«Газпром» заплатить SAP 80 млн євро за ERP

25.02.2010, Чт, 18:02, Мск, Текст: Денис Легеза «Газпром» уклав з SAP повної ліцензійної угоди на 5 років.В цей термін в російському концерні повинна буде з'явитися централізована повнофункціональна ERP-система німецького вендора.Вартість проекту, який стане найбільшим для SAP на території СНД, складе близько 80 млн євро.

Під час поїздки делегації «Газпрому» в Німеччину начальник фінансово-економічного департаменту газової компанії Андрій Круглов зустрівся з Джимом Хагеманн Снаб (Jim Hagemann Snabe), співголовою правління німецького розробника ПЗ SAP AG. Сторони підписали повної ліцензійної угоди, повідомили в «Газпромі».

У російському концерні заявили, що документ передбачає спеціальні умови покупки ліцензій і оплати підтримки ПЗ. Крім того, на зустрічі розглядалася можливість організації внутрішнього центру компетенції SAP на базі недавно створеної дочірньої сервісної ІТ-компанії «Газпром інформ».

З боку SAP СНД на зустрічі в Німеччині були генеральний директор представництва Владислав Мартинов і Олексій Івченко Роман Журавльов, розповіли CNews в компанії. У керівництві російського офісу SAP додали, що угода з «Газпромом» укладено строком на п'ять років. Розмір знижок топ-менеджери SAP оцінили як «значний». Інші деталі домовленостей представники SAP СНД повідомити відмовилися. У «Газпромі» на момент публікації матеріалу не відповіли на питання CNews.

Центральний апарат газового концерну і окремі що входять в «Газпром» структури вже були клієнтами SAP. Наприклад, впровадження ПО німецького вендора в «Сургутгазпроме» почалося в 1998 р, а проект ERP-системи в «Тюментрансгаз» стартував у 2002 р Однак, повної ліцензійної угоди до цього моменту не існувало. Про деталі домовленостей CNews розповіли джерела, близькі до SAP СНД, знайомі з історією взаємин сторін.

25

Андрій Круглов підписав в Німеччині уклали ліцензійну угоду з SAP

За словами одного з них, поява угоди пов'язане з ідеєю централізації ІТ, що з'явилася в «Газпромі» близько трьох років тому. «Якщо раніше дочірні і залежні суспільства (ДЗО) проводили закупівлі самостійно, то потім керівництво концерну вирішило домогтися в цій частині більшого контролю і єдиної політики, - говорить він. - На мій погляд, «Газпром» повівся розумно, перейшовши від закупівлі відносно невеликої кількості ліцензій до глобальної угоди з вендором ». Фінансову складову п'ятирічної угоди джерело оцінив в десятки мільйонів євро.

Інше джерело CNews каже, що витрати «Газпрому» на п'ятирічний контракт склали близько 80 млн євро. «Моделювання нових бізнес-процесів і розрахунок ROI при централізації ІТ дійсно велися в« Газпромі »за участю SAP вже близько трьох років, - каже він. - Спочатку терміни проекту зрушили з-за кризи, потім в другому кварталі 2009 р підготовка до централізації знову активізувалася ».

В рамках угоди з SAP, за словами джерела, планується створити централізований контур ERP-системи всього «Газпрому», в функціонал якого входить планування і бюджетування, фінанси і контролінг, управління дочірніми товариствами, логістика. Крім ліцензій на ERP-систему і підлягають СУБД (IBM DB2 і Oracle) «Газпром» до кінця 2015 року має отримати послуги консалтингу і підтримки. Також угода включає впровадження та доопрацювання інформаційних систем під потреби «Газпрому». Ліцензії інших вендорів SAP спочатку буде купувати у них, а потім поставляти клієнту в рамках угоди.

Угода з «Газпромом» є найбільшим для SAP проектом на території Росії і СНД, говорить джерело CNews. Нагадаємо, що в листопаді 2009 р інший великий клієнт SAP - «Северсталь», підписав з німецьким розробником дворічну угоду на загальну суму 15,6 млн євро. Воно передбачало впровадження ERP-системи на всіх російських підприємствах холдингу. Серед інших великих російських проектів SAP - впровадження в «Аерофлоті», РЖД, «Об'єднану металургійну компанію» (ОМК), «Норільський нікель» і НЛМК.



Новости