Гендер і туризм | International Centre for Trade and Sustainable Development

У статті розглядається зайнятість жінок в секторі туризму з урахуванням зобов'язань країн в галузі сталого розвитку. Автор статті дає також ряд рекомендацій, націлених на підвищення конкурентоспроможності та зростання цього сектора через призму гендерної проблематики.

На частку туризму припадає 6% світової торгівлі і 30% світового експорту комерційних послуг (ЮНВТО, 2012). Ця галузь також є одним зі світових лідерів у створенні робочих місць і дозволяє молоді, жінкам і працівникам-мігрантам швидко входити на ринок праці. Готельна сфера, сектори громадського харчування та туризму відрізняються високою трудомісткістю і в кількісному відношенні є значне джерело зайнятості. Туризм має потенціал в створенні робочих місць для значної частини низькокваліфікованих працівників і виступає джерелом іноземної валюти, що особливо важливо для країн, що розвиваються.

За останнє десятиліття гендерна рівність і розширення прав і можливостей жінок міцно увійшли в глобальну програму дій. У минулому році ООН прийняла 17 Цілей сталого розвитку (Цур) і 169 відповідних завдань і показників, які визначають глобальний порядок денний в галузі розвитку на наступні 15 років. Цур ґрунтуються на цілях в галузі розвитку, сформульованих в Декларації тисячоліття, але є більш великими і амбітними за своїми масштабами і завданням. Одним з основних успіхів є досягнення конкретної мети гендерної рівності, передбаченої в Цур № 5, в якій міститься заклик до урядів домагатися гендерної рівності, а не просто заохочувати його, а також розширювати права і можливості жінок і дівчаток. Крім того, цур № 8 спрямована на сприяння послідовному, інклюзивної та сталому економічному зростанню, повної і продуктивної зайнятості та гідної роботи. Оскільки жінки непропорційно сконцентровані в незахищених і нестабільних сферах зайнятості, ця мета також особливо актуальна для забезпечення економічних прав і можливостей жінок. Новий комплекс цілей в області розвитку унікальний тим, що вони зосереджені на розширенні прав і можливостей жінок і, зокрема, їх доступі до виробничих ресурсів як передумови для забезпечення гендерної рівності, зростання і скорочення рівня бідності.

У цій статті представлений аналіз туристичного сектора з точки зору цих нових зобов'язань в галузі розвитку. У ній описується нинішня ситуація із зайнятістю жінок у сфері туризму і готельного обслуговування, а також конкретні гендерні обмеження, що впливають на участь жінок в цьому секторі. Стаття також містить ряд рекомендацій для осіб, відповідальних за розробку політики, про те, як підвищити конкурентоспроможність і зростання туристичного сектора через призму гендерної проблематики.

Роль жінок в туризмі та готельному бізнесі

У глобальному масштабі загальний відсоток жіночої робочої сили в готельній сфері, ресторанному бізнесі та секторі туризму становить 55% (Baum, 2013). Країни з найнижчим рівнем зайнятості жінок в сфері туризму знаходяться в Північній Африці чи на Близькому Сході, де проблеми мобільності жінок в суспільній сфері сильно впливають на загальний доступ до зайнятості. У країнах Африки на південь від Сахари участь жінок в туризмі складає 65% (Baum, 2013).

Як і в інших секторах послуг, вертикальна сегрегація праці в рівній мірі присутній в секторі туризму. Жінки, як правило, зосереджені в низькому і середнім кадрових складах і далеко не всі досягають керівних посад. Як показано на малюнку 1, структура зайнятості в секторі туризму і готельного бізнесу має високу гендерну приналежність, причому жінки зайняті переважно на низькокваліфікованих і низькооплачуваних посадах в якості службовців і працівників сфери обслуговування, в той час як ключові управлінські та професійні управлінські посади займають чоловіки. Жінки часто виконують роботу, пов'язану зі збиранням, обслуговуванням людей і вихованням дітей, що розглядається як розширення їхніх домашніх обов'язків і не надає достатньо можливостей для розвитку кар'єри.

Жінки часто виконують роботу, пов'язану зі збиранням, обслуговуванням людей і вихованням дітей, що розглядається як розширення їхніх домашніх обов'язків і не надає достатньо можливостей для розвитку кар'єри

Така вертикальна сегрегація праці з гендерних ознаками передбачає, що через різні гендерних обмежень жінки не мають таких же можливостей, як чоловіки, для доступу до повного спектру професійної зайнятості або для отримання необхідних навичок і підготовки. Недостатня представленість жінок на керівних посадах пов'язана з різними інституційними бар'єрами, з якими стикаються жінки. Обмежений доступ жінок до можливостей освіти і професійної підготовки часто означає, що вони не володіють необхідною кваліфікацією і навичками, необхідними для керівних посад. Гендерні стереотипи, які створюють упередженість в наборі і просуванні по службі, а також відсутність балансу між роботою і життям виступають як бар'єри для більшого гендерного різноманітності в керівних ролях.

У секторі туризму жінки частіше, ніж чоловіки, беруть участь в нестійких формах роботи і нестандартної зайнятості, особливо в часткової зайнятості і сезонній роботі. Нестандартна зайнятість характеризується існуванням тимчасових або короткострокових трудових договорів, низькою заробітною платою, обмеженими посібниками по соціальному забезпеченню або відсутністю таких, роботою на кількох робочих місцях, низьким або середнім рівнем кваліфікаційних вимог до роботи з обмеженими перспективами кар'єри і відсутністю представництва. У багатьох випадках роботодавці використовують нестійку зайнятість, щоб ухилитися від своїх зобов'язань по сплаті внесків на соціальне страхування, пенсій, оплату відпусток, декретних відпусток і відпусток за сімейними обставинами, платі за понаднормову роботу, а також щодо забезпечення охорони і безпеки праці. Через відсутність часу багато жінок шукають гнучкі і нестандартні робочі механізми у формі неповної, тимчасової і / або неформальної зайнятості. Однак це може посилити їх спеціалізацію в неринковою зайнятості, оскільки неформальна робота цінується менше і оплачується гірше, ніж робота на повний робочий день і офіційна робота.

Характер роботи в готелях і ресторанах також часто вимагає таких умов праці, які в основному характеризуються роботою в нічний час і ненормованим робочим днем ​​у вигляді перериваних робочих змін, нічних змін, роботи у вихідні та святкові дні. Такі умови праці підсилюють стрес у працівників із сімейними обов'язками, особливо жінок, які несуть основне навантаження по догляду за дітьми та людьми похилого віку, а також щодо виконання домашніх справ (ILO, 2010).

У всьому світі жінкам платять менше, ніж чоловікам: жінки в більшості країн заробляють в середньому тільки 60-75% від заробітної плати чоловіків (World Bank Gender Data Portal, 2015). Це характерно і для галузі туризму, де жінки за аналогічну кваліфікацію в середньому отримують на 25% менше, ніж чоловіки (ILO, 2010). Різниця в заробітній платі частково пояснюється родом і характером занять, в яких жінки зосереджені в результаті горизонтальної та вертикальної сегрегації, гендерних стереотипів і того факту, що жінки частіше беруть участь в нестандартних формах зайнятості і неформальному секторі. Наприклад, головним чином жінки-покоївки в готелях часто заробляють менше, ніж чоловіки-носії, чия робота вимагає різних фізичних навантажень, але еквівалентного рівня кваліфікації. Жінки також часто представлені в неорганізованих професіях, позбавлених представництва профспілок, що обмежує їх можливості для ведення переговорів щодо оплати праці. Більш низькі доходи протягом усього життя зазвичай призводять до зниження заощаджень, меншим пенсій і меншою економічної незалежності.

Всесвітня туристська організація ООН виявила, що в секторі туризму майже вдвічі більше жінок-роботодавців, ніж в інших секторах, а жінки становлять набагато більш високу частку самозайнятих працівників в цій сфері, ніж в інших областях (UNWTO і UN Women, 2011). На відміну від виробництва, більш низькі вхідні витрати і більш низькі вимоги до капіталу для початку бізнесу в сфері туризму і готельного обслуговування можуть бути особливо привабливими для жінок, які часто стикаються з великими труднощами при доступі до кредитів, ніж чоловіки. Крім специфічних проблем, пов'язаних з туристичною галуззю, ці жінки, ймовірно, стикаються з аналогічними бар'єрами, характерними для інших малих і середніх підприємств, що належать жінкам, включаючи бар'єри при доступі до фінансів, інформації про ринок і професійним мереж.

Незважаючи на структурний нерівність щодо участі жінок в індустрії туризму, робота в цій сфері може забезпечити суттєві вигоди для розширення прав і можливостей жінок-працівників. Цього можна досягти не тільки завдяки доступу жінок до зайнятості і збільшення доходів, а й завдяки розширенню соціальної взаємодії з групами з різними політичними поглядами чи культурними переконаннями. Зайнятість в індустрії туризму надає багатьом жінкам незалежне джерело доходу і часто зміцнює переговорні позиції в домашньому контексті.

роль політики

З метою підвищення конкурентоспроможності та забезпечення того, щоб зростання послуг в галузі туризму та готельного обслуговування приносив користь як чоловікам, так і жінкам, в цій частині статті обговорюється ряд політичних заходів.

Підтримуюча політика і нормативна середовище для працюючих жінок

Деякі заходи політики, які можуть полегшити доступ жінок до зайнятості, включають в себе забезпечення догляду за дітьми, механізми регулювання, що стосуються забезпечення рівності та недискримінації в зайнятості, і політику, що заохочує рівний розподіл внутрішніх обов'язків між чоловіками і жінками, в тому числі рівний відпустку по догляду за дитиною. Необхідно також розширити заходи соціального захисту для зниження уразливості жінок, інвестувати в їх кваліфікацію і освіту, а також здійснювати політику, спрямовану на сприяння доступу до зайнятості по всьому спектру професій. Забезпечення виконання національного законодавства, в тому числі про рівну оплату праці, безпечних умовах праці і надання декретної відпустки та відпустки по догляду за дітьми, іноземними та вітчизняними фірмами може перешкоджати кластеризації жінок в низькокваліфікованих, низькооплачуваних і вразливих видах зайнятості.

Взаємодія з приватним сектором

Для приватного сектора велика частина уваги повинна бути спрямована на зміну організаційної культури бізнесу з точки зору оплати та умов праці, а також якості роботи, пропонованої жінкам. Це включає поліпшення надання освіти та професійної підготовки, наставництва для жінок, щоб вони могли отримати кращі можливості для просування по кар'єрних сходах, а також зміна методів найму та практики в сфері управління кадрами для забезпечення кар'єрного зростання жінок. Це також має на увазі створення кращого балансу між роботою і життям для жінок, які мають обов'язки по догляду за членами сім'ї, за рахунок гнучкого графіка робочого часу, дистанційної роботи та розширеного відпустки по догляду за дитиною. Спеціальні програми, які спрямовані на навчання жінок професіями, де переважають чоловіки, також можуть допомогти зменшити гендерну упередженість, що спостерігається на певних посадах. Чутливість до бренду і прагнення до відповідального туризму створюють стимули для фірм щодо поліпшення становища жінок в цьому секторі, наприклад, за допомогою сертифікації за такими стандартами, як Програма щодо поліпшення умов праці, прийнята МОП і Міжнародною фінансовою корпорацією (ILO, 2016).

Нарощування потенціалу та фінансова підтримка жінок-підприємців

Для жінок-підприємців, зайнятих у сфері туризму і готельного бізнесу, важливо, щоб була вирішена проблема обмеженого доступу до кредитів. Пропоновані жінкам нові фінансові продукти, які зводять до мінімуму вимоги до документації, використовують інноваційні моделі оцінки кредитоспроможності і гнучке гарантійне забезпечення, а також сприяють наданню фінансових послуг в дистанційній формі і через мобільні мережі, - це крок у правильному напрямку. Однак найчастіше надання фінансових послуг не обов'язково призводить до вирішення таких життєво важливих питань, як права жінок на землю і усунення неграмотності. Крім того, потрібно поліпшити фінансову грамотність серед жінок-підприємців.

Необхідно також вжити заходів, спрямованих на усунення розриву в гендерні проблеми і забезпечення доступу жінок до бізнес-мереж. Програми навчання навичкам і професійно-технічну освіту повинні здійснюватися таким чином, щоб реагувати на проблеми жінок щодо мобільності та часу. Спеціальні заходи, що здійснюються через жіночі бізнес-асоціації, можуть допомогти жінкам знайти нових клієнтів і ринки завдяки послугам з розвитку бізнесу, наставництва і спілкуванню. Більш широке використання жінками-підприємцями інформаційно-комунікаційних технологій також може допомогти їм отримати доступ до нових клієнтів за допомогою цифрових технологій, як показала компанія Airbnb (Reuters 2017).

Гендерний підхід в стратегіях з розвитку туризму

Нарешті, облік гендерних аспектів в стратегіях з розвитку туризму може допомогти жінкам і чоловікам в рівній мірі користуватися можливостями, створюваними в цьому секторі. Приклади практичних кроків включають прийняття активних дій для забезпечення участі жінок в будь-яких консультаційних процесах, що визначають розробку політики і встановлюють, щоб будь-які зобов'язання підкріплювалися цілями і адекватними ресурсами. Багато країн вже докладають значних зусиль для пом'якшення гендерних обмежень в секторі туризму. Такі країни, як Кабо-Верде, Кенія, Уганда і Лаос доклали чимало зусиль для інтеграції гендерних питань, включаючи моніторинг або сертифікацію, а також цільові показники з гендерних питань, в національні стратегії в галузі туризму.

Ця стаття підготовлена ​​на підставі дослідження " The HYPERLINK "http://www.ictsd.org/node/98162" HYPERLINK "http://www.ictsd.org/node/98162" Gender HYPERLINK "http://www.ictsd.org/node/98162" HYPERLINK "http://www.ictsd.org/node/98162" Dimensions HYPERLINK "http://www.ictsd.org/node/98162" HYPERLINK "http://www.ictsd.org/node/98162" of HYPERLINK "http://www.ictsd.org/node/98162" HYPERLINK "http://www.ictsd.org/node/98162" Services ", Опублікованого Міжнародним центром з торгівлі та сталого розвитку в 2016 році.

Юлія Липовецький - незалежний консультант з питань торгівлі та соціального розвитку

джерела:

Baum, T. 2013. International Perspectives on Women and Work in Hotels, Catering and Tourism. Gender Working Paper 1/2013. Bureau for Gender Equality and Sectoral Activities Department, International Labour Office.

ILO. 2010. Developments and Challenges in the Hospitality and Tourism Sector . Issues paper for discussion at the Global Dialogue Forum for the Hotels, Catering, Tourism Sector (23-24 November). Sectoral Activities Programme, International Labour Organization, Geneva.

ILO. 2016. " Decent Work . "International Labour Organization.

UNWTO (UN World Tourism Organization) and UN Women. 2011 року. Global Report on Women in Tourism 2010 .

Reuters. 2017. Kenyan women lead rise of HYPERLINK "http://www.reuters.com/article/us-womens-day-business-idUSKBN16E160" Airbnb HYPERLINK "http://www.reuters.com/article/us-womens-day- business-idUSKBN16E160 "female entrepreneurs .

Підпишіться на електронну розсилку «Мостів» - заповніть цю форму .

Новости