Грудне вигодовування без болю і проблем. Правила годування грудьми

Крім того, що материнство - відповідальне заняття, воно буває ще й надзвичайно складним, як для настільки природного процесу. Не кажучи вже про те, як складно буває правильно виносити дитину, не зашкодивши йому, скільки доводиться дотримуватися всіляких правил, в яку чистоту, фізичної та емоційної, утримувати себе з таким трудом - але і перші місяці життя маляти супроводжуються сильними стресами і багатьма труднощами.

Так, навіть такий, здавалося б, древній і природний процес, як грудне вигодовування, може доставити дуже немало клопоту, і навіть болю, і проблем зі здоров'ям, на кшталт лактостазу, мастопатії. Якщо не озброїтися потрібною інформацією, то в один неприємний момент можна виявити, що ви виявилися повністю беззбройний перед усім цим.

У той же час, всюди сьогодні агітують за грудне вигодовування, як за більш природний і здоровий спосіб харчування малюка на перших порах його життя. Багато матусі ще до народження дитини твердо вирішують, що будуть вигодовувати дитину грудьми. Ось тільки після пологів, коли вони прокидаються вночі від сильного болю в грудях, яка раптом стає дуже гарячою і твердої, раптом розуміють, що до таких хворобливих відчуттів вони не готові, зціджувати у них толком не виходить, і полегшення приносить тільки рятівний молокоотсос. Так як же правильно поводитися в цій ситуації, щоб уникнути хворобливих відчуттів і інших неприємностей?

Що ж, поговоримо спершу про техніку зціджування. Молоковідсмоктувач сам по собі - аж ніяк не панацея. Його зазвичай молоді матусі використовують просто для того, щоб зцідити трохи грудного молока перед годуванням, щоб груди перестала бути такою твердою (твердої настільки, що малюк навіть не може її смоктати). Але, з огляду на, як часто новонароджений хоче їсти, а також той факт, що зціджування призводить до ще більш активному виробленню молока, все це призведе до того, що ви добу безперервно будете або зціджувати, або годувати.

Але, з огляду на, як часто новонароджений хоче їсти, а також той факт, що зціджування призводить до ще більш активному виробленню молока, все це призведе до того, що ви добу безперервно будете або зціджувати, або годувати

Правильне зціджування супроводжується цілою низкою маніпуляцій. Його головна мета - не допустити застою молока в грудей , Тому що це обов'язково призведе до його перегорання і підвищенню температури тіла. Тому, розміщуємо праву руку під грудьми, а ліву маємо в районі ключиці. Натискаючи на груди, проводимо рукою у напрямку до соска, починаючи рух від підстави молочних проток, і проводимо по всій грудей. Швидше за все, ви відчуєте невеликі грудочки. Їх треба роздробити, а для цього доведеться докладати максимум зусиль, проводячи рукою. Більш безболісної всю операцію може зробити гарячий душ. Направляйте струмінь води на груди, розігріваючи і розм'якшуючи її. Доведеться трохи попрактикуватися, перш ніж ви навчитеся ефективно і самостійно справлятися з болем.

У дорогих клініках існує також така послуга, як апаратне зціджування. У дорогих приватних клініках для цього застосовується електрофорез.
Що ж, впоратися з болем - це тільки половина шляху. Адже наша головна мета - саме налагодити грудне вигодовування. Та й, до того ж, якщо дійсно грамотно налагодити грудне вигодовування, то ви самі дуже скоро переконаєтеся, що маленький ненажера працює краще, ніж будь-який винайдений на сьогодні молокоотсос.

Багато матусі скаржаться, що всього за тиждень годування з пляшечки, дитина абсолютно зледащів і не бажає більше добувати молоко з грудей. До цього дня вже навіть найстійкіші молоді матусі починають подумувати про те, щоб відправити чоловіка в магазин за сумішами. Але не треба впадати у відчай, все це насправді лише справа техніки.

По-перше, груди маляті потрібно пропонувати правильно. Дитинка повернутий до вас, розташувавши чотири пальці під грудьми, а великий - зверху, ви як пляшечку подаєте її дитині. Головне не передаючи. Слідкуйте, щоб в роті у дитини був не тільки сосок, але і ореолу - тільки так йому буде зручно, і годування буде проходити правильно.

Що стосується графіка годування, то до останнього часу святкувало думку про те, що графік повинен бути нормованим, і груди дитині слід пропонувати кожні три години. Але сучасний підхід все частіше рекомендує годування на вимогу. На перших порах це означає, правда, що дитина майже не буде відриватися від грудей, але нехай вас це не лякає. Але через пару місяців малюк сам виробить зручний графік, і буде просити погодувати його десь раз в 3-4 години, без жодних складених заздалегідь розкладів.

Звичайно, не варто забувати і про черговості годування лівої і правої грудьми. Спочатку можна вдатися до допомоги записів, але дуже скоро вони вам не знадобляться, ви будете самі відчувати, в якій грудей більше молока, і який малюка потрібно годувати в цей раз.

І, якщо вже ви взялися за здорове вигодовування дитини, то не забувайте і про правильне харчування. Адже для годуючої матусі меню відрізняється від стандартного. Воно повинно містити в собі щоденний компот із сухофруктів, молочні каші, знежирений сир. Борошняні вироби і цукор повинні бути строго обмежені, оскільки можуть викликати коліки у грудничка. Нові продукти в раціон потрібно вводити обережно, і лише на третьому, або навіть четвертому місяці життя малюка. Уважно стежте за дитиною: якщо після вживання вами певних продуктів він починає проявляти ознаки занепокоєння і невдоволення, то цей продукт краще поки з меню виключити. Та й до власних відчуттів прислухатися - теж ніколи не буває зайвим. В цілому ж слід дотримуватися правила поміркованості в усьому, що стосується їжі.

У грудного вигодовування є чимало переваг, крім найголовнішого - дитина отримує свіже молоко прямо з ваших грудей. Але також вам не доведеться постійно возитися з миттям численних пляшок, нагріванням води і приготуванням сумішей, а дитина буде отримувати всі необхідні йому вітаміни і мікроелементи точно тоді, коли вони знадобляться його динамічно розвивається маленькому організму.

- Повернутися в зміст розділу " Акушерство "

Автор: Іскандер Мілевський

Так як же правильно поводитися в цій ситуації, щоб уникнути хворобливих відчуттів і інших неприємностей?

Новости