Гейзерна кавоварка - винахід шанувальника ароматної кави

Любителів кави в світі сила-силенна, але у кожного з істинних кавоманів свій особливий підхід до його приготування. Один з маловідомих в Росії - це кава, отриманий під тиском пара в гейзерній кавоварці. А що таке кавоварка гейзерная ?

Її винайшов у тридцяті роки минулого століття італійський фабрикант Альфонсо Биалетти, який дуже любив каву. Роботи у нього було багато, а бігати по барах за чашкою смачного ароматного напою не вистачало часу. Експериментуючи з відходами харчового алюмінію, він винайшов невелику домашню кавоварку, в якій можна було швидко зварити смачну каву не гірше того, що готували в барах.

Принцип роботи гейзерній кавоварки був досить простий. У нижню частину наливалася вода. Потім вставлявся фільтр-лійка з трубкою посередині, що доходила до самого дна. В цей фільтр засипався мелену каву. Верхня порожниста частина кавоварки прикручувати. За розміром вона була трохи більше, ніж нижня, зі зручною невеликою ручкою, кришкою і носиком.

За розміром вона була трохи більше, ніж нижня, зі зручною невеликою ручкою, кришкою і носиком

Одна з перших гейзерних кавоварок. Фото: commons.wikimedia.org

Для того щоб не перелити воду в нижній резервуар, на певній висоті робилося отвір. Потім кавоварка ставилася на вогонь, і коли вода закипала, пар витісняв воду, змушуючи її підніматися по воронці через фільтр з кавою в верхній резервуар. Головне в цьому процесі те, що треба було не пропустити момент повного википання води в нижньому резервуарі. А в алюмінієвій ємності це відбувалося досить-таки швидко. Перебуваючи поруч, можна було почути, як кавоварка починає шипіти. Це свідчило про те, що її швидко потрібно знімати з вогню і розливати свіжозаварений чудовий «Мока Експрес» по чашках.

Своє дітище Альфонсо Биалетти запатентував в 1933 році, і, треба сказати, гейзерная кавоварка мала великий успіх. Справа винахідника продовжили його діти, широко розповсюдивши швидкий спосіб приготування смачної кави. Оригінальними гейзерні кавоварки вважаються ті, які зроблені з алюмінію, але сучасні технології дозволили їх удосконалити. Є кавоварки повністю з нержавіючої сталі, є керамічні з прозорою верхньою ємністю і інші. Більшість із сучасних кавоварок працюють від електрики.

Якщо в тридцяті роки гейзерні кавоварки виробляла тільки фірма Bialetti, то сьогодні десятки брендів пропонують різноманітні кавоварки, в тому числі і відома італійська марка De'Longhi. На сайті http://ek.ua/list/95/pr-2463/ представлений великий вибір гейзерних кавоварок від виробників.

Новости