Гірськолижні черевики. Поради у виборі »Гірськолижні бази і курорти Киргизстану

Більша частина   гірськолижних черевик   виробляються під тими ж торговими марками, що і   лижі   , Проте є фірми, які спеціалізуються виключно на черевиках Більша частина гірськолижних черевик виробляються під тими ж торговими марками, що і лижі , Проте є фірми, які спеціалізуються виключно на черевиках. Ось виробники, найбільш широко представлені в Росії: Atomic, Dachstein, Head, Lange, Nordica, Rossignol, Salomon, Tecnica.

Технології.

сучасний гірськолижний черевик - складне, високотехнологічне виріб. Складається він з двох основних елементів - зовнішній черевик і внутрішній чобіток.

Зовнішній черевик повинен забезпечувати чітку передачу зусилля на лижу і при цьому бути досить еластичним для комфортного катання і пересування без лиж.
Виготовляється він із спеціальних пластиків, часто це поліефіри - матеріали, слабо змінюють свої властивості при зміні температури. Виробники прагнуть до того, щоб черевик слабо міняв свої властивості при похолоданні або потеплінні.
Це необхідно, також і для зручності примірки черевик. Багато сучасних моделей виробляються за технологією «подвійного уприскування», завдяки якій вдається виготовити монолітний зовнішній черевик із пластику змінної жорсткості.
У нижню частину зовнішнього черевика вбудовуються спеціальні вібро-і ударогасящіе матеріали, що забезпечують додатковий комфорт лижнику.
Для більш чіткої передачі зусилля на лижу в задній частині зовнішнього черевика розміщують розподільник зусиль - жорсткий пластиковий елемент, що передає навантаження від халяви черевика на його гомілковостопного частина, а далі - на лижу .
Останнім часом в черевиках, призначених для відпочинку, використовується перемикач «ходьба-катання», що дозволяє при катанні фіксувати халяву в певному положенні, а при ходьбі спокійно пересуватися, не відчуваючи дискомфорту. Остання новинка в цій області - автоматичний перемикач «ходьба-катання», «відчуває» відкриття і закриття кріплень.
сучасні черевики виробляються з переднім і центральним входом. Центральний вхід відрізняється від звичайного, переднього, входу наявністю частково відкидається задній частині черевика. Це дозволяє з великою зручністю надягати і знімати гірськолижні черевики навіть в дуже холодну погоду.
Передній вхід черевика - найбільш традиційна конструкція, що забезпечує надійність і найкраще облягання ноги. Конструкція переднього входу використовується в основному в спортивних черевиках і черевиках експертного класу, де дуже важлива точність передачі зусилля на канти лиж .
Затягування черевик здійснюється металевими або пластиковими кліпсами, мають регулювання довжини для більш точної підгонки по нозі.
внутрішній черевик виготовляється з м'яких термо-формованих матеріалів, які служать для найбільш точної, індивідуальної підгонки черевик. У дешевших моделях використовуються термо-формовані матеріали з «швидкої» пам'яттю, коли матеріал під дією тепла людини змінює свою форму по нозі за кілька хвилин. Це дуже комфортні матеріали, але до їх недоліків слід віднести м'якість, яка не забезпечує достатньої точності при передачі зусилля на лижу .
У черевиках експертного та спортивного класів застосовуються матеріали, які формуються по нозі або при високій температурі (використовуються спеціальні фени-нагрівачі), або протягом декількох годин перебування в них.

Tенденціі розвитку гірськолижних черевик .

Сучасний гірськолижний черевик стає все більш індивідуальним, комфортним і точним при передачі зусилля на лижі . Термо- формуемость елементами оснащуються майже всі моделі, забезпечуючи індивідуальну підгонку по нозі. Спеціальні покриття та матеріали зберігають тепло і дозволяють відчувати себе комфортно за будь-яких погодних умовах. Від мокрого снігу і дощу сучасний черевик захищений герметизирующими вставками. Більшість сучасних моделей в верхній частині халяви оснащені спеціальним ременем-липучкою для більш щільного охоплення гомілки.

як вибирати гірськолижні черевики ?

Тут необхідно зазначити принципову різницю у виборі черевик і лиж . На відміну від гірських лиж тільки примірка повинна визначати для вас, черевики якого виробника ви віддасте перевагу. Справа в тому, що черевик виготовляється під якусь середньостатистичну ногу, а у кожної фірми виробника свої стандарти. Так, наприклад, черевики Lange вважаються придатними для людей з відносно невеликим підйомом стопи, а Dachstein - навпаки. Це лише приклад, який демонструє різницю. Насправді відмінностей більше.

Гірськолижні черевики , Як і лижі , Можна розділити на кілька цільових груп:

RACING - черевики вищого технологічного рівня, найменш комфортні з максимальною точністю передають зусилля від ноги на лижі. Ці черевики, в основному, призначені для спортивних тренувань і не розраховані на катання протягом цілого дня.
Ціновий діапазон приблизно 400 $ - 500 $
EXPERT, CARVING - Часто ця група позиціонується як «комфортна-спортивна». Ці черевики м'якше і тепліше своїх старших побратимів. Їх більш м'який внутрішній чобіток дозволяє проводити на схилі цілий день. У той же час ці черевики оснащені всіма технологічними новинками. Вони цілком підійдуть прогресуючого лижника, який не займається спортом професійно. Карвінгові ботики відрізняються більшою жорсткістю в бічному напрямку і різними бічними вставками між внутрішнім чобітком і зовнішнім черевиком.
300 $ -500 $

RECREATION - Це найбільша група черевик, що об'єднує в собі кілька підгруп. Призначена вона для відпочинку в горах. Часто вони називаються «черевики для тих, хто катається, удосконалюють свою техніку». Зазвичай присутня велика кількість регулювань, за допомогою яких зручно підігнати черевик під індивідуальні особливості вашої ноги.
100 $ - 300 $

Примірка черевик займає тривалий час.
Прийшовши в магазин і вибравши потрібну цільову групу, зробіть примірку декількох моделей різних виробників. Примірку потрібно проводити в еластичному шкарпетці середньої товщини (не варто надягати товсті вовняні шкарпетки). Одягніть черевик. Застебніть все кліпси від низу до верху до середини можливого діапазону. Встаньте і прислухайтеся до своїх ніг. Черевик повинен щільно облягати вашу ногу, пальці не повинні туго упиратися в шкарпетку черевика, черевик повинен давати можливість пальцях злегка ворушитися. П'ята не повинна відриватися від устілки при нахилі вперед, або спроби підняти її від устілки. Примірку бажано проводити протягом 15-20 хвилин, стоячи і переміщаючись. Дуже щільний обхват ноги не повинен відразу бентежити вас. Коли матеріал-наповнювач внутрішнього чобітка обомнется - відчуття будуть більш приємні. Присядьте різко. Якщо вас відкинуло назад - швидше за все, черевик жестковат для вас. Відчуйте, чи всім кісточках стопи і гомілковостопного суглоба добре і комфортно. Одягніть обидва черевики. Виконайте те ж з двома натягнутими черевиками. Якщо відчуваєте, що все добре - купуйте.

Новости