйозні з яких (якщо вони спричинили тяжкі наслідки або свідомо створювали реальну загрозу настання таких наслідків) працівники можуть бути звільнені на підставі, передбаченій підпунктом. «Д» п. 6 ч. 1 ст. 81 ТК РФ.

Для виконання обов'язків роботодавця в сфері охорони праці в компанії створюються такі комісії:

Комісія з охорони праці - це складова частина системи управління у роботодавця, а також одна з форм участі в ньому працівників. Вона може бути створена в організації відповідно до ст. 218 Трудового кодексу РФ.

Читайте також:

Основні завдання комісії з охорони праці

  1. Розробка програми спільних дій щодо забезпечення дотримання державних нормативних вимог охорони праці, попередження виробничого травматизму і професійної захворюваності.
  2. Організація перевірок стану умов і охорони праці на робочих місцях, підготовка пропозицій роботодавцю щодо поліпшення умов за результатами проведених перевірок. А також на основі аналізу причин виробничого травматизму і професійної захворюваності.
  3. сприяння службі охорони праці роботодавця в інформуванні працівників про стан умов на робочих місцях, існуючий ризик ушкодження здоров'я. А також про належних їм компенсації за роботу в шкідливих і (або) небезпечних умовах, засобах індивідуального захисту.

Комісія взаємодіє:

  • з регіональним органом виконавчої влади;
  • державною інспекцією праці даного суб'єкта РФ, іншими органами державного нагляду (контролю);
  • технічною інспекцією праці профспілок.

Наказом Мінпраці Росії від 24.06.2014 № 412н затверджено Типове положення про комісію з охорони праці (далі - Типове положення). У ньому перераховані ключові завдання і функції, основні повноваження, а також особливості формування.

Комісія створюється з ініціативи роботодавця і (або) з ініціативи працівників або їх представницького органу. За змістом ст. 218 ТК РФ це право, а не обов'язок роботодавця. Зверніть увагу: якщо жодна зі сторін соціального партнерства не виступила з ініціативою, вимоги перевіряючих органів про обов'язковість її створення будуть незаконними.

Читайте також:

Наприклад, на вимогу роботодавця суд визнав незаконним розпорядження державного інспектора в частині, яка зобов'язує створити комісію з охорони праці , Пославшись на ст. 218 ТК РФ.

В даному випадку до роботодавця з пропозицією про її створення не зверталися ні працівники, ні їх представницький орган (визначення Челябінського обласного суду від 11.09.2012 по справі № 11-6666 / 2012).

Склад і наказ про створення комісії з охорони праці

До її складу на паритетних засадах входять представники роботодавця і виборного органу первинної профспілкової організації чи іншого представницького органу працівників.

Висування представників працівників здійснюється на підставі рішення профкому (при його наявності) або на зборах працівників організації. Представники роботодавця їм самим і висуваються.

Чисельність комісії визначається за взаємною домовленістю сторін з урахуванням:

  • загального числа працівників організації,
  • кількості структурних підрозділів,
  • специфіки виробництва та інших особливостей.

Склад комісії затверджується наказом роботодавця. Далі профком або збори (конференція) працівників має право відкликати з комітету своїх представників і висунути нових. Роботодавець відкликає своїх представників з комісії і призначає замість них нових розпорядженням.

Читайте також:

Порядок роботи комісії та її повноваження детально опишіть в локальному нормативному акті. Там же вкажіть, які гарантії надаються співробітникам у зв'язку з участю в роботі комісії. Наприклад, звільнення від роботи на час засідань комісії, проходження додаткового навчання і т. П.

Типове положення вимагає, щоб члени комісії проходили в установленому порядку навчання за охорони праці за рахунок коштів роботодавця.

Або фінансового забезпечення запобіжних заходів зі скорочення виробничого травматизму і професійної захворюваності, а також санаторно-курортного лікування працівників, зайнятих на роботах з шкідливими і (або) небезпечними виробничими факторами.

Члени комісії звітують про виконану роботу не рідше одного разу на рік перед профкомом або зборами (конференцією) працівників.

Інформація, яку надає роботодавцем на прохання комісії з охорони праці

  1. Про стан умов праці на робочих місцях.
  2. Про рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності.
  3. Про існуючий ризик ушкодження здоров'я.
  4. Про наявність небезпечних і шкідливих виробничих факторів і вжиті заходи щодо захисту працівників від їх впливу.

Читайте також:

Комісія з охорони праці з розслідування нещасного випадку на виробництві

Створюється в обов'язковому порядку, якщо у роботодавця стався нещасний випадок з працівником (ст. 229 ТК РФ). Діяльність комісії досить докладно регламентована законом, тому приймати будь-якої локальний нормативний акт не потрібно.

До складу комісії повинні входити не менше трьох осіб. Залежно від того, до яких наслідків призвів нещасний випадок, в неї можуть включатися представники органів державної влади, а також об'єднань профспілок (див. Схему).

У неї не включаються особи, на яких безпосередньо покладено забезпечення дотримання вимог охорони праці на ділянці (об'єкті), де стався нещасний випадок.

Терміни роботи комісії залежать від характеру нещасного випадку (ст. 229 1 ТК РФ) (див. Схему) і можуть бути продовжені в ситуаціях і на умовах, перерахованих в таблиці.

Читайте також:

Продовження термінів розслідування нещасного випадку на виробництві

Причини, за якими розслідування не може бути завершено у встановлені терміни

Умови продовження термінів розслідування

Необхідно провести додаткову перевірку обставин нещасного випадку, отримати медичні та інші результати

Терміни можуть бути продовжені головою комісії, але не більше ніж на 15 днів

Обставини нещасного випадку необхідно розглянути в організаціях, що здійснюють експертизу, органах дізнання, органах слідства або в суді

Рішення про продовження терміну розслідування приймається за погодженням з цими організаціями, органами або з урахуванням прийнятих ними рішень

Конкретний перелік матеріалів розслідування визначається головою в залежності від характеру і обставин нещасного випадку.

На вимогу комісії з розслідування нещасного випадку на виробництві роботодавець забезпечує:

  • виконання технічних розрахунків, проведення лабораторних досліджень, випробувань, інших експертних робіт і залучення з цією метою фахівців;
  • фотографування та (або) відеозйомку місця події та пошкоджених об'єктів, складання планів, ескізів, схем;
  • надання транспорту, службового приміщення, засобів зв'язку, спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

При розслідуванні комісія виявляє і опитує очевидців події, осіб, які допустили порушення вимог охорони праці , А також потерпілого (по можливості).

Читайте також:

Особливості функціонування комісії при нещасних випадках щодо особливих категорій осіб

Нещасний випадок, що стався з працівником - зовнішнім сумісником, розслідується комісією, що формується і очолюваної роботодавцем, у якого фактично проводилася робота за сумісництвом.

У цьому випадку комісія з письмової згоди потерпілого може проінформувати про результати розслідування і зроблені висновки основного роботодавця.

На підставі зібраних матеріалів комісія:

  • встановлює обставини та причини нещасного випадку, а також порушників вимог охорони праці ;
  • виробляє пропозиції щодо усунення виявлених порушень, причин нещасного випадку та попередження аналогічних нещасних випадків;
  • кваліфікує нещасний випадок як нещасний випадок на виробництві або як не пов'язаний з виробництвом.

На завершення комісія оформляє акт про нещасний випадок на виробництві за встановленою формою. Такий акт складається за кожним нещасного випадку, кваліфікованому як нещасний випадок на виробництві.

Також обов'язково наступ таких наслідків, як необхідність переведення потерпілого на іншу роботу, втрату ним працездатності на термін не менше одного дня або смерть.

Читайте також:

У документі повинні бути детально викладені обставини та причини нещасного випадку, а також вказані особи, які допустили порушення вимог охорони праці.

розслідування нещасних випадків зі студентами або учнями освітніх установ, що проходять в організаціях виробничу практику проводиться комісією, що формується і очолюваної цим роботодавцем (його представником). До її складу включаються представники освітнього закладу.

Однак може бути встановлено, що практикант виконував роботу хоча і на ділянці, виділеній для цих цілей роботодавцем, але під безпосереднім керівництвом і контролем представника освітньої організації.

Тоді саме вона, а не роботодавець зобов'язана сформувати комісію і розслідувати нещасний випадок (п. 12 Положення про особливості розслідування нещасних випадків на виробництві в окремих галузях і організаціях, затв. Постановою Мінпраці Росії від 24.10.2002 № 73).

Читайте також:

Комісія з перевірки знань вимог охорони праці

Згідно ч. 1 ст. 225 ТК РФ всі працівники, включаючи керівників організацій, а також роботодавці - індивідуальні підприємці зобов'язані проходити навчання з охорони праці та перевірку знань відповідних вимог. Постановою Мінпраці Росії і Міносвіти Росії від 13.01.2003 № 1/29 було затверджено Порядок навчання з охорони праці і перевірки знань вимог охорони праці працівників організацій.

Приклад оформлення наказу про створення комісії з перевірки знань вимог охорони праці (фрагмент)

Приклад оформлення наказу про створення комісії з перевірки знань вимог охорони праці (фрагмент)

Збільшити зображення >>> Збільшити зображення >>>

Керівники і фахівці проходять чергову перевірку знань вимог охорони праці не рідше одного разу на три роки. Після аварій і нещасних випадків , А також при виявленні неодноразових порушень працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці проводиться позачергова перевірка знань вимог охорони праці.

Для проведення такої перевірки наказом роботодавця створюється комісія з перевірки знань вимог охорони праці в складі не менше трьох осіб. Всі члени повинні пройти навчання з охорони праці та перевірку відповідних знань в установленому порядку. До її складу включаються:

  • Керівник організації;
  • начальники структурних підрозділів;
  • фахівці служби охорони праці; головні фахівці (технолог, механік, енергетик і т. д.).

Читайте також:

Комісія для проведення спеціальної оцінки умов праці

Для реалізації норм законодавства, що регулюють проведення Спецоцінка умов праці (Соуто), відповідно до ТК РФ і Федеральним законом від 28.12.2013 № 426-ФЗ «Про спеціальну оцінці умов праці» (далі - Закон про Спецоцінка) роботодавець повинен створити комісію по проведенню Соуто з непарною кількістю членів (ч. 1 ст. 9 Закону про Спецоцінка). Її очолює представник роботодавця.

До її складу комісії входять представники роботодавця (включаючи спеціаліста з охорони праці ) І представницького органу працівників (ч. 2 ст. 9 Закону про Спецоцінка).

9 Закону про Спецоцінка)

Збільшити зображення >>> Збільшити зображення >>>

Приклад оформлення наказу про проведення спеціальної оцінки умов праці (фрагмент)

Збільшити зображення >>> Збільшити зображення >>>

Створення комісії оформляється наказом роботодавця, в якому уточнюються її складу і порядок діяльності.

Роботодавець повинен скласти графік Соуто (ч. 1 ст. 9 Закону про Спецоцінка), вказавши в ньому терміни та етапи проведення Спецоцінка. Графік може бути затверджений окремим наказом, включений в текст наказу про проведення Соуто або оформлений як додаток до нього.

Читайте також:

Комісія наділена широкими повноваженнями, в числі яких такі.

  1. Затвердження переліку робочих місць, на яких буде здійснюватися Соуто, із зазначенням аналогічних робочих місць (ч. 5 ст. 9 Закону про Спецоцінка).
  2. Затвердження результатів ідентифікації потенційно шкідливих і (або) небезпечних виробничих факторів (ч. 2 ст. 10 Закону про Спецоцінка).
  3. Визнання умов праці на робочому місці допустимими (якщо шкідливі і (або) небезпечні виробничі фактори на робочому місці не ідентифіковані). У цьому випадку дослідження (випробування) та вимірювання шкідливих і (або) небезпечних виробничих факторів не проводяться (ч. 4 ст. 10 Закону про Спецоцінка).
  4. Ухвалення рішення про проведення досліджень (випробувань) і вимірювань шкідливих і (або) небезпечних виробничих факторів в порядку, встановленому ст. 12 Закону про Спецоцінка, якщо шкідливі і (або) небезпечні виробничі фактори на робочому місці ідентифіковані (ч. 5 ст. 10 Закону про Спецоцінка).
  5. Зниження на одну ступінь класу (підкласу) умов праці на підставі висновку експерта організації, яка проводить Соуто (ч. 6 ст. 14 Закону про Спецоцінка).

Звіт про проведення Соуто підписується всіма членами комісії та затверджується її головою. Член, який не погоджується з результатами проведення Соуто, має право викласти в письмовій формі мотивоване окрему думку, яка додається до цього звіту (ст. 15 ч. 2 Закону про Спецоцінка).

Читайте також:

Новости