Головлікар Арцизької ЦРЛ: «Ми постійно працюємо над залученням молодих лікарів» (ФОТО)

В останні два роки сфера охорони здоров'я Арцизького району і, зокрема, центральна районна лікарня (ЦРЛ) знаходиться на піку уваги влади і громадськості. Тут за вказаний період відбулися глобальні зміни, які торкнулися як зовнішнього вигляду будівель, так і матеріально-технічної бази закладу. Однак частково залишається невирішеною кадрова проблема, яка суттєво впливає на якість медичного обслуговування населення району. Про дефіцит лікарів і методах вирішення даної проблеми ми поспілкувалися з головним лікарем ЦРЛ Євгеном ЧЕЛАКУ.

- Євгене Івановичу, в останні два роки центральної районної лікарні приділяється велика увага в плані поліпшення матеріально-технічної бази та проведення капітальних ремонтів. Однак не менш важливо, щоб медустанову мало укомплектований штат фахівців. Яка на сьогоднішній день кадрова ситуація?

- Так, Ви маєте рацію щодо важливості кадрового забезпечення не тільки центральної районної лікарні, а й центру первинної медико-санітарної допомоги, сільських лікарських амбулаторій сімейної медицини. Хочу нагадати жителям району, що в результаті проведеної в нашій країні медичної реформи з 2014 року первинна медична допомога відокремлена від ЦРЛ, що має на увазі окреме фінансування і свого головного лікаря. Це поділ загострило кадрову ситуацію в районній лікарні. Наприклад, ми могли забезпечити цілодобове надання медичної допомоги дитячому населенню - все педіатри за графіком чергували в дитячому відділенні. Зараз же колишні дільничні педіатри є сімейними лікарями і не числяться працівниками районної лікарні. В даний час у нас працюють три педіатра, які, природно, не можуть замінити чергування 8 педіатрів.

Тому в нічний час і у вихідні дні педіатрів черговим транспортом доставляють в приймальне відділення, що значно затягує час надання медичної допомоги, особливо якщо врахувати, що один з трьох лікарів проживає в Мирнопілля. Це проблема. У такій ситуації можна зрозуміти батьків, які звертаються за терміновою педіатричної допомогою. Мене такий стан дуже турбує. Як і те, що ми не можемо зараз забезпечити чергування акушерів-гінекологів.

Ми постійно працюємо над залученням молодих лікарів. І потрібно відзначити, в цьому напрямку з'явилася позитивна динаміка. Рік тому складна ситуація була в анестезіологічної-реанімаційної службі. Тепер штат укомплектований двома лікарями, які можуть забезпечити планову і екстрену допомогу - Павленко Володимир і Яковенко Ольга.

Флагманом з надання кваліфікованої і частково спеціалізованої медичної допомоги є хірургічна служба, яка поповнилася двома молодими лікарями - Поліщуком Іваном і Усатенко Федором, які проходять спеціалізацію по урології. Що стосується приймального відділення, то з цього року його очолює теж молодий лікар - Брусенского Вікторія.

У минулому році я відвідав ярмарок вакансій, який організовував Департамент охорони здоров'я Одеської обласної держадміністрації. В результаті в Арцизькому ЦРЛ в інтернатуру прийняті акушер-гінеколог Романець Вікторія, анестезіолог Кравченко Костянтин, невропатолог Димитрова Ольга.

У лютому ми направляємо молодого лікаря на спеціалізацію з рентгенології. До речі, один з наших рентгенологів обслуговує три рази в тиждень Тарутинський ЦРЛ. Саме дефіцит кадрів в цій лікарні змусив тимчасово закрити там місцевий пологовий будинок, а всі породіллі доставлялися до нас. Близько трьох місяців пологове відділення Арцизької ЦРЛ обслуговувало і Саратський район.

Я привожу ці приклади, щоб підкреслити пріоритетність залучення молодих лікарів і лікарів з досвідом роботи з інших районів.

- В яких саме спеціалістів потребують заклади охорони здоров'я Арцизького району?

- Вище я частково позначив це. В першу чергу, потрібні два педіатра і два акушера гінеколога. Крім того, нам потрібні ще два анестезіолога.

До мене часто звертаються пацієнти з приводу відсутності прийому лікаря-окуліста. Спеціаліст знаходиться в декретній опускаючи, вийде на роботу в серпні 2018 року.

- Чим, на Ваш погляд, викликане небажання молоді працювати в районних і сільських медзакладах?

- Отримати вищу медичну освіту - дуже трудомісткий, тривалий (8-9 років разом з інтернатури), дорогий процес. І коли молодий лікар приїжджає в сільський район, влаштовується на роботу і отримує 3200 грн., Без житла і будь-яких стимулів, настає глибоке розчарування.

У великих же містах можна знайти підробіток в інших лікувальних установах. Три роки тому, не пропрацювавши й півроку, від нас поїхав молодий ЛОР-лікар - в Одесі у нього була можливість працювати відразу в трьох медустановах, одне з яких - приватна клініка. Також йде чималий відтік лікарів в країни Євросоюзу, у багатьох країнах стали приймати на роботу без підтвердження диплома.

- Так, дійсно, нестача кадрів, особливо молодих, - велика проблема. Яким чином Ви її вирішуєте?

- У нашому районі ми намагаємося враховувати вищевикладені мною чинники і пропонуємо молодим фахівцям стимули, які були закріплені в програмі районної ради «Кадри» в лютому 2016 року за ініціативою Сергія Парпуланского (голови районної державної адміністрації - ред.) І за підтримки Юрія Карабаджак (глави районної ради - ред.) спільно з депутатським корпусом.

Нині, відповідно до програми «Кадри», на придбання квартири для молодих лікарів, компенсацію оренди житла і оплати комунальних послуг в сумі 1500 грн щомісяця на 2017-2019 роки щорічно передбачається по 400 тис. Грн з районного бюджету. Даною програмою користуються всі наші молоді лікарі. На початку 2017 року молодому хірургу придбана квартира, в поточному році планується забезпечити житлом ще двох фахівців.

Для дітей молодих лікарів позачергово надаються місця в дитячих дошкільних установах. Наприклад, у 2017 році таке місце було надано в ДДУ №5. Крім того, ми стимулюємо молодих лікарів надбавками до заробітної плати.

- Євгене Івановичу, можливо, Ви ще якісь ідеї плануєте втілити в життя в майбутньому?

- Важливими для залучення молодих фахівців є престижність і перспективність лікувального закладу, умови роботи, психологічний клімат в колективі. Користуючись нагодою, хочу поділитися довгоочікуваною новиною, хоча багато жителів уже знають про неї з публікацій в пресі. Розпорядженням Кабінету Міністрів України №1010 від 27.12.2017 р Арцизька ЦРЛ затверджена центром госпітального округу №8 як лікарня інтенсивного лікування I-го рівня на чотири райони. Цьому передувала активна робота по модернізації ЦРЛ, аналітична доказова база, безпосередні зустрічі з ініціативи Сергія Парпуланского з високопоставленими посадовими особами, які займаються формуванням округів.

Спочатку Кабінетом Міністрів України пропонувалося сформувати в Бессарабії тільки два округи - в Ізмаїлі і Білгород-Дністровському. Однак проведені офіційні зустрічі для ознаокмленія з нашої лікарнею, відеоматеріалами, аналізом показників діяльності виявилися вельми продуктивними і дієвими, враховуючи, в тому числі, і географічне розташування Арциза. А вирішальною в питанні формування дев'яти госпітальних округів в області стала політична воля нашого губернатора Максима Степанова.

Саме таке медустанову, де початківець лікар зможе себе реалізувати, буде залучати і вселяти надію, що наша лікарня має майбутнє, а жителі району матимуть можливість отримувати кваліфіковану медичну допомогу в своєму районі. Думаю, що наш центр госпітального округу є предтечею, в разі проведення територіальної реформи, що місто Арциз буде адміністративним центром. Погодьтеся, цей фактор також буде залучати молодих фахівців і не тільки в медичні структури.

Не можу не відзначити, що в процес модернізації районної лікарні активно включилися депутати районної ради в частині виділення коштів. У 2017 році було виділено 870 тис. Грн на ремонт тубкабінету, рентгенкабінету та завершення ремонту районної поліклініки. Депутатами міської ради на ремонт ліфта, капітальний ремонт операційного блоку, туалетів і санітарний пропускник хірургічного та терапевтичного відділень було виділено 700 тис. Грн Депутати ж сільських рад проголосували на сесіях про виділення близько 500 тис. Грн на капітальний ремонт відділення невідкладної допомоги.

Крім цього, в минулому році втілена в життя ідея Сергія Парпуланского про створення амбулаторії в Арцизі-2. На капітальний ремонт будівлі було направлено 1,3 млн. Грн. з облбюджету за сприяння Сергія Паращенко - депутата Одеської обласної ради.

- Що ж, дякую за змістовну бесіду і бажаю успіхів Вам і всьому колективу ЦРЛ.

- Що ж, дякую за змістовну бесіду і бажаю успіхів Вам і всьому колективу ЦРЛ

На фото: (зліва направо) Димитрова Ольга - невропатолог (інтерн), Усатенко Федір - хірург, Брусенского Вікторія - зав. приймального відділення, Павленко Володимир - анестезіолог, Яковенко Ольга - анестезіолог, Поліщук Іван - хірург.

приймального відділення, Павленко Володимир - анестезіолог, Яковенко Ольга - анестезіолог, Поліщук Іван - хірург

Романець Вікторія - акушер-гінеколог (інтерн)

Романець Вікторія - акушер-гінеколог (інтерн)

Кравченко Костянтин - анестезіолог (інтерн)

Яка на сьогоднішній день кадрова ситуація?
В яких саме спеціалістів потребують заклади охорони здоров'я Арцизького району?
Чим, на Ваш погляд, викликане небажання молоді працювати в районних і сільських медзакладах?
Яким чином Ви її вирішуєте?
Євгене Івановичу, можливо, Ви ще якісь ідеї плануєте втілити в життя в майбутньому?

Новости