Гуглофон Huawei U8230 як комп'ютер | KV.by

  1. Гуглофон Huawei U8230 як комп'ютер Білоруський оператор Life :) представив цього літа в рамках тарифного...

Гуглофон Huawei U8230 як комп'ютер

Білоруський оператор Life :) представив цього літа в рамках тарифного плану Андроїд гуглофон Huawei U8230 Білоруський оператор Life :) представив цього літа в рамках тарифного плану "Андроїд" гуглофон Huawei U8230. Цей смартфон, треба сказати, справив враження на білоруських покупців - перша партія була розкуплена дуже швидко. Даний факт і надихнув автора на огляд, в якому розглянемо цей гуглофон з комп'ютерної точки зору і окремо зупинимося на апаратно-програмних можливостях Huawei U8230.


Погляд суворого комп'ютерника

Не буду відбирати хліб у авторів з видань, присвячених мобільним телефонам, і описувати Huawei U8230 як мобільник. Розглянемо цей смартфон як комп'ютер, як КПК. А про вигини корпусу, зручність набору дзвінків, особливості гарнітури, тарифні умови тощо - це нехай Ельдар Муртазін розповідає.

Раз вже Huawei U8230 - комп'ютер, значить настав час згадати класичне вчення Джона фон Неймана про комп'ютерну архітектурі і звернути увагу в ньому не на витребеньки, а на модель процесора, об'єм внутрішньої і зовнішньої пам'яті, підсистеми введення і виведення, встановлену операційну систему і прикладні додатки.

Відразу ж скажу, що, в цілому, за своїми апаратно-програмним характеристикам U8230 з деякими застереженнями є аналогом більш відомої моделі HTC Hero. А розробники Huawei в деяких місцях свого смартфона трохи зекономили для більш привабливої ​​ціни, але не на шкоду функціональності.


процесор

Серцем смартфона U8230 є процесор Qualcomm MSM7200А частотою 528 МГц. Процесор забезпечує як підтримку мереж 3G європейських стандартів WCDMA / UMTS / HSDPA, Bluetooth 2.0 і WiFi, так і роботу системних і прикладних програм. Тобто його силами проводиться робота GPS-навігації, 2D- і 3D-графіки, робота цифрової камери, запис і відтворення відео, відтворення звуку. Як то кажуть, і швець, і жнець, і на дуді грець.

Даний процесор не є лідером по продуктивності серед аналогів. Для порівняння, частоти сучасних топових моделей давно знаходяться в межах одного гігагерца. Але Qualcomm MSM7200 - і не найслабший чіпсет, і його потужності цілком вистачить для комфортної роботи текстових програм, веб-браузера, обробки зображень, перегляду відеороликів НЕ HD-формату. Також потужності Qualcomm MSM7200А вистачить і на прості 3D-ігри .


пам'ять

Вбудованої пам'яті в Huawei U8230 всього 256 Мб. Програми для смартфона повинні встановлюватися безпосередньо в пам'ять, якій для цих цілей в китайському гуглофон є 130 Мб. Для порівняння, в HTC Hero пам'яті, відповідно, 512 і 288 Мб.

Пам'яті ніколи не буває занадто багато і, звичайно ж, любителі встановлювати багато програм швидко вичерпають виділений ліміт. Але для Huawei U8230 нову системну прошивку, яка дозволить встановлювати програми на зовнішню карту пам'яті, обіцяють вже восени. І в цьому випадку проблема для любителів ставити багато додатків в даній моделі стане неактуальною.

Що ж стосується зовнішньої пам'яті як аналога жорсткого диска в звичайному настільному комп'ютері, то в Huawei використовуються карти пам'яті microSD.

Слід сказати, що моделі стільникового оператора Life :) не комплектується картами і їх потрібно купувати окремо. І наявність карти пам'яті в смартфоні можна і потрібно вважати обов'язковим, так як дуже багато програм вимагають зовнішню пам'ять для своєї роботи.


Пристрої введення

Основними пристроями введення на комп'ютері є клавіатура з мишкою. Основним пристроєм введення (і виводу) сучасних смартфонів є сенсорні екрани. Віртуальна QWERTY-клавіатура - це обов'язковий атрибут будь-якого смартфона з сенсорним екраном на базі операційної системи Android. Є і моделі з апаратною QWERTY-клавіатурою.

У Huawei U8230 присутній стандартна віртуальна клавіатура Android і додатково ще один варіант віртуальної клавіатури TouchPal. По правді кажучи, особисто мені ні той, ні інший варіант не здався досить зручним. До того ж слід визнати, що віртуальні клавіатури для мужніх володарів масивних пальців будуть не кращим рішенням.

Замість миші в смартфонах з сенсорним екраном використовуються пальці користувача, якими і потрібно елозить по екрану. Сенсорний екран Huawei дуже спритно реагує на дотики, ніж дуже радує. Технологія сенсора місткість. Але режим декількох торкань "мулітітач" Huawei U8230 не підтримує.

Додатково Huawei має п'ять апаратних клавіш для штатних операцій включення, виключення, виклику меню і віртуальної клавіатури, скидання, які також можуть використовуватися прикладними програмами. Є і трекбол, чутливість якого в Huawei на мене не справила позитивного враження.

До пристроїв введення слід віднести і вбудований акселерометр, що дозволяє визначати положення пристрою в просторі. Багато додатків використовують його для перемикання свого вікна в вертикальний або горизонтальний вид. А вже в іграх акселерометр - це справжнє море задоволення.

Вбудовану фотокамеру в Huawei я теж віднесу до пристроїв введення. Фотокамера - це вже давно не тільки можливість зробити фотографії на пам'ять. Через фотокамеру мобільника, наприклад, можна зчитувати інформацію різних штрих-кодів, і програми для читання штрих-кодів є одними з найбільш популярних для смартфонів.

Вбудована 3,2-мегапіксельна камера з 8-кратним цифровим зумом і дозволяє робити знімки з максимальною роздільною здатністю 2048 x 1536 пікселів. Але, по правді кажучи, на матриці для фотокамери розробники пристрою явно заощадили, і якість знімків, як і якість відео, не вражає. Пристрій також має додаткову фронтальну 0,3-мегапіксельну камеру для відеозв'язку.

Додамо до списку пристроїв введення цього смартфона і вбудований модуль геолокації GPS / A-GPS, так як багато мобільні додатки хочуть знати ваше географічне місце розташування з точністю до міліметра. Вбудований GPS-приймач знайшов мене на вулиці з точністю десь метрів десять.


системи виведення

Головний висновок інформації в Huawei U8230 - це все той же екран, до речі, вельми непоганий. Дисплей має HVGA-дозвіл 480х320 пікселів, а його діагональ складає 3,5 дюйма, що забезпечує непогану якість зображення, і картинка не розбивається на пікселі. Діапазон яскравості підсвічування широкий, але регулювання яскравості не автоматично, а через спеціальний віджет. Кути огляду без втрати природності відтінків досить широкі, щоб грати в ігри з акселерометром, в яких потрібно нахиляти пристрій. Екран скляний, так що краще намагатися пристрій не упускати.

Про висновок звуку можна сказати лише те, що він є. На звучанні динаміка розробники заощадили. До того ж і аудіороз'єм нестандартного формату - 2,5 мм.


Обмін даними

Як і належить смартфону, для роботи в Інтернеті Huawei підтримує мережі обміну даних GPRS , EGPRS / EDGE, HSDPA 7.2Mbps (3g). Є підтримка Bluetooth 2.1 і бездротових мереж Wi-Fi 802.11 b / g. Huawei U8230 обладнаний мініпорт USB 2.0 для зв'язку та обміну даними з комп'ютером. Як то кажуть, повний комплект.


Операційна система

U8230 працює під управлінням сучасної операційної системи для мобільних пристроїв нового покоління Google Android версії 2.1. Самою останньою версією є Android 2.2, яку для користувачів Huawei U8230 обіцяють модифікувати вже восени.

Про системні особливості Android в "КВ" ми вже писали, коли ще не було ніяких пристроїв на її базі ( "КВ" № 36 '2008).

Тому коротко повторю основні особливості. Система Android заснована на ядрі Linux, яке забезпечує стабільну системну роботу пристрою. Самі ж програми користувача виконуються в спеціальній віртуальній Java-машині. Поточна версія ядра Linux 2.6.29.

Система Android є відкритою, з відкритим вихідним кодом, і кожен виробник смартфонів може її вільно брати, модифікувати і встановлювати на свої пристрої. Ліцензуванню підлягають сервіси Google, а не сама система.

З іншого боку, виробники пристроїв в більшості випадків обмежують для кінцевого споживача доступ до деякої функціональності системи, наприклад, до можливостей суперкористувача. У Huawei U8230 теж, щоб отримати права root в системі, потрібно виконати певні хакерські процедури, що може привести до втрати гарантії.

Не впевнений, що більшість користувачів цікавлять привілеї root. А ось особливості користувальницького інтерфейсу Android повинні бути цікаві всім.

Інтерфейс системи Android хоч і не складний, але вимагає вивчення. У ньому, як і в графічних інтерфейсах операційних систем великих ПК, є і своя панель задач, системний трей, область повідомлень. В Android є кілька робочих областей на зразок робочих столів в Ubuntu. У Huawei їх п'ятнадцять. На них можна розміщувати значки папок і додатків, а також віджети погоди, заряду батареї, яскравості екрану, інформери і т.д.

Слід врахувати, що в силу відкритості Android розробники можуть значно переробити стандартний користувальницький інтерфейс. Тому користувальницький інтерфейс Android заслуговує окремої статті в майбутніх номерах "КВ".


додатки

Переходячи до додатків, відзначимо той факт, що на дворі 21-е століття, і сучасні смартфони призначені для роботи в Інтернеті. Тому, звичайно ж, в Huawei U8230 є набір звичайних програм на зразок блокнота, калькулятора, переглядача документів і картинок, медіаплеєра. Але головні програми тут - це веб-сервіси Google.

В цьому відношенні Huawei - це справжній гуглофон, а не просто смартфон з встановленим Android. Тут є клієнт Gmail на додаток до звичайного поштового клієнта, клієнт Google Talk, мобільні картки, клієнт YouTube і магазин додатків "Маркет". І завершує цей список дуже сильний, вбудований в систему мобільний веб-браузер.

Природно, можна встановлювати і звичайні програми, і гри, і робити це кількома способами.

Перший спосіб - це магазин "Маркет". Це щось на зразок сховища пакетів, як в дистрибутивах GNU / Linux. Однак програми в цьому магазині розміщують самі розробники, а не збирає мантейнер. Тому багато програм комерційних, шароварних, з рекламою та навіть не дуже безпечних. Для нашого брата в Білорусі доступні тільки безкоштовні програми, що не те ж саме, що і вільні. І щоб знайти щось цікаве, треба в цьому "Маркеті" поритися.

Другий варіант - це установка безпосередніх архівів програм прямо з карти пам'яті. Ось приблизно як встановлюють програми в Windows Mobile. Тобто обов'язкової прив'язки до "Маркету" в гуглофонах немає. Головне - не завантажити якогось шкідливий.


Підсумуємо

У Huawei U8230 розробники хоч і здешевили деякі елементи, однак це не позначилося на повноцінної функціональності гуглофона. Є практично все необхідне: хороший екран, що не застаріла версія Android, підтримка карт пам'яті, акселерометр, GPS, Bluetooth, Wi-Fi, mini USB, сервіси Google.

За потужністю і за призначенням Huawei U8230 можна співвіднести з офісним ПК. Цей гуглофон впорається з офісними завданнями, Інтернетом, переглядом мультимедіа, нехитрими розвагами. А от охочим грати в круті 3D-ігри доведеться шукати щось потужне.

Михайло АСТАПЧІК

Гуглофон Huawei U8230 як комп'ютер

Білоруський оператор Life :) представив цього літа в рамках тарифного плану Андроїд гуглофон Huawei U8230 Білоруський оператор Life :) представив цього літа в рамках тарифного плану "Андроїд" гуглофон Huawei U8230. Цей смартфон, треба сказати, справив враження на білоруських покупців - перша партія була розкуплена дуже швидко. Даний факт і надихнув автора на огляд, в якому розглянемо цей гуглофон з комп'ютерної точки зору і окремо зупинимося на апаратно-програмних можливостях Huawei U8230.


Погляд суворого комп'ютерника

Не буду відбирати хліб у авторів з видань, присвячених мобільним телефонам, і описувати Huawei U8230 як мобільник. Розглянемо цей смартфон як комп'ютер, як КПК. А про вигини корпусу, зручність набору дзвінків, особливості гарнітури, тарифні умови тощо - це нехай Ельдар Муртазін розповідає.

Раз вже Huawei U8230 - комп'ютер, значить настав час згадати класичне вчення Джона фон Неймана про комп'ютерну архітектурі і звернути увагу в ньому не на витребеньки, а на модель процесора, об'єм внутрішньої і зовнішньої пам'яті, підсистеми введення і виведення, встановлену операційну систему і прикладні додатки.

Відразу ж скажу, що, в цілому, за своїми апаратно-програмним характеристикам U8230 з деякими застереженнями є аналогом більш відомої моделі HTC Hero. А розробники Huawei в деяких місцях свого смартфона трохи зекономили для більш привабливої ​​ціни, але не на шкоду функціональності.


процесор

Серцем смартфона U8230 є процесор Qualcomm MSM7200А частотою 528 МГц. Процесор забезпечує як підтримку мереж 3G європейських стандартів WCDMA / UMTS / HSDPA, Bluetooth 2.0 і WiFi, так і роботу системних і прикладних програм. Тобто його силами проводиться робота GPS-навігації, 2D- і 3D-графіки, робота цифрової камери, запис і відтворення відео, відтворення звуку. Як то кажуть, і швець, і жнець, і на дуді грець.

Даний процесор не є лідером по продуктивності серед аналогів. Для порівняння, частоти сучасних топових моделей давно знаходяться в межах одного гігагерца. Але Qualcomm MSM7200 - і не найслабший чіпсет, і його потужності цілком вистачить для комфортної роботи текстових програм, веб-браузера, обробки зображень, перегляду відеороликів НЕ HD-формату. Також потужності Qualcomm MSM7200А вистачить і на прості 3D-ігри .


пам'ять

Вбудованої пам'яті в Huawei U8230 всього 256 Мб. Програми для смартфона повинні встановлюватися безпосередньо в пам'ять, якій для цих цілей в китайському гуглофон є 130 Мб. Для порівняння, в HTC Hero пам'яті, відповідно, 512 і 288 Мб.

Пам'яті ніколи не буває занадто багато і, звичайно ж, любителі встановлювати багато програм швидко вичерпають виділений ліміт. Але для Huawei U8230 нову системну прошивку, яка дозволить встановлювати програми на зовнішню карту пам'яті, обіцяють вже восени. І в цьому випадку проблема для любителів ставити багато додатків в даній моделі стане неактуальною.

Що ж стосується зовнішньої пам'яті як аналога жорсткого диска в звичайному настільному комп'ютері, то в Huawei використовуються карти пам'яті microSD.

Слід сказати, що моделі стільникового оператора Life :) не комплектується картами і їх потрібно купувати окремо. І наявність карти пам'яті в смартфоні можна і потрібно вважати обов'язковим, так як дуже багато програм вимагають зовнішню пам'ять для своєї роботи.


Пристрої введення

Основними пристроями введення на комп'ютері є клавіатура з мишкою. Основним пристроєм введення (і виводу) сучасних смартфонів є сенсорні екрани. Віртуальна QWERTY-клавіатура - це обов'язковий атрибут будь-якого смартфона з сенсорним екраном на базі операційної системи Android. Є і моделі з апаратною QWERTY-клавіатурою.

У Huawei U8230 присутній стандартна віртуальна клавіатура Android і додатково ще один варіант віртуальної клавіатури TouchPal. По правді кажучи, особисто мені ні той, ні інший варіант не здався досить зручним. До того ж слід визнати, що віртуальні клавіатури для мужніх володарів масивних пальців будуть не кращим рішенням.

Замість миші в смартфонах з сенсорним екраном використовуються пальці користувача, якими і потрібно елозить по екрану. Сенсорний екран Huawei дуже спритно реагує на дотики, ніж дуже радує. Технологія сенсора місткість. Але режим декількох торкань "мулітітач" Huawei U8230 не підтримує.

Додатково Huawei має п'ять апаратних клавіш для штатних операцій включення, виключення, виклику меню і віртуальної клавіатури, скидання, які також можуть використовуватися прикладними програмами. Є і трекбол, чутливість якого в Huawei на мене не справила позитивного враження.

До пристроїв введення слід віднести і вбудований акселерометр, що дозволяє визначати положення пристрою в просторі. Багато додатків використовують його для перемикання свого вікна в вертикальний або горизонтальний вид. А вже в іграх акселерометр - це справжнє море задоволення.

Вбудовану фотокамеру в Huawei я теж віднесу до пристроїв введення. Фотокамера - це вже давно не тільки можливість зробити фотографії на пам'ять. Через фотокамеру мобільника, наприклад, можна зчитувати інформацію різних штрих-кодів, і програми для читання штрих-кодів є одними з найбільш популярних для смартфонів.

Вбудована 3,2-мегапіксельна камера з 8-кратним цифровим зумом і дозволяє робити знімки з максимальною роздільною здатністю 2048 x 1536 пікселів. Але, по правді кажучи, на матриці для фотокамери розробники пристрою явно заощадили, і якість знімків, як і якість відео, не вражає. Пристрій також має додаткову фронтальну 0,3-мегапіксельну камеру для відеозв'язку.

Додамо до списку пристроїв введення цього смартфона і вбудований модуль геолокації GPS / A-GPS, так як багато мобільні додатки хочуть знати ваше географічне місце розташування з точністю до міліметра. Вбудований GPS-приймач знайшов мене на вулиці з точністю десь метрів десять.


системи виведення

Головний висновок інформації в Huawei U8230 - це все той же екран, до речі, вельми непоганий. Дисплей має HVGA-дозвіл 480х320 пікселів, а його діагональ складає 3,5 дюйма, що забезпечує непогану якість зображення, і картинка не розбивається на пікселі. Діапазон яскравості підсвічування широкий, але регулювання яскравості не автоматично, а через спеціальний віджет. Кути огляду без втрати природності відтінків досить широкі, щоб грати в ігри з акселерометром, в яких потрібно нахиляти пристрій. Екран скляний, так що краще намагатися пристрій не упускати.

Про висновок звуку можна сказати лише те, що він є. На звучанні динаміка розробники заощадили. До того ж і аудіороз'єм нестандартного формату - 2,5 мм.


Обмін даними

Як і належить смартфону, для роботи в Інтернеті Huawei підтримує мережі обміну даних GPRS , EGPRS / EDGE, HSDPA 7.2Mbps (3g). Є підтримка Bluetooth 2.1 і бездротових мереж Wi-Fi 802.11 b / g. Huawei U8230 обладнаний мініпорт USB 2.0 для зв'язку та обміну даними з комп'ютером. Як то кажуть, повний комплект.


Операційна система

U8230 працює під управлінням сучасної операційної системи для мобільних пристроїв нового покоління Google Android версії 2.1. Самою останньою версією є Android 2.2, яку для користувачів Huawei U8230 обіцяють модифікувати вже восени.

Про системні особливості Android в "КВ" ми вже писали, коли ще не було ніяких пристроїв на її базі ( "КВ" № 36 '2008).

Тому коротко повторю основні особливості. Система Android заснована на ядрі Linux, яке забезпечує стабільну системну роботу пристрою. Самі ж програми користувача виконуються в спеціальній віртуальній Java-машині. Поточна версія ядра Linux 2.6.29.

Система Android є відкритою, з відкритим вихідним кодом, і кожен виробник смартфонів може її вільно брати, модифікувати і встановлювати на свої пристрої. Ліцензуванню підлягають сервіси Google, а не сама система.

З іншого боку, виробники пристроїв в більшості випадків обмежують для кінцевого споживача доступ до деякої функціональності системи, наприклад, до можливостей суперкористувача. У Huawei U8230 теж, щоб отримати права root в системі, потрібно виконати певні хакерські процедури, що може привести до втрати гарантії.

Не впевнений, що більшість користувачів цікавлять привілеї root. А ось особливості користувальницького інтерфейсу Android повинні бути цікаві всім.

Інтерфейс системи Android хоч і не складний, але вимагає вивчення. У ньому, як і в графічних інтерфейсах операційних систем великих ПК, є і своя панель задач, системний трей, область повідомлень. В Android є кілька робочих областей на зразок робочих столів в Ubuntu. У Huawei їх п'ятнадцять. На них можна розміщувати значки папок і додатків, а також віджети погоди, заряду батареї, яскравості екрану, інформери і т.д.

Слід врахувати, що в силу відкритості Android розробники можуть значно переробити стандартний користувальницький інтерфейс. Тому користувальницький інтерфейс Android заслуговує окремої статті в майбутніх номерах "КВ".


додатки

Переходячи до додатків, відзначимо той факт, що на дворі 21-е століття, і сучасні смартфони призначені для роботи в Інтернеті. Тому, звичайно ж, в Huawei U8230 є набір звичайних програм на зразок блокнота, калькулятора, переглядача документів і картинок, медіаплеєра. Але головні програми тут - це веб-сервіси Google.

В цьому відношенні Huawei - це справжній гуглофон, а не просто смартфон з встановленим Android. Тут є клієнт Gmail на додаток до звичайного поштового клієнта, клієнт Google Talk, мобільні картки, клієнт YouTube і магазин додатків "Маркет". І завершує цей список дуже сильний, вбудований в систему мобільний веб-браузер.

Природно, можна встановлювати і звичайні програми, і гри, і робити це кількома способами.

Перший спосіб - це магазин "Маркет". Це щось на зразок сховища пакетів, як в дистрибутивах GNU / Linux. Однак програми в цьому магазині розміщують самі розробники, а не збирає мантейнер. Тому багато програм комерційних, шароварних, з рекламою та навіть не дуже безпечних. Для нашого брата в Білорусі доступні тільки безкоштовні програми, що не те ж саме, що і вільні. І щоб знайти щось цікаве, треба в цьому "Маркеті" поритися.

Другий варіант - це установка безпосередніх архівів програм прямо з карти пам'яті. Ось приблизно як встановлюють програми в Windows Mobile. Тобто обов'язкової прив'язки до "Маркету" в гуглофонах немає. Головне - не завантажити якогось шкідливий.


Підсумуємо

У Huawei U8230 розробники хоч і здешевили деякі елементи, однак це не позначилося на повноцінної функціональності гуглофона. Є практично все необхідне: хороший екран, що не застаріла версія Android, підтримка карт пам'яті, акселерометр, GPS, Bluetooth, Wi-Fi, mini USB, сервіси Google.

За потужністю і за призначенням Huawei U8230 можна співвіднести з офісним ПК. Цей гуглофон впорається з офісними завданнями, Інтернетом, переглядом мультимедіа, нехитрими розвагами. А от охочим грати в круті 3D-ігри доведеться шукати щось потужне.

Михайло АСТАПЧІК

Новости