гранатові соки

  1. зернисте яблуко
  2. Сік або НЕ сік?
  3. Не відповідають заявленому найменуванню "гранатовий сік"
  4. MIRILAND сік прямого віджиму з цільних плодів граната
  5. MIRI GRAND гранатовий сік, 100%
  6. РУСЛАН. КАЗКОВА СИЛА гранатовий сік
  7. Умовно відповідають заявленому найменуванню "гранатовий сік"
  8. TELLI гранатовий 100% сік прямого віджиму з свіжих азербайджанських гранатів освітлений
  9. Le GRAND гранатовий сік 100% натуральний
  10. O`GRAE 100% "натуральний гранатовий сік прямого віджиму" неосвітлений
  11. Відповідає заявленому найменуванню "гранатовий сік"

Інші тести гранатових соків:
2011 , 2017

2017

Дане дослідження гранатових соків проводилося в рамках "Угоди 12 березня 2002 року" , Спрямоване на підвищення якості сокової продукції. Тому нижче ми наводимо повний текст статті, опублікованій в журналі ПОПИТ 2008/02.

Зрілі плоди граната розміром з великий апельсин мають тонку жестковатую шкірку, колір якої може варіюватися від червоного до рожево-жовтого. Плід граната містить 400-700 зерен, розділених на осередки тонкими перегородками. Кожне зерно укладено в яскраво-червону м'якоть.

ВІВАТ, КОРОЛЬ, ВІВАТ! Сік гранатових зерен надзвичайно багатий на вітаміни, аскорбінової кислотою, фруктовими кислотами, цукрами і танинами. Вміст цукрів в гранатовому соку становить 8-19%, причому це переважно глюкоза і фруктоза, а сахарози практично немає. Гранатовий сік містить більше антиоксидантів, ніж будь-який інший напій, будь то червоне вино, зелений чай або сік журавлини. Гранатовий сік рекомендують пити при виснаженні, недокрів'ї, атеросклерозі, респіраторних інфекціях, бронхіальній астмі, ангіні, радіаційному опроміненні. Однак потрібно пам'ятати, що цей напій протипоказаний при виразковій хворобі шлунка і гастритах!

Гранатовий сік стоїть осібно серед інших. Адже, як правило, його п'ють не для того, щоб вгамувати спрагу, а щоб поправити здоров'я, тому і якості надають особливого значення. Віддаючи в лабораторію 9 зразків гранатових соків, ми дуже сподівалися, що результати дослідження нас порадують. Але на жаль, помилилися.

У назвах деяких соків присутні слова "100% натуральний". У зв'язку з цим хочеться нагадати, що не буває соку, натурального на 50%, 80% або 90%. Точно так само як осетрина не може бути другої свіжості, сік буває тільки або 100% натуральним, або це зовсім не сік, а, скажімо, нектар або соковмісний напій.

зернисте яблуко

Гранат - один з найдавніших фруктів, відомих людині. На Сході його називають королем фруктів. Можливо, не останню роль тут грає корона з чашолистків, яка вінчає верхівку граната. Батьківщиною гранатового дерева вважається Персія. Однак наші співвітчизники більше знайомі з плодами граната, які багато десятиліть привозили в Росію з країн ближнього зарубіжжя, насамперед з Азербайджану і Вірменії.

Лікарі рекомендують вживати зерна граната і гранатовий сік тим, хто страждає недокрів'ям, кому потрібно заповнити дефіцит заліза в організмі, наситити його аскорбіновою кислотою та іншими корисними речовинами. Але є зерна граната досить обтяжлива заняття, а щоб видавити з нього сік, потрібна або неабияка сила, яка спеціальна соковижималка. Тому не дивно, що багато хто цікавиться якістю гранатових соків, які продаються в магазинах. Причому більшість споживачів за звичкою купують продукцію колишніх закавказьких республік. Саме тому ми купили для випробувань вісім гранатових соків азербайджанського виробництва і один зразок, зроблений в Вірменії, і відправили їх до лабораторії. Експерти повинні були перевірити продукцію на відповідність заявленому найменуванню. Тобто підтвердити, що даний зразок є натуральним соком, або спростувати це.

Назва "гранат" походить від латинського слова granatus - зернистий.

Сік або НЕ сік?

Дослідження проводилися по 14 основними показниками якості. Результати нас засмутили. Чотири з дев'яти зразків не відповідають заявленому найменуванню "гранатовий сік", тобто не є соками. В інших чотирьох продуктах виявлено незначні відхилення від показників справжнього гранатового соку. І тільки один зразок - "NOYAN PREMIUM" (ЗАТ "Євротерм", Вірменія) беззастережно підтвердив свою приналежність до справжнього гранатовому соку.

ДЛЯ ФАХІВЦІВ У своїх дослідженнях соків і сокової продукції ми спираємося на "Звід правил для оцінки якості соків з фруктів та овочів Асоціації промисловості соків і нектарів Європейського союзу" (Code of Practice AIJN). Але гранатовий сік не входить в цей Звід. Тому в даному випадку експерти відштовхувалися від ГОСТ Р 51293 "Ідентифікація продукції. Загальні положення". Згідно з цим стандартом для ідентифікації може використовуватися будь-яка наукова література, де дано характеристики даної продукції. У нашому випадку це результати досліджень складу гранатового соку, опубліковані в спеціалізованих виданнях.

Що ж викликало нарікання експертів? В ході випробувань з'ясувалося, що в продуктах "MESEL", "MIRILAND", "РУСЛАН. КАЗКОВА СИЛА "і" MIRI GRAND "вміст глюкози, фруктози і їх співвідношення один з одним не відповідають природному складу гранатового соку. А раз так, значить, ці зразки є фальсифікатами. Вони можуть бути нектарами або соковмісних напоїв, але ніяк не соками. Крім цього продукти "MESEL", "MIRILAND" і "РУСЛАН. КАЗКОВА СИЛА "містять значну кількість сахарози (10-15 г / л), якій в природному гранатовому соку практично немає. Найімовірніше цукор додали на етапі виробництва. І хоча це в принципі не забороняється стандартами, виробники повинні були написати на упаковці, що до складу соку входить цукор. На жаль, на етикетках названих зразків про це немає ні слова. Зате в зразку "MIRILAND" заявлений консервант (сорбінова кислота), якого не повинно бути в натуральному соку.

Що стосується другої "четвірки" - "МАК", "TELLI", "Le GRAND" і "O`GRAE" - з'ясувалося, що ці продукти мають невеликі відхилення по 1-2 показниками в порівнянні з натуральним гранатовим соком. Відхилення можуть бути пов'язані з сортовими особливостями гранатів, які використовувалися для отримання соків. Тому щодо цих зразків експерти були не настільки категоричні і зійшлися на тому, що їх можна вважати "умовно відповідними заявленому найменуванню".

Не відповідають заявленому найменуванню "гранатовий сік"

MESEL гранатовий сік

Виробник: фірма "Мешел", Азербайджан, м.Баку
Обсяг: 1 л
Ціна: 62 руб.
Результати випробувань: істотні відхилення від складу натурального гранатового соку за трьома показниками - сахарози (більше 10 г / л), глюкози і фруктози (нижче показників натурального гранатового соку). Виробник: фірма Мешел, Азербайджан, м

MIRILAND сік прямого віджиму з цільних плодів граната

Виробник: Наваінскій консервний завод, Азербайджан; сік розлитий ТОВ "Еко Л", м Саранськ
Обсяг: 1 л
Ціна: 74 руб.
Результати випробувань: істотні відхилення від складу натурального гранатового соку за трьома показниками - сахарози (близько 15 г / л), глюкози і фруктози (нижче показників натурального гранатового соку). У складі продукту заявлений консервант - сорбінова кислота, якого не повинно бути в натуральному соку. Виробник: Наваінскій консервний завод, Азербайджан;  сік розлитий ТОВ Еко Л, м Саранськ   Обсяг: 1 л   Ціна: 74 руб

MIRI GRAND гранатовий сік, 100%

Виробник: ТОВ "MIRI GRAND", Азербайджан, м Саалти
Обсяг: 0,75 л
Ціна: 52 руб.
Результати випробувань: істотні відхилення від складу натурального гранатового соку за двома показниками - глюкози (нижче показників натурального гранатового соку) і співвідношенню глюкози і фруктози (нижче показників натурального гранатового соку). Виробник: ТОВ MIRI GRAND, Азербайджан, м Саалти   Обсяг: 0,75 л   Ціна: 52 руб

РУСЛАН. КАЗКОВА СИЛА гранатовий сік

Виробник: ТОВ "Люкс", Азербайджан, м.Баку
Обсяг: 0,33 л
Ціна: 27-29 руб.
Результати випробувань: істотні відхилення від складу натурального гранатового соку за чотирма показниками - сахарози (близько 9,5 г / л), глюкози і фруктози (нижче показників натурального гранатового соку), а також по формольного числу * (нижче показників натурального гранатового соку).
* Формольного число показує вміст амінокислот в соку.

Умовно відповідають заявленому найменуванню "гранатовий сік"

МАК гранатовий сік 100% натуральний

Виробник: ТОВ "MEXMAN", Азербайджан, м Асху
Обсяг: 1 л
Ціна: 69 руб.
Результати випробувань: відхилення від складу натурального гранатового соку за показником розчинних сухих речовин (11,65% при мінімумі 12,6%). Виробник: ТОВ MEXMAN, Азербайджан, м Асху   Обсяг: 1 л   Ціна: 69 руб

TELLI гранатовий 100% сік прямого віджиму з свіжих азербайджанських гранатів освітлений

Виробник: ЗАТ "БакуКонсерв", Азербайджан, м.Баку
Обсяг: 1 л
Ціна: 75 руб.
Результати випробувань: відхилення від складу натурального гранатового соку за змістом глюкози і фруктози: 46,7 г / л і 50,7 г / л при мінімумі 52,7 г / л і 57, 4 г / л відповідно. Виробник: ЗАТ БакуКонсерв, Азербайджан, м

Le GRAND гранатовий сік 100% натуральний

Виробник: ТОВ "Гаджи і Расул", Азербайджан, м Сабирабад
Обсяг: 0,31 л
Ціна: 31 руб.
Результати випробувань: відхилення від складу натурального гранатового соку за значенням формольного числа 4,2 при нормі від 5 до 8. Виробник: ТОВ Гаджи і Расул, Азербайджан, м Сабирабад   Обсяг: 0,31 л   Ціна: 31 руб

O`GRAE 100% "натуральний гранатовий сік прямого віджиму" неосвітлений

Виробник: АТВТ "Геокчай-Сюд", Азербайджан, м Геокчай
Обсяг: 1 л
Ціна: 62 руб.
Результати випробувань: відхилення від складу натурального гранатового соку за значенням формольного числа 4 при нормі від 5 до 8.

Відповідає заявленому найменуванню "гранатовий сік"

  • Без зауважень пройшов випробування тільки один зразок - гранатовий сік "NOYAN PREMIUM" (ЗАТ "Євротерм", Вірменія).
  • Чотири продукти не підтвердили заявлену найменування "гранатовий сік": "MESEL", "MIRILAND", "РУСЛАН. КАЗКОВА СИЛА "і" MIRI GRAND ".
  • В інших чотирьох зразках ( "МАК", "TELLI", "Le GRAND" і "O`GRAE") виявлені невеликі відхилення від норми. Це може бути пов'язано з сортовими особливостями гранатів, з яких зроблені дані соки. Тому експерти вирішили вважати ці зразки "умовно відповідними заявленому найменуванню".

Сік або НЕ сік?
Що ж викликало нарікання експертів?

Новости