Головні переваги освіти в США

  1. Вища освіта в США з кожним роком залучає до своїх ВНЗ все більше студентів з різних країн світу. У...
  2. Всі коледжі та університети США >>
  3. В американський коледж можна поступити після 11 класу
  4. Переклад з одного університету в інший - це просто!
  5. Студент сам вибирає, які предмети йому вивчати
  6. Плати за предмети, а не семестри
  7. Навчання, практика і робота. Як це поєднати?
  8. Кожен студент може отримати стипендію
  9. Гнучка візова політика
  10. Відгуки клієнтів >> Онлайн-запит >>

Вища освіта в США з кожним роком залучає до своїх ВНЗ все більше студентів з різних країн світу

Вища освіта в США з кожним роком залучає до своїх ВНЗ все більше студентів з різних країн світу. У Сполучених Штатах 2014-2015 навчальному році в університетах і коледжах навчалися майже 1 млн іноземців - рекордне число, першість в світі. У чому ж секрет привабливості США для студентів?

Американська система вищої освіти відрізняється від інших незвичайною гнучкістю і дає б о більшу свободу студентам з-за кордону:

студенти, які закінчили 11 класів школи, можуть вступати відразу в коледж чи університет;
родзинка освіти в Америці: можна переводитися з одного університету в інший, навіть по несуміжних спеціальності;
студент сам вибирає, які предмети вивчати;
оплата проводиться не за семестр, а за вивчені предмети;
під час навчання студенти мають право працювати офіційно;
мають можливість отримувати стипендію;
в США гнучка візова політика по відношенню до студентів.

Нижче розглянемо всі ці можливості докладніше, але перш за розберемося з американською системою освіти.

Всі вищі навчальні заклади в США діляться на два основних типи: коледжі та університети. Значних відмінностей в дипломах або якість освіти між ними немає, відрізняються вони найчастіше тільки розмірами і кількістю спеціальностей. Якщо коледж, найчастіше, готує бакалаврів в одній сфері знань, наприклад, в інженерії або економіці, то університет - це своєрідний конгломерат з коледжів різних спрямувань.

Як університети, так і коледжі в США бувають двох типів: державні і приватні. Хоча освіту в приватних коледжах на порядок дорожче, воно цінується набагато вище, так як кожному студенту такого вузу приділяється більше уваги і дається більш серйозна база знань.

Всі коледжі та університети США >>

Окремим пунктом можна виділити community colleges. Це державні установи, в яких студенти проходять 2-х річну підготовку і отримують ступінь Associate Degree, яка дорівнює нашому "молодшого спеціаліста". З цим ступенем можна влаштовуватися на роботу, подавати заявку на практику або надходити на 3 курс престижного університету, заощадивши за два роки пристойну суму грошей. Перевага ком'юніті-коледжів полягає в їх невисокій вартості: якщо навчання в університетах коштує близько $ 20-60 тисяч, то рік навчання в ком'юніті-коледж обійдеться від $ 3000 до $ 10000. Цей варіант ідеально підходить для тих, хто ще не до кінця визначився зі своєю майбутньою професією і хоче заглибитися у вивчення сфери, щоб зробити усвідомлений вибір.

Варто також відзначити, що для вступу в community college не потрібно здавати ніяких вступних іспитів, достатньо пред'явити шкільний атестат і мати відповідний рівень володіння англійською мовою.

В американський коледж можна поступити після 11 класу

Всі, хто цікавиться освітою за кордоном, стикаються з тим, що більшість зарубіжних університетів приймають заявки студентів після 12-річної шкільної програми. Для українців, які традиційно закінчують 11 класів, це означає, що потрібно "наздоганяти" один рік навчання. Для цього є дві можливості:

а. вступити в школу на 11-12-й клас і вчитися 2 роки з місцевими учнями, заодно покращуючи володіння іноземною мовою і вивчаючи культуру обраної країни. В кінці навчання студент разом з іншими учнями здає іспит SAT - аналог нашого ЗНО, без якого університети не розглядають документи кандидатів;

SAT - це вступний стандартизований іспит, який зазвичай здають школярі, що надходять до вищих навчальних закладів США. Тест SAT оцінює навички читання, письма та математичні здібності кандидатів, тобто базові знання, необхідні для навчання на програмах бакалаврату.

SAT - складний іспит для не-носіїв англійської мови. До того ж, здати його за межами Америки можна тільки в кількох центрах по всьому світу. Найближчий - в Москві. З цієї причини здача SAT часто виявляється менш вигідною, враховуючи витрати часу і коштів, ніж надходження на Pathways.

б. пройти програму підготовки інтернаціональних студентів Pathways, яку зазвичай пропонує провайдер при університеті.

Pathways - інтеграційна програма, яка має на увазі всебічну допомогу іноземному студентові і прирівнюється в першому курсу університету. Так, якщо ваш рівень володіння мовою низький, вступити до університету і вчитися нарівні з однокурсниками буде досить складно. Pathways передбачає проживання на території кампусу вишу, безпосереднє спілкування зі студентами, і при цьому поступове прилучення до культури і студентського життя університету, допомагає впоратися з культурним шоком і орієнтуватися в новій реальності. Студентам, що надходять на адаптаційну програму, не потрібно здавати SAT.

У США можна вступити до вузу відразу після закінчення української школи.

Однак ви повинні мати на увазі, що при великому конкурсі університети віддають перевагу все ж студентам, які закінчили 12 класів і здали SAT, або пройшли програму Pathways. А також можуть підтвердити високий рівень володіння мовою (IELTS 7.0).

Переклад з одного університету в інший - це просто!

Основна родзинка освіти в США полягає в тому, що закінчивши 2-х річне навчання в коледжі на бакалавраті, на 3 рік ви можете вступити в будь-який університет. Хочете в знамениті університети Ліги Плюща, Прінстон або Гарвард? Будь ласка! Навіть якщо не вдалося вступити до престижного вузу на перший курс, можна повторити спробу на третьому році навчання.

Студент сам вибирає, які предмети йому вивчати

У США існує система кр е дітов. Щоб отримати ступінь бакалавра, потрібно пройти програму навчання, що включає 120 кредитів (за 4 роки). Для отримання ступеня магістра студенти вивчають ще від 30 до 45 кредитів (1-1,5 року). В середньому виходить близько 30 кредитів на рік.

Кр е дит - аналог модулів в українській системі освіти, інакше їх можна назвати предметами або темами. У різних університетах кредити можуть відрізнятися один від одного, тому, якщо ви плануєте переводитися, потрібно заздалегідь звертати увагу: які кредити однакові в програмах обох університетів, а які доведеться досдавать.

При надходженні в коледж студенту надають список кредитів за фахом, які потрібно вибрати для вивчення. Частина з них обов'язкова, наприклад, англійський, математика, історія, а другу частину студент формує сам, виходячи зі своїх переваг і планів на майбутнє.

Так, якщо ви хочете стати фахівцем в області бухобліку, то вам доведеться включити в свою програму вивчення макроекономіку. Це т.зв. major, основний предмет. Є ще minor, другий обов'язковий, який поглиблює ваші знання і робить їх специфічними.

Зрозуміло, що не всі студенти з першого року навчання можуть визначитися, чим хочуть займатися. Тому для вибору їм дається цілих два роки. Вибрати major можна і на 2-му, і на 3-му році навчання. Тут варто сказати, що перед 3-м роком багато змінюють навчальний заклад, спеціальність та навіть напрямок навчання. Це можливо в Америці, тільки врахуйте, що вже вивчені кредити повинні підходити до нової програми навчання. В іншому випадку потрібно буде "добирати" кредити, і, відповідно, більше платити за навчання.

Що стосується інтенсивності навчання, то вона задоволена гнучка, і кожен встановлює її сам для себе. Можна взяти 2-3 кредиту одночасно, а можна закінчити один, потім другий, третій ... і отримати ступінь бакалавра через 20 років. Подібне "розтягування" навчання мало підходить для іноземних студентів, так як продовження студентської візи можливо максимум на 7 років. Але такий унікальний підхід дає можливість здобувати дві вищі освіти одночасно. Інше питання, що це досить складно і під силу далеко не всім.

Плати за предмети, а не семестри

Ще один "+" на користь тривалого навчання полягає в вартості навчання. Одна з особливостей навчання в Америці - це плата не за навчальний рік, а за кількість пройдених предметів. Таким чином, якщо інтенсивне навчання виявиться для вас занадто дорогим, можна влаштуватися на роботу, отримати знання на практиці, а після продовжити навчання. Саме так і поступають багато американців. У такому світлі навчання, що триває 20 років, чи не здається дивним або дивним.

Важливо пам'ятати про вартість кредитів і при зміні напрямку навчання. Якщо ваша нова спеціальність не є суміжною зі старою, а список обов'язкових предметів значно відрізняється, доведеться "добирати" кредити, і, відповідно, переплачувати за навчання.

Тому слід з самого початку, з першого року в університеті, відноситься до вибору кредитів серйозно.

Навчання, практика і робота. Як це поєднати?

Кожен студент американського вузу може подати заявку на проходження практики. Практика оплачується, тому цілком підходить під визначення роботи. Іноземний студент може працювати на кампусі або в установах / організаціях, які затверджує USCIS - міграційна служба США. Якщо ви захочете офіційно підробляти в інших місцях, то обраної вами компанії доведеться подавати заявку в USCIS. Не варто намагатися влаштуватися нелегально, заради кишенькових грошей, оскільки легальні програми досить лояльні і вигідні. Всього їх буває два типи: CPT і OPT.

CPT - Curriculum Practical Training - програма стажування, що дозволяє студенту працювати 20-40 годин на тиждень за межами кампуса. Зазвичай вона коротка і безпосередньо пов'язана з вашою спеціальністю.

OPT - Optional Practical Training - програма стажування, що дозволяє працювати 40 годин на тиждень (8-годинний робочий день, 5 днів на тиждень) поза кампуса. Місце проходження OPT часто є і першим повноцінним робочим місцем студента. Якщо стажист прекрасно себе зарекомендує, і роботодавець запропонує йому подальшу співпрацю, то він може подавати документи на оформлення робочої візи H1B (відкривається на три роки) або подати документи на грін-карту.

OPT може триває в цілому 12 місяців для всіх, крім студентів спеціальностей STEM , Яким відводиться 29 місяців.

STEM розшифровується як "Science, Technology, Engineering and Math" - найбільш затребувані і прогресивні професії, на які робить ставку уряд США.

Зарплати фахівців у галузі знань STEM за статистикою на 30% вище, ніж в інших галузях.

Зарплати фахівців у галузі знань STEM за статистикою на 30% вище, ніж в інших галузях

Вагомим для учнів є місце проведення практики: зазвичай студентів залучають компанії, які зацікавлені в інноваціях, надають реальну базу для практики і нових рішень.

Кожен студент може отримати стипендію

Провайдери, що організовують навчання студентів на адаптаційної програми Pathways, нерідко надають стипендії іноземним студентам.

Зверніть увагу, що подавати заявки на надання стипендії необхідно заздалегідь, за 6-11 місяців до початку навчального року!

Дізнатися про програму Pathway

Гнучка візова політика

США досить лояльні до українців. У 90% випадків після розгляду документів посольство відкриває студентську візу типу F1 на весь термін навчання. У 9% - лише на 1 рік, для проходження програми Pathways. Але вже перебуваючи на території країни ви можете подати заявку на продовження візи, не виїжджаючи за межі США.

Візу F1 відкривають охочіше, ніж туристичні візу B1 і B2, оскільки студенти зобов'язані реєструватися в міграційній службі, і їх пересування всередині країни можна відстежити.

Максимальний термін продовження студентської візи, як уже було сказано вище, складає 7 років. Однак по закінченню цього терміну можна подати заявку на відкриття робочої візи H1B або грін-карти.

США - дійсно країна великих можливостей для українських студентів. Програми навчання можна підібрати залежно від бюджету, обраної професії і планів на майбутнє.

Ми із задоволенням допоможемо вам розібратися і вибрати відповідний вуз в США.
Хочете дізнатися більше?

Відгуки клієнтів >> Онлайн-запит >>

Karandash є офіційним представником зарубіжних шкіл і університетів в Україні.
За додатковою інформацією з питань освіти за кордоном звертайтеся до наших менеджерів:

✔ за телефонами: +38 (050) 31-31-021, +38 (096) 960-36-80;
✔ відправляйте запити на електронну пошту [email protected] або через онлайн-форму ;
✔ отримуйте на пошту свіжі новини і акційні пропозиції, підпишіться на нашу розсилку ;
✔ приходьте до нас в офіс: м.Київ, вул. Євгена Коновальця, 32Г.
✔ за телефонами: +38 (050) 31-31-021, +38 (096) 960-36-80;   ✔ відправляйте запити на електронну пошту office@karandash


Онлайн-запит

Як це поєднати?
У чому ж секрет привабливості США для студентів?
Хочете в знамениті університети Ліги Плюща, Прінстон або Гарвард?
Як це поєднати?
Хочете дізнатися більше?

Новости