Григорій Козинцев. ексцентричний класик

Ми продовжуємо серію нарисів про вітчизняні режисерів - учасників європейських кінофестивалів. У статті, присвяченій Григорію Козинцева, ви дізнаєтеся про Фабриці ексцентричного актора, спільних роботах Козинцева з Леонідом Траубергом, революційної трилогії про Максима, а також Шекспіра, вміщеному в сучасний контекст.

Свою діяльність в мистецтві Григорій Козинцев починав як художник і оформлювач в театрах Києва. Під час роботи над виставою Костянтина Марджанова «Фуенте Овехуна» він знайомиться з Сергієм Юткевичем . Пізніше в Петрограді це знайомство виллється в спільну діяльність - Козинцев, Трауберг і Юткевіч напишуть маніфест ексцентричного театру, а в 1922 році буде створена театральна майстерня ФЕКС (Фабрика ексцентричного актора).

Пізніше в Петрограді це знайомство виллється в спільну діяльність - Козинцев, Трауберг і Юткевіч напишуть маніфест ексцентричного театру, а в 1922 році буде створена театральна майстерня ФЕКС (Фабрика ексцентричного актора)

Григорій Козинцев

Першою постановкою ФЕКС стане переробка п'єси Гоголя «Одруження». Потім, в 1923 році, ФЕКС ставить антип'єса під назвою «Внешторг на Ельфелевой вежі». Виходить спектакль-феєрія з використанням прийомів майданних жанрів і естради.

Навесні 1922 року театральна майстерня перетворюється в кіностудію. На думку Козинцева і Трауберга, саме кіно, як не можна краще, відображає суть ексцентричного мистецтва. Молодих режисерів приваблювала можливість створення на екрані повністю штучного світу, в якому можна зробити акцент на найдрібніших деталях аж до того, щоб показати на екрані вушко голки.

У 1924 році виходить перша фексовкая кінострічка «Пригоди Октябрини», а через рік на екранах з'являється комедія «Ведмедики проти Юденича». Пошук нових засобів художньої виразності і авантюрно-пригодницькі сюжети - то, що в першу чергу об'єднує ці фільми. Принципи ексцентричного театру, засновані на жанрі цирковий гри, фарсу і балагану, успішно реалізуються на екрані. Експеримент можна вважати вдалим.

Але на цьому молоді режисери зупинятися не збираються. У цей час відбувається їх знайомство зі сценаристом Юрієм Тиняновим. Разом вони вирішують робити екранізацію «Петербурзьких повістей» Гоголя. За основу беруться «Невський проспект» і «Шинель». Поєднавши сюжети цих двох повістей і додавши фірмового ексцентризму, Козинцева і Траубергом вдалося створити по-справжньому гоголівську картину і перенести на екран особливості авторського стилю. У «Шинелі» вони відчули атмосферу того самого Петербурга-Петрограда, складених Гоголем, а також вловити тонку грань між реальністю і сном, в якій знаходяться герої.

У «Шинелі» вони відчули атмосферу того самого Петербурга-Петрограда, складених Гоголем, а також вловити тонку грань між реальністю і сном, в якій знаходяться герої

Плакат фільму «Шинель» (1926)

Радянські критики сприйняли вийшла картину в багнети. Основні нападки були в сторону самовільного спотворення творцями класичного твору. Однак цей факт не зміг заглушити творчий ентузіазм режисерів, і вже в 1927 році вони випустили комедію «Братик» і майже відразу ж фільм про Паризької комуни «С.В.Д. - Союз великої справи ». У цих фільмах Козинцев і Трауберг продовжили постулювати свою «бешкетну ненависть до академізму», яка була одним з головних принципів ФЕКС. Саме в «С.В.Д.» розкривається провідна в 1920-х роках тема - «коротку мить свободи і ціна, яку треба за неї заплатити».

Протиставлення усталеним принципам історико-революційного кіно отримає продовження з виходом фільму «Новий Вавилон» (1929). Цей фільм завершить творчий період 1920-х років і разом з цим остаточно ознаменує кінець ФЕКС. Далі режисери вступлять в нову для всього вітчизняного кіно епоху «реалізму» 1930-х років.

Як переходу до нових художніх принципів стане кінокартина «Одна» (1931). Головна героїня Олена Кузьміна після закінчення педагогічного технікуму відправляється в алтайську село, де змушена зіткнутися з чужою і незрозумілою їй реальністю. Чим не алегорія: молоді режисери-ексцентрісти змушені по волі керівництва почати знімати реалістичне кіно. Як і їх героїня, Козинцев і Трауберг відмінно справляються з поставленим завданням і тим самим готують грунт для своєї революційної трилогії про Максима.

Сергій Ейзенштейн і Григорій Козинцев у Великому театрі на засіданні, присвяченому 15-річчю радянського кіно. Фото 1935 року

У 1934 році на екрани виходить «Юність Максима» - фільм, що розповідає про початок шляху молодого революціонера на ім'я Максим, роль якого виконав легендарний актор Борис Чирков. Пізніше, у своїй біографії Григорій Козинцев напише про цей фільм:

«Юність Максима» - сказовая, фольклорна, хоча і з деякими елементами трагічного, історія про переможного Івана-дурника і Василину Премудру, що потрапили в 10-і роки XX століття.

Через три роки після виходу першої частини з'являється продовження - «Повернення Максима» (1937). Тут Максим представлений як набрався досвіду революціонер. Дія фільму розгортається в 1914 році перед початком і під час Першої світової війни, брати участь в якій судилося головному герою.

Остання частина революційно-історичної трилогії називається «Виборзька сторона» (1938), події якої відбуваються після революції 1917 року. У цьому фільмі на тлі вигаданої фігури Максима з'являються реальні діячі революції - Ленін, Сталін, Свердлов.

У цьому фільмі на тлі вигаданої фігури Максима з'являються реальні діячі революції - Ленін, Сталін, Свердлов

Постер фільму «Виборзька сторона»

Головною художньою особливістю трилогії є образ революціонера Максима, позбавленого прізвища і, як було зазначено раніше, представленого в якості казкового персонажа. Перша частина трилогії має казкову структуру з революційним наповненням, коли як дві наступні частини - це наповнений ідеологічними компонентами наратив. Безумовно, завданням було створення революційного міфу, де вигадані збірні образи будуть співіснувати з реальними історичними особистостями. Успіх був величезний, радянським глядачам історія революційної кар'єри Максима припала до душі, він став такою ж значимою фігурою революції, як Чапаєв. За створення революційної трилогії про Максима режисери Козинцев і Трауберг, а також актор Борис Чирков були удостоєні Сталінської премії 1-го ступеня.

У воєнний час Григорій Козинцев знімає короткометражні фільми спільно з Левом Арнштрамом «Випадок на телеграфі» ​​(1941) і Абрамом Роомом «Наші дівчата» (1942). Примітна спільна з Траубергом екранізація сатиричного вірша Маршака «Юний Фріц» (1943), яка не буде допущена до прокату в зв'язку з невірним ідеологічним тлумаченням проблеми. У цей період намічається розрив творчого тандему Козинцева і Трауберга, яке проіснувало більше двадцяти років.

Варто зазначити, що за час роботи їм не вдалося зблизитися і стати більше, ніж колегами. Причиною цього може бути різний погляд режисерів на кіно і мистецтво в цілому. Якщо для Трауберга мистецтво представлялося плацдармом для творчих експериментів, то для Козинцева це було єдиним способом вираження потаємного. Їх останньою спільною роботою стане картина «Наші люди» (1945) про евакуацію ленінградського авіаційного заводу в Узбекистан. У 1946 році фільм був заборонений постановою ЦК ВКП (б).

Леонід Трауберг і Григорій Козинцев. Фото 1925-1926 років

Після цього Григорій Козинцев вже самостійно знімає біографічні стрічки «Пирогов» (1947) і «Бєлінський» (1951). За першу картину режисер отримує Сталінську премію 2-го ступеня, а після виходу піддалося цензурі і переробкам «Бєлінського» Козинцев вирішує припинити кінематографічну діяльність і піти в театр. Під час роботи в театрі він ставить на сцені п'єси Шекспіра «Король Лір» (1941), «Отелло» (1943) і «Гамлет» (1954). Через деякий час досвід постановки шекспірівських п'єс режисер втілить на екрані ( «Гамлет» - 1964, «Король Лір» - 1970).

Повернутися назад в кіно Григорій Козинцев зможе тільки після смерті Сталіна. Початком нового і заключного етапу творчості режисера стає екранізація роману Сервантеса «Дон Кіхот» (1957). Зовнішня простота і лінійність оповіді характеризують повернення Козинцева до ненависного йому спочатку академізму. У фільмі отримує розвиток головна тема творчості режисера - людина, що протистоїть юрбі - показана в сцені блазнівського хороводу навколо головного героя ( «Шинель», «Дон Кіхот», «Гамлет»).

У 1957 році фільм Козинцева «Дон Кіхот» бере участь в конкурсній програмі 10-го Міжнародного Каннського фестивалю. Картина не буде удостоєна призу, однак сама поява в конкурсі важливо. Крім цього, в Іспанії «Дон Кіхот» буде визнано найкращою екранізацією Сервантеса. Варто відзначити, що той кінофестиваль для радянських кінематографістів був порівняно успішним, спеціальний приз отримав фільм Григорія Чухрая «Сорок перший».

Фотографія зі зйомок фільму «Дон Кіхот». У ролі Дон Кіхота - Микола Черкасов, в ролі Санчо Панса - Юрій Толубеев

У 1962 році Григорій Козинцев випустив книгу «Наш сучасник Вільям Шекспір», яка послужила теоретичною основою до фільмів «Гамлет» і «Король Лір». Екранізація «Гамлета» стане ледь не головною подією біографії режисера. Головну роль у фільмі виконав досвідчений актор Інокентій Смоктуновський, а роботу композитора взяв на себе працює разом з Козинцевим ще з 20-х років Дмитро Шостакович.

Важливою художньою особливістю «Гамлета» служить його простота і доступність. Фільм буде зрозумілий і сподобається як тим, хто знайомий з оригіналом, так і тим, хто знайомиться з шекспірівської трагедією допомогою екранізації. Гамлет у фільмі показаний не молодим романтиком, а вже зрілим, повидавшим життя людиною. При тому, що спочатку властива герою трагічність втрачається, Козинцев разом зі Смоктуновським створюють новий образ Гамлета-інтелігента, тим самим розміщуючи його в контекст 60-х років. Але, якщо дивитися вглиб твори, то його головний посил - трагічний криза гуманістичного ідеалу - залишається незмінним. Це тільки підтверджує висловлену Козинцевим формулу «Шекспір ​​- наш сучасник».

Це тільки підтверджує висловлену Козинцевим формулу «Шекспір ​​- наш сучасник»

Григорій Козинцев, Інокентій Смоктуновський, Анастасія Вертинська, Михайло Названов на прем'єрі «Гамлета» в кінотеатрі «Росія». Фото 1964 року

Після успіху в Радянському Союзі фільм приймають на європейській арені. У 1964 році на кінофестивалі у Венеції «Гамлет» Григорія Козинцева разом з картиною П'єра Паоло Пазоліні «Євангеліє від Матвія» отримує Спеціальний приз журі, а через два роки на кращий фільм «Гамлет» номінує вже Британська кіноакадемія.

Отримавши світову популярність, режисер продовжує тему Шекспіріада і приймається за зйомки «Короля Ліра». «Король Лір» стане останньою роботою режисера, його персональним реквіємом, яке б містило в собі послання людству. Григорій Козинцев вірив, що люди зможуть знайти в собі сили, щоб змінити світ на краще і досягти його досконалості.

Новости