гост р 1.4-2004 група Т50 національний стандарт російської федерації стандартизація в російській федерації

  1. гост р 1.5-2004 група Т50 національний стандарт російської федерації стандартизація в російській федерації »


ГОСТ Р 1.4-2004
Група Т50
НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ
Стандартизація в Російській Федерації
СТАНДАРТИ ОРГАНІЗАЦІЙ
загальні положення
Standardization in the Russian Federation. Standards of organizations.
General
ОКС 01.120
Дата введення 2005-07-01
Передмова
Цілі і принципи стандартизації в Російській Федерації встановлені Федеральним законом від 27 грудня 2002 N 184-ФЗ "Про технічне регулювання", а правила застосування національних стандартів Російської Федерації - ГОСТ Р 1.0-2004 "Стандартизація в Російській Федерації. Основні положення"
Про стандарт
1 РОЗРОБЛЕНО Федеральним державним унітарним підприємством Всеросійський науково-дослідний інститут стандартизації (ФГУП ВНІІстандарт)
2 ВНЕСЕНО Управлінням технічного регулювання та стандартизації Федерального агентства з технічного регулювання і метрології
3 ЗАТВЕРДЖЕНО ТА ВВЕДЕНО В ДІЮ Наказом Федерального агентства з технічного регулювання і метрології від 30 грудня 2004 р N 154-ст
4 В цьому стандарті реалізовані положення статей 11-13, 17 Федерального закону "Про технічне регулювання"
5 ЗАМІНУ ГОСТ Р 1.4-93
Інформація про зміни до цього стандарту публікується в щорічно видається інформаційному покажчику "Національні стандарти", а текст змін і поправок - в щомісячно видаються інформаційних покажчиках "Національні стандарти". У разі перегляду (заміни) або скасування цього стандарту відповідне повідомлення буде опубліковано в щомісяця видається інформаційному покажчику "Національні стандарти". Відповідна інформація, повідомлення і тексти розміщуються також в інформаційній системі загального користування - на офіційному сайті національного органу Російської Федерації по стандартизації в мережі Інтернет.
1 Область застосування
1.1 Цей стандарт встановлює об'єкти стандартизації та загальні положення при розробці та застосуванні стандартів організацій.
1.2 Положення цього стандарту призначені для застосування організаціями, розташованими на території Російської Федерації, в тому числі комерційними, громадськими, науковими організаціями, саморегульовані організації, об'єднаннями юридичних осіб, а також технічними комітетами зі стандартизації, організують проведення експертизи стандартів організацій відповідно до статті 17 Федерального закону " Про технічне регулювання "[1].
2 Нормативні посилання
У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи і класифікатори:
ГОСТ 1.1-2002 Міждержавна система стандартизації. терміни та визначення
ГОСТ Р 1.5-2004 Стандартизація в Російській Федерації. Стандарти національні Російської Федерації. Правила побудови, викладення, оформлення та позначення
ГОСТ Р 1.11-99 Державна система стандартизації Російської Федерації. Метрологічна експертиза проектів державних стандартів
ГОСТ Р 1.12-2004 Стандартизація в Російській Федерації. терміни та визначення
ДСТУ ISO 9000-2001 Системи управління якістю. Основні положення і словник
ОК (МК (ІСО / ИНФКО МКС) 001-96) 001-2000 Класифікація стандартів
ОК 002-93 Класифікація послуг населенню
ОК 005-93 Загальноросійський класифікатор продукції
ОК 007-93 Класифікація підприємств та організацій
Примітка - При користуванні справжнім стандартом доцільно перевірити дію посилальних стандартів і класифікаторів в інформаційній системі загального користування - на офіційному сайті національного органу Російської Федерації по стандартизації в мережі Інтернет або по щорічно видаваному інформаційному покажчику "Національні стандарти", який опублікований станом на 1 січня поточного року, і за відповідними щомісяця видаються інформаційних покажчиків, опублікованими в поточному році. Якщо контрольний документ замінений (змінений), то при користуванні справжнім стандартом слід керуватися заміненим (зміненим) документом. Якщо контрольний документ скасований без заміни, то положення, в якому дано посилання на нього, застосовується в частині, що не зачіпає це посилання.
3 Терміни та визначення
У цьому документі використано терміни по ГОСТ 1.1, ГОСТ Р 1.12, а також такі терміни та визначення:
3.1 технічна документація (на продукцію): Сукупність документів, необхідна і достатня для безпосереднього використання на кожній стадії життєвого циклу продукції.
3.2 менеджмент: По ДСТУ ISO 9000 (стаття 3.2.6).
3.3 організація: Юридична особа, яка має у власності, господарському віданні або оперативному управлінні відокремлене майно і відповідає за своїми зобов'язаннями цим майном, може від свого імені набувати і здійснювати майнові та особисті немайнові права, нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем в суді, а також має самостійний баланс або кошторис і зареєстроване в установленому порядку.
Примітка - Нижче в рамці наведено визначення терміна "організація", також застосовується в практиці.


Організація: Група працівників і необхідних коштів з розподілом відповідальності, повноважень і взаємовідносин.
Приклади: компанія, корпорація, фірма, підприємство, установа, благодійна організація, підприємство роздрібної торгівлі, асоціація, а також їх підрозділи або комбінація з них.
Примітки
1 Розподіл об'єктів звичайно упорядкованим.
2. Організація може бути державною або приватною.
[ДСТУ ISO 9000 (стаття 3.3.1)]
4 Розробка і застосування стандартів організації. загальні положення
4.1 Стандарти організацій, в тому числі комерційних [2], громадських [3], наукових організацій [4], саморегулівних організацій [5], об'єднань юридичних осіб [6] (далі - організацій), розробляються цими організаціями у випадках і на умовах, зазначених в статті 17 Федерального закону "Про технічне регулювання".
4.2 Стандарти організації можуть розроблятися на застосовувані в даній організації продукцію, процеси і надаються в ній послуги, а також на продукцію, створювану і що поставляється цією організацією на внутрішній і зовнішній ринок, на роботи, що виконуються цією організацією на стороні, і що надаються нею на стороні послуги відповідно до укладених договорів (контрактів).
Зокрема, об'єктами стандартизації всередині організації можуть бути:
- складові частини (деталі і складальні одиниці) розробляється або продукції, що виготовляється;
- процеси організації і управління виробництвом;
- процеси менеджменту;
- технологічне оснащення та інструмент;
- технологічні процеси, а також загальні технологічні норми і вимоги з урахуванням забезпечення безпеки для життя і здоров'я громадян, навколишнього середовища і майна;
- методи; методики проектування, проведення випробувань, вимірювань і / або аналізу;
- послуги, що надаються всередині організації, в тому числі і соціальні;
- номенклатура сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, що застосовуються в організації;
- процеси виконання робіт на стадіях життєвого циклу продукції та ін.
4.3 Стандарти організації можуть розроблятися для забезпечення дотримання вимог технічних регламентів та застосування в даній організації національних російських стандартів, міжнародних, регіональних стандартів (в тому числі міждержавних), національних стандартів інших країн, а також стандартів інших організацій.
4.4 Стандарти організації можуть розроблятися на отримані в результаті наукових досліджень принципово нові види продукції, процеси, послуги, методи випробувань, в тому числі на нетрадиційні технології, принципи організації і управління виробництвом та іншими видами діяльності, а також з метою поширення і використання результатів фундаментальних і прикладних досліджень, одержаних в різних областях знань і сферах професійних інтересів.
4.5 Стандарти організації не повинні суперечити вимогам технічних регламентів, а також національних стандартів, розроблених для сприяння дотриманню вимог технічних регламентів.
4.6 У стандартах організації не слід встановлювати вимоги, параметри, характеристики та інші показники, що суперечать національним стандартам.
4.7 Стандарти організації не повинні суперечити національним стандартам, що забезпечує застосування міжнародних стандартів ІСО, МЕК та інших міжнародних організацій, до яких приєдналася Російська Федерація, а також стандартам, розробленим для забезпечення виконання міжнародних зобов'язань Російської Федерації.
4.8 Розробку стандартів організації здійснюють з урахуванням національних стандартів загальнотехнічних систем, а також інших національних стандартів, що поширюються на продукцію, що випускається організацією, що їх нею роботи або надані послуги.
4.9 Порядок розробки, затвердження, обліку, зміни та скасування стандартів організацій встановлюється організаціями самостійно з урахуванням положень статей 11 і 12 Федерального закону "Про технічне регулювання".
Організаціями також самостійно встановлюється порядок тиражування, поширення, зберігання та знищення затверджених ними стандартів.
4.10 При встановленні процедур розробки і затвердження стандартів організації доцільно передбачити:
- створення умов для вільної участі в обговоренні проектів стандартів широкого кола співробітників зацікавлених структурних підрозділів організації, а при розробці стандартів на продукцію, що поставляється на внутрішній і (або) зовнішній ринок, на роботи, що виконуються організацією на стороні, або на надавані нею на стороні послуги - представників інших організацій, замовників і (або) набувачів продукції, що поставляється, виконуваних робіт і послуг, що надаються;
- при розробці стандарту організації на продукцію, яка може поставлятися для федеральних державних потреб, - узгодження проекту цього стандарту з державним замовником, затвердженим в порядку, встановленому федеральним законом [7].
4.11 Стандарти організації доцільно розробляти на основі програм-(планів) стандартизації організації і пропозицій її структурних підрозділів. Технічне завдання на розробку стандарту затверджується керівництвом організації.
4.12 Побудова, виклад, оформлення та зміст стандартів організацій виконуються з урахуванням ГОСТ Р 1.5.
4.13 Стандарти організації стверджує керівник (заступник керівника) організації наказом і (або) особистим підписом на титульному аркуші стандарту в установленому в організації порядку. У разі затвердження стандарту організації наказом дату введення стандарту в дію встановлюють в наказі. При затвердженні стандарту організації особистим підписом керівника (заступника керівника) організації дату введення стандарту в дію приводять на його першій сторінці.
При затвердженні стандарту, при необхідності, стверджують також організаційно-технічні заходи з підготовки до застосування стандарту.
Узгодження проекту стандарту організації із зацікавленими особами [структурними підрозділами організації і (або) замовниками продукції, що поставляється, виконуваних робіт або послуг] перед його затвердженням здійснюють в порядку, встановленому організацією, яка стверджує стандарт.
4.14 Стандарти організації стверджують, як правило, без обмеження терміну дії.
За рішенням організації, яка стверджує стандарт, термін дії стандарту організації може бути обмежений.
4.15 Перед затвердженням стандартів організації на продукцію, що поставляється на внутрішній і (або) зовнішній ринок, на роботи, що виконуються організацією на стороні, або на надавані нею на стороні послуги проводять їх експертизу (в тому числі експертизу на відповідність законодавству Російської Федерації, чинним технічним регламентам і національним стандартам, а також науково-технічну, метрологічну, правову, патентну експертизи, нормоконтроль).
Експертизи проекту стандарту можуть проводитися силами організації, що розробила проект стандарту, при наявності в ній кваліфікованих фахівців і / або експертів. У разі потреби проект стандарту може бути направлений організацією-розробником в спеціалізовані організації для проведення експертиз:
метрологічної (по ГОСТ Р 1.11);
термінологічної;
науково-технічної;
правової;
патентної;
на відповідність національним стандартам.
Організація, що розробила проект стандарту організації, може представляти його для експертизи в відповідний технічний комітет зі стандартизації (ТК).
ТК організовує проведення експертизи проекту стандарту організації і на підставі її результатів направляє висновок щодо проекту стандарту організації, що представила його.
4.16 До складу позначення затвердженого стандарту організації на продукцію, що поставляється на внутрішній або зовнішній ринок, на роботи, що виконуються на стороні, або надаються нею на стороні послуги слід включати абревіатуру слів "стандарт організації" (СТО), код за ЄДРПОУ підприємств і організацій ОК 007, що дозволяє ідентифікувати організацію-розробника стандарту; реєстраційний номер, який присвоюється організацією, яка розробила і затвердила стандарт, і рік затвердження стандарту.
Класифікаційний код стандарту організації (ГКС) встановлюють за ЄДРПОУ стандартів ОК (МК (ІСО / ИНФКО МКС) 001-96) 001, класифікаційний код продукції (ОКП) або послуги (окунь), на яку поширюється стандарт організації, - за загальноросійським класифікаторів ОК 005 або ОК 002 відповідно і призводять на останній сторінці стандарту організації (див. ГОСТ Р 1.5, додаток Б).
Приклад - Класифікаційні коди стандарту організації "Оповещатели пожежні світлові. Технічні умови" та продукції, на яку він поширюється:
"ОКС 13.320 ОКП 43 7135".
4.17 Вимоги стандарту організації підлягають дотриманню в організації, яка затвердила цей стандарт, і її структурних підрозділах (у разі корпоративної або відомчої підпорядкованості) з моменту (дати) введення стандарту в дію.
Вимоги стандартів організацій до продукції, процесам, робіт і послуг підлягають дотриманню іншими суб'єктами господарської діяльності та набувачами в разі, якщо ці стандарти вказані в супровідної технічної документації виробника (постачальника) продукції, виконавця робіт і послуг або в договорі (контракті).
4.18 Стандарт організації, розроблений і затверджений однією організацією, може використовуватися іншою організацією в своїх інтересах тільки за договором з затвердила його організацією, в якому при необхідності передбачається положення про отримання інформації про внесення в стандарт наступних змін.
4.19 Організація, що розробила і затвердила стандарт організації на продукцію, що поставляється на внутрішній або зовнішній ринок, може при необхідності готувати пропозиції про розробку національного стандарту на основі цього стандарту.
Порядок подання та оформлення пропозицій здійснюють відповідно до ГОСТ Р 1.2.
Бібліографія

[1]
Федеральний закон "Про технічне регулювання" від 27 грудня 2002 N 184-ФЗ
[2]
Цивільний Кодекс Російської Федерації, частина перша, від 30 листопада 1994 р N 51-ФЗ
[3]
Федеральний закон "Про громадські організації" від 19 травня 1995 N 82-ФЗ
[4]
Федеральний закон "Про науку і державної науково-технічної політики" від 23 серпня 1996 N 127-ФЗ
[5]
Федеральний закон "Про захист прав юридичних осіб і індивідуальних підприємців при проведенні державного контролю (нагляду)" від 8 серпня 2001 N 134-ФЗ
[6]
Федеральний закон "Про некомерційні організації" від 12 січня 1996 N 7-ФЗ
[7]
Федеральний закон "Про поставки продукції для федеральних державних потреб" від 13 грудня 1994 р N 60-ФЗ
Текст документа звірений по:
офіційне видання
М .: ІПК Видавництво стандартів, 2005
гост р 1.5-2004 група Т50 національний стандарт російської федерації стандартизація в російській федерації »
РД і ТУ »

Новости