Графік беззбитковості

  1. Поняття графіка беззбитковості визначення 1 Графік беззбитковості - графік, який показує рівень...

Поняття графіка беззбитковості

визначення 1

Графік беззбитковості - графік, який показує рівень передбачуваного доходу, який отриманий від продажу товару, щоб повністю покрити всі понесені витрати.

Графік беззбитковості все частіше став використовуватися в сучасній економіці. Основною перевагою даного графіка, є отримання точного прогнозу основних показників діяльності підприємства при різних коливаннях на ринку.

При побудові графіка беззбитковості можна проаналізувати: чи відбувається зміна ціни на продукцію за певний період часу, на який здійснюється планування, не змінюються чи постійні витрати, змінні витрати, які не змінюються з урахуванням зміни обсягу реалізації продукції, відбувається продаж на одному рівні.

При графічному зображенні графіка беззбитковості по горизонталі вказується обсяг виробництва в одиницях виміру (відсотки, грами, кілограми, довжина і т.д.), а по вертикалі - витрати на виробництво.

Витрати на виробництво поділяються на постійні та змінні.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Визначення точки беззбитковості

визначення 2

Точка беззбитковості - це показник, при якому підприємство знаходиться на рівні, коли немає доходу і немає збитку.

Коли досягається точка беззбитковості, кожна наступна продана одиниця товару, приносить додатковий прибуток, яка дорівнює витраченому рубля на одиницю продукції.

Для розрахунку точки беззбитковості, необхідні такі показники як сума змінних витрат, сума постійних витрат і прибуток.

Поріг рентабельності - постійні витрати / валова маржа у відносному вираженні до виручки.

Точка беззбитковості, яка розраховується в грошовому вираженні - показує мінімальну суму доходу, при якій повністю окупаються всі витрати.

Точка беззбитковості, яка розраховується в одиницях виміру - показує ту кількість продукції, яку продали. В даному випадку дохід від проданої продукції повністю покриває всі витрати, які були витрачені на її виробництво.

Маржинальний дохід - це сума грошових коштів, яка була отримана як різниця між виручкою від проданого товару і змінними витратами на неї.

Маржинальний дохід (М) розраховується за формулою:

М = С В, де:

  • З - виручка від продажу готової продукції;
  • В - сума всіх змінних витрат.

Маржинальний дохід можна розрахувати на весь обсяг виробленої продукції і на одиницю продукції за окремими видами.

М = (С-В) / О = ц-п, де:

  • М - питомий маржинальний дохід;
  • Про - кількість проданої готової продукції;
  • ц ціна за одиницю виробленої продукції;
  • п - змінні витрати які були витрачені на виробництво.

На підставі даних про точку беззбитковості керівник підприємства приймає рішення про збільшення або зменшення виробництва продукції.

Маржинальний метод, який використовується при визначенні точки беззбитковості випуску або реалізації продукції необхідний при складанні бізнес-плану з розвитку діяльності виробничого процесу.

зауваження 1

Також необхідно враховувати мінімальний обсяг від продажу нового товару на ринку, за умови, що дохід від продажу покриє всі витрати виробництва, а додаткову кількість виробленого товару принесе підприємству прибуток.

Підводячи підсумки, можна зробити висновок, що використання даного аналізу на практиці є актуальним, так як дозволяє зробити більш точний прогноз при визначенні управлінських рішень для збільшення доходу.

аналіз беззбитковості необхідний для оперативного аналізу діяльності підприємства, а так само і для отримання необхідних питань стратегічного характеру, які засновані на випуск нового товару, і виходу на нові ринки збуту.

Нічого не зрозуміло?

Новости