Гуцерієв то входить, то виходить: акції «Татнефти» скуповують «в інтересах третьої особи»?

4.05.2018

Експерти «БІЗНЕС Online» коментують звістка про покупку російським олігархом майже 3% головного надбання Татарстану

Бізнесмен Михайло Гуцерієв знову здивував ринок, вдруге купивши порцію акцій «Татнефти» в 2,85%. Виходячи з ринкової ціни, покупка повинна була обійтися в 30-35 млрд рублів. Залишається тільки гадати, що за нею стоїть: чи то грамотна інвестиція (на першій перепродажу 2% акцій Гуцерієв вже, мабуть, заробив 4-5 млрд рублів), то чи щось більше, наприклад бажання просунути до ради директорів свого представника. Версії експертів дізнався «БІЗНЕС Online».

Сьогодні «Інтерфакс» з посиланням на власне джерело повідомило, що власник групи «Сафмар» Михайло Гуцерієв через свої структури знову купив акції ПАТ «Татнефть» Фото: © Валерій Левітін, РІА «Новости» Сьогодні «Інтерфакс» з посиланням на власне джерело повідомило, що власник групи «Сафмар» Михайло Гуцерієв через свої структури знову купив акції ПАТ «Татнефть» Фото: © Валерій Левітін, РІА «Новости»

ПОКУПКА: ДУБЛЬ ДВА

Сьогодні «Інтерфакс» з посиланням на власне джерело повідомило, що російський олігарх, власник групи «Сафмар» Михайло Гуцерієв, через свої структури знову купив акції ПАТ «Татнефть». За його даними, Гуцерієв купив на ринку близько 2,85% акцій «Татнефти» - як звичайних, так і привілейованих. Таку ж інформацію повідомляло 30 квітня агентство RNS з посиланням на джерело, близьке до акціонерів «Татнефти». Ні дата угоди, ні продавці невідомі.

Нагадаємо, що це вже друга велика покупка акцій «Татнефти» з боку Гуцерієва за останній рік. Так, в листопаді 2017 року стало відомо, що група «Сафмар» протягом року скупила на біржових майданчиках приблизно 2% акцій татарстанської нафтової компанії. Повідомлялося, що «Сафмар» купував як звичайні, так і привілейовані акції - за деякими відомостями, на відкритому біржовому ринку, де звертається близько 32% звичайних акцій «Татнефти» і 100% привілейованих. Джерело «Ведомостей», близький до «Сафмару», повідомляв, що «це була портфельна інвестиція - хороший крок, так як ціна на нафту зростає». У листопаді 2017 року акції «Татнефти» серйозно подорожчали, і на той момент двохвідсотковий пакет оцінювався приблизно в 22,8 млрд рублів.

Вже тоді експерти біржового ринку дивувалися, як можна було непомітно провернути таку велику угоду. «Його обсяг становить 10-12 відсотків усього біржового обороту акцій" Татнафти "за рік. Такий обсяг неможливо скупити непомітно. Можливо, щось добирався з ринку, але не можна виключити, що основна частина була куплена поза біржею », - говорив« БІЗНЕС Online »аналітик ГК« Фінам »Олексій Калачов. Інформоване джерело «БІЗНЕС Online», близький до «Татнефти», повідомляв, що для самої компанії поява нового великого інвестора стало великою несподіванкою: акціонери, пов'язані з нафтовиками і республіканською владою, нічого не продавали.

У березні «Ведомости» з посиланням на представника холдингу сім'ї Гуцерієва повідомили , Що «Сафмар» розлучився з пакетом акцій «Татнефти». Момент дійсно був непоганий: капіталізація нафтової компанії весь цей час продовжувала зростати. У листопаді 2% капіталізації «Татнефти» становили 21,9 млрд рублів, а 7 березня на закритті торгів на Московській біржі - 27,1 мільярда. Так що олігарх міг виграти на покупці-продажі акцій 4-5 млрд рублів, а якщо врахувати, що він потихеньку скуповував їх протягом року за меншими цінами, - і того більше. Крім того, Гуцерієв міг заробити на дивідендах: компанія виплатила дивіденди всім володіли акціями на 23 грудня 2017 року. Виплати склали 64,6 мільярда рублів, з них 4,1 млрд - на привілейовані акції.

Втім, якщо говорити про дивіденди, то тут Гуцерієв явно прогадав, позбувшись акцій завчасно. Так, на початку квітня «Татнефть» оголосила спочатку про плани виплатити рекордні проміжні дивіденди за 9 місяців, а потім і зовсім здивувала ринок, заявивши про плани виплатити за 2017 рік 75% від прибутку за МСФЗ - цілих 93 млрд рублів. Так що, можна сказати, «Сафмар» зовсім трохи не дочекався сенсаційного оголошення і продав акції до нього. Цілком ймовірно, що в квітні Гуцерієв усвідомив свою помилку і вирішив знову поставити карти на татарстанських нафтовиків. Правда, на цей раз він купив 2,85% акцій в уже куди більш короткі терміни, ніж протягом року, хоча і дати угод нам невідомі.

«Не виключено, що Гуцерієв виступає в якості« портфельного »інвестора, бачачи потенціал зростання і розвитку« Татнефти », і надалі планує продати свій пакет за вищою ціною» Фото: «БІЗНЕС Online» «Не виключено, що Гуцерієв виступає в якості« портфельного »інвестора, бачачи потенціал зростання і розвитку« Татнефти », і надалі планує продати свій пакет за вищою ціною» Фото: «БІЗНЕС Online»

«НА РИНКУ БУЛО ПОМІТНО ПРИСУТНІСТЬ ВЕЛИКОЇ покупця»

Експерти, опитані «БІЗНЕС Online», в цілому висловлюють дві ймовірні версії інтересів московського олігарха до «Татнефти». Перша, найочевидніша, - Гуцерієв просто заробляє на скупці-продажу. Хоча сенс угоди навіть з урахуванням великих дивідендів неочевидний: акції «Татнефти» знову на піку вартості і можуть подешевшати. «На перший погляд, версія про портфельні інвестиції в зростаючий актив виглядає правдоподібною. Акції "Татнефти" ростуть в ціні 9 років поспіль і подорожчали за цей час в 10 разів. Продовження зростання цілком ймовірно, хоча, на наш погляд, капіталізація компанії виглядає переоціненою порівняно з іншими нафтогазовими компаніями. Нещодавно прийнята дивідендна політика забезпечує акціонерам хорошу дивідендну прибутковість. З цього боку все логічно », - констатує аналітик ГК« Фінам »Олексій Калачов.

«Не виключено, що Гуцерієв виступає в якості" портфельного "інвестора, бачачи потенціал зростання і розвитку" Татнафти ", і надалі планує продати свій пакет за вищою ціною. Гуцерієв відомий як грамотний інвестор, який добре знається в нафтовому сегменті », - міркує і Роман Ткачук - старший аналітик« Альпарі ». «На наш погляд, акції" Татнафти "на поточних рівнях виглядають переоціненими, навіть з урахуванням високих дивідендних виплат. За підсумками 2017 року компанія направить на виплати акціонерам 75 відсотків чистого прибутку - один з найвищих показників серед російських компаній. Акції "Татнефти" в порівняльному відношенні - одні з найдорожчих в російському нафтогазовому секторі. З фундаментальної точки зору, покупка цих паперів має сенс тільки в разі, якщо нафтові ціни піднімуться вище 80 доларів », - каже Ткачук.

В історії залишається досить багато незрозумілих деталей. «Хоча мова йде про 2-3 відсотках акцій, це немаленькі гроші. Такий пакет міг обійтися приблизно в півмільярда доларів, або 30-35 млрд рублів, - каже Калачов. - Купити 2 відсотки на ринку, продати їх і купити знову 2,85 відсотка так, щоб ринок цього не помітив, неможливо. Середньоденний оборот акцій "Татнафти" на біржі в останні півроку становить близько 1 мільярда рублів. Таким чином, виходить, що операції структур Гуцерієвих забезпечують мало не половину обсягу торгів акціями "Татнафти" на біржі. Якби це було так, ми бачили б зовсім іншу динаміку котирувань - різкі злети і падіння. У всякому разі, продати швидко і безболісно 2 відсотка акцій "Татнафти" на біржі неможливо ».

У свою чергу, Ткачук не виключає покупки акцій з вільного ринку. «Показово, що всі просадки в цих паперах швидко викуповувалися: на ринку було помітно присутність великого покупця. Наприклад, акції "Татнафти" в "чорний" Понеділок 9 квітня виросли, хоча весь інший ринок впав », - говорить він. На думку Ткачука, оскільки в ЗМІ вже просочилася інформація про скупку паперів з боку Гуцерієва, цілком ймовірно, що подальшої активної покупки паперів не буде.

Аналітики висувають версію про інтерес до «Татнефти» якогось третьої особи - словом, навколо цієї історії знову витає дух Ігоря Сечіна, скупив «Башнефть» Фото:   kremlin Аналітики висувають версію про інтерес до «Татнефти» якогось третьої особи - словом, навколо цієї історії знову витає дух Ігоря Сечіна, скупив «Башнефть» Фото: kremlin.ru

«МОЖЛИВО, Гуцерієв ДІЄ В ІНТЕРЕСАХ ІНШИХ ВЕЛИКИХ ГРАВЦІВ»

Цікаво, що обидва аналітика висувають версію про інтерес до «Татнефти» якоїсь сторонньої сили, - ім'я виконавчого директора «Роснефти» Ігоря Сєчіна, скупив «Башнефть», при цьому не називається, але дух його витає. «Я не впевнений, що у групи" Сафмар "є вільні грошові кошти в такому обсязі, - каже Калачов. - Може бути, акції скуповуються невеликими пакетами на користь третьої особи і за його рахунок. Тоді феноменальне зростання котирувань акцій "Татнафти" в останні півтора року виглядає більш логічним. Але нам невідомий той партнер, для кого могли скупатися ці акції, так що це чисте припущення ».

Нагадаємо, що групі «Сафмар» дійсно є куди направити гроші. У минулому році пішов на санацію Бінбанк, який представляв собою фінансове серце імперії. У березні було оголошено, що «М. Відео» консолідує 100% акцій «Ельдорадо» (сума угоди - 45,5 млрд рублів, з яких 40 млрд рублів надав ВТБ), а в квітні стало відомо про переговори структур Гуцерієва про покупку російського підрозділу MediaMarkt.

Експерти звертають увагу, що згідно із законом володіння 2% акцій дає право на висунення своєї кандидатури в раду директорів і передбачає, що новий власник може цим правом скористатися. «Примітно, що Гуцерієв купував акції" Татнафти "напередодні зборів акціонерів. Можливо, Гуцерієв діє в інтересах інших великих гравців і буде підтримувати в раді директорів когось із кандидатів. Або буде просувати до ради свого кандидата », - припускає Ткачук.

«До сих пір Гуцерієв в інтересах третіх осіб не діяв, скоріше в своїх інтересах, - в свою чергу, вважає Михайло Крутіхін, партнер консалтингової компанії RusEnergy. - Але його вчинок говорить про те, що він вважає компанію "Татнафта" цілком працездатним активом, який здатний приносити і прибуток. Чи захоче Гуцерієв все-таки закріпитися в складі акціонерів "Татнафти" або запропонує свою людину до ради директорів, буде залежати від розмірів пакета придбаних акцій, які він має намір придбати. Якщо він буде великий, то така можливість не виключається. Судячи зі стану компанії і по тому, як вона працює на ринку, це може бути і довгострокове вкладення. Цілком можливо, що її вартість може підвищитися ».

Новости