Глава 2. Ієрархія потреб людини. модель Маслоу


  • 2.1. фізіологічні потреби
  • 2.2. Потреби в безпеці і впевненості в майбутньому
  • 2.3. Соціальні потреби (потреби приналежності і причетності)
  • 2.4. Потреба в повазі (визнання і самоствердження)
  • 2.5. Потреба в самореалізації (самовираженні)
  • 2.6. оцінка самоактуалізації
  • Глава 2. Ієрархія потреб людини. модель Маслоу

    Жодна з існуючих теорій мотивації не робить такого впливу на мислення керівників, як теорія потреб, розроблена великим фахівцем з мотивації Абрахамом Маслоу.

    Теорія Маслоу дозволяє управлінцям більш повно зрозуміти прагнення і мотиви поведінки працівника. Маслоу довів, що мотивація людей визначається широким спектром їх потреб. Якщо раніше керівники мотивували підлеглих майже виключно тільки економічними стимулами, оскільки поведінка людей визначалося в основному їх потребами нижчих рівнів, то завдяки теорії Маслоу стало очевидно, що існують ще й нематеріальні стимули, які змушують робити працівників то, що потрібно організації.

    Маслоу виділив п'ять основних груп потреб людини, які знаходяться в динамічному взаємозв'язку і утворюють ієрархію (схема 1). Це можна зобразити у вигляді висхідних ступенів.

    Схема 1. Ієрархія потреб у мотивації людини в порядку їх черговості

    В основу теорії ієрархії потреб людини покладена закономірність: при задоволенні потреби одного рівня виникає потреба наступного, більш високого рівня. Задоволена потреба перестає мотивувати.

    Людям необхідно задовольняти потреби в певному порядку - коли задовольняється одна група, на перший план надходить інша.

    Людина рідко досягає стану повного задоволення, протягом усього життя він чогось хоче.

    Необхідно більш детально розглянути мотиваційні групи.

    2.1. фізіологічні потреби

    Потреби цієї групи складаються з основних, первинних потреб людини, іноді навіть неусвідомлених. Іноді їх називають біологічними потребами. Це потреби людини в їжі, воді, теплі, сні, відпочинку, одязі, житло і таке інше, необхідні для виживання організму, підтримки і продовження життя. Стосовно до робочої середовищі вони проявляються як потреба · в заробітній платі, сприятливих умовах праці, відпустці і т. П.

    Високий заробіток забезпечує гідне існування, наприклад можливість жити в комфортабельній квартирі, добре харчуватися, носити необхідну, зручну і модний одяг і т. Д.

    Для оплати основних життєвих потреб співробітників необхідно мотивувати їх довготривалими вигодами, забезпечивши відчутним високим доходом і достатньою винагородою, надавати їм перерви в роботі, вихідні та святкові дні для відновлення сил.

    Якщо у людини домінують тільки ці потреби, витіснивши все інше, то він мало цікавиться сенсом і змістом праці, а дбає в основному про збільшення своїх доходів і поліпшення умов праці.

    Якщо людину позбавити всього, то він буде в першу чергу прагнути задовольнити свої фізіологічні потреби. В результаті цього можуть зазнати змін його погляди на майбутнє.

    Незадоволення людини може вказати і на незадоволення потреб більш високого рівня, ніж рівень тієї потреби, на незадоволення якої працівник скаржиться. Наприклад, коли людина думає, що він потребує відпочинку, насправді він може відчувати потребу в безпеці, а не в вихідному або відпустці.

    2.2. Потреби в безпеці і впевненості в майбутньому

    Якщо людина має достатні фізіологічні потреби, то у нього відразу ж з'являються інші потреби, що мають відношення до безпеки організму.

    Ця група? одна з основних життєвих мотиваторів, вона включає в себе і фізичну (техніку безпеки, охорону праці, поліпшення умов праці і т. п.), і економічну (соціальна гарантована зайнятість, соціальне страхування на випадок захворювання і по старості) безпеку. Задоволення потреб даної групи забезпечує людині впевненість в майбутньому, відображає бажання захистити себе від страждань, небезпек, хвороб, травм, втрат або поневірянь. Впевненість в майбутньому купується за рахунок гарантійної зайнятості, придбання страхового поліса, пенсійного забезпечення, можливості зберігання грошей в банках, за рахунок створення страхового потенціалу шляхом отримання гідної освіти.

    Для тих, хто терпів серйозні позбавлення в якийсь значний період життя, ця потреба більш насущна, ніж для інших.

    Щоб вирішити потреби працівників в безпеці, роботодавцю необхідно:

    1) створити працівникам безпечні умови праці;

    2) забезпечити працівників захисним одягом;

    3) встановити спеціальне обладнання на робочих місцях;

    4) забезпечити працівників безпечними інструментами і приладами.

    2.3. Соціальні потреби (потреби приналежності і причетності)

    Після того як будуть задоволені фізіологічні потреби і потреби в безпеці, на передній план виходять соціальні потреби.

    У цій групі? потреби в дружбі, любові, спілкуванні і емоційних зв'язках один з одним:

    1) мати друзів і колег, спілкуватися з людьми, які надають увагу нам, поділяють наші радості і турботи;

    2) бути членом колективу і відчувати підтримку і згуртованість групи.

    Все це виражається в прагненні до тепліших відносин із людьми, участі в спільних заходах, створення формальних і неформальних груп. Якщо людина задоволена соціальними потребами, то він розглядає свою працю як частину спільної діяльності. Робота є цементуючою середовищем для дружби і товариства.

    Скорочення соціальних взаємозв'язків (робочих контактів і неформальних дружніх відносин) часто веде до неприємних емоційних переживань, виникненню комплексу неповноцінності, самовідчуття ізгоя суспільства і т. П.

    Для вирішення соціальних потреб працівників керівництво повинне:

    1) надихати працівників на створення груп і команд;

    2) створювати умови і дозволяти одній і тій же групі людей працювати і відпочивати разом, щоб зміцнити і полегшити їх взаємини;

    3) дозволяти всім групам відрізнятися від інших груп;

    4) проводити зустрічі, наради для обміну професійними питаннями, обговорювати питання, що цікавлять всіх справи і робити внесок в рішення професійних проблем.

    2.4. Потреба в повазі (визнання і самоствердження)

    Коли будуть задоволені потреби трьох нижніх рівнів, людина фокусує свою увагу на задоволенні особистісних потреб. Потреби цієї групи відображають бажання людей бути сильними, компетентними, впевненими в собі і своє становище, прагнуть до незалежності і свободі. Сюди входять також потреби в престижі, репутації, службово-професійне зростання, лідерство в колективі, визнання особистих досягнень, повазі з боку оточуючих.

    Кожній людині приємно відчувати свою незамінність. Мистецтво управляти людьми - це вміння дати зрозуміти кожному працівникові, що його праця дуже важлива для загального успіху. Хороша робота без визнання призводить працівника до розчарування.

    У команді людина відчуває задоволення від своєї власної ролі, відчуває себе комфортно, якщо йому надаються і адресуються заслужені привілеї, що відрізняються від загальної системи заохочень, за його особистий внесок і досягнення.

    Найбільш об'єктивне і стабільне самоповагу грунтується на заслуженому повазі інших, а не на зовнішній слави, популярності або незаслуженої лестощів.

    2.5. Потреба в самореалізації (самовираженні)

    Це духовні потреби. Прояв цих потреб спирається на задоволенні всіх попередніх потреб. З'являється нове незадоволення і нове занепокоєння, поки людина не займеться тим, що йому до душі, інакше він не знайде душевної рівноваги. Духовні потреби знаходять самовираження через творчість, самореалізацію особистості.

    Людина повинна стати тим, ким він може бути. Кожна людина дивовижно багата ідеями, але його потрібно в цьому переконати.

    Прагнення людини до найбільш повного розкриття себе, використання своїх знань і умінь, здійсненню власних задумів, реалізації індивідуальних талантів і здібностей, досягнення всього бажаного, бути кращим і відчувати радість своїм становищем в даний час безперечно і визнається всіма. Така потреба в самовираженні є найвищою з усіх людських потреб.

    У цій групі проявляються найкращі, більш індивідуальні, ніж інші, сторони та здатності людей.

    Для ефективного управління людьми необхідно:

    1) покласти на них персональну відповідальність за виконання виробничих завдань;

    2) дати їм можливість проявити, реалізувати себе, даючи їм своєрідну, оригінальну роботу, що вимагає винахідливості, і при цьому надати велику свободу у виборі засобів досягнення поставлених цілей і рішення задач.

    Люди, які відчувають потребу у владі і вплив на інших і навіть рівних по положенню, мотивуються можливістю:

    1) керувати і контролювати;

    2) переконувати і впливати;

    3) конкурувати;

    4) лідирувати;

    5) досягати цілей і завдань.

    Все це необхідно підтримувати похвалою за хорошу роботу. Людям важливо усвідомлювати, що вони працюють добре і по-своєму індивідуальні.

    Важливе значення для керівників має факт, що всі людські потреби розташовуються в ієрархічному порядку.

    Потреби нижчого рівня.

    1. Фізіологічні потреби.

    2. Потреби в безпеці і впевненості в майбутньому.

    3. Соціальні потреби (потреби приналежності і причетності).

    4. Потреба в повазі (визнання і самоствердження).

    Потреби вищого рівня.

    5. Потреба в самореалізації (самовираженні).

    По-перше, потреби нижчих рівнів повинні бути задоволені в першу чергу, і тільки після цього можна звертатися до потреб більш високих рівнів.

    Іншими словами, людина, що зазнає голод, буде спочатку прагнути знайти їжу, і тільки після їжі буде намагатися побудувати притулок. Ситої людини вже не залучиш хлібом, хліб цікавить тільки тих, у кого його немає.

    Живучи в зручності і безпеки, людина спочатку буде спонукати до діяльності потребою в соціальних контактах, а потім почне активно прагнути до поваги з боку оточуючих.

    Тільки після того як людина відчує внутрішню задоволеність і повага оточуючих, його найважливіші потреби почнуть рости відповідно до його потенційними можливостями. Але якщо ситуація радикально зміниться, то і найважливіші потреби можуть круто змінитися. Наприклад, в якийсь момент працівник може пожертвувати фізіологічною потребою задля потреби в безпеці.

    Коли працівник, чиї потреби нижчого рівня були задоволені, раптом стикається з загрозою втрати роботи, його увагу негайно перемикається на найнижчий рівень потреб. Якщо керівник намагається мотивувати працівників, чиї потреби в безпеці (другий рівень) ще не задоволені, пропонуючи соціальну нагороду (третій рівень), він не доб'ється бажаних цілеспрямованих результатів.

    Якщо в даний момент співробітника мотивують в основному можливістю задоволення потреб в безпеці, керівник може бути впевнений, що як тільки ці потреби будуть задоволені, людина буде шукати можливість задоволення своїх соціальних потреб.

    Людина ніколи не відчуває почуття повного задоволення своїх потреб.

    Якщо потреби більш низького рівня перестануть задовольнятися, людина повернеться на даний рівень і залишиться там не до тих пір, коли ці потреби будуть повністю задоволені, а коли ці потреби будуть досить задоволені.

    Треба враховувати, що потреби нижчого рівня формують той фундамент, на якому сроятся потреби вищого рівня. Тільки в тому випадку, якщо потреби нижчого рівня залишаються задоволеними, у керівника є шанс домогтися успіху, мотивуючи працівників через задоволення потреб вищого рівня. Для того щоб більш високий рівень ієрархії потреб почав впливати на поведінку людини, не обов'язково задовольняти потребу більш низького рівня повністю. Наприклад, люди зазвичай починають шукати своє місце в деякому співтоваристві задовго до того, як будуть забезпечені їхні потреби в безпеці або повністю задоволені їх фізіологічні потреби.

    Ключовим моментом в концепції, ієрархії потреб Маслоу є те, що потреби ніколи не бувають задоволені за принципом «все або нічого». Потреби частково збігаються, і людина одночасно може бути мотивований на двох або більше рівнях потреб.

    Маслоу зробив припущення, що середня людина задовольняє свої потреби приблизно так:

    1) фізіологічні - 85%;

    2) безпека і захист - 70%;

    3) любов і приналежність - 50%;

    4) самоповагу - 40%;

    5) самоактуалізація - 10%.

    Однак ця ієрархічна структура не завжди є жорсткою. Маслоу відзначав, що незважаючи на те, що «ієрархічні рівні потреб можуть мати фіксований порядок, насправді ця ієрархія далеко не така" жорстка ". Правда, що для більшості людей їх основні потреби розташовувалися приблизно в тому порядку, як представлено. Однак є і ряд винятків. Є люди, для яких, наприклад, самоповага є більш важливим, ніж любов.

    З точки зору Маслоу мотивами вчинків людей є в основному не економічні чинники, а різні потреби, які далеко не завжди можуть бути задоволені за допомогою грошей. Звідси він робив висновок про те, що в міру задоволення потреб працівників буде зростати і продуктивність праці.

    Теорія Маслоу внесла важливий внесок в розуміння того, що змушує робітників працювати більш ефективно. Мотивація людей визначається широким спектром їх потреб. Особи з високою мотивацією владарювання можуть бути розділені на дві групи.

    До першої належать ті, хто прагне до влади заради владарювання.

    До другої групи належать ті, хто прагне до влади для того, щоб домагатися вирішення групових завдань. Надається особливе значення потреби владарювання другого типу. Тому вважається, що, з одного боку, необхідно розвивати цю потребу у керівників, а з іншого - давати можливість їм задовольняти її.

    Люди, в яких сильно розвинена потреба досягнень, частіше за інших стають підприємцями. Їм подобається робити щось краще, ніж конкуренти, вони готові до прийняття на себе відповідальності і досить великого ризику.

    Розвинена потреба у владі часто асоціюється з досягненням високих рівнів в організаційній ієрархії. Ті, хто володіє цією потребою, мають більше шансів зробити кар'єру, поступово піднімаючись вгору по посадових сходах.

    2.6. оцінка самоактуалізації

    Відсутність адекватного інструмента оцінки для вимірювання самоактуалізації спочатку припинило будь-які спроби зробити валідними основні твердження Маслоу. Однак розробка «Опитувальника особистісної орієнтації» (POI) дала дослідникам можливість виміряти цінності і поведінка, пов'язані з самоактуалізації. Це опитувальник самозвіту, розроблений для оцінки різних характеристик самоактуалізації відповідно до концепції Маслоу. Він складається з 150 тверджень вимушеного вибору. З кожної пари тверджень респондент повинен вибрати те, що краще його характеризує.

    РОI складається з двох основних шкал і десяти субшкал.

    Перша основна шкала вимірює те, якою мірою людина є спрямованим на себе, а не спрямованим на інших у пошуках цінностей і сенсу життя (характеристика: автономність, самостійність, свобода - залежність, потреба в схваленні і прийнятті).

    Друга основна шкала називається «компетентність у часі». Вона вимірює те, якою мірою людина живе в сьогоденні, а не концентрується на минулому або майбутньому.

    Десять додаткових субшкал призначені для вимірювання важливих елементів самоактуалізації: цінності самоактуалізації, екзистенціальної, емоційної реактивності, спонтанності, турботи про своїх інтересах, самоприятия, прийняття агресії, здатність до близьких стосунків.

    POI також має вбудовану шкалу визначення брехні.

    Численні дослідження дозволяють вважати валідність POI доведеною.

    Єдиним серйозним обмеженням для використання РОI, що має 150 пунктів, в дослідницьких цілях є його довжина. Джоунс і Крендалл (Jones, Crandall, 1986) розробили короткий індекс самоактулизации. Шкала складається з 15 пунктів.

    1. Я не соромлюся жодної зі своїх емоцій.

    2. Я відчуваю, що повинен робити те, чого чекають від мене інші (N).

    3. Я вірю, що люди по суті гарні і їм можна довіряти.

    4. Я можу сердитися на тих, кого люблю.

    5. Завжди необхідно, щоб інші схвалювали те, що я роблю (N).

    6. Я не приймаю свої слабкості (N).

    7. Мені можуть подобатися люди, яких я можу не схвалювати.

    8. Я боюся невдач (N).

    9. Я намагаюся не аналізувати і не спрощувати складні сфери (N).

    10. Краще бути самим собою, ніж популярним.

    11. У моєму житті немає того, чого б я особливо себе присвятив (N).

    12. Я можу висловити мої почуття, навіть якщо це призведе до небажаних наслідків.

    13. Я не зобов'язаний допомагати іншим (N).

    14. Я втомився від неадекватності (N).

    15. Мене люблять, тому що я люблю.

    Респонденти відповідають на кожне твердження, використовуючи 4-х значную шкалу:

    1) не згоден;

    2) не згоден частково;

    3) згоден частково;

    4) згоден.

    Значок (N), наступний за твердженням, позначає, що при підрахунку загальних значень оцінка по цьому пункту буде інверсної (1 = 4, 2 = 3, 3 = 2, 4 = 1). Чим вище загальне значення, тим більше Самоактуалізованих вважається респондент.

    Провівши дослідження за участю кількох сотень студентів коледжу, Джоунс і Крендалл виявили, що значення індексу самоактулизации позитивно корелюють з усіма значеннями набагато більш довгого POI (r = + 0, 67) і з виміряними величинами самоповаги і «раціональної поведінки і переконань». Шкала має певну надійність і не сприйнятлива до вибору відповідей «соціальної бажаності». Також було показано, що студенти коледжу, які брали участь в тренуваннях впевненості в собі, значно підвищили ступінь самоактуалізації, вимірювану за шкалою.

    Характеристики самоактуализирующихся людей.

    1. Більш ефективне сприйняття реальності.

    2. Прийняття себе, інших і природи (прийняти себе такими, якими вони є).

    3. Безпосередність, простота і природність.

    4. Центрування на проблемі.

    5. Незалежність: потреба в самоті.

    6. Автономія: незалежність від культури й оточення.

    7. Свіжість сприйняття.

    8. Вершинні, або містичні, переживання (моменти сильного хвилювання або високої напруги, а також моменти розслаблення, умиротворення, блаженства і спокою).

    9. Суспільний інтерес.

    10. Глибокі міжособистісні відносини.

    11. Демократичний характер (відсутність упереджень).

    12. Розмежування засобів і цілей.

    13. Філософське почуття гумору (доброзичливий гумор).

    14. Креативність (здатність до творчості).

    15. Опір окультурення (знаходяться в гармонії зі своєю культурою, зберігаючи певну внутрішню незалежність від неї).

    З точки зору гуманістичної психології тільки самі люди відповідальні за вибір, який вони роблять. Це не означає, що, якщо людям дана свобода вибору, вони неодмінно будуть діяти в своїх власних інтересах. Свобода вибору не гарантує правильності вибору. Основним принципом цього напряму є модель відповідальної людини, вільно робить вибір серед наданих можливостей.



    Ця група?
    У цій групі?

    Новости