Грасия, незалежний каталонський квартал - The Village

  1. Місця в Грасиі

Барселонці вміють добре ховатися від туристів: у невеликому місті на 1,6 мільйона чоловік є секретні квартали, в яких іспанці бачать куди менше іноземних осіб та поводяться куди більш дружелюбно. Один з таких - Грасия. Розташований в стратегічному півгодини ходьби пішки від площі Каталонії, цей тихий вдень і непередбачуваний вночі район колись був ремісничої селом. Сформувалася Грасия тільки в XVII столітті, і, поки Барселона копошилися біля моря, обнесена муром від усього світу, жила тихою і розміреним життям, формуючи власні традиції і звички. Бути особливим цьому кварталу визначено з дня виникнення міста: Грас заклав послушник католицького ордену кармелітів, ченців, які воліли злидні і вегетаріанство.

Самота тривало два з половиною століття, до тих пір, поки Барселона не почала розширюватися. Збудувавши гігантський район, донині так і називається «Розширення» (Eixample), місто добрався до Грасиі і поглинув її, включивши в себе в повному складі і залишивши на пам'ять горду назву району «Поселення Грасия» (Villa de Grácia). Сталося це в 1897 році.

«Стороннє» походження Грасиі помітно і по сей день: якщо дивитися на карту, то видно, як посеред паралельно-перпендикулярних ліній Eixample раптово виникає заплутаний клубок вулиць, тупиків і невеликих площ. Грасия - це не просто район, це дійсно місто в місті. Віддаленість від готичного кварталу і моря практично гарантує свободу від туристів, тому правлять тут місцеві. У кафетеріях Грасиі складно знайти меню на іспанському - воно представлено на англійській і каталонською.

Гості Барселони часто скаржаться, що в каталонській столиці люди не такі гостинні, як в Мадриді. В історичному центрі так воно і є; а я сама якийсь час жила в готичному кварталі - дуже складно бути гостинною до людей, які щоночі будять тебе п'яним виконанням хорошою в общем-то композиції Wonderwall. Та й навіть з милими людьми спроба подружитися рідко стоїть енергетичних витрат, якщо ти не шукаєш одноразового розваги: ​​ти з людьми знайомишся, завтра вони їдуть в Гранаду, а післязавтра - знову на Сибір. В Сибір я, може, коли-небудь і прилечу, а ось іспанець - тільки по великій любові.

Але при цьому іспанці гостинні, це у них в крові, і у каталонців в крові, незважаючи на їх славу в іспанському королівстві як жаднюг.

«Це ваше пиво, а це мій номер телефону», - без попередження вступає в розмову офіціант на площі Сіль в районі Граса. Перш, ніж втекти до іншого клієнта, він повідомляє, що звуть його Жорді, він прекрасно говорить каталонською і готовий нас навчити, і що за рогом знаходиться кращий клуб міста. Про кращий клуб, коли туди заходиш, взагалі нічого не зрозуміло: багато людей, в кутку стоїть більярдний стіл, і хтось уже подає тобі чергове пиво. Ідеш до вбиральні, а повернувшись виявляєш, що з твоєю подругою розмовляє грек, який не може сказати на доступних нам мовами нічого, крім «Ді-ми-три-ус» по складах. Пару хвилин повторюєш склади, а потім розумієш, що з кращого клубу міста пора йти. На вулиці раптово підступає голод - і ти доходиш до іншого закладу, де о другій годині ночі замовляєш якийсь божевільний торт, щойно з печі, і на ньому тане кульку ванільного морозива, а за стійкою стоїть харизматична іспанка, яка починає тобі посміхатися і повідомляє, що вивчає російську ...

На вулиці раптово підступає голод - і ти доходиш до іншого закладу, де о другій годині ночі замовляєш якийсь божевільний торт, щойно з печі, і на ньому тане кульку ванільного морозива, а за стійкою стоїть харизматична іспанка, яка починає тобі посміхатися і повідомляє, що вивчає російську

У Грасиі може статися все що завгодно. Головне, не заглядати в цей квартал раніше 19.00. Починати свій вечір коштує на терасі одного з кафе площі Сіль (Plaça de Sol), піддаючись будь-якому бажанню і заходячи всюди, куди тільки можна. В піцерію зі статуєю негра-єпископа в якості елемента декорації, де працює каталонська сім'я від бабки до внука (причому бабця виглядає як твоя завуч в школі, і дуже не хочеться її засмучувати, а її блакитноокий онук виглядає так, що з піцерії не хочеться виходити ). У розташований поруч кінотеатр Verdi - головне місце в Барселоні, де варто дивитися фільми в оригіналі. Кінотеатр, втім, теж заплутаний: їх два, на сусідніх вулицях, під загальною назвою на двох. Поки йдеш від одного до іншого - мінуешь плакат, що повторює афішу фільму «Все про мою матір», тільки з пенісом замість жіночого обличчя. На плакаті написано: «Все про мою пенісі». На тлі плаката курять бородані, життя йде своєю чергою.

Особливу веселощі - серпневий свято Грасиі: на сім днів вулиці району перетворюються на суцільний карнавал. Сусіди змагаються на кращий дизайн вулиці, в цих самих вулицях виставляють довгі, як у Середньовіччі, дубові столи, усюди продаються закуски і напої, за кожним другим кутом грає каталонська рок-група, за кожним третім - проходить виставка сучасного мистецтва. А на площі Віла-де-Грас будують живі вежі Кастельс з самих себе горді каталонці.

До слова про гордість: Грасия в Барселоні здавна вважається розсадником радикального - націоналізму, каталанізму, анархізму. На стінах красуються заклики Independencia per a Catalunya! про повалення короля, звідусіль пахне марихуаною. Архітектурних пам'яток в Грасиі немає ніяких, зате є пам'ятки соціальні: вільного духу і веселощів. НЕ пропустіть.

Місця в Грасиі

Гугл-карта Гугл-карта

піцерія La Gavina

вулиця Ros de Olano 17

МАГАЗИНИ НА ВУЛИЦІ
TORRENT DE L'OLLA

Torrent de l'Olla

бар Viblioteca

вулиця Vallfogona, 12
viblioteca.com

піцерія Sol Soler

Plaça de Sol

Lorenzo

Plaça de Sol

КІНОТЕАТР VERDI

Verdi Barcelona
C / Verdi 32

Текст: Дар'я Гаврилова

фотографії: Artbandito , antifa , ohbarcelona , steam_off , ferrariguy90 , zachhale ,
emanchado , kyllercg , calafellvalo

Новости