GM має намір закрити корейський завод

Американський концерн планує в найближчому майбутньому закрити фабрику підрозділу GM Korea.

Йдеться про підприємство, розташованому в місті Кунсані, провінція Чолла-Пукто. Діяльність заводу буде припинена в кінці травня, а колектив, чисельність якого складає дві тисячі осіб, скорочено. Завод був куплений GM в 2002 році в комплекті з збанкрутілим легковим підрозділом Daewoo.

Завод був куплений GM в 2002 році в комплекті з збанкрутілим легковим підрозділом Daewoo

Відзначимо, що GM належить тільки 77% акцій компанії GM Korea, ще 6% володіє китайська компанія SAIC і 17,02% у державного Банку розвитку Кореї, який володів правом вето на продаж активів. Останній факт не дозволяв американському концерну згорнути виробництво раніше, хоча, з 2014 до 2016 року GM Korea «заробила» 1,8 мільярда доллларов збитку через припинення продажів автомобілів Chevrolet в Європі, куди відправлялися автомобілі корейської збірки.

В даний час на підприємстві в Кунсані випускають тільки Chevrolet Cruze і Orlando. Правда, Круз збирають ще в Китаї та США, а Орландо тільки тут. Американці заявляють, що завантаження корейської фабрики в останні три роки становила лише 20% від планової потужності 260 тисяч машин на рік, в результаті чого підвищується собівартість продукту. Витрати на закриття фабрики для General Motors складуть приблизно 850 мільйонів доларів (різні технічні роботи і компенсації за скорочення). До речі, консервація російського заводу в Санкт-Петербурзі обійшлася концерну в 600 мільйонів доларів.

Крім того, ще ведуться переговори з корейським урядом, після яких буде складено розгорнутий план реструктуризації підрозділу GM Korea, до складу якого входить ще дві автоскладальних заводи, завод трансмісій і підприємство по збірці у В'єтнамі. На цих виробництвах сумарно задіяно понад 15 тисяч чоловік.

На цих виробництвах сумарно задіяно понад 15 тисяч чоловік

Chevrolet Orlando

В GM скорочення глобальної активності пояснюють інтересами акціонерів, які не хочуть отримувати збитки. Цікаво, що за останні роки географія роботи концерну істотно скоротилася - припинені продажі автомобілів на російському, європейському, індонезійському і таїландському ринках, закрито одну індійське підприємство і австралійське Holden, а на фабриці GM в Південній Африці зараз працює японська Isuzu. Тепер настала черга Південнокорейського напрямки.

До речі, раніше портал "Колеса.ру" повідомляв про можливе повернення General Motors на європейський ринок . Правда, ніякі подробиці тоді не розкривалися.

Новости