«Газпром трансгаз Томськ»: коли починається майбутнє

Віталій Маркелов вручає Анатолію Титову подарунок Олексія Міллера

Напередодні 9 листопада в напрямку однієї з сибірських столиць - Томська - летіли літаки, йшли поїзда, автобуси з логотипами компанії «Газпром трансгаз Томськ». Втім, пасажири в них були невипадкові - газовики з Сахаліну, Камчатки, з Примор'я, Хабаровського краю і ще восьми сибірських регіонів, де працює «дочка» Газпрому - компанія «Газпром трансгаз Томськ». У Томську в цей час закінчувалися останні приготування до святкового вечора на честь 35-річчя ТОВ «Газпром трансгаз Томськ». В одному з літаків, а потім на автобусі до Томська їхав і наш кореспондент, щоб розібратися, як за три з половиною десятка років сибірські газовики стали кращою компанією в «Газпромі», як втілили в життя навіть те, про що і мріяти не могли в 1977 році, і закінчився їх похід на Схід Росії проривом 2011 до Тихого океану.
Сибір приростає Далеким Сходом і Азією
У 2013 році почнеться будівництво газопроводу Якутія - Хабаровськ - Владивосток з Чаяндінского нафтогазового родовища в Якутії, який на три тисячі кілометрів збільшить кілометраж трубопрововодних ниток, які перебувають під контролем кращої в системі «Газпрому» дочірньої компанії «Газпром трансгаз Томськ» (ГТТ). Курс на Схід, взятий в ході будівництва газопроводу Сахалін - Хабаровськ - Владивосток і інших об'єктів Східної газової програми, буде продовжений, а частка газопроводів, які обслуговують сибірські газовики на Далекому Сході Росії, значно зросте. Таким чином, в Якутії буде сформований Якутський центр газовидобутку для розвитку і газопереробки на Сході Росії. Синхронно з ним «Газпром» буде створювати в Білогірську (Амурська область) потужності по газопереробці і виробництва гелію.
У планах «Газпрому» побудувати газопровід з Якутії з Чаяндінского родовища через Хабаровськ на Владивосток протяжністю 3200 кілометрів до 2017 року і після цього одночасно з облаштуванням Ковиктинського родовища почати будівництво газопроводу, який стане другою частиною газопроводу з Якутії протяжністю 800 кілометрів. Таким чином, Схід Росії буде з'єднаний з Західним Сибіром, з основним центром споживання, виникне єдина система газопостачання всій Росії, контрольована у великій своїй частині саме «Газпром трансгаз Томськ». Передбачається також і створення в перспективі заводу зі зрідження газу в районі Владивостока.
Про це на святковому вечорі, присвяченому 35-річчю «Газпром трансгаз Томська», оголосив заступник голови правління ВАТ «Газпром», в недавньому минулому генеральний директор компанії-ювіляра Віталій Маркелов.
Про Віталія Маркелова в «Газпром трансгаз Томську» складають легенди, саме з його ім'ям пов'язують нинішні позиції томської компанії в системі дочірніх регіональних підприємств «Газпрому», реалізацію курсу на модернізацію газотранспортної галузі і соціально відповідальний бізнес на всіх територіях присутності ГТТ і перспективи просування газопровідної системи на Схід Росії. Територія, на якій сьогодні ГТТ обслуговує газопроводи, порівнянна із Західною Європою.
Саме тому в залі Томського театру драми, де зібралися понад тисячу представників газової галузі країни, регіональної влади, ветеранів праці, виступ заступника голови «Газпрому» слухали в повній тиші. Віталій Маркелов почав з зачитання офіційного привітання колективу компанії від імені голови правління ВАТ «Газпром» Олексія Міллера: «За роки свого існування« Газпром трансгаз Томськ »стало одним з найбільших газотранспортних підприємств і внесло значний вклад у становлення і розвиток вітчизняної газової промисловості. В даний час перед «Газпром трансгаз Томськ» стоять масштабні завдання щодо реалізації Східної газової програми, реконструкції та модернізації виробничих об'єктів, підвищенню ефективності діяльності товариства, подальшого вдосконалення структури управління. Упевнений, що злагоджений, висококваліфікований колектив «Газпром трансгаз Томськ» успішно впорається з поставленими завданнями ».
- Десять років тому компанія вступила в епоху капітального ремонту, реконструкції та розвитку. Були реалізовані такі проекти, як подача газу в Горно-Алтайськ, реконструкція електроприводних компресорних станцій. У 2008 році на Далекому Сході не було жодного кубометра газу. Сьогодні в Петропавловську-Камчатському, Південно-Сахалінську, Хабаровську, Владивостоку він настільки ж звичний, як в Новосибірську, Томську або на Алтаї. За цим стоїть величезна праця! - сказав у своєму виступі Віталій Маркелов, генеральний директор ТОВ «Газпром трансгаз Томськ» з 2003 по 2011 рік. - Дякую всім за те, що ми прожили ці дев'ять років на роботі.
Генеральний директор ГТТ Анатолій Титов до 2011 року був вірним соратником Віталія Маркелова саме в напрямку капітального ремонту та реконструкції об'єктів компанії. І він, як ніхто, знає, що таке грунтовний «маркеловскій» підхід до вирішення всіх виробничих і соціальних завдань і проблем в такому соціально відповідальний бізнес, як транспортування газу.
- Найдорожче, найцінніше, що є в нашій компанії, - це люди, це колектив, з яким можна йти в будь-яку розвідку, в будь-який бій, - сказав Анатолій Титов, генеральний директор ТОВ «Газпром трансгаз Томськ» в своєму виступі на урочистому вечорі. - Перед нашим колективом державою і «Газпромом» поставлені величезні завдання, і одна з них - це будівництво газопроводу Якутія - Хабаровськ - Владивосток. А це - ні багато ні мало - 3 226 кілометрів. Упевнений, що з поставленими завданнями колектив впорається.
Тут варто, напевно, нагадати, що з 2003 року протяжність магістральних газопроводів, які обслуговує «Газпром трансгаз Томськ», виросла з 4 тисяч кілометрів до 9, і це зростання було безпосередньо пов'язаний зі Східною газовою програмою і будівництвом і введенням в експлуатацію газотранспортної системи Сахалін - Хабаровськ - Владивосток. Перший пусковий комплекс був зданий в 2011 році, а вже в травні 2012 року газотранспортні системи ГТТ взяли перший мільярд газу з Сахаліну. Сьогодні в сфері діяльності компанії 12 регіонів присутності - від Камчатки до Гірського Алтаю, від Алтаю до Сахаліну, від Тихого океану до Іртиша, і у всіх трудяться понад шість тисяч осіб.
- Упевнений, що наявність ТОВ «Газпром траснгаз Томськ» - це удача території. Чи не кожне місто може пишатися власною компанією, яка близька до світових стандартів у своїй роботі і є лідером виробничої «моди», впроваджуючи інноваційні форми організації праці, підготовки професійних кадрів і соціальні технології, - говорить Анатолій Титов.
Ти пам'ятаєш, як все починалося ...
Втім, розпочався урочистий вечір не з досягнень і нових ще нескорених висот у виробничій діяльності компанії, а з вшанування тих, хто в буквальному сенсі приземлився 35 років тому на сибірських болотах, щоб з Ніжневаторска попутний газ зміг дійти до промислових і видобувних підприємств Кузбасу.
У літописах ТОВ «Газпром траснгаз Томськ» за точку відліку прийнято вважати саме листопад 1977 року, коли перший газ по магістральному газопроводу Нижньовартовськ - Парабель - Кузбас був поданий на Новокемеровскую ТЕЦ. Ця дата і стала датою створення нового газотранспортного підприємства Західного Сибіру - виробничого об'єднання «Томсктрансгаз».
- У момент народження підприємства Західний Сибір навіть такої професії - газовик - не знала. Томська область, я вважаю, стала колискою газової галузі Сибіру і Далекого Сходу, а сам Томськ, незважаючи на віддаленість від кордонів, - форпостом, вікном в країни Азіатсько-Тіхооокеанского регіону, - говорить гендиректор «Газпром трансгаз Томськ» Анатолій Титов. - Благородна мета колись об'єднала зухвалих романтиків, які стали фундаментом колективу.
На сцені театру - багаття і десяток людей навколо нього, присіли на колоди і неголосно напевающих класику романтично-туристично-бардівської пісні кінця 70-х років минулого століття. Співають про «знову ми відірвані від дому», про «за туманом і за запахом тайги», про «зелене море тайги». Але ось приглушене світло на сцені змінюється яскравим, і виявляється, що біля багаття не сиділи артисти, які вирішили інсценувати поппурі на задану тему, а справжнісінькі першопрохідці і батьки-засновники «Томсктрансгаз» (саме так до 2008 року називалося ТОВ «Газпром трансгаз Томськ» ), ті самі, що висадилися тут 35 років тому, і запускали той самий газопровід Ніжневаторск - Парабель - Кузбас.
Рука не піднімається писати про цих людей «старики», немає. Сиві, але бадьорі ветерани, які за силою мислення і чіпкості пам'яті дадуть фору іншим з більш молодих поколінь. Ще до початку вечора мені вдалося поговорити з одним з тих, хто стояв біля витоків сибірської газотранспортної галузі - Михайлом Григоровичем Скіпіна. Один з перших диспетчерів компанії, він і сьогодні пам'ятає, як доводилося виловлювати плаваючі в болотах труби, ліквідувати затори і кожен раз до місця будь
нестандартної ситуації висуватися на будь-яких перекладних і практично «на око» визначати причини перебоїв у газопостачанні. Для довідки: рівень телемеханізації на лінійних ділянках газопроводів на сьогоднішній день перевищив 70 відсотків. «Розумні» системи телемеханіки дозволяють за тисячі кілометрів виявити будь-яку шорсткість в роботі магістралі і оперативно, в лічені хвилини прийняти вірне рішення.
- Ми тоді навіть і мріяти не могли про нинішніх системах телемеханіки, яка сама визначить і місце, де виникла проблема, і вирішить її, - каже ветеран. - Але найголовніше в нашій роботі - це відповідальність за надійне газопостачання. Вона була і тоді, і зараз, при сучасній автоматизації, без неї ніяк.
До речі, відповідальність - саме це слово найчастіше лунало у відповідях газовиків на настирливий питання: а які якості характеру виробила в вас виробнича діяльність в «Газпром трансгаз Томськ»? З десяти відповідей в дев'яти звучала саме вона, відповідальність. А ще - наполегливість, завзятість, уміння йти вперед і не боятися нового й незвіданого.
А потім на сцену покликали Батю, першого генерального директора виробничого об'єднання «Томсктрансгаз» В'ячеслава Толмачова:
- Мені дуже приємно бачити сьогодні в залі моїх сподвижників, з якими ми починали з нуля створювати нову газотранспортну систему. Ми не дарма попрацювали в свої 25 років - нами був закладений фундамент, грунтуючись на який, підприємство змогло розвинутися. І сьогодні компанія охоплює всю територію Західного і Східного Сибіру, ​​а також Далекого Сходу.
- 35 років тому я й уявити не міг, у що виллється створення підприємства з транспортування та постачання газу по щойно побудованому магістральному газопроводу Ніжневаторск - Парабель - Кузбас. Про сьогоднішні масштабах тоді, в 1977-му, на самому початку шляху навіть не мріялося, - розповідає В'ячеслав Толмачов. - Тоді думалося про інше. У важких умовах бездоріжжя і необлаштованість території майже на всьому протязі магістралі доводилося забезпечувати її експлуатацію, в найкоротші терміни будувати резервні трубопроводи, компресорні та газорозподільні станції, комплектувати колективи і будувати житло, робити все те, без чого існування людей неможливо. Ця складна і архіважлива робота була б абсолютно нездійсненна без тих людей, що стояли біля витоків традицій компанії «Газпром трансгаз Томськ». А це і постійне прагнення до нового, дбайливе ставлення до кадрів, це соціальна відповідальність і турбота про тих, хто живе на території діяльність підприємства.
У четвертому вимірі
Важко словами передати те, що відбувалося на сцені в той урочистий вечір в день 35-річчя компанії. Це був реальний свято зі сльозами, посмішками, оваціями, квітами і сюрпризами - майже дві години увагу залу була прикута не тільки до імен і прізвищ яких запрошують на сцену і нагороджених, і словами керівників Томської області, і газпромівських підприємств з усієї Росії, багато з яких теж люди, які не чужі газової галузі, а й до творчої лінії, до розвитку сюжету і несподіваних поворотів. Скажу чесно: якщо порівняти з Хабаровським урочистостями з будь-якого приводу, то порівняння буде на користь Томич. І відрізнялися вони як чорно-біле кіно від 3D-кінематографа.
Динамічний, мультимедійна вистава, сопрягшее в єдине ціле і три покоління газовиків, і покоління NEXT (в ритмі параду-алле на концертному майданчику змінювали один одного самодіяльні творчі колективи та виконавці, лауреати корпоративного фестивалю «Нові імена», який пройшов напередодні в Томську), змушувало не тільки пильно вдивлятися в те, що відбувається на сцені і на всіх екранах, і панелях, а й щиро аплодувати словами зі сцени, в яких було і хвилювання іменинників, і данина поваги найбільшої газотранспортної компан і Сибіру і Далекого Сходу, і просто людська увага до людини творчої праці.
Не знаю, як кого, а мене зворушили дві режисерські знахідки. Перша - та, коли на відео молоді, 35-річні газовики йшли, нарощуючи чисельність, по томським вулицях, а потім раптом вони ж з'явилися тими ж колонами в залі театру. І зі сцени висловили своє ставлення до компанії. Мені при цьому чомусь згадалися слова Анатолія Титова: «У нас чудова молодь, яка не мислить свого майбутнього без компанії».
Друга - коли зовсім юні, діти співробітників «Газпром трансгаз Томська», зіграли футурологічних сценку не без частки кавеенівських гумору - про нараду в офісі компанії в режимі відеоконференції. На зв'язку з топ-менеджерами молодшого віку були Порт-Артур, Арктика і навіть Місяць. Мрії, нехай і штучно, мають властивість збуватися.
А після 35 майбутнє і починається.
Сергій Мінгазов, Хабаровськ - Томськ - Хабаровськ.

До цієї публікації ще немає коментарів. Увійдіть і додайте перший коментар!

До речі, відповідальність - саме це слово найчастіше лунало у відповідях газовиків на настирливий питання: а які якості характеру виробила в вас виробнича діяльність в «Газпром трансгаз Томськ»?

Новости