Геймерський тест: Mac vs. Windows

Відомо, що довгий час геймери не розглядали Mac всерйоз як ігрову платформу. Однак після переходу Apple на процесори Intel і збільшення частки Mac на ринку розробники ігор стали приділяти все більше уваги «яблучним» комп'ютерів. Проте, не дивлячись на недавні завоювання, платформі Mac ще дуже далеко до того, щоб вихопити пальму першості у дітища Microsoft. Видання MacWorld провело порівняльне випробування продуктивності двох систем з використанням популярних комп'ютерних ігор, і про його результати ми розповімо в нашому сьогоднішньому матеріалі.

Видання MacWorld провело порівняльне випробування продуктивності двох систем з використанням популярних комп'ютерних ігор, і про його результати ми розповімо в нашому сьогоднішньому матеріалі

При тестуванні продуктивності графіки було використано додаток Boot Camp для можливості запуску на Mac двох операційних систем. Apple в ході випробування представляла система Mac OS 10.6.4 зі Snow Leopard Graphics Update; з боку Microsoft брала участь Windows 7 Home Premium Edition. Випробування проводилося на чотирьох різних системах Mac: 27-дюймовий iMac з 2,66-гігагерцовим процесором Core i5, Mac Pro з чотирьохядерним 2,66-гігагерцовим процесором Xeon, 13-дюймовий MacBook Pro з 2,66-гігагерцовим процесором Core 2 Duo і 15-дюймовий MacBook Pro з 2,53-дюймовим процесором Core i5.

Випробування проводилося на чотирьох різних системах Mac: 27-дюймовий iMac з 2,66-гігагерцовим процесором Core i5, Mac Pro з чотирьохядерним 2,66-гігагерцовим процесором Xeon, 13-дюймовий MacBook Pro з 2,66-гігагерцовим процесором Core 2 Duo і 15-дюймовий MacBook Pro з 2,53-дюймовим процесором Core i5

За підтримки компанії Valve була створена демо-версія гри Portal, яка повинна буде задіяти графічну підсистему кожного Mac. На першому рівні гри випробувачі здійснювали різні дії: від стрибків через нескінченний тунель до отримання куль від десятків військових роботів. При цьому вони намагалися маніпулювати максимально можливою кількістю предметів. Крім того, в випробуванні взяли участь Call of Duty 4: Modern Warfare і тест OpenGL від Cinebench R11.5 (все це включено в бенчмарк-пакет Speedmark 6.5).

Першою проблемою, з якою зіткнулися експерти, став дозвіл екрана, вірніше, неможливість запуску монітора 27-дюймового iMac в режимі 2560 х 1440 пікселів. Хоча це дозвіл підтримується комп'ютером, в реальності ні Call of Duty 4, ні Portal так і не вдалося змусити працювати при 2560 х 1440, так як вони автоматично переключалися на більш мале дозвіл. На щастя, їм вдалося «обдурити» систему, підключивши до iMac в якості зовнішнього монітора 27-дюймовий LED Cinema Display, і все запрацювало з потрібним дозволом.

Хто швидше?

Після отримання результатів були зіставлені найкращі показники для Mac і Windows. Найістотніше розрив у показниках продуктивності був відзначений на 13-дюймовому MacBook Pro з 2,66-гігагерцовим Core 2 Duo (який працював при 1920 х 1200 пікселів). На ньому Windows 7 на прикладі демо-версії Portal продемонструвала частоту кадрів, яка на 38% перевершувала аналогічний показник Mac OS X. При 1024 і 768 пікселях цей розрив скоротився незначно і склав 37 відсотків. При використанні Mac Pro з 2,66-гігагерцовим Xeon з чотирма ядрами і все тієї ж гри Portal знову переможцем виявилася Windows, яка показала при 1024 х 768 пікселів на 20 відсотків більше продуктивності. При 1920 х 1200 пікселів цей розрив становив 24 відсотки, а при 2560 х 1440 - 25 відсотків. Не сильно виділився із загальної маси 15-дюймовий MacBook Pro з 2,53 гігагерцовим Core i5, на якому Windows 7 обігнала Mac OS X за частотою зміни кадрів в Portal на 13% при 1024 х 768 пікселів, на 24 відсотки при 1920 х 1200 пікселів і на 21% при 2560 х 1440.

Найменший розрив був відчутний на машині iMac з 2,66-гігагерцовим процесором Core i5. Багато в чому це є заслугою графічної карти ATI Radeon HD 4670 з 256 МБ пам'яті. Проте, помітні відмінності все одно в наявності, і вони не на користь Mac OS X. Частота зміни кадрів, продемонстрована Windows 7 при грі в Portal, перевершила аналогічний показник Mac OS X на 10% при 1024 х 768 пікселів, на 12 відсотків при 1920 х 1200 пікселів і на 17 відсотків при 2560 х 1440 пікселів.

Підсумок: Windows 7 випередила Mac OS X практично скрізь, за винятком одного випадку: при використанні Call of Duty на iMac з 2,66-гігагерцовим процесором Core i5 система Mac OS X спрацювала на 2-3 відсотки швидше, ніж Windows 7.

Після поновлення графічних драйверів

Варто зазначити, що результати Mac OS X не були б такими поганими, якби випробувачі з самого початку встановили поновлення графічних драйверів для системи. Нагадаємо, що ці оновлення, які стали доступні в серпні, допомогли значно поліпшити роботу графіки в Snow Leopard.

Нагадаємо, що ці оновлення, які стали доступні в серпні, допомогли значно поліпшити роботу графіки в Snow Leopard

Фахівці випробували кожен Mac до і після установки оновлення, і вдалося з'ясувати, що найбільш істотний ефект цей апдейт надає на продуктивність графіки у Mac Pro з 2,66-гігагерцовим Xeon з чотирма ядрами, у якого частота зміни кадрів зросла на 55 відсотків. Що стосується 13-дюймового MacBook Pro з 2,66-гігагерцовим процесором Core 2 Duo, то у нього цей показник після поновлення покращився на 45,5%. iMac і 15-дюймовий MacBook Pro з 2,53-гігагерцовим Core i5 змогли похвалитися 43-процентним збільшенням частоти зміни кадрів. Що стосується Call of Duty 4 і Cinebench R11.5, то на продуктивність цих продуктів установка оновлень ніяк не вплинула.

висновок

Результати проведеного випробування гранично очевидні. Якщо ви користуєтеся Mac, навряд чи ви будете розчаровані, якщо не будете забувати встановлювати останні оновлення Mac OS X. Особливо це поширюється на тих, хто залишаються вірними Steam. Проте, як не крути, Windows як і раніше пропонує більш відчутну продуктивність при використанні сучасних ігрових продуктів. Незважаючи на те, що Mac відповідає системним вимогам ігор до частій зміні складу кадру, Windows справляється з цими завданнями набагато ефективніше, і тому залишається найкращим вибором для завзятого геймера.

Джерело: MacWorld.com
Спеціально для AppleInsider.ru

Хто швидше?

Новости