газета Примор'я "АВ" // Економіка // Інші цілі техрегламенту

ЕКОНОМІКА
Марина ЗАВАДСЬКА

ЩО ЗА тигрів ТУТ?
Тигр нині розвелося - як кошенят ... Тому коли ТИГР оголосив прес-конференцію, перше запитання було: який ТИГР? Натуральний зареєстрований (Товариство ініціативних Громадян Регіону)? Ненатуральний (клон) зареєстрований (Товариство ініціативних громадян)? Натуральний незареєстрований (Товариство ініціативних Громадян Росії)?

Натуральний незареєстрований (Товариство ініціативних Громадян Росії)

Виявилося - натуральний незареєстрований. Причому Акіра-сан поспішив відмежуватися від зареєстрованого тигра: ті, мовляв, влада хоче, тому і зареєструвалися ... Чудова скромність. Особливо якщо врахувати, що в депутати міськдуми балотується один з НЕзареєстрованих тигрів. Він, до речі, на прес-конференції був присутній. Артем Самсонов.

Місце збору було чудове: заклад під назвою «Ческа пивниці». Пивбар на Светланской (ближче до Луговий, ніж до Гайдамаку). Стильно оформлені два зальчик - дерев'яні меблі, як годиться, напівтемрява: темрява - друг молоді.

Втім, головну героїню прес-конференції навряд чи можна віднести до молоді - жінка середніх років, яку Тиргу шанобливо називали Ольгою Олександрівною. Вона підготувала чудовий доповідь, який і був цвяхом програми. Про новий техрегламенте.

Мається на увазі документ під назвою «Про безпеку колісних транспортних засобів», опублікований в «Российской газете» 23 вересня, який вступить в силу через рік. У документі близько 500 вимог, так що підемо по порядку.

МОНОПОЛІЯ РУЛИТ

У розділі III техрегламенту передбачено два види сертифікації випускаються в обіг транспортних засобів (ТЗ). Перший вид - оцінка відповідності типів ТС перед їх випуском в обіг, що проводиться у формі схвалення типу ТС (ОТТС).

При цьому заявником для проведення оцінки відповідності в формі ОТТС може бути, згідно п. 19, тільки представник іноземної держави, що задовольняє вимогам п. 21. У свою чергу, п. 21 наказує: виробник, який не є резидентом РФ, повинен мати єдиного представника в РФ, яким може бути юридична особа, зареєстрована в РФ і є резидентом РФ.

Тобто встановлюється асолютно МОНОПОЛІЯ одного російського юридичної особи на ввезення ТЗ певного виробника. Конкуренція не передбачена, конкуренти винищуються як клас.

ПРОМИСЛОВИЙ ШПИГУНСТВО регламентувати

Другий вид сертифікації стосується одиничних ТС - тобто ввезених крім монополіста. Але подача одним і тим же заявником заявки на оцінку відповідності другого ТЗ кошти допускається тільки через рік з дати оформлення свідоцтва про безпеку конструкції ТЗ (СКТС). Тобто такий поширений на Далекому Сході вид малого бізнесу, як ввезення старих іномарок, новим техрегламентом не передбачений, «бариги з Зеленки» винищуються як клас.

Але що заважає громадянинові раз на рік ввезти автомобіль для себе? А ось що - сякі-такі документи, які необхідно буде подати до органу, що проводить оцінку відповідності:

- копії сертифікатів на компоненти;

- конструкторська чи інша технічна документація, за якою виготовляється продукція;

- креслення оригінальних деталей і технологічні карти їх виробництва.

А адже це - об'єкти інтелектуальної власності автомобільних компаній, з якою вони не збираються розлучатися. Що ж, громадянину, забажав ввезти в Росію іномарку для себе, треба буде вкрасти креслення і технічну документацію у фірми-виробника?

Тобто цей пункт техрегламенту слід сприймати або як заохочення промислового шпигунства, або як слабо завуальований заборона на будь-який імпорт ТЗ немонополістамі. І швидше друге, тому що від монополістів для отримання ОТТС документи, що вимагаються від приватника, не потрібні.

МЕЛОЧИ

На ТЗ не повинні встановлюватися фари ближнього світла, призначені для доріг з лівостороннім рухом. Хтось радів, що в техрегламенте немає прямої заборони правого керма? Зате є непрямий.

На кожне ТЗ виробником повинен бути нанесений ідентифікаційний номер, який є унікальним протягом принаймні 30 років. Ідентифікаційний номер містить 17 знаків. З чим вас і вітаємо: японський ідентифікаційний номер містить тільки 11 знаків.

Задні покажчики повороту повинні бути жовтого кольору. Це означає: помахайте ручкою американським авто.

Що стосується гальмівної системи, то повинен застосовуватися ножний орган управління (педаль). А це взагалі казка: цим пунктом забороняються авто з ручним керуванням для інвалідів.

ІНШІ ЦІЛІ

Доповідачка Ольга Вовчанська звернула увагу публіки на відповідність нового техрегламенту законодавству. Тобто не те щоб відповідність ...

У Росії існує Федеральний закон «Про технічне регулювання». Ось цитата з нього:

«Стаття 6. Цілі прийняття технічних регламентів

1. Технічні регламенти приймаються з метою:

- захисту життя або здоров'я громадян, майна фізичних або юридичних осіб, державного або муніципального майна;

- охорони навколишнього середовища, життя або здоров'я тварин і рослин;

- попередження дій, що вводять в оману набувачів;

- забезпечення енергетичної ефективності.

2. Прийняття технічних регламентів в інших цілях не допускається.

Стаття 7. Зміст і застосування технічних регламентів

1. Технічні регламенти з урахуванням ступеня ризику заподіяння шкоди встановлюють мінімально необхідні вимоги, що забезпечують (перераховуються види безпеки, включаючи механічну, пожежну і т.д.).

2. Вимоги технічних регламентів не можуть бути перешкодою здійсненню підприємницької діяльності в більшій мірі, ніж це мінімально необхідно для виконання цілей, зазначених в пункті 1 статті 6 цього Закону ».

Навряд чи можна визнати наявність 17-значного ідентифікаційного номера мінімально необхідною вимогою, що забезпечує яку б то не було безпеку. Так само як креслення оригінальних деталей і технологічні карти їх виробництва ніяк не можуть захистити життя і здоров'я громадян. А вже обмеження, що заявку на проведення оцінки відповідності типу ТС або на проведення технічної експертизи може подати тільки ЄДИНИЙ представник виробника, до безпеки не має ніякого відношення. Як і багато іншого ...

Дуже, дуже багато пунктів техрегламенту «Про безпеку колісних транспортних засобів» не мають ніякого відношення до безпеки. Так що слід визнати, що цей техрегламент прийнятий в «інших» цілях, зазначених у п. 2 с. 7 ФЗ «Про технічне регулювання»: «стояти на шляху здійснення підприємницької діяльності в більшій мірі, ніж це мінімально необхідно для виконання цілей, зазначених в пункті 1 статті 6 цього Закону». Або, як висловилася Ольга Вовчанська, техрегламент в основному спрямований на регулювання ринку, а не на досягнення цілей, зазначених у ФЗ «Про технічне регулювання».

Тим більше що деяких вимог, що забезпечують безпеку, в техрегламенте немає (наприклад, немає вимог про обов'язкову наявність подушок безпеки і гідропідсилювача керма - возмножность, тому, що з цим проблеми у АвтоВАЗу), а деякі норми і зовсім прямо суперечать цілям безпеки. Наприклад, за правилами нового техрегламенту допускається повторюється з інтервалом не більше 20 крапель в хвилину каплепаденія з двигуна, коробки передач, бортових редукторів, заднього моста, зчеплення, акумуляторної батареї, систем охолодження і гідравлічних пристроїв. Раніше з такою капежом неможливо було пройти техогляд, а зараз дуже навіть можна. Ну і що, що порушена буде безпеку навколишнього середовища і збільшиться небезпека згоріти!

подаруночок корупціонерів

Техрегламент набуде чинності через рік. І з цього моменту пройти техогляд більшості автомашин Владивостока (а більшість - це праворульние японки) буде НЕМОЖЛИВО.

Втім, вихід з цього становища є, і ми все про нього знаємо. Ніхто, мабуть, не сумнівається, що талончик ТО можна буде КУПИТИ. Питання тільки про ціну.

Хто там говорив про боротьбу з корупцією? А-а, президент ... Ну, це не страшно. Нехай говорить ...

СКАСУВАТИ правовий нігілізм

А тепер я наведу точну цитату з Ольги Вовчанської:

«Отже, прийнятий техрегламент має всі ознаки грубих порушень федерального законодавства і тотального порушення конституційних прав громадян, що є приводом і підставою для вжиття заходів прокурорського реагування, для скасування його в судовому порядку, аж до скасування НПА Президентом країни.

На місцевому рівні ми закликаємо законодавців Приморського краю захистити жителів краю від невідворотних після вступу в силу техрегламенту катастрофічних наслідків, направивши скаргу до Конституційного Суду РФ про визнання цього НПА суперечить Конституції РФ і звернення до Президента Росії з проханням скасувати цей НПА своєю владою.

У підготовці зазначених скарги і звернення гарантуємо всебічну допомогу ».

Однак оптимісти ці тигри! До Заксобраніі звертаються. Рік тому вже писали вже депутати звернення про мита - по рукам отримали! І щоб вони ще раз ризикнули?

А ось Тигри ризикують. Про це розповів Олександр Криницький. 20 грудня вони мають намір влаштувати хоровод навколо новорічної ялинки на площі (в пам'ять про торішній хороводі в компанії «зубрів» 21 грудня). І всіх бажаючих запрошують.

Якщо наша влада з метою перешкоджання хороводу не встановили до 20 грудня ялинку буде, тигри обіцяють принести її з собою.

Марина ЗАВАДСЬКА.


Інші статті номера в рубриці Економіка :
Тому коли ТИГР оголосив прес-конференцію, перше запитання було: який ТИГР?
Натуральний зареєстрований (Товариство ініціативних Громадян Регіону)?
Ненатуральний (клон) зареєстрований (Товариство ініціативних громадян)?
Натуральний незареєстрований (Товариство ініціативних Громадян Росії)?
Але що заважає громадянинові раз на рік ввезти автомобіль для себе?
Що ж, громадянину, забажав ввезти в Росію іномарку для себе, треба буде вкрасти креслення і технічну документацію у фірми-виробника?
Хтось радів, що в техрегламенте немає прямої заборони правого керма?
Хто там говорив про боротьбу з корупцією?
І щоб вони ще раз ризикнули?

Новости