Гаки, трапи і парашути. Як врятуватися з палаючого будинку

  1. Протигаз протигазу ворожнечу
  2. отруйна хмара
  3. рятувальний альпінізм
  4. Порошок, йди!
  5. Стрибок у невідомість
  6. космічні технології

Найбільший в історії Росії пожежа спалахнув на території торгового комплексу "Синдика" 8 жовтня. Уникнути великих жертв вдалося завдяки надійній системі оповіщення і своєчасної евакуації. Однак не всі будівлі оснащені подібною технікою. Редакція Москви 24 дізналася у фахівців, які пристосування можуть врятувати життя в вогні. Найбільший в історії Росії пожежа   спалахнув на території торгового комплексу Синдика 8 жовтня

Фото: ТАСС / Олександр Рюмін

Протигаз протигазу ворожнечу

Зараз на ринку засобів індивідуального захисту величезна різноманітність протигазів. Всі вони обіцяють найвищу ступінь захисту, однак серед таких "безвідмовних" моделей повнісінько непотрібного мотлоху. Про це Москві 24 розповів директор Московського міського відділення ВДПО професор Олександр Даниленко.

Так, наприклад, існують газодимозахисної протигази, виробники яких запевняють, що їхні вироби захистять від отруйних речовин, що виділяються при горінні. Але професор Даниленко запевняє, що такі пристрої - марна трата грошей.

Фільтруючий протигаз. При пожежі краще використовувати ізолюючий із замкнутим циклом, як акваланг.

Фото: портал Москва 24 / Микита Симонов

Вся справа в тому, що різні типи пожеж становлять різну загрозу для людини. Якщо мова йде про легкозаймистих і вибухових речовинах, то при їх сильному горінні людина може отримати серйозні опіки, причому не тільки тіла, а й дихальних шляхів.

Якщо ж горять тверді предмети, пластмаса, одяг або поролон, який використовується для утеплення і шумоізоляції в будівлях, то найстрашніше - це дим і отруйні пари. Фільтруючі апарати тут не допоможуть. Щоб врятуватися від отруйних речовин, потрібні ізолюючі протигази із замкнутим циклом.

Олександр Даниленко

Директор Московського міського відділення ВДПО


Ізолюючі протигази стоять в районі 2 тис. Рублів. Наприклад, при пожежі можна використовувати модель ІП-5. До речі, їх функціонал набагато ширше, ніж у більш дорогих фільтруючих моделей. Наприклад, в армії з ІП-5 танкісти вчаться рятуватися із затонулого танка.

Наприклад, в армії з ІП-5 танкісти вчаться рятуватися із затонулого танка

Фото: портал Москва 24 / Лідія Широнина

отруйна хмара

Пожежа в "керуючий" якраз відноситься до того типу, де люди могли отруїтися отруйними випарами. За словами представника МНС, які наводить РІА Новини" , Дим почав валити зі складу будматеріалів.

Такі продукти горіння містять синильну кислоту (вкрай летюча рідина) або навіть фозгени (безбарвні гази, в Першу світову війну їх використовували як бойові отруйні речовини).

Якраз такі гази виділялися під час пожежі в клубі "Хромая лошадь" в 2009 році. Тоді загинули 156 відвідувачів закладу. Пара вдихів - і людина йде в інший світ. Якщо у вас немає спеціальних засобів захисту, навіть не намагайтеся нікого рятувати - гарантовано ляжете поруч.

Олександр Даниленко

Директор Московського міського відділення ВДПО

Директор Московського міського відділення ВДПО

Фото: портал Москва 24 / Олександр Авілов

рятувальний альпінізм

Може трапитися так, що аварійний вихід виявиться заблокований. Тоді, щоб врятуватися, доведеться вибиратися через вікно. Але що якщо це вікно на десятому поверсі?

Тут на допомогу прийде навісна сходи, але якщо її немає, можна використовувати канатно-спусковий пристрій. Хоч воно і коштує дорожче, але в екстремальній ситуації з нього точно не зірвешся - механізм працює автоматично, поки людина знаходиться в спеціальній колисці.

Є навіть пристрої, які працюють за принципом противаги - поки одна людина спускається, до другого піднімається люлька.

Індивідуальні пристрої трохи дешевше, колективні - дорожче. Вартість перших коливається в районі 20 тис. Рублів, друге - в районі 30 тис. Рублів. У Москві такі пристрої встановлені в баштах "Москва-Сіті", будівлях Московського енергетичного інституту і Російської митної академії в Люберцях, МКЛ № 31 і декількох інших.

Фото: samospas.ru

Найголовніше - підібрати відповідну довжину - і сходи і люльки повинні діставати до землі або перебувати на відстані від поверхні не більше метра. Найчастіше довжина таких сходів не перевищує 15 м.

Що стосується канатно-спускових пристроїв, вони дозволяють безпечно залишати навіть верхні поверхи хмарочосів завдяки довжині троса до 300 м.

Купівля рятувального троса - тільки половина справи. Його ще потрібно закріпити. Для цього є спеціальні кронштейни, здатні витримувати навантаження на розрив понад 2 т. Але якщо такого немає, закріпити пристрої можна і на батареї. Хоча цей спосіб не найнадійніший.

Краще, звичайно, не ризикувати і вкрутити в стіну кронштейн. Але навіть якщо відірвете батарею, швидше за все, ви її не витягнете за собою. Так чи інакше, це залежить від її ваги і вашого.

Олександр Даниленко

Директор Московського міського відділення ВДПО


Професор Даниленко додав, що спуститися в вікно можна і за допомогою мотузки відповідної довжини, але нею потрібно вміло користуватися.

"При ковзанні тільки за допомогою голих рук їх можна сильно обпекти і випадково розтиснути. Так що краще робити це в рукавичках і стискати мотузку не тільки руками, але і ногами", - підкреслив рятувальник.

Так що краще робити це в рукавичках і стискати мотузку не тільки руками, але і ногами, - підкреслив рятувальник

Фото: портал Москва 24 / Лідія Широнина

Порошок, йди!

Окреме питання - застосування вогнегасників під час пожежі. Як і більша частина спеціалізованої техніки, вогнегасники не люблять дилетантів.

Якщо ви не вмієте користуватися вогнегасником, то краще за нього і не братися. Коли в "Хромой лошади" юнак, який влаштував феєрверк, спробував застосувати вогнегасники, він використовував їх неправильно і зробив тільки гірше.

Цей придурок сказав, що в порошковому вогнегаснику не було порошку і він тільки роздмухував полум'я. Звичайно, якщо перевернути порошковий вогнегасник так, як зробив він, то першим ділом вийде газ, який і повинен виштовхувати порошок.

Олександр Даниленко

Директор Московського міського відділення ВДПО

Але якщо трапиться так, що, крім вас, взяти вогнегасник нікому, насамперед подивіться інструкцію - на кожному вогнегаснику зображений принцип його дії.

Фото: euroace.ru

Стрибок у невідомість

Ще одне досить цікаве і корисне пристрій - рятувальний трап. Він виконаний зі спеціального матеріалу, здатного витримати високі навантаження і гасити швидкість знаходиться в ньому людини.

Трап зберігається в складеному стані і в разі надзвичайної ситуації кріпиться до встановленим у вікна кронштейнів. Після цього його викидають назовні, і двоє людей, які знаходяться внизу, натягують його в протилежному від будівлі напрямку. Така система була встановлена ​​в будівлі готелю "Україна" ще в середині минулого століття.

На відміну від канатно-спускових механізмів по трапу одночасно можуть спускатися кілька людей. Однак у такого способу евакуації є і мінуси, причому досить серйозні.

По-перше, через високу ціну дозволити собі такий трап зможе далеко не кожен - вартість подібних виробів коливається в районі 500 тис. Рублів.

Фото: ТАСС / Сергій Савостьянов

По-друге, на відміну від того ж канатно-спускового пристрою трап можна використовувати для спуску з великої висоти - йому просто не вистачить довжини. На ринку існує безліч трапів, але частіше за все гранична висота евакуації не перевищує висоти п'ятого поверху.

По-третє, якщо пожежа буде на декількох поверхах, то вогонь з нижнього може запросто зіпсувати трап. А гаряче повітря створить сильні потоки вітру, які можуть його розгойдати. Само собою це погано позначиться на функціонуванні трапа.

космічні технології

Вистрибнути з вікна висотної будівлі з парашутом під час пожежі навряд чи зважиться навіть досвідчений бейсджампер. Якщо навіть професійні спортсмени б'ються десятками в рік, намагаючись зістрибнути з даху хмарочоса, то чого говорити про простих людей.

Але у російської компанії КСС є розробка, яка дозволяє евакуювати таким способом навіть пенсіонерів. Причому максимально допустима висота для використання пристрою Спарс становить 1000 м. Навіть вище, ніж дві вежі "Федерація", поставлені один на одного.

Ідея полягає в тому, що людина одягає спеціальний ранець, сідає на підвіконня спиною в сторону вулиці і чіпляється за кронштейн страхувальним тросом. Після цього потрібно витягнути кільце на грудях і система зробить все сама.

Каркас "парашута" роздуваються, після чого механізм автоматично відрізає страхувальний трос і виштовхує людину на поверхню. Поки пристрій падає, воно продовжує наповнюватися повітрям, а людина перебуває всередині двухкаскадного парашута.

В інтерв'ю порталу popmech.ru заступник директора компанії-виробника Сергій Кулик заявив, що екстремалам такий парашут точно не сподобається. "Навантаження ви відчуваєте не більш, ніж при стрибку на матрац з півметрової висоти", - сказав він.

При цьому абсолютно неважливо, яким боком і куди приземлиться Спарс - дерево, автомобіль, кут будівлі або ліхтарний стовп. Конструкція повністю гасить удар і захищає людину від будь-яких травм.


лісових Олександр

Але що якщо це вікно на десятому поверсі?

Новости