грам золота

  1. Грам золота в Росії
  2. Скільки коштує сьогодні золото в Ощадбанку
  3. перспективи

Золото вже давно перестало бути просто хімічним елементом або ж сировиною, використовуваним в різних галузях промисловості. Цей дорогоцінний метал уже давно є самостійною і значущою економічною одиницею, яку в світлі останніх років важко оцінювати однозначно.

Світова фінансова нестабільність, різке зниження цін, в тому числі і на грам золота, істотно вплинули на ринок дорогоцінних металів. У той же час цей жовтий дорогоцінний метал і сьогодні залишається одним з найбільш надійних засобів вкладення капіталу в довгостроковій перспективі, а тому він більше привертає інвесторів в період криз.

Грам золота в Росії

Ціна на золото в Росії, по якій її можна придбати, залежить як від внутрішніх, так і від зовнішніх факторів. Вартість за грам золота в нашій країні не в останню чергу відображає політику, що проводиться тими банками, які пропонують клієнтам вкладати гроші в золоті злитки, монети або ж в знеособлені рахунки.

Взагалі, ціна золота в Росії знаходиться в залежності від багатьох факторів, з яких вона і формується. По-перше, ціна цього дорогоцінного металу залежить від обсягів його видобутку, оскільки основна особливість його цінності полягає саме в його рідкості. При збільшенні обсягів видобутку знижуються котирування, тоді як скорочення розробок на великих родовищах, навпаки, їх підвищує.

Сьогодні компанії, що працюють в даній сфері і видобувні золото, намагаються підтримувати рівновагу двох ринкових міряв: обсяги видобутку вони практично не змінюють, а тому показники в цьому плані за останні кілька років виявилися приблизно рівні. Але на пропозицію ринку дорогоцінних металів даний фактор чинить лише незначний вплив.

Ціна грама жовтого дорогоцінного металу сильно залежить від величини попиту серед споживачів. У Росії, як і в багатьох зарубіжних країнах, ціна на золото визначається попитом з боку тих, хто є виробниками ювелірної або спеціальної промислової продукції. І якщо вони починають збільшувати обсяги своїх закупівель на золото для здійснення своєї діяльності, то і курс на біржі починає збільшуватися.

Великий вплив на курс чинить і попит на золото з боку інвесторів, які скуповуючи його, тим самим страхують власні ризики. Серед інших чинників, що впливають на курс цієї «вічної цінності», потрібно відзначити також скачки або падіння цін на енергоресурси і сировину, а також політичні конфлікти і війни.

Ціна за 1 гр золота, що формується в Росії, і сьогодні, і завжди відображає економічну ситуацію, що склалася в країні. Велику роль має і фінансова політика Сполучених Штатів - основного конкурента Росії, в тому числі і по золотому ринку, а також монетарна політика, яку проводить американська ФРС.

Скільки коштує сьогодні золото в Ощадбанку

Щоб дізнатися вартість 1 грама золота в Ощадбанку, необхідно розглядати відразу два показника. Першим показником є ​​облікова ціна, встановлювана Центробанком РФ, а другим - ціна на покупку і продаж за 1 гр, яку встановлюють в самому Ощадбанку.

Сьогодні для того, щоб максимально точно уявляти собі, скільки коштує золото за грам , Простому вкладникові найкраще орієнтуватися на його вартість, яку встановлює Сбербанк. Курс Ощадбанку в першу чергу формуються на основі фіксингу лондонській біржі, і тільки потім їм враховується і облікова ціна ЦБ РФ. Найбільший обсяг угод по даному дорогоцінному «товару» в Росії проводиться саме в цьому банку. Справа в тому, що в даному банку клієнтам пропонуються найвигідніші пропозиції з купівлі і продажу.

Вартість золота сьогодні в Ощадбанку відображає ажіотажний попит, що проявляється з боку:

  • банків;
  • інвесторів;
  • фондів.

І це не дивно, адже за останнє десятиліття 1 гр цього металу подорожчав більше, ніж в шість разів. Він перетворився в інструмент інвестування. І якщо раніше інвесторами кошти «трималися» в нерухомості або цінних паперах, то в даний час вони стали вкладати їх в різні форми золота, вважаючи саме його надійним інструментом для інвестування.

Але разом з ажіотажним підвищенням, яке відчуває вартість 1 грама цього інструменту для інвестування, сьогодні все частіше почути скептичні заклики від експертів, які вважають, що ніяких об'єктивних причин або перспектив для підвищення немає. Фахівці сильно побоюються виникнення ефекту «мильної бульбашки», що полягає в торгівлі товаром за істотно завищеними цінами, в основі яких лежить не його реальна вартість, а вартість, яку формують емоції, що призводять до великого попиту.

Золото в нашій країні продається в трьох видах:

  • інвестиційні монети з цього жовтого металу;
  • злитки;
  • знеособлені металеві рахунки.

Ціна за 1 гр металу для покупців залежить і від форми придбання. Для тих, хто має намір придбати монети або злитки, потрібно пам'ятати, що подібна покупка буде обкладена податком на додану вартість. А при подальшому продажі злитка в тому ж банку курс покупки банком буде менше продажу, тому сума податку на додану вартість може «з'їсти» прибуток від такого вкладення.

перспективи

Однозначно відповісти на те, скільки коштує сьогодні і скільки буде коштувати завтра 1 гр золота в Росії, неможливо. Необхідно розуміти, що курс на ринку змінюється щодня. У кожному комерційному банку має право самі встановлювати ціни на продаж і покупку цього інструменту для інвестування, причому, ця ціна може відрізнятися навіть в одному банку по його філіям з урахуванням регіональних умов.

Точного прогнозу по зміні котирувань немає: фіксинг на біржі досить чутливий до стану економіки в світі і до проблем національних економік усіх основних гравців на ринку, а також до політичної ситуації. Тому спостерігаються і різкі спади, і суттєве зростання котирування. Однак загальна тенденція одна - в довгостроковій перспективі вартість 1 гр золота завжди виростає.

Експерти вважають, що сказати що-небудь виразно щодо порога на вартість золота сьогодні дуже складно, хоча є всі підстави говорити, що дана ситуація тимчасова. Нестабільність рубля призводить до коливання котирувань. Загальна геополітична обстановка, та й стан економіки в минулому році, наприклад, викликало очікування зростання вартості на грам в нинішньому році.

При цьому банкіри говорять, що до кінця нинішнього року ціна за грам все-таки продовжить своє зниження, і з цим погоджуються і аналітики. В цілому ж можна сказати що ціна на 1 грам цієї «вічної цінності» в американській валюті залишилося практично на тому ж рівні, але ціна 1 грама в рублях сьогодні як і раніше дорожчає, наприклад, ціна за 1 грам 585 проби.

Золото - це перспективна інвестиція, тому на швидкий прибуток від неї не варто розраховувати. Відчутний дохід інвестор зможе отримати не раніше, ніж через два роки. Однак сьогодні динаміка курсу 1 гр говорить про те, що інвестування в цей жовтий метал повністю виправдано.

І хоча світова тенденція свідчать про падіння котирувань за 1 грам, його вартість в Росії на сьогодні все ж викликає питання. На Тобто існує відразу причин. В результаті позитивну динаміку на фондових ринках інвестори намагаються реалізовувати золоті запаси і використовувати ці кошти з більшою вигодою, наприклад, купуючи валюту або акції. У 2015-му, наприклад, спостерігалося щось подібне, коли економічна машина в США стала набирати обертів.

Зростання курсу американського долара щодо інших валют збільшує і наявні доларові активи. В такий час вигідно продавати золото і купувати дорожчає американську валюту.

Не можна забувати і те, що існуюча сьогодні динаміка цін на жовтий метал тісно взаємопов'язана і з труднощами, які спостерігаються в економіках нашої країни і Китаю, що змушує головні банківські установи даних країн не примножувати запаси, а навпаки - виставляти вже наявні резерви на продаж. А оскільки ринок насичується пропозиціями, то логічніше очікувати зниження котирувань.


Новости