Газовий скандал - Газпром розриває контакти з Нафтогазом - нарада у Порошенка

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

2 березня 2018, 18:32 Переглядів:

Петро Порошенко. Фото: архів.

Росії не вдалося і надалі не вдасться виставити Україну ненадійним партнером, навіть шляхом шантажу і провокацій, як, наприклад, загрозою "Газпрому" расторнуть з "Нафтогазом" контракти на поставку і на транзит газу . Про це в ході наради з питань енергетичної безпеки заявив президент Петро Порошенко.

Глава держави заявив, що Україна "абсолютно твердо і спокійно" пройде цей кризовий період, і ні економіці, ні соціальній сфері країни нічого не загрожує.

"Хочу відзначити дії НАК" Нафтогаз "з купівлі додаткового обсягу природного газу у наших європейських партнерів. Всі необхідні обсяги зараз будуть залучатися до цього процесу", - заявив Порошенко, нагадавши про контракті на строкову поставку газу, який уклала українська компанія з польської PGNiG .

Президент України також розповів, що контракти між "Нафтогазом" і "Газпромом" не передбачають права їх розірвання в односторонньому порядку.

"Подібні заяви" Газпрому "можуть пояснюватися тільки небажанням виконувати свої контрактні зобов'язання, і я впевнений в тому, що, якщо це трапиться, то НАК" Нафтогаз "безумовно звернеться до Арбітражного суду при для додаткової компенсації збитку, який зараз виявляється безвідповідальними діями" Газпрому ", - заявив Порошенко.

Відзначимо, розірвання контрактів і на поставку, і на транзит газу в "Газпромі" подається як реакція на рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному контракту . Глава правління російської компанії Олексій Міллер вважає, що Стокгольмський арбітраж нібито "керувався подвійними стандартами".

"Арбітри аргументували своє рішення різким погіршенням стану української економіки", - заявляв Міллер.

Порошенко спростував заяву глави правління "Газпрому", підкресливши, що Стокгольмський арбітраж пояснив свою позицію тим, що "Газпром" не виконав свої зобов'язання за контрактом.

"(" Газпром "заявив, що Стокгольмський арбітраж. - Ред.) Розташовував своє рішення на нібито складної економічної ситуації в Україні. Це точно не відповідає дійсності. Трибунал пояснив своє рішення тим, що НАК" Нафтогаз "вимагає компенсації збитків у зв'язку з невиконанням "Газпромом" своїх контрактних зобов'язань по 110 млрд кубометрів, які були розумними і обґрунтованими ", - підкреслив президент України.

Глава держави також зазначив, що зараз дії "Газпрому" підкреслюють ненадійність його як постачальника , В черговий раз застосовуючи "газовий" механізм тиску на Україну. Нагадаємо, "Укртрансгаз" заявив, що дії російської компанії ставлять під загрозу транзит газу в Європу.

"Ми впевнені, що договір не буде розірваний і транзиту нічого не загрожує. Україна в черговий раз підтвердила свій статус як надійного постачальника. На жаль, Російська Федерація і" Газпром "ще раз продемонстрували, що як тільки настає холод, (слідують. - Ред .) спроби застосувати надходження газу як механізм політичного тиску ... це не пройде. Україна - надійний партнер, і ці події ще раз це підтверджують ", - зазначив Порошенко.

Президент України нагадав і про ті заходи, які вживає країна для забезпечення себе газом в найближчі дні , До початку поставок газу з Польщі. Як повідомлялося, Порошенко раніше закликав українців "прикрутити" на кілька днів в своїх будинках температуру на один градус

"Обмежувальні заходи - я впевнений, що вони будуть тривати відповідно до рішення енергетичного штабу дуже короткий час. Уже з 3 числа нас чекає потепління ... і ситуація на 100% буде перебувати під контролем", - запевнив Порошенко.

Крім того, президент України також висловив підтримку заявами західних партнерів, в тому числі Єврокомісії, по ситуації з газовими контрактами . Нагадаємо, Єврокомісія готова регулювати тристоронній процес, і в зв'язку з цим віце-президент ЄК Марош Шефчович збирається зв'язатися з міністрами енергетики Росії і України, щоб оцінити ситуацію і досягти домовленостей щодо наступних необхідних кроків.

"4,6 млрд доларів - все це, до останньої копійки, Україні буде заплачено", - підкреслив наостанок Порошенко, нагадавши, скільки російська сторона, за рішенням Стокгольмського арбітражу, повинна виплатити Україні.

Відзначимо, за результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу" - якщо станеться процедура взаємозаліку на 2 млрд доларів, які, в свою чергу, за результатами першого арбітражного провадження повинна виплатити українська компанія.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Газовий шантаж Росії: Порошенко провів екстрену нараду". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Борис Васильківський

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости