Газпром претендує на 90% потужності "Турецького потоку" в Болгарії

Софія Софія. «Газпром експорт» готова забронювати близько 90% потужності газопроводу «Турецький потік» на території Болгарії. Про це повідомив представник російської фірми Дмитро Грачов.

Він зазначив, що норми прибутковості майбутнього газопроводу завищені і це може привести до зростання тарифів з прокачування газу. Всі витрати по створенню додаткової газопереносной мережі можуть бути забезпечені тривалою орендою потужностей нового газопроводу.

До кінця року компанія «Булгартрансгаз» має намір відкрити електронну біржу з торгівлі природним газом, повідомляє ТАСС.

Газпром уважно стежить за розвитком проекту з розширення національної газотранспортної мережі Болгарії, реалізованого компанією «Булгартрансгаз» на ділянці від болгаро-турецької до болгаро-сербського кордону, і зацікавлений в реалізації цього проекту. Російська компанія планує взяти участь у процедурі бронювання потужностей, однак рішення буде прийматися з урахуванням умов бронювання, які будуть відомі з оголошенням початку третьої фази процедури.

Щоб зберегти газовий транзит, Болгарія має намір інвестувати близько 1,4 млрд євро в будівництво додаткової інфраструктури відповідно до планів розвитку в регіоні нових газових потоків. Основна частина коштів буде вкладена в газопровід з Сербією протяжністю 484 км, будівництво двох компресорних станцій і газопроводу в 11,5 км від болгаро-турецького кордону до компресорної станції «Странжіо».

Новости