Газпром: занадто крутий для невдачі?

Своє 20-річчя Газпром зустрів не в кращій формі: прибуток, виручка, EBITDA, видобуток, експорт - всі показники падають. На цьому тлі інвестори виводять гроші з акцій компанії, в результаті капіталізація опустилася нижче за позначку в $ 100 млрд. І все це на тлі стабільних цін на нафту. Менеджмент вирішив навіть прийняти ряд заходів для підтримки капіталізації компанії. Експерти вже називають Газпром "динозавром на реактивних роликах» і закликають не зволікати з реформуванням.

Роки легких грошей зробили Газпром огрядним і повільним, тому якщо Володимир Путін затягуватиме з реформуванням компанії, то скоро ні в нього, ні у Газпрому не залишиться варіантів подальших дій, попереджає The Economist . На думку видання, Газпром сьогодні опинився в незнайомій раніше ситуації: він має більше проблем і менше грошей, щоб їх вирішити.
З локальних максимумів у вересні минулого року ціна акцій Газпрому знизилася на 25%. Капіталізація Газпрому впала нижче $ 100 млрд. У травні 2008 року, коли ринкова вартість компанії досягла піку - $ 365,1 млрд, Олексій Міллер зробив прогноз, що за 7 років капіталізація «національного надбання» перевищить $ 1 трлн. Звичайно, Газпром досі залишається найдорожчою компанією Росії, але масштабне падіння акцій говорить про наявність проблем.

Проблема №1

Проблема №1. незговірливі європейці
Останнім часом значним джерелом розчарування серед інвесторів стало підтвердження негативного в цілому фундаментального фону по Газпрому. Зовсім недавно компанія представила звітність за 2012 рік по МСФЗ: чистий прибуток за рік скоротилася на 10%, приблизно до $ 38 млрд. Таким чином, Газпром втратив звання найприбутковішою компанії світу і перемістився в цьому рейтингу на третє місце.

Чиста виручка від реалізації газу скоротився в річному вираженні на 11% - на тлі зменшення обсягів

Чиста виручка від реалізації газу скоротився в річному вираженні на 11% - на тлі зменшення обсягів. Насторожують інвесторів і дані з експорту в Європу - основний ринок збуту для Газпрому. Так, поставки в далеке зарубіжжя в минулому році скоротилися на 7,5%. Багато в чому на це вплинули економічні проблеми зони євро.
Однак ще більш вагомою причиною зниження попиту є негнучка цінова політика компанії і жорсткі умови «take-or-pay». Багато клієнтів Газпрому вже домоглися надання знижок, що коштувало компанії $ 3,3 млрд (втім, на ретроактивності платежі в бюджет закладалося куди більше). Інші ж споживачі загрожують і зовсім відмовитися від контрактів з Газпромом на користь більш поступливих постачальників. За оцінками Oxford Institute for Energy Studies, країни Євросоюзу в 2012 р переплатили за газ $ 155 млрд.
Одним з важелів тиску стала «сланцева революція» в США, завдяки якій звільнилося значна кількість паливних ресурсів у світі. Наприклад, Катар - один з головних експортерів газу в Америку - вже змушений переорієнтувати свій експорт на Європу і Азію.
Позитив у тому, що Міллер розраховує вже в 2013 році поставити в Європу 151,8 млрд кубометрів газу. Якщо зима 2013-14 рр. буде холодною, то компанії цілком під силу досягти таких показників. Тим більше що в першому кварталі поточного року Західна і Центральна Європа наростили покупки газу на 6,4%.


Проблема №2. Конкуренти з Росії набирають силу
Зараз Газпром займає домінуюче становище на ринку газу і забезпечує майже 80% поставок. Однак компанія вже відчуває тиск з боку Роснефти і Новатека. Держава зараз заохочує незалежних виробників газу, для яких, наприклад, тарифи ПВКК в минулому році були вдвічі нижче, ніж у Газпрому. У той час як видобуток Газпрому падає, Новатек за підсумками 2012 року зміг наростити її на 7%. У минулому році Новатек і Роснефть уклали ряд великих контрактів з колишніми клієнтами Газпрому. У поточному році тенденція може продовжитися.
Газпром має статус монополіста з експорту СПГ, але лобістські можливості Роснефти зараз як ніколи сильні завдяки Сєчину, нагадує Роман Ткачук, аналітик ІГ «Норд-Капітал». Так, Міненерго сподівається, що уряд прийме остаточне рішення щодо лібералізації експорту СПГ до кінця року. У лютому це питання підняли саме Роснефть і Новатек, які і стануть основними бенефіціарами майбутніх змін. У Роснефти, наприклад, значні запаси газу в Арктиці і плани по будівництву заводу з виробництва СПГ на Сахаліні.

Примітно, що саме від конкурентів Газпрому надходять пропозиції розділити компанію - на видобуток і транспортування. Якщо Газпром дійсно буде розділений, то тоді конфігурація російської газової галузі стане нагадувати конфігурацію в нафтову. Нещодавно і глава Русала Олег Дерипаска запропонував свій варіант поділу компанії. На його думку, треба виділити дві різні структури: одна сфокусується на Заході, а друга - на Сході, для охоплення азіатських ринків.

«Ядро Газпрому - єдиний технологічний комплекс, в розділення якого ще менше сенсу, ніж в поділі РАО ЄЕС. Все, що можна отримати на виході, - це замість однієї природної монополії в розмірах країни кілька природних монополій в регіонах - по монополії на регіон », - упевнений Михайло Королюк, начальник відділу управління інвестиціями і аналітичної підтримки ЗАТ ІФК« Солід ».
Проблема №3. Гроші в трубу

Незважаючи на те, що компанія генерує в цілому непоганий прибуток, грошові потоки Газпрому руйнуються гіпертрофованої і неочевидній інвестиційною програмою, в ефективності якої у інвесторів багато сумнівів, зазначає Ілля Балакірєв, провідний аналітик UFC IC. На кожне зниження обсягів експорту Газпром відповідає збільшенням плану будівництва газопроводів. Раніше Міллер прогнозував збільшення європейського експорту протягом 10 років на 200 млрд кубометрів. З огляду на цей прогноз, Газпром вже почав активно розробляти проекти з будівництва додаткових ниток «Північного потоку», будівництва ділянок «Південного потоку», а також про другий нитці «Ямал-Європа». За експертними оцінками, сумарна потужність експортних газопроводів у Європу після введених трубопроводів складе близько 400 млрд кубометрів.
Позитив у тому, що в кінці 2012 року Газпром затвердив інвестпрограму на 2013 рік, яка істотно нижче очікувань інвесторів. На 30%, за даними МЕР, знижена інвестпрограма Газпрому і на 2014-15 рр. На думку аналітиків, це може сприяти зростанню дивідендів. В моменті акції позитивно реагували на такі новини.

«Традиційно в період рецесії емітенти повинні або знижувати боргове навантаження, або капітальні вкладення, щоб знизити ризики діяльності. Від Газпрому ми бачимо все посткризові роки зворотний процес нарощування інвестпрограми, що викликає сумніви в ефективності менеджменту компанії », - зазначає Олена Чернолецкая, директор аналітичного департаменту ВАТ« МФЦ ».

Детально ризики компанії описані в її звітності за 1 кв. 2013.

Залиш надію кожен Газпром купив? Ні!

21 травня пройшли засідання Ради директорів Газпрому, де обговорювалися заходи з підтримки капіталізації компанії. Крім ймовірного переходу на розрахунок дивідендів з прибутку за МСФЗ та лістингу на ММВБ, в числі способів подолати недооціненість своїх акцій Газпром називає більш швидке і повне розкриття інформації, реформу корпоративного управління.

Компанія також проводить велику роботу з вибудовування довгострокових відносин з представниками інвестиційного співтовариства: для них регулярно організовуються конференц-колли, зустрічі з топ-менеджментом. Це дозволяє учасникам інвесттовариства отримувати актуальну і вичерпну інформацію про стратегію розвитку, плани і останні досягнення компанії. Також Газпром активно бере участь в роботі, пов'язаної з удосконаленням російського законодавства з метою поліпшення інвестиційного клімату, прав інвесторів і власників АДР, і як наслідок - підвищення капіталізації компанії.

Позитив №1. Дивіденди все-таки можуть вирости

У кого-то до останнього моменту залишалася надія, що СД перегляне рекомендацію по дивідендах , Але він погодився з рекомендацією менеджменту заплатити за 2012 рік по 5,99 рубля на акцію. За даними Ведомостей (стаття від 17 травня), Росимущество, основний акціонер Газпрому, наполягало на виплаті у вигляді дивідендів 25% чистого прибутку за МСФЗ, однак Газпром використовував масштабну програму капітальних вкладень як аргумент проти даної пропозиції.

У нинішньому році компанія, можна сказати, образила акціонерів: після рекордних виплат минулого року всі чекали «продовження банкету». При цьому 5,99 руб. на акцію навіть по сильно просіли котируванням припускають прибутковість приблизно в 5%. Справедливості заради варто відзначити, що це все-таки чимало - в порівнянні з виплатами за попередні роки.

Справедливості заради варто відзначити, що це все-таки чимало - в порівнянні з виплатами за попередні роки

Зараз активно обговорюється ідея зобов'язати держкомпанії виплачувати дивіденди, виходячи з чистого прибутку за МСФЗ, та ще, можливо, не в розмірі 25%, а відразу 35%. За підсумками засідання СД 21 травня було зроблено заяву, що Газпром розглядає можливість переходу на виплати дивідендів виходячи зі звітності за МСФЗ. Це може стати позитивним тригером для акцій Газпрому, вважають аналітики ФГ БКС. В цьому випадку дивідендна прибутковість акцій компанії може зрости до 8%, виходячи з консенсус-прогнозів за фінансовими показниками. Правда, перехід відбудеться не раніше ніж за підсумками 2014 року.
Позитив №2. Вийти на пенсію

На засіданні 21 травня Рада директорів заявив, що розглядає проходження процедури лістингу на ММВБ як важливий напрямок діяльності. Справа в тому, що компанія забезпечує більшу частину обороту російського фондового ринку, при цьому торгується в переліку позаспискового паперів. Якби Газпром увійшов до списку А1, це дозволило б інвестувати в його акції пенсійні накопичення і засоби військової іпотеки. Безумовно, це стало б гарною підмогою для акцій і підвищило б довіру інвесторів до паперу.

Правда, зараз положення про організовані торгах наказує включати в список А1 папери компаній, які крім відповідності іншим вимоги (рівень ліквідності, наявність рейтингу і ін.) Мають у раді не менше трьох незалежних директорів, а в Газпромі їх поки два - завкафедрою СПбДУ Валерій Мусін і голова асоціації Kazenergy Тимур Кулібаєв.

Позитив №3. Поставки в Китай

Крім тих моментів, на які зробив акцент топ-менеджмент Газпрому, можна назвати й інший позитив, який може реалізуватися в середньостроковій перспективі. Так, інвестори будуть чекати укладення контракту Газпрому на поставку газу в Китай і розкриття його деталей. Поки що укласти важливі контракти, втім, не вдається: Газпром продовжує наполягати на прив'язці вартості газу до ціни на нафту, але китайці не готові платити дорого - адже зараз ціни на газ знаходяться на багаторічних мінімумах, на відміну від цін на нафту, відзначає Роман Ткачук , аналітик ІГ «Норд-Капітал».

Позитив №4. підтримка фондів
Підтримку акціям Газпрому в найближчій перспективі може надати і збільшення їх ваги в індексі MSCI Russia за підсумками травневого піврічного перегляду. У найближчій перспективі це може сприяти притоку в акції Газпрому декількох сотень мільйонів доларів.

Основний позитивний момент в акціях компанії - це вже відбулося падіння цін до багаторічних мінімумів, зазначає Михайло Королюк, начальник відділу управління інвестиціями і аналітичної підтримки ЗАТ ІФК «Солід». На його думку, папери торгуються на дуже привабливих з точки зору фундаментальних оцінок рівнях. Ілля Балакірєв більш емоційний: «Компанія варто катастрофічно мало, парадоксально, лякаюче мало: Р / Е нижче 2.5, EV / EBITDA в районі 3.5. З російського нафтогазового сектора схожі мультиплікатори тільки у ТНК-ВР Холдингу, доля міноритаріїв якого досі туманна ».
Перспективи Газпрому з точки зору техніки поки туманні. «З одного боку, ми бачимо спробу намацати дно, і останній візит не дав можливості продавцям протестувати мінімальні позначки в районі 119 рублів, що дає певну надію на зростання», - зазначає Дмитро Шишов, керівник відділу експертів БКС Експрес. З іншого - немає сильних сигналів на покупку, залишається навіс з боку дивідендної історії і залишеного «гепа». «Тому поки ми нейтрально дивимося на Газпром і бачимо певні ризики в покупці цього паперу», - резюмує експерт.
БКС Експрес

Новости