«Газпром» погрожує залишити без роботи 8 тисяч осіб

«Наша Версія» не раз писала про те, що діяльність «Газпрому» викликає все більше запитань. Компанія Олексія Міллера викидає шалені гроші на мегапроекти, не доводячи їх до кінця, при цьому обсяги видобутку газу залишають бажати кращого. В іншій іншій компанії вже давно задумалися б про перегляд своїх витрат і системи управління, але в «Газпромі», мабуть, відчувають себе занадто великими і багатими, щоб звертати увагу на проблеми «простих смертних».

І ось новий скандал - «дочка» «Газпрому» збирається пустити по світу тисячі енергетиків і шахтарів, одночасно переклавши свої фінансові втрати на споживачів.

На цей раз причиною виникнення скандальної ситуації опинилася робота «національного надбання» на півдні країни. У Ростовській області «Газпром» через свою "дочку" компанію «ОГК-2» володіє Новочеркаської ГРЕС - найбільшої теплової електростанцією Півдня Росії, що забезпечує енергією цілий ряд регіонів. Однак не виключено, що станція доживає останні дні - 1 січня 2021 року його може припинити роботу. Принаймні так заявляють в «ОГК-2», говорячи про плани зупинити 7 з 8 енергоблоків станції.

Всім дякую всі вільні

Приводом для зупинки ГРЕС стала на перший погляд цілком собі вагома причина - працює на вугіллі станція глибоко збиткова. В цілому, за словами директора по роботі на ринку електроенергії ТОВ «Газпром енергохолдинг» Михайла Булигіна, така проблема властива всім вугільним станціям, діяльність яких обходиться в 1,5-2 рази дорожче, ніж діючих на газі. Як випливає з підрахунків експертів, вже до 2020 року збитки Новочеркаської ГРЕС можуть досягти 10 млрд рублів. Тому власник станції в особі ПАТ «ОГК-2» поставив питання про закриття основних потужностей ГРЕС.

Здавалося б, позиція «Газпрому» виглядає цілком логічно - навіщо продовжувати витрачати мільярди на підтримку підприємства, що не має майбутнього? Однак регіональні чиновники в розгубленості: по-перше, вже підраховано, що закриття Новочеркаської ГРЕС викличе серйозний енергодефіцит. По-друге, ГРЕС забезпечує теплопостачання селища, на території якого вона розташована. Тут проживають 14 тис. Чоловік, і в разі закриття станції взимку їм доведеться грітися у «буржуйок». Але головне навіть не в цьому - тільки на самій ГРЕС працюють близько 3 тис. Чоловік, і всі вони опиняться на вулиці. Більш того, станція є основним покупцем вугілля для російських шахт східного Донбасу. Тобто після втрати головного клієнта постане питання про працевлаштування приблизно 5 тис. Шахтарів. Всього, таким чином, без засобів до існування залишаться близько 8 тис. Чоловік, а з урахуванням сімей - понад 20 тисяч. Роботи в регіоні для них немає - такі ось «мрії збуваються».

У «Газпромі» вважали за краще отримувати нечувані прибутки від продажу газу за кордон і не думати про майбутнє? Схоже, що так

У «Газпромі» розводять руками - мовляв, ну а до нас якісь претензії? Так, теоретично можна побудувати нову станцію або кинути на південь нову лінію, щоб компенсувати енергодефіцит. Але і той і інший варіант обійдуться ще дорожче, ніж підтримка збиткової станції. Так що виникає цейтнот, в якому «Газпром», природно, не винен.

гамбіт Міллера

Однак це якщо не дивитися на ситуацію з іншого боку. Так, начальник управління інвестицій та інновацій Торгово-промислової палати Ростовської області Валерій Корольов впевнений: збитки Новочеркаської ГРЕС пов'язані з її низьким рівнем ефективності. Які, в свою чергу, обумовлені використанням на станції старого обладнання, давно вичерпав свій ресурс. До теперішнього часу тільки один з восьми енергоблоків працює на основі сучасних технологій.

По темі

«Наша Версія» не раз писала про те, що діяльність «Газпрому» викликає все більше запитань

3835

Чергова акція протесту «жовтих жилетів» зібрала близько 18,6 тисяч осіб по всій території Франції. Про це повідомили співробітники французького МВС.

Звідси виникає питання: в складі ОГК-2 станція знаходиться з 2011 року. Невже в «Газпромі» весь цей час не знали, що стратегічно важлива ГРЕС потребує модернізації? Або ж в компанії вважали за краще отримувати нечувані прибутки від продажу газу за кордон і не думати про майбутнє? Схоже, що так.

Втім, а навіщо було думати і витрачатися? Зараз станція працює в режимі так званої вимушеної генерації. Він вводиться на збиткових підприємствах енергетики, закрити які неможливо, оскільки їх робота є критично важливою. У цьому випадку держава виплачує власнику станції певну компенсацію. Так ось, ще в кінці минулого року «Газпром енергохолдинг» вийшов в Міненерго з пропозицією продовжити до 2026 року для Новочеркаської ГРЕС «вимушений» режим, однак одночасно істотно підвищити вартість мегавата. Як пише портал «Донньюс», в цьому випадку встановлення «економічно обгрунтованого тарифу» обійдеться ринку першої цінової зони (в яку входять самі економічно важливі і заселені регіони) приблизно 1,2 млрд рублів на рік, за іншими даними - 1,6 мільярда. Причому ці гроші будуть закладені в загальний тариф - таким чином, збитки «Газпрому» компенсують споживачі. Тобто «національне надбання» в будь-якому випадку не залишиться без грошей. І хоча деякі експерти вважають, що Міненерго не схвалить ідею, навряд чи це станеться: стараннями «Газпрому» на кону, нагадаємо, стоять потенційно безробітні шахтарі та енергетики. Так що влада зробить все, щоб не допустити соціального вибуху. У шахах таку позицію назвали б гамбітом.

Правда, на тлі всього цього дуже цікаво виглядають слова глави асоціації «Спільнота споживачів енергії» Василя Кисельова, якого цитує «Комерсант». На його думку, «немає розумної відповіді на питання, навіщо взагалі зобов'язувати споживачів щорічно доплачувати 1,6 млрд рублів Новочеркаської станції, якщо будівництво газопроводу до неї самі енергетики оцінили всього в 1 мільярд».

ТИМ ЧАСОМ

Минулого тижня гірники (61 осіб) Дарасунського рудника, розташованого в Забайкальському краї, оголосили голодування через невиплату їм зарплат протягом трьох місяців. Крім того, ще 30 вугільників в знак протесту призупинили свою роботу. Як розповіла дружина одного з голодуючих шахтарів, останній раз її чоловік отримав в травні частину зарплати, принісши додому 1300 рублів. В цілому ж підприємство має йому вже 200 тис. Рублів. Загальна ж сума заборгованості перед робітниками становить 35 млн рублів.

27 липня Роструд повідомив, що шахтарям Дарасунського рудника виплатили зарплату за травень, у зв'язку з чим акція протесту була припинена. «Очікується, що найближчим часом буде погашена інша частина боргу», - йдеться в повідомленні.

У травні минулого року шахтарі рудника вже протестували проти несправедливої, на їхню думку, системи нарахування зарплат. Тоді 81 гірник забарикадувався в шахті. А через півроку 50 колишніх шахтарів оголосили голодування, оскільки вони не отримали належних їм виплат.

Здавалося б, позиція «Газпрому» виглядає цілком логічно - навіщо продовжувати витрачати мільярди на підтримку підприємства, що не має майбутнього?
У «Газпромі» вважали за краще отримувати нечувані прибутки від продажу газу за кордон і не думати про майбутнє?
Невже в «Газпромі» весь цей час не знали, що стратегічно важлива ГРЕС потребує модернізації?
Або ж в компанії вважали за краще отримувати нечувані прибутки від продажу газу за кордон і не думати про майбутнє?
Втім, а навіщо було думати і витрачатися?

Новости