Характеристики та особливості швидкісних поворотних камер відеоспостереження

Купольні камери мають ту перевагу перед стаціонарними, що охоплюють істотно більшу площу, ніж останні. Звичайно, установка однієї-єдиної поворотною камери - погана ідея, навіть якщо вона теоретично може переглядати всю територію. Поки камера буде дивитися в бік, зловмисник цілком може пробратися повз її всевидющого ока. Навіть якщо камера оснащена детектором руху, її все одно можна перехитрити - поки один порушник приваблює її увагу, другий спокійно обходить поле зору камери з іншого боку. Саме тому поворотні камери монтуються в кількості декількох штук, як мінімум. Втім, вони відмінно працюють і в зв'язці зі звичайними стаціонарними камерами.

З точки зору технічних характеристик поворотні камери зазвичай нічим не відрізняються від стаціонарних моделей - все те ж саме, відмінність полягає тільки в поворотному механізмі. Зубчаста передача в сучасних поворотних камерах практично не зустрічається, поступившись місцем ремінному приводу, але якась дорога швидкісна відеокамера цілком може бути оснащена прямим приводом від вбудованого електромотора. Втім, ця технологія до цих пір не знайшла широкого застосування, так як її використання помітно здорожує будь-яку камеру.

Швидкість повороту відеокамери має істотне значення. Повільна камера може втратити рухомих об'єктів-порушник з поля зору. Більшість моделей середнього цінового сегмента має помірними швидкісними характеристиками, і, як показує практика, показника швидкості повороту в 120 градусів в секунду досить для більшості об'єктів. Проте, існують і набагато більш швидкісні поворотні камери. Коштують вони, звичайно, чимало, але і встановлюють їх зазвичай на найбільш важливих ділянках території, коли якість безумовно превалює над питаннями бюджету. Швидкісні купольні відеокамери виробництва, наприклад, HikVision , Стоять зазвичай дійсно дорого, зате вони можуть похвалитися швидкістю повороту до 540 градусів в секунду. А це, на секундочку, приблизно один і дві третини повних обороту! Так, від такої камери не приховаєш.

До будь-якої швидкісний поворотну відеокамеру пред'являються жорсткі вимоги До будь-якої швидкісний поворотну відеокамеру пред'являються жорсткі вимоги. Так як подібні пристрої встановлюються на найбільш критичних ділянках, від них вимагається не тільки стабільна робота, а й можливість чітко зняти рухомих об'єктів, а при необхідності і оперативно збільшити його за допомогою зуму. Такі камери оснащуються не тільки чудовою оптикою, але і мають надзвичайно світлочутливої ​​матрицею, а також численними допоміжними системами, стабілізуючими зображення об'єкта, що рухається і компенсуючі можливі спотворення картинки, викликані рухами камери.

Поворотний механізм більшості камер працює в обох площинах - горизонтальній і вертикальної. Рухи обходу території камери можуть бути запрограмовані заздалегідь, щоб камера виконувала певний маршрут, ретельно оглядаючи територію. Виявивши рух за допомогою вбудованого детектора, відеокамера почне стежити за ним, а також передасть тривожний сигнал. Зрозуміло, камера може бути взята під прямий контроль оператором, якщо буде потрібно розглядати якийсь конкретний ділянку. Але наявність високоякісного зуму - обов'язкова умова для будь-якої швидкісний поворотною відеокамери .

Подібні пристрої можуть використовуватися для відеоспостереження як в приміщеннях, так і на вулиці. Швидкісні поворотні камери частіше мають купольну конструкцію, ніж циліндричну. «Начинка» у внутрішніх і вуличних відеокамер зазвичай знаходиться приблизно на одному і тому ж технологічному рівні, з тією лише різницею, що вуличні швидкісні відеокамери мають об'єктивами з великим (зазвичай до 6 мм) фокусною відстанню і захисним корпусом, який надійно охороняє їх від пилу , води і екстремальних температур. Дорогі моделі, втім, нерідко оснащуються варіофокальний об'єктивами зі змінною фокусною відстанню, що робить подібні камери по-справжньому універсальними.

Навряд чи хтось сперечатиметься з твердженням, що швидкісні поворотні камери являють собою чи не самі високотехнологічні та ефективні пристрої для відеоспостереження з числа представлених на ринку. Проте, стоять вони чимало - ціна флагманських моделей іменитих виробників може перевищувати позначку в сто тисяч рублів. За цю ціну клієнт отримає неймовірно технологічне, надійне і продуктивне пристрій з безліччю допоміжних систем і найширшим функціоналом. Втім, камери простіше (але не з бюджетного сегмента) можуть не так вже й суттєво поступатися топовим моделям в характеристиках, і коштувати при цьому втричі-вчетверо дешевше. Ціни на поворотні швидкісні купольні відеокамери в цілому стартують з позначки в двадцять тисяч рублів, плюс-мінус. Ключове слово тут «швидкісні» - прості камери, оснащені поворотним механізмом, коштують відчутно дешевше. Останні не здатні ефективно «вести переслідування» порушника, але цілком можуть відмінно оглядати територію, дотримуючись заздалегідь закладеною в них програмі.

Наскільки великий б не був бюджет, але тринькати гроші - ознака поганого тону. Далеко не завжди є необхідність встановлювати всюди дорогі швидкісні поворотні відеокамери за тридцять-п'ятдесят тисяч рублів, а то і дорожче. У багатьох випадках анітрохи не менш ефективна робота може бути досягнута при куди менших витратах. Поєднання звичайних стаціонарних відеокамер на другорядних ділянках підконтрольної території і швидкісних поворотних на найбільш важливих показує приголомшливі результати. У вузьких коридорах також немає необхідності встановлювати подібні дорогі пристрої - пара звичайних недорогих стаціонарних камер, які переглядають коридор з різних ракурсів, впораються з завданням нітрохи не гірше. І ще один момент: антивандальне виконання корпуса для швидкісної поворотної камери теж буде зовсім не зайвим, особливо з огляду на її вартість.

Новости