Гривня впаде з новою силою після виборів

Київ, Грудень 20 (ПолітНавігатор, Володимир Михайлов, Кирило Боярин) - Владі України вдалося призупинити падіння курсу гривні напередодні парламентських виборів

Київ, Грудень 20 (ПолітНавігатор, Володимир Михайлов, Кирило Боярин) - Владі України вдалося призупинити падіння курсу гривні напередодні парламентських виборів. Однак опитані «ПолітНавігатором» експерти передрікають українській валюті подальше знецінення - вже незабаром курс долара наблизиться до позначки в 20 грн.

Підпишіться на новини «ПолітНавігатор - Київ» в Facebook , Одноклассниках або Вконтакте

Георгій Крючков, екс-глава комітету Верховної Ради з нацбезпеки:

«Думаю, що найближчим часом втішних прогнозів для гривні немає. Економіка не покращується, а руйнується катастрофічними темпами. Хочемо ми чи ні, а народ в паніці, оскільки попит на валюту переважає над пропозицією, тому і розраховувати на зміцнення гривні не доводиться. Я боюся, що після виборів гривня обвалиться з новою силою разом з економікою ».

Мирослав Табахарнюк, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців:

«Сьогодні економіка в дуже сумному стані, яке посилюється ситуацією на Сході країни. Національний банк вживає заходів, щоб зупинити падіння валюти, і в якійсь мірі це вдалося зробити. Але я думаю, що падіння продовжиться, і до кінця року курс може сягнути 16-17 грн / дол. Я вважаю, що на Сході збережеться нинішня ситуація, ні війна, ні мир. Думаю, це надовго. Саме ситуація там, а також інфляційні очікування, зараз впливають на курс.

У доступному для огляду майбутньому до цього фактору додасться ще один - реалізація структурних реформ. Якщо влада це вдасться, то це стане фактором, який утримує курс гривні. Згодом цей фактор буде ставати все більш значущим. Поки можна констатувати, що реформ немає, і якщо це буде продовжуватися, це почне впливати на курс ».

Олег Соскін, економіст:

«Падіння гривні триває, причому, його темпи збільшуються. Сьогодні керівництвом Нацбанку та Кабміну приймаються антиринкові рішення, абсолютно неправильні, які погіршують стан гривні.

Стиснуті канали для того, щоб в країну приходила валюта. Сьогодні отримати валюту в країні неможливо. Це колосальне порушення законів грошового обігу. Є такі підприємства, яким потрібна імпортна валюта для реалізації товарів з-за кордону або для її покупки. А вони на міжбанку не можуть її купити. Це означає, що на складах скоро закінчаться імпортні продукти і товари, почнеться дефіцит якісних імпортних товарів, скоротиться відтворювальний процес.

Друге - пережаті всі канали по функціонуванню вільноконвертованій валюти всередині країни. Тобто, люди не можуть переводити валюту за безготівковим розрахунком. Це призвело до падіння валютних депозитів. Є припущення, що до кінця року вони впадуть на 40%. Також скорочуються гривневі депозити, люди не кладуть гроші в банки. Все більше гривневої маси використовується для готівкових грошових розрахунків. Фактично насичується тіньова економіка, руйнуються банки.

Нацбанк майже щодня вводить своїх керуючих в банки. 2-3 банки щодня оголошуються неплатоспроможними. Перша ознака дисбалансу банківської системи в тому, що зараз комунальні платежі приймає тільки «Ощадбанк». Він уже майже відрізаний від всіх інших банків. Уже зараз людей попереджають, що гроші дійдуть через 2-3 дня. А насправді цими грошима грають. Це говорить про те, що банківська система валиться.

ВВП за 9 місяців впало на 15%. Підтримувати гривню нічим. Уже розрив між реальним курсом долара і тим, який заморозив Нацбанк, наближається до 10%. Як тільки він перевищить 20%, відбудеться розрив всієї валютно-банківської фінансової системи ».

Доктор економічних наук Юрій Макогон:

«Економічне становище, розвал промисловості, особливо на Донбасі, падіння експорту не сприяє стабільності нацвалюти. Те ж саме можна сказати про прагнення уряду набрати кредитів. Крім того, наші виробники втрачають ринки збуту в результаті економічної нестабільності і розриву економічних зв'язків, що погіршило надходження валюти.

Передумов для поліпшення ситуації немає. Ми продовжуємо отримувати транші міжнародних кредитів, але це не зміцнює грошову одиницю. На важку ситуацію в економіці накладається гуманітарна катастрофа на Донбасі. Зараз, за ​​деякими оцінками, близько двох мільйонів чоловік покинули цей регіон. Це теж позначається на економіці і погіршує перспективи фінансової сфери ».

Владислав Комаров, економіст:

«Буде зберігатися тенденція подальшої девальвації гривні. Основними факторами цього є збереження негативного платіжного балансу, погіршення рахунку поточних операцій через те, що експорт, зокрема, з Донбасу, буде падати все більш швидкими темпами. Є негативні тенденції по фінансовому рахунку - приплив іноземних інвестицій невеликий, підприємствам стало гірше перекредітовиваться за зовнішніми боргами. В цілому фінансовий рахунок за останній квартал не поліпшується. Через введених обмежень залишається відкладений попит на валюту на міжбанку. Якщо судити за звітами, є негативні очікування бізнесу на тлі неясних перспектив економічного зростання. Зараз близько 70% керівників очікують подальшої девальвації ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Новости