Герберт Уеллс про викладання мов

Уеллс і його син Джип (третій і другий праворуч) із супроводжуючими особами в Москві. Джип намагався вивчити російську мову, але не набагато успішніше, ніж його батько.

Перше видання «Росії в імлі» - книги, написаної Уеллсом по слідах поїздки 1920 року.

Сучасне видання книги Уеллса «Що гряде: прогноз стану справ після війни», в якій серед іншого письменник висловив свої рекомендації англійцям з вивчення російської мови.

<

>

Знаменитий англійський фантаст Герберт Уеллс тричі бував в Росії, цікавився її народом, культурою і мовою. У публіцистичній праці 1916 року «Що гряде: прогноз стану справ після війни» він розглядав політичну ситуацію, яка складеться в світі після закінчення Великої війни, як тоді називали Першу світову. Дещо Уеллс передбачив вірно (Німеччина буде переможена, після чого в країні відбудеться революція), багато в чому помилився (не передбачав революцію в Росії). Але нас в книзі цікавить в основному відношення Уеллса до російської мови.

Дамо слово самому письменнику.

Дамо слово самому письменнику

«Якщо ми сподіваємося, що на основі теперішнього військового союзу виросте система постійного взаєморозуміння, яка приведе до миру в усьому світі, нам буде потрібно набагато більше міцна основа для інтелектуального обміну, ніж існуюча зараз. Люди Заходу повинні ближче познайомитися з російською мовою і з російським життям, а англійську мову повинен стати набагато більш доступним для іноземців. Головна перешкода для француза чи англійця при вивченні російської мови полягає в його важкому і що вводить в оману алфавіті; головна перешкода для тих, хто вивчає англійську, це ірраціональне написання слів ».

Далі Уеллс присвячує абзац можливості спростити англійське написання, наблизивши його до вимови, щоб полегшити іноземцям освоєння мови (до речі, таку реформу пропонував і Бернард Шоу). «Але проблема стає складнішою і менш оптимістичною, коли ми переходимо до російської мови. Я спеціально цікавився викладанням російської і переконався, що лише далеко не всі франко- або англомовні люди зможуть при нинішній системі навчання оволодіти російською. Якщо ми, люди Заходу, дійсно хочемо зав'язати міцні контакти з Росією, треба підійти до проблеми російської мови з творчою відвагою і в більшому масштабі ».

«Творча відвага», з його точки зору, полягає в тому, щоб «починати викладання російської з латинських знаків фонетичної транскрипції. Тоді він стане не більш важким для засвоєння, ніж, скажімо, німецький для француза. Тільки після того, як учень зможе з деякою свободою говорити, засвоїть певну кількість слів, розхожих фраз, дієслівних форм, тоді і тільки тоді його треба ознайомити з незвичним і збивають з пантелику візуальним виглядом російських букв ».

Уеллс наводить приклад: написане російськими літерами слово «сміття» англієць розуміє як «коп» (поліцейський), тоді як насправді воно читається «сміття» (сміття). «Краще було б, - додає він, - якби російський алфавіт складався з абсолютно оригінальних букв, тоді англійцю чи французу було б легше його вивчити».

Сам він зізнається, що перед візитом до Росії в 1914 році пропрацював само-вчитель російської. «Ніщо не застрягло в моїй пам'яті, крім тих слів, які були надруковані латиницею».

Письменник піклувався і про росіян: щоб полегшити їм вивчення англійської, треба видавати англійські книги, надруковані кирилицею. У свою чергу і англійцям треба запропонувати для читання російські книги, переписані латиницею.

Минуло майже сто років з виходу цього твору Уеллса, але вивчення іноземних мов як і раніше починають зі знайомства з алфавітом. Цілком можливо, що поради Уеллса для тих іноземців, хто хотів би вивчити російську, виявляться корисними, але не знайшлося викладачів, які наважилися б спробувати незвичну методику.

Новости