«Газпрому» оголосили війну

  1. © Олександр Дем'янчук / ТАСС
  2. © goodfreephotos.com
  3. © ІТАР-ТАСС / Станіслав Красильников

Катар скасував мораторій на освоєння найбільшого в світі газового родовища «Північний купол» (або «Північне»), розташованого на кордоні з Іраном, де цю гігантську комору газу називають "Південний Парс". Протягом 5-7 років планується наростити видобуток на 10%, що додасть ринку близько 400 тис. Барелів на день або 20 млрд кубометрів на рік. При цьому, на думку ряду аналітиків, цей обсяг може хлинути на європейський ринок, склавши помітну конкуренцію «Газпрому».

У Fitch, наприклад, вважають, що намічений до 2020 року запуск заводів СПГ в США, Катарі і Австралії потужністю 188 млрд кубометрів на рік обрушить європейські газові ціни, повідомляє Reuters. Фактично вартість газу впаде приблизно до $ 120 за тисячу кубометрів, що відповідає вартості вугілля, прогнозують фахівці агентства

Фактично вартість газу впаде приблизно до $ 120 за тисячу кубометрів, що відповідає вартості вугілля, прогнозують фахівці агентства

© Олександр Дем'янчук / ТАСС

американці насолили

«Свого часу запуск катарських проектів надав досить серйозний вплив на ринок. Катар мав можливість пропонувати досить дешевий за собівартістю газ, що сприяло зниженню цін », - нагадав« Рідус »генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов. Але це був вимушений крок.

За словами експерта, Катар почав реалізовувати свої газові проекти в надії на американський ринок, довірившись прогнозами Світового енергетичного агентства, яке запевняло, що США скоро стануть найбільшим імпортером газу в світі. Але тут трапилася сланцева революція, і стало зрозуміло, що в недалекому майбутньому Сполучені Штати взагалі перестануть бути імпортером газу. А Катар вже почав запускати потужності, при цьому контракти були складені таким чином, що США ніяких зобов'язань не несли. Необхідно було кудись цей газ пристроювати, і його почали продавати в Європу: коли там російські ціни були за $ 300, Катар пропонував фактично по $ 100. Тобто, почався демпінг, і у європейців виникла ілюзія газового благоденства.

Але у самого Катару, який встиг вийти на дуже пристойний обсяг виробництва, виникли сумніви: чи потрібно продовжувати цю експансію, якщо вона обрушує ринок. Результатом роздумів і став мораторій на розробку «Північного», введений в 2005 році після накладення санкцій на Іран. Формально це було мотивовано необхідністю вивчити вплив на пласт швидкого збільшення видобутку. Мораторій став дуже значущим чинником стабілізації газового ринку. Офіційно він діяв до 2014 року, але, судячи з усього, негласно був продовжений ще на два роки. Швидше за все, тривав би і далі, якби не скасування іранських санкцій.

© goodfreephotos.com

Привіт, Іран

«Катар і так виробляє досить велику кількість газу, яке дозволяє цій дуже невеликій країні існувати досить комфортно. Там, на самому ділі, є проблема, де ці заводи вже просто увіткнути. Там землі просто фізично немає, щоб такі заводи будувати. І поки Іран знаходився в режимі санкцій, і у нього не було можливостей розробляти «Південний Парс», залучаючи міжнародні інвестиції, і вийти на світовий ринок, Катар відчував, що ця історія чекає, і необхідності форсувати її не було », - пояснює Симонов.

Але зараз викачувати газ з родовища почав Іран, який оголосив про плани перевершити Катар в 2018 році. А оскільки це одна геологічна структура, неминучий серйозний конфлікт, з урахуванням дуже складних відносин між країнами. І це спонукає Катар до більш активних дій.

Питання в тому, чи співпадуть наміри з можливостями. Самостійно реалізувати такий проект Катар не здатний, потрібно буде залучати якихось великих партнерів. Але знайти інвесторів буде не так-то просто, по-перше, через політичні ризики в регіоні. Але ще більш значущий фактор - насиченість ринку. «Зараз ми і так очікуємо приходу як мінімум двох хвиль СПГ - австралійська докочуватися хвиля і американська. Я вважаю, що ці обсяги часто переоцінені, тим не менш, вони будуть. І велике питання, чи потрібно великим компаніям вкладати гроші в нові дорогі проекти. Зараз підкидати додатковий газ на ринок, який і так в чомусь переповнений і ще чекає нових хвиль, особливого сенсу немає », - міркує експерт.

© ІТАР-ТАСС / Станіслав Красильников

Європа чи Азія?

Якщо нарощування видобутку і станеться, 20 млрд кубометрів на рік - це не дуже драматично, і навряд чи приведе до серйозних проблем з точки зору Росії. Коли мова йде про проекти, за якими ще не прийнято ніяких інвестиційних рішень, говорити про те, куди через 5-7 років піде цей газ, звичайно, зарано. Зрозуміло, в пошуку інвесторів Катар буде робити гучні заяви та говорити про всі можливі ринки, це цілком логічно.

Так, наприклад, міністр енергетики країни Мохаммед бін Салех Аль-Сад в кінці березня повідомив, що Катар має намір інвестувати понад 5 млрд фунтів в термінали з прийому СПГ в Великобританії. Але, за словами Симонова, слухати про інвестиції в термінали сьогодні просто смішно - їх уже стільки набудували в Європі. При цьому дві третини цих потужностей стоять порожніми.

У реальності, на європейському ринку конкуренцію з російським газовим трубопроводом виграти складніше. Взяти ту ж Польщу, яка планує вже в найближчі роки вдвічі збільшити закупівлі катарського газу (з 1,3 до 2,7 млрд кубометрів), а через п'ять років і зовсім відмовитися від російського газу, замінивши його норвезьким і поставками СПГ (контракт з " Газпромом "закінчується в 2022 році). «Це ж чисто політичне рішення, пов'язане з диверсифікацією. Катарський газ їм обходиться майже в два рази дорожче, ніж російський », - зазначає Симонова.

Катар і так досить великий постачальник газу в Європу, але основний обсяг його газового експорту йде в Азію. І, швидше за все, саме на азіатський ринок він буде розраховувати і в новому проекті. Росія теж розраховує на цей ринок. І її основні обсяги газу цілком можуть прийти туди раніше. За «Силі Сибіру» контракт передбачає початок поставок не пізніше 2021 року. Друга хвиля сахалінського газу з Киренського родовища теж цілком може виявитися в Китаї до 2024 року. «А хто прийде раніше, той і виграє», - констатує аналітик. І тут катарський фактор в чомусь може бути навіть позитивний, послуживши стимулом для прискорення цих проектів.

диригує нафту

У будь-якому випадку, на ціни сьогодні більш серйозний вплив надає не конкуренція на ринку, а нафтова кон'юнктура. Довгострокові контракти «Газпрому» прив'язані до цін на нафту. Раніше це було приводом для вічного невдоволення Європи, але в кризу монополіст сам виявився заручником власних вимог. У минулому році він продавав газ за фантастично низькими цінами. Іноді вони падали нижче $ 150, при тому що ще пам'ятні часи, коли газ коштував $ 350. А все тому, що нафта впала з $ 100 до $ 45 за барель. Зараз ціна трохи відновилася, але все одно вона трохи вище $ 200.

Нафта буде залишатися дешевою, тому ніякої Катар не потрібен, щоб ціна на газ була низькою. «Нам обіцяли конкуренцію з боку американського газу, але прийшло п'ять танкерів за рік. Це несерйозно », - говорить Симонов.

Збільшення пропозиції на ринку, звичайно, теж буде сприяти збереженню невисоких цін. Але і в цьому є свої плюси: чим нижче ціни, тим вище споживання. «Газпром» це дуже чітко побачив у минулому році. Обсяг споживання виріс багато в чому саме завдяки нижчій вартості. Російський газ все одно конкурентоспроможний, і навіть при таких низьких цінах країна свої доходи отримує.

Новости