Графіті-човен розбився об побут

  1. Вуличні об'єкти, прибудинкова територія
  2. офіси
  3. Громадське харчування, спортзали, навчальні простору

Настає самий розпал літа, але це не привід припиняти самоосвіта і пропускати заняття в Літньої школи дизайну денного клубу «Дружба». Цієї середи відбулася друга лекція Олега Зябкіна, саратовського графіті-художника і засновника першої в місті графіті-школи. на попередньої йшлося про ключові поняття графіті і стріт-арту та їх розмежування. Цього разу акцент був зміщений на візуальну складову вуличного мистецтва, т. Е. На прояв графіті культури і стріт-арту в публічному і особистому просранствах.

Побут і графіті, на перший погляд, прекрасно уживаються разом. Графіті та стріт-арт затребувані не тільки окремими особами, а й компаніями: ЖКГ, ТСЖ, міською владою і навіть політіческмі рухами. Перевага графіті-культури в тому, що вона інертна, в ній немає якихось конкретних законів, і це дозволяє трансформувати, видозмінювати об'єкти будь-яким способом, вибирати самі різні кольори і форми. Інструментарій сучасного графіті-художника теж цьому сприяє - сьогодні реалізувати можна все, що завгодно: від Губки Боба до великого пейзажу.

Олег Зябкин виділяє кілька основних категорій суспільного телебачення і індивідуального простору, де приживається графіті: будинок і прибудинкова територія, вуличні об'єкти, транспорт, офіс, ресторани і спортзали.

Олег Зябкин виділяє кілька основних категорій суспільного телебачення і індивідуального простору, де приживається графіті: будинок і прибудинкова територія, вуличні об'єкти, транспорт, офіс, ресторани і спортзали

Французька готель, оформлена графіті лише наполовину. Для контрасту.

Вуличні об'єкти, прибудинкова територія

Графіті-культура може відразу ж зустріти нас за порогом будинку. Найбільш актуальне в Росії, особливо в її великих містах, формат побутового графіті - це переоформлення трансформаторних будок. Для цього не потрібно багато коштів, проект реалізується швидко і досить легко. Найчастіше художники зображують краєвиди, тому що цей прийом розширює простір. Інші цінні об'єкти - це сміттєві баки і водорозбірні колонки (їх в Саратові близько сотні). Гарний сміттєвий бак або розписна колонка не тільки впливає на міське середовище, а й перетворює банальний ритуал в щось осмислене і приємне. Ви вже не просто викидаєте пакет або набираєте воду. З колонками в місті особливо непросто - їх важко знайти, і про їх існувань мало хто знає, настільки вони зливаються з сірими пейзажами Саратова. Олег Зябкин з іншими художниками вирішили дати їм друге життя, назви, і люди відреагували на це виключно позитивно.

Олег Зябкин з іншими художниками вирішили дати їм друге життя, назви, і люди відреагували на це виключно позитивно

Сміттєві контейнери від Джин Фінлі

Інший об'єкт, який легко піддається трансформації, це каналізаційні люки, але малюнки на них швидко стираються, та й увагу на люки звертають нечасто.

Графіті часто асоціюють з переходами. І в даному випадку Олег побічно підкреслює, що графіті графіті ворожнечу. Так непродумаманний теггінга переходів прекрасно гармонує з іншими їх атрибутами - грзью, пляшками, пацанами на корточках. Красиве графіті здатне облагородити таке місце, запустити процес джентрифікації. А сьогоднішня мобільність графіті-художників дозволяє розфарбувати великий простір за короткий час. Достатній термін - від двох днів до тижня. Нормальне освітлення, мінімальна охорона - і ось облагороджена зона надовго зберігає свій презентабельний вигляд.

Елементи оформлення підземного переходу в Ризі, де окремі ділянки оформляли різні художники

Міське середовище була б зовсім іншою, якби всі згадані вище об'єкти були розписані, трансформовані художниками: в кожному дворі була б будка зі своїм малюнком, в кожному під'їзді - свій колір, свої форми, у кожного сміттєвого бака - свій принт, обклеювання плакатом або малюнок через трафарет.

офіси

Офісна тематика може бути абсолютно різною: хтось просто обігрує офісний простір і зафарбовує білі або салатові стіни малюнками, щоб привернути увагу співробітників. Іноді компанії брендують свій офіс, і тоді малюнок чітко передає, чим займається компанія. Трансформується і меблі, для розширення простору використовуються вікна нестандартного дизайну і т. Д. У саратовському офісі компанії Enter, наприклад, стіни оформлені коміксами-малюнками в дусі Роя Ліхтенштейна і міні-гаслами.

Громадське харчування, спортзали, навчальні простору

В оформленні барів часто можна зустріти графіті-арт в різних техніках: плакати, трафаретні малюнки, малюнки аерозолем, малюнки в змішаній техніці, коли художники працюють маркерами, кистями і різними фарбами в балонах. Часто ресторани використовують такий прийом, щоб розрядити обстановку. Зазвичай розписують туалети, -аутсайдер-зони для куріння. І знову Олег Зябкин відзначає подвійність у сприйнятті графіті-культури: якщо людина хоче вести себе розв'язно і потрапляє в арку, розписану тегами художників, різними незрозумілими малюнками, то розбити там пляшку або кинути недопалок простіше, ніж в арці, яка розписана малюнками в рамках фестивалю «Легенди Саратова» .

Графіті в спортзалах і навчальних закладах малюють, щоб надати динаміки простору. А іноді замовник просто хоче отримати дух вулиці до себе в будинок або в офіс. Йому потрібен не гарний краєвид, а саме грубе живе графіті.

Rocky Road Gym

Далі лекція пішла в формат невимушеній дискусії, де згадали і про графіті-карті, над якою працюють в Воронежі, і про саратовских графіті-художників. Поговорили і про приклади графіті в публічному просторі, про те, що часто малюнки візуально приємні, але не несуть ніякого сенсу. Тобто побутове графіті, яким би мальовничим воно не було, відокремлено від справжнього графіті-мистецтва. TSR записав ще кілька ключових ідей і тез, які виникли в ході бесіди:

  • При співпраці з однією тільки адміністрацією ніколи не вийшло б організувати великі графіті-проекти. Обов'язково потрібна спонсорська підтримка. Так, наприклад, вдалося відбутися проекту «Легенди Саратова».
  • Цікаві арт-графіті частіше ховаються в закритих дворах, на занедбаних заводах. У місто виходить менше художників - через лінь. Щоб реалізувати проект в місті, потрібно підлаштовуватися, домовлятися. Ось чому частіше все малюють на заводах, фотографують і заливають Вконтакте. Виходить таке опосередковане графіті. У Саратові художнє співтовариство ще зростає - не тільки в плані технічних навичок, а й у філософському плані.
  • Для влади немає різниці між якісним і неякісним графіті. Будь штрих на стіні в очах влади - це графіті, а графіті - це погано, жахливо, тому будь-які малюнки, начерки або повноцінні сюжети закрашуються потворною сірою фарбою. Зараз стали зовсім люто зафарбовувати все.
  • Графіті-культура 2006-2008 років була цікавішою, ніж зараз, тому що кожен вичавлював із себе максимум. Будь штрих був усвідомленим. На поточний момент в графіті багато моди, спонтанних необдуманих малюнків, натхнених красивими шрифтами в інтернеті або чужими малюнками.

На лекції в наступну середу Олег Зябкин розповість про графіті як поп-культурі і про комерційний графіті. Про історію графіті і про те, як з маргінальною культури настінний живопис придбала статус справжнього мистецтва можна почитати на TSR .

Новости