Голова правління Євразійського банку розвитку Ігор Фіногенов: «Рішення України про приєднання має бути усвідомленим»

  1. Довідка «2000»

Читачі «2000» неодноразово чули про фінансовий «монстра», за допомогою якого на пострадянському просторі навіть в розпал кризи не припинялося будівництво масштабних промислових і інфраструктурних об'єктів.

На фото праворуч один з цехів Тихвинского вагонобудівного заводу в Ленінградській області, відкритого нинішньою зимою, який експерти називають найбільшим машинобудівним заводом Європи, побудованим буквально за кілька років на порожньому місці. Будівництво цього заводу, як і ще кількох десятків великих об'єктів, не відбулося б без участі Євразійського банку розвитку.

Сьогодні «2000» знайомлять своїх читачів з цією фінансовою установою і його керівником Ігорем Финогенова.

Ярослав ДМИТРЕНКО

Ярослав ДМИТРЕНКО

Ігор Фіногенов

Євразійський банк розвитку (ЄАБР) став першим міждержавним фінансовим закладом на пострадянському просторі, створеним для сприяння сталому економічному зростанню його країн-учасниць за рахунок активізації інвестиційної діяльності та інтеграційних процесів між ними. А після того як економіки країн колишнього СРСР залишилися наодинці зі світовою фінансовою кризою, уряду шести країн - Вірменії, Білорусії, Казахстану, Киргизстану, Росії і Таджикистану наділили ЄАБР повноваженнями керівника антикризового фонду Євразійського економічного співтовариства.

Україна поки не є учасником банку, але переговори про це вже ведуться. Голова правління ЄАБР Ігор Фіногенов розповів «2000» про принципи діяльності, які сповідує ця установа, кредитному портфелі, механізмах підтримки регіональних економік і своє розуміння сталого розвитку.

- Ігор Валентинович, після того як жителі України та інших країн пострадянського простору випробували на собі обвал гривні 2008 г., криза в банківській системі та інші мінливості економічних реалій, ідея сталого розвитку економіки стала займати все більше місце в умах жителів наших країн. Але що цікаво: дослідники терміна «сталий розвиток» не раз відзначали, що російський переклад з англійської sustainable development ( «підтримуване розвиток») не в повній мірі відображає ідею оригіналу. Інакше кажучи, для російськомовної аудиторії на перший план виходить стале економічне зростання, а не можливість задовольняти насущні потреби людства без шкоди для майбутніх поколінь.

Тому було б цікаво почути від вас, який сенс особисто ви вкладаєте в цей термін? І, звичайно ж, що стало спонукальним мотивом для створення банку і які цілі переслідує ЄАБР в своїй діяльності?

- Ви постаралися позначити якісь крайні оцінки цього процесу і розуміння терміна «сталий розвиток», і вони обидва можуть бути включені. Звичайно ж, сталий розвиток має на увазі економічний розвиток і підвищення добробуту населення тієї чи іншої країни, задоволення насущних потреб людини.

Але потреби людини не обмежуються ширвжитком, а визначаються ще й якістю життя, в яке входять і доступність товарів першої необхідності, і товарів більш широкого спектра сьогоднішнього споживання, і інші елементи, що характеризують якість життя. Це і екологія, і розвиток людського капіталу, і можливість для кожного розкритися і самореалізуватися.

Якщо вдається побудувати гармонійну систему розвитку, при якій всі показники якості життя підвищувалися б, тоді це розвиток і буде стійким.

- А що стало спонукальним мотивом для створення першого пострадянського банку розвитку?

- Ідея створення банку розвитку, що називається, витала в повітрі і так чи інакше втілювалася в конкретні ініціативи. Ще на зорі створення СНД розглядалися різні питання, в тому числі валютно-фінансової взаємодії між країнами. Тоді, до речі, був створений Межгосбанк, в функції якого входила організація взаємних розрахунків між країнами СНД, багато з яких тоді ще не мали власної валюти.

Але життя показало, що об'єктивний економічний комплекс, який склався на території колишнього СРСР, вимагає координації, кооперації для свого функціонування і розвитку, а також інститутів для досягнення цих цілей. У тому числі для розвитку економік країн євразійського простору.

У 2004 р вперше прозвучала ідея про те, що треба створити банк розвитку, який був би спрямований не стільки на розвиток розрахунків між країнами (оскільки до цього моменту комерційні банки вирішили цю проблему і всі країни увійшли в світову систему розрахунків), скільки на реалізацію великих проектів. Тобто банку розвитку з інвестиційним напрямком.

На зустрічі в Ялті лідерів країн - членів СНД президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв вперше озвучив цю ідею. Ідея була підхоплена президентом Росії Володимиром Путіним. І почалася робота по визначенню конкретних параметрів: що це буде за банк, на яких принципах він буде діяти, як буде формуватися його статутний капітал і т. Д.

До 2006 року були підготовлені відповідні документи. Оскільки найбільш готовими до роботи з цим банком виявилися дві країни - Росія і Казахстан, для початку було прийнято рішення створити «банк для двох», щоб інші країни, за бажанням і в міру готовності, підтяглися і стали б його учасниками пізніше. Це дозволило нам швидко розпочати роботу.

А надії на те, що ідеї, закладені в створення цього банку, привабливі і життєздатні, підтвердилися вже в 2009 р, коли повноправними учасниками банку стали Вірменія і Таджикистан, в 2010-му - Білорусь, а в 2011 році - Киргизстан.

На сьогоднішній день у нас вже шість країн-учасниць, і ми, працюючи в усіх цих країнах, бачимо великий інтерес до участі в банку - як з боку країн СНД, так і з боку інших держав. Т. е. Ідея довела своє право на життя.

- За визначенням банк розвитку не повинен ставити в основу досягнення максимального прибутку. І в світі існують такі приклади. Той же «ісламський банкінг» відкидає позичковий відсоток. Але ми все ж прекрасно розуміємо, що банкіри повинні заробляти гроші, щоб утримувати штат співробітників, проводити дорогі інвестиційні дослідження, отримувати міжнародні рейтинги. Як в ЄАБР поєднують філантропічний підхід до кредитування і отримання прибутку, необхідного для нормальної роботи установи?

- Якщо говорити про філантропію як про людинолюбство, то вона нам властива безвідносно того, витягаємо ми від цього якийсь дохід чи ні.

А якщо серйозно, то наші країни-учасниці не ставлять перед нами завдання максимізації прибутку, але ми, безумовно, повинні самі себе забезпечувати і не просити додаткових коштів з бюджетів країн-учасниць. Тобто прибутку нам вистачає, щоб покрити наші витрати на операційну діяльність, які ми в будь-якому випадку максимально оптимізуємо. Це проявляється у всьому, в тому числі і в чисельності персоналу. Мало де знайдеться банк, в якому при поточному інвестиційному портфелі більш ніж в 3 млрд. Дол. США працює 280 співробітників. Це співвідношення показує, наскільки дбайливо ми відносимося до грошей позичальників, з якими працюємо.

Але наше людинолюбство проявляється не тільки в максимально низькому відсотку, під який ми видаємо кредити, але і в тому, які ми беремо проекти для фінансування. Вони повинні відповідати певним критеріям.

- Це критерії інтеграційних?

- Ми звикли ці критерії ранжувати відповідно до місії ЄАБР. Тому перший критерій - інтеграційні. В першу чергу ми розглядаємо ті проекти, які несуть в собі інтеграційну складову, яку можна порахувати без особливих зусиль. Це проекти і підприємства, які випускають продукцію і послуги, що споживаються не тільки в країні-виробнику, а й в інших країнах-учасницях банку. Тобто мова йде про інтеграційної ланцюжку, яка вибудовується на всьому євразійському просторі.

Другий вимірювач інтеграційних - взаємні інвестиції з однієї економіки в іншу. Наприклад, з Казахстану до Білорусі, з Росії до Вірменії. Все це теж можна порахувати.

Наші проекти повинні мати і явно виражений соціально-економічний ефект. У цьому сенсі людинолюбство у нас проявляється максимально. Проекти повинні мати високу податкову віддачу, а продукція і послуги на виході - максимально глибокий переділ і високу додану вартість. З тим щоб ця вартість розподілялася по різних каналах, у тому числі бюджетних, і в тих економіках, де ведеться цей проект.

Коли ми реалізуємо той чи інший проект, ми координуємо свою діяльність з урядами країн-учасниць. І беремо ті проекти, які будуть пріоритетними для розвитку їх територій.

Наприклад, коли на депресивної території реалізується проект споруди вагонобудівного заводу, який створює дві тисячі робочих місць, зарплату, податки і поповнення місцевих бюджетів, будівництво необхідної соціальної інфраструктури, - це життя в кінці кінців. Замість розвалу і деградації жителі таких територій отримують стабільну роботу, гарне самопочуття і бажання рухатися вперед, відчувають перспективу в житті.

Що відрізняє нас в цій ситуації від тих же комерційних банків в кращу сторону - це довгострокові кредити. Ми можемо надавати кредити на 10-15 років, що дозволяє реалізовувати довгострокові інвестиційні програми, зокрема пов'язані з технічним переозброєнням, з випуском нової продукції та розширенням виробництва, що дуже важливо в базових галузях.

Якщо говорити про Україну, то, зрозуміло, що таким галузям, як металургія та машинобудування, потрібні довгі гроші, щоб здійснювати інвестиційні програми з технічного переозброєння і відповідно підвищувати конкурентоспроможність галузей і окремих підприємств.

- Чи займається банк меценатською діяльністю, допомагаючи здійснити некомерційні проекти?

- Ми сформовані урядами країн за рахунок бюджетних коштів, і не передбачається, що ми можемо використовувати їх для меценатства. Це не наша функція. Але те, що ми робимо - це надання фінансової підтримки при проведенні передінвестиційної досліджень на межгосударственнном, страновом і галузевому рівнях. У нас є багато прикладів таких досліджень, які робляться на грантовій основі. Але ця діяльність прописана в статуті банку і повинна відповідати нашій місії, уявленням наших акціонерів, на що повинні бути спрямовані ці дослідження і куди ми повинні витрачати гроші.

- Охарактеризуйте, будь ласка, нинішній кредитний портфель банку.

- На кінець першого півріччя поточного року в кредитному портфелі банку було шість десятків проектів на загальну суму понад $ 3,9 млрд. Проекти у нас різні, здебільшого пов'язані з інфраструктурою в широкому сенсі цього слова. Десь чверть проектів, за обсягом вкладень, - енергетика, ще чверть - транспорт, хімія - близько 10%, металургія - близько 5% і агропромисловий комплекс - близько 7%.

Проекти реалізуються в усіх країнах-учасницях. Але найбільші, якими ми пишаємося, - це Тихвинський вагонобудівний завод (Ленінградська обл., Росія), будівництво нового енергоблоку на Екібастузського ГРЕС-2 (Казахстан), який допоможе вирішити проблему дефіциту електроенергії як в Південній Сибіру, ​​так і в Північному Казахстані. Будівництво міжрегіональної ЛЕП «Батисскій транзит», яка дозволяє здійснювати транзит електроенергії з півночі Казахстану в Актюбінську область. Через велику кількість корисних копалин її називають комори Казахстану.

Це і найбільший в СНД завод глибокої переробки деревини в Томську. Він випускає МДФ-плити - основний матеріал для меблевої промисловості, що дозволяє істотно знизити залежність Росії від імпорту цієї продукції.

Вкрай цікавий проект - щодо невелике підприємство в Таджикистані «Олім-текстайл». Вартість будівництва цієї фабрики - трохи більше 20 млн. Дол. - за нашими мірками, невелика. Але для Таджикистану - це найбільший інвестиційний проект на сьогоднішній день. Підприємство дозволяє випускати високоякісну пряжу, споживачем якої є в тому числі і європейські компанії. Різниця в ціні між бавовною-сирцем і ниткою становить рази, і вся ця додана вартість залишається в Таджикистані.

Є у нас ще один проект в Казахстані, пов'язаний зі спільним виробництвом локомотивів нового типу, в якому бере участь французький Alstom, а також російські та казахстанські компанії.

Це і побудований в Казахстані, запущений і успішно працює хромітової рудник «Схід», який є прикладом і з точки зору гірничої справи, і з точки зору екології.

Ми активно працюємо і в Білорусі. Це проект з будівництва Полоцької ГЕС на Західній Двіні і ще одного вагонобудівного заводу - Осиповицького. Це і фінансування поставок БелАЗ в Росію і Казахстан. Сьогодні ми розглядаємо і ряд інших проектів, оскільки економіка Білорусі цілком здатна сприйняти серйозні інвестиції і випускати конкурентоспроможну продукцію на благо всіх країн-учасниць банку.

Ігор Фіногенов: «Митний союз десь відновив,
десь допоміг створити нові зв'язки »

- Ви згадали про новий енергоблоці Екібастузської ГРЕС, який дозволяє вирішити проблему дефіциту електроенергії одночасно в Казахстані і в Росії. В ЄС для створення спільних економічних структур і активізації прикордонної торгівлі використовується практика створення єврорегіонів. Чи пов'язана діяльність ЄАБР зі створенням подібних екстериторіальних одиниць, але вже на євразійському просторі?

- Ми не розмірковуємо в таких категоріях. Ніяких екстериторіальних одиниць ми не задаємо. Але при реалізації тих чи інших проектів, звичайно ж, орієнтуємося на вже сформовані коопераційні зв'язки. Митний союз в цьому сенсі значно допомагає налагоджувати такі зв'язки, оскільки кооперація, особливо в створенні продукції високого переділу, зокрема в машинобудуванні, вимагає багаторазового перетину комплектуючих через кордони. Зняття кордонів дозволило значно спростити ці процеси. Т. е. Митний союз десь відновив, десь допоміг створити нові зв'язки.

- Під який відсоток кредитуються великі інфраструктурні проекти?

- У наших відносинах з клієнтами все ж існує якась комерційна домовленість, яка передбачає, що ми не будемо позначати процентні ставки, оскільки це комерційна таємниця. Але знаючи банківський ринок, можу сказати, що жоден банк України не надає таких кредитів ні за ставкою, ні за термінами кредитування. У нас ставки зовсім не двозначні.

Ще раз повторю: наша завдання не максимізувати прибуток ініціаторів проекту, навіть якщо це держпідприємства країн-учасниць, або максимально збагатити країни-засновниці банку. Просто є види бізнесу, особливо пов'язані з тривалим циклом інвестування - важкі галузі промисловості або наукомісткі галузі, - де термін кредиту і його вартість є критичними. І наша роль полягає не в тому, щоб конкурувати з комерційними банками, збиваючи ставки. Хоча іноді складається враження, що і це необхідно зробити, щоб розворушити ринок. Головне - надати можливість реалізувати ті проекти, які при існуючому стані банківської сфери тієї чи іншої країни не можуть бути реалізовані.

- Чи готовий банк увійти в акціонерний капітал, що кредитується підприємства і на яких умовах?

- Сталий практики входження в капітал кредитуемого підприємства у нас немає. Але ми розглядаємо таку можливість, якщо це дозволить залучити для розвитку цього підприємства ще одного стратегічного партнера. Якщо ми порахуємо необхідним брати участь в процедурах корпоративного управління, щоб спостерігати, як розвивається заявлений проект.

Крім того, ми беремо участь в фондах прямих інвестицій, і цей механізм для нас зараз є основним по генерації інвестицій. Я маю на увазі, зокрема, Macquarie Renaissance Infrastructure Fund - великий інфраструктурний фонд, спрямований на розвиток серйозних інфраструктурних проектів.

В майбутньому ми не зарікайся від практики входження в статутний капітал наших дебіторів, але поки основним інструментом є кредитування.

- Купує чи банк єврооблігації, емітовані державами, зокрема Україною?

- З точки зору прібутковості євробонді ефектівні, но у нас немає практики підтрімуваті Державні фінанси с помощью покупки облігацій. Если фахівці подівляться на наш баланс (а ВІН опублікованій, проаудірованную и є публічнім), то побачать, что в нашому балансі є ліквідна частина. Т. е. Ми знаходімося на копійчану Сайти Вся. Альо підкреслю - це только способ ПІДТРИМКИ Нашої ліквідності. Чи не более того. При цьом ми купуємо вісокорейтінгові паперу и облігації. В акції ми не вкладаємося. Це не наш бізнес.

- Розкажіть, будь ласка, ще про одну сторону діяльності банку - управлінні Антикризового фонду ЄврАзЕС?

- В умовах протистояння світовій фінансовій кризі однією з найважливіших ініціатив держав - учасниць ЄврАзЕС стало рішення заснувати антикризовий фонд у розмірі $ 8,513 млрд. Наш банк наділений функціями керуючого цього фонду, що є очевидним проявом довіри до нашого банку. Фонд має два основні інструменти - фінансові кредити на підтримку бюджету, платіжного балансу та курсу національної валюти, доступні виключно урядам країн-учасниць фонду, і інвестиційні кредити, які фінансують міждержавні проекти. Останні надаються як державам, так і компаніям, їх здійснюють, під держгарантії і / або високоліквідні активи.

Всі кредити антикризового фонду надаються в межах щорічних лімітів доступу, пропорційних валового національного доходу країн-учасниць в розрахунку на душу населення.

Кредитування з цього фонду дуже дешеве, і за вартістю наближається до кредитів Світового банку. З коштів фонду вже прокредитовані Таджикистан і Білорусь, розглядаємо ще кілька заявок на отримання кредитів. Зокрема, під час обговорення - проект з розвитку малої енергетики в Вірменії. Йдеться про будівництво малих ГЕС на гірських річках і розвитку меліоративних систем, що дозволяють підвищити ефективність сільськогосподарських підприємств.

- Наскільки я розумію, саме антикризовий фонд зіграв ключову роль в стабілізації економічної ситуації в Білорусі?

- Дійсно, перед Білоруссю стоїть серйозне завдання щодо оздоровлення економічної і фінансової ситуації. А антикризовий фонд якраз і покликаний сприяти державам у вирішенні подібних непростих завдань. Для того щоб отримати цей кредит, була розроблена антикризова програма стримування бюджетних витрат і скорочення бюджетного дефіциту, стабілізації національної валюти на реальних ринкових рівнях без штучної підтримки. Всі ці заходи, виконані за участю фонду, дозволяють Білорусі виходити на стабільний результат і брати ситуацію під контроль.

Загальний розмір кредиту визначено в $ 3 млрд. Але він видається окремими траншами, перед кожним з яких проводяться переговори фахівців нашої місії з урядом і Національним банком Білорусі на предмет виконання стабілізаційної програми. Проводиться моніторинг, готуються серйозні аналітичні висновки - і тільки потім даються рекомендації Раді фонду про видачу чергового траншу. До речі, зараз ми спостерігаємо значний прогрес в процесі оздоровлення економічної ситуації в Білорусі.

- Як правило, створення міжнародних фінансових організацій, які беруть на себе місію фінансової і технічної допомоги відстаючим країнам, припадає на дуже складні періоди історії. Я б навіть сказав, моменти потрясіння і прозріння. Як ви оцінюєте сьогоднішню економічну ситуацію на пострадянському просторі?

- Може бути, це здасться дивним, але якщо брати в цілому, то країни СНД розвиваються досить динамічно. У поточному році економіка СНД зберігає темпи розвитку: зростання в I кв. склав 4,65%. Для порівняння, в країнах ЄС в цей час було зростання 0,1%.

Треба визнати, що тут є якась гримаса статистики, яка полягає в тому, що внесок в цю цифру (4,65%) багато в чому пояснюється прискоренням найбільшої в СНД російської економіки від 4,1% до 4,9% зростання ВВП.

Оскільки ціни на вуглеводневу сировину залишаються досить високими, для країн-експортерів вуглеводнів це було серйозним підтримуючим фактором. Але непрямим чином це позитивно позначилося і на країнах-експортерах трудових ресурсів. Маються на увазі Таджикистан, Киргизстан, Молдова і Вірменія.

ВВП цих країн багато в чому підтримується за рахунок грошових переказів громадян своїм сім'ям, і таким чином підтримується споживання в локальній економіці.

Тоді як в регіональних економіках країн-експортерів промислових товарів, а до них належать і Україна, і Білорусія, і Узбекистан, спостерігалося серйозне уповільнення. У Киргизії ж, з різних причин, різкий економічний спад.

Одночасно з цим в країнах СНД в наявності певне пожвавлення в сфері торгівлі та послуг. А останнім часом - і зростання в банківському секторі та будівництві. Все це свідчить про збільшення споживчої активності населення. Що радує і є серйозною ознакою пожвавлення економіки.

- Чи співпрацює ЄАБР з уже усталеними фінансовими інститутами, такими як Світовий банк, Ісламський банк розвитку або Азіатський банк розвитку, і в чому полягає така співпраця?

- Як члени сім'ї регіональних і світових інститутів розвитку, ми приречені на співпрацю. Щоб було зрозуміліше: наша модель має багато спільних рис з моделлю Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). Ми теж регіональний банк, тільки сфокусований на іншому регіоні і має відмінну від ЄБРР місію. Проте багато механізмів роботи, банківські продукти та підходи збігаються. Але ми взаємодіємо не тільки з ЄБРР, а й уважно вивчаємо досвід таких грандів, як Всесвітній банк (ВБ).

У минулому році ми підписали з СБ план спільних дій на 2011-2013 рр., Який передбачає координацію зусиль у спостереженні за економічною ситуацією в країнах ЄврАзЕС, спільну підготовку та реалізацію проектів в інфраструктурі, енергетиці та розвитку державних інститутів, надання підтримки регіональному співробітництву в сфері торгівлі , інвестицій та міграції трудових ресурсів. А також зміцнення внутрішнього потенціалу антикризового фонду з таких питань, як макроекономічний моніторинг, моделювання та аналіз боргової стійкості країн, управління державними фінансами. Ці специфічні питання є предметом інтересу як антикризового фонду нашого банку, так і Світового банку, активно працює на пострадянському просторі.

У нас склалися хороші відносини з Азіатським банком розвитку. З ним ми ведемо переговори про реалізацію спільних проектів в Євразії, в основному в центральноазіатської частини. Вивчаємо досвід, щоб максимально грамотно застосувати його в нашій діяльності і вирішувати поставлені перед нами завдання більш ефективно.

- Основні вклади в статутний капітал ЄАБР належать Росії і Казахстану. Тоді як вклади деяких держав без перебільшення можна назвати чисто символічними. Чи існує в ЄАБР розподіл країн по ранжиру? Якщо так, якими правами володіють держави-учасники?

- Усі держави-учасниці нашого банку мають рівні права. Голосування в Раді банку відбувається пропорційно внеску. Коли такі країни, як Таджикистан і Вірменія, мали плани вступу в банк, ми чудово розуміли, що бюджетна ситуація в цих країнах не дозволяла їм робити великий внесок. Але тим не менше, вступаючи в банк, вони набували все ті права, що й інші акціонери. Це і доступ до інформації, і можливість обговорення, та внесення пропозицій щодо можливих напрямків співробітництва.

У цьому сенсі Рада Національного банку є дуже хорошим майданчиком для обговорення проблем, які стоять перед усіма країнами і які їх об'єднують. Звичайно, країни різняться з точки зору розвитку економіки і галузевих особливостей. Але частка в статутному капіталі банку не впливає на розмір інвестицій, які ми можемо реалізувати в тій чи іншій країні. Один із прикладів - Білорусія, частка якої в банку становить близько 1%, а в інвестиційному портфелі - 13%.

- Наскільки взагалі складна процедура приєднання до банку і як багато вона займає часу?

- Процедура визначена статутом і прописана. Полягає вона в тому, що уряд країни, яка хоче стати акціонером банку, направляє відповідне звернення до Ради банку. Рада Національного банку розглядає це звернення і приймає рішення, припустимо, позитивне. Далі країна приєднується до угоди про заснування банку та його статуту і в установленому порядку оплачує придбані акції банку. Також підписується угода про діяльність банку на території країни.

Всі ці документи є міжнародними, тому проходять внутрішньодержавні процедури узгодження в країнах-кандидатах. Зазвичай це зводиться до ратифікації цих угод в парламентах, що перетворює їх в міжнародні договори. З цього моменту країна-кандидат стає повноправною учасницею банку.

По термінах це багато в чому залежить від внутрішньодержавних процедур. Але цю фазу можна пройти і за 4 місяці, і за півроку. Хоча, звичайно ж, тут є і технічна робота, не тільки бюрократична, а й інформаційна.

У цьому сенсі, напевно, є показовою наша робота з Україною, де ми з урядом обговорювали, в яких напрямках ми б хотіли діяти. Наші співробітники робили це на експертному рівні, а я особисто зустрічався з прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Ми обговорювали різні напрямки співпраці, які, чесно кажучи, лежать на поверхні, тому що економічні зв'язки України та Росії настільки опуклі і об'ємні, що особливо напружуватися не потрібно. Це, звичайно ж, взаємодія в таких галузях, як літакобудування, космос, енергетика, в тому числі атомна, сільське господарство, в тому числі будівництво логістичних центрів з переробки сільгосппродукції та її зберігання для подальшого експорту в Росію та інші країни.

Період усвідомлення перспектив, які дає участь в банку, безумовно, присутній. А будь-яке рішення повинно бути усвідомленим. Тому з різними країнами ми знаходимося на різних стадіях взаємного впізнавання. Можу сказати, що в різний час інтерес до участі в банку проявляли такі країни, як Монголія, В'єтнам і Словаччина.

Тому якщо Україна прийме рішення про приєднання до банку, то інші акціонери будуть раді прийняти нову учасницю, я вже не кажу про історично сформовані зв'язки, а й заради об'єктивних реалій економічної взаємодії між нашими країнами.

Довідка «2000»

Євразійський банк розвитку (ЄАБР) - міжнародна фінансова організація, покликана сприяти сталому економічному зростанню країн-учасників, розширенню торгово-економічних зв'язків між ними і розвитку інтеграційних процесів на євразійському просторі.

Банк заснований на підставі міждержавної угоди, підписаної 12 січня 2006 р представниками Російської Федерації і Республіки Казахстан з ініціативи президентів двох країн.

У 2009 р повноправними учасниками банку стали Республіка Вірменія і Республіка Таджикистан, в 2010-му - Республіка Білорусь, а в 2011-му - Киргизька Республіка.

Статутний капітал ЄАБР перевищує $ 1,5 млрд. Він сформований за рахунок внесків держав-учасників в розмірі: Росія - $ 1 млрд., Казахстан - $ 500 млн., Білорусь - $ 15 млн., Таджикистан - $ 500 тис., Вірменія - $ 100 тис., Киргизстан - $ 100 тис.

В даний час банк фінансує в державах-учасницях інвестиційні проекти на загальну суму понад $ 3 млрд. Банк здійснює інвестиції в крупні ефективні середньо- і довгострокові проекти. Мінімальний розмір проектів, прийнятих до розгляду, складає, як правило, $ 30 млн. З максимальним терміном окупності не більше 15 років.

Крім того, ЄАБР є керуючим банком коштами антикризового фонду ЄврАзЕС, який в даний час складає $ 8,513 млрд. За цей час Рада антикризового фонду схвалила виділення фінансових кредитів Таджикистану на $ 70 млн. І Білорусі - на $ 3 млрд.

Міжнародними агентствами Fitch Ratings, Moody's і Standard & Poor's ЄАБР присвоєні кредитні рейтинги на рівні суверенних рейтингів держав-засновників ЄАБР і вище. Це забезпечує йому комфортний доступ до міжнародних і національних фінансових ринків.

Штаб-квартира ЄАБР розташована в Алмати. Крім того, банк має філію в Санкт-Петербурзі, представництва в Москві, Астані, Душанбе, Єревані та Мінську.

Милі дами! Хочете виглядати стильно, яскраво, красиво і при цьому відчувати себе в повному комфорті? Спеціально для вашої уваги якісна жіночий одяг оптом Краснодар за дуже низькими цінами тільки у нас. Заходьте на наш сайт www.wildrose.ru, читайте інформацію більш детально і вас це дуже зацікавить. Ми вас чекаємо з нетерпінням!

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Тому було б цікаво почути від вас, який сенс особисто ви вкладаєте в цей термін?
І, звичайно ж, що стало спонукальним мотивом для створення банку і які цілі переслідує ЄАБР в своїй діяльності?
А що стало спонукальним мотивом для створення першого пострадянського банку розвитку?
Як в ЄАБР поєднують філантропічний підхід до кредитування і отримання прибутку, необхідного для нормальної роботи установи?
Це критерії інтеграційних?
Чи займається банк меценатською діяльністю, допомагаючи здійснити некомерційні проекти?
Чи пов'язана діяльність ЄАБР зі створенням подібних екстериторіальних одиниць, але вже на євразійському просторі?
Під який відсоток кредитуються великі інфраструктурні проекти?
Чи готовий банк увійти в акціонерний капітал, що кредитується підприємства і на яких умовах?
Купує чи банк єврооблігації, емітовані державами, зокрема Україною?

Новости