Гродненська митниця: можна обійтися без протоколу, якщо визнати провину і не приховувати товар

За лютий цього року Гродненська митниками виявлено майже 600 правопорушень, скоєних фізичними особами при переміщенні товарів через кордон За лютий цього року Гродненська митниками виявлено майже 600 правопорушень, скоєних фізичними особами при переміщенні товарів через кордон. Переважна більшість стосуються недекларування товарів, незначна кількість - порушення порядку тимчасового ввезення транспортних засобів. Більше 40% постанов винесено без складання протоколів про адміністративні правопорушення. Чому? - запитаєте ви.

Виявляється, якщо людина переміщує товар з порушенням законодавства без приховування від митного контролю та визнає свою провину, то рішення виносяться на місці без складання протоколів.

Це пов'язано з тим, що з 31 січня 2018 року в ряді випадків посадова особа митного органу має право виносити постанову про накладення адміністративного стягнення без складання протоколу, а фізична особа має можливість сплатити штраф у відділеннях АСБ "Беларусбанк", що знаходяться безпосередньо в пунктах пропуску (в відповідно до Процесуально-виконавчим кодексом Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення). У таких випадках при накладенні штрафу застосовується нижня межа, передбачений санкцією відповідної статті Кодексу Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення.

При винесенні в пункті пропуску постанови без складання протоколу враховується ряд факторів, таких як:

- незадекларовані товари не були приховані від митного контролю;

- особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, визнає свою провину і висловлює згоду на застосування до нього адміністративного стягнення без складання такого протоколу.

Як повідомила Юлія Романюк, представник ГРТ по зв'язках з громадськістю, зміни в адміністративному законодавстві, що дозволяють виносити постанову в пункті пропуску без складання протоколу та направлення матеріалів до суду, істотно скорочують терміни проведення митного контролю та відповідно економлять тимчасові та інші витрати фізичних осіб, які вчинили такі правопорушення.

Гродненська регіональна митниця нагадує про необхідність неухильного дотримання законодавства при перетині митного кордону ЄАЕС. При наявності сумнівів у правильності вибору коридору, дотримуйтесь на "червоний" коридор з поданням належного особі митниці письмової декларації.

Чому?

Новости