Хід у відповідь Psion

Старожил ринку кишенькових персональних комп'ютерів, компанія Psion, в черговий раз довела всьому світу, що її потенціал ще далеко не вичерпаний.

Нещодавно на виставці РС-Ехро, що проходила в Нью-Йорку, була представлена ​​нова серія кишенькових персональних комп'ютерів Psion Series 5. Як завжди, компанія Psion грунтовно підготувалася до виходу на ринок нового продукту. Продумано практично все: від функціональної наповненості комп'ютера і засобів розробки до цінової політики та маркетингової стратегії реалізації на американському ринку. Час появи новинки теж обрано не випадково. У самий розпал загальної галасу з приводу комп'ютерів з Windows РЄ 2.0 і одночасно з виходом специфікації Microsoft для мобільних систем під робочою назвою Mercury компанія Psion знову нагадала всім, хто є родоначальником покоління кишенькових ПК і законодавцем мод у цій галузі. В результаті дворічної роботи напів- чился технологічно закінчений продукт, який поєднує в собі традиції Psion з новими розробками компанії.

Новий комп'ютер базується на інтегрованому кристалі CL- PS7110, розробленому компанією Cirrus Logic на основі 32-розрядного процесора ARM 7100 і розміщується в ПЗУ операційної системи ЕРОС32 виробництва компанії Psion Software. CL-PS7110, створений завдяки малому розміру і низько- му енергоспоживанню процесорів ARM, містить на одному кристалі центральний процесор ARM7 з вбудованою кеш-пам'яттю і блоком управління основною пам'яттю, модуль управління РКІ-дисплеєм, асинхронний інтерфейс з підтримкою інфрачервоної зв'язку та інших периферійних пристроїв . Вибір архітектури ARM теж далеко не випадковий: оскільки вона легко масштабируема, в майбутньому не складе труднощів перейти з CL-PS7110 18,4 MHz на процесор StrongARM 233 MHz. Крім того, процесори ARM забезпечують більшу щільність коду (за деякими оцінками, на 20% вище, ніж у найближчих конкурентів). Це дозволило «втиснути» в обмежений обсяг ПЗУ Series 5 додаткові додатки.

НОВІ ІДЕЇ, НОВА КОНСТРУКЦІЯ ...

Конструктивно нова серія Psion значно відрізняється не тільки від своїх попередниць, але і від всіх інших представників цього класу пристроїв.

Ергономічний дизайн приносить задоволення при роботі, а низ дещо енергоспоживання і можливість використання недорогих акумуляторів дозволяють як завгодно довго перебувати поза офісом. Крім усього
іншого, Psion Series 5 досить міцний. Його корпус залишається цілим при падінні з півтораметрової ви- стільники (хоча подібні експерименти краще не проводити).

Візуально різниця з попередньою моделлю практично не ощуті- ма. Розміри нового комп'ютера 17 х х 8,9 х 2,2 см, вага становить 360 г в повністю «спорядженому» стані. Як і раніше електроживлення здійснюється від двох батарей ти- па АА, ресурсу яких вистачає для безперервної роботи комп'ютера протягом 3 5 - 4 0 годин. Резервне живлення (backup) підтримується стандартної іонолітіевой батареєю 3 V, передбачена також можливість підключення зовнішнього джерела живлення 6 V.

Користувачам повинна сподобатися клавіатура в стилі «ноутбук». Подібне рішення не зустріч- лось досі ні в одному з кишенькових ПК. При відкритті верхньої кришки клавіатура висувається вперед. Клавіші близькі за розмірами стандартним клавішах ноутбуків. Монохромний РК-дисплей з градаціями сіро го значно збільшений - до 133 х 50 мм, або 640 х 240 то- чек. На ньому вміщаються 26 рядків по 100 символів. Завдяки тому, що екран став чутливий до дотику, можливий пір'яний введення інформації. Ця функція відрегульована апаратно, і практично всі програми дозволяють вставляти в тіло документа рукописні фрагменти. Кут нахилу екрана фіксований і становить 30 градусів. Зображення чітке, і, завдяки підсвічуванню екрану, працювати з ним комфортно при будь-якій освітленості

Для зв'язку із зовнішнім світом Psion Series 5 оснащений швидкісним портом RS-232 (115 Kbps) і інфрачервоним портом, за допомогою яких можна підключити його до настільного ПК, принтера, модему і іншим периферійних пристроїв.

Psion Series 5 поставляється в двох модифікаціях: з 4 і 8 МВ внутрішньої пам'яті, яка організована більш економічно, ніж у третій серії Psion. За рахунок застосування технології Compact Flash вдалося значно здешевити зберігання інформації на зовнішніх носіях. Диски Compact Flash мають ємність від 1 до 10 МВ, при цьому ціна диска 10 МВ не перевищує $ 300. в той час як Flash SSD до Psion Series 3 ємністю 2 МВ коштував близько $ 480. Комп'ютер п'ятої серії оснащений одним слотом для установки дисків пам'яті.

Комп'ютер п'ятої серії оснащений одним слотом для установки дисків пам'яті

На передній панелі корпусу КПК розміщені три кнопки, призначені для запису і відтворення звукових повідомлень. Користувач може записати і в подальшому прослухати близько 35 хв звукової інформації, що перетворює Series 5 в аналог цифрового диктофона, причому для роботи немає необхідності відкривати корпус і висувати клавіатуру.

Поруч з дисководом для Flash- дисків розташований відсік для зберігання неактивного і не потребує будь-якого харчування пера.

НОВІ ОПЕРАЦІЙНА СИСТЕМА І ДОДАТКИ

ЕРОС32. розроблена компанією Psion Software, є операційною системою третього покоління. Вона являє собою компактну многозадачную 32- середовище, що дозволяє створювати додатки на C ++. Ця платформа побудована за модульним принципом і підтримує графіку, звук, пір'яний і клавіатурний вводи. ЕРОС32 можна успішно застосовувати не тільки в КПК, але і в інтелектуальних телефонах, мобільних мережевих комп'ютерах і т. Д. ОС працює з різними користувача інтерфейсами, спеціальними комунікаційними засобами, системами енергозбереження та може бути застосована там, де необхідні висока продуктивність і компактність одночасно. Про можливості ЕРОС32 можна судити і по тому, що близько 100 КВ коду, що виконується з ПЗУ, забезпечують роботу текстового редактора або електронних таблиць з вбудованими об'єктами, звуком, графікою, а також обмін даними з аналогічним ПО. встановленим на настільному ПК.

Керівництво холдингової компанії Psion Group в червні 1996 р прийняв рішення про виділення свого підрозділу, що займається створенням і модифікування операційної системи і додатків, в самостійну фірму Psion Software. З перших же днів її існування було оголошено про те, що операційна система ЕРОС32 відкрита для ліцензування.

Для ЕРОС32 в даний час створені два набори інструментів для розробників: комплект SDK C ++ і бейсікоподобний OPL32. Випуск Java SDK намічений на перший квартал 1998 р Уже в червні 1997 р кількість офіційних розробників програм для ЕРОС32 перевищило три з половиною сотні. На сьогоднішній день для Series 5 створено безліч фінансових, навігаційних, ігрових та інших програм.

На сьогоднішній день для Series 5 створено безліч фінансових, навігаційних, ігрових та інших програм

Інтерфейс нової операційної системи значно відрізняється від інтерфейсу ЕРОС16. Розробники відмовилися від ідеї фіксованих каталогів зі стандартизованими іменами для кожного з додатків. Файлова система побудована так само, як і в будь-який інший програмі. Любителі «бантиків» будуть задоволені, бо все звичні атрі
пляшок графічної ОС (папки, піктограми і т. д.) присутні тут в повному обсязі. Наявність кнопок швидкого доступу на передній панелі і пера дозволяє швидко завантажити потрібну програму, як стандартне, так і додаткове.

Розширено базовий набір додатків. У нього входять текстовий процесор, електронні таблиці, база даних, щоденник, будильники, світове час, калькулятор, ПО звукозапису, графічний редактор, ПО електронної пошти, Web-броузер і факсове додаток. Функціонально офісні додатки стали максимально наближеними до який став звичними для користувачів аналогічним продуктам сімейства Microsoft Office. Операційна система підтримує довгі імена файлів. У всіх додатках реалізована технологія OLE.

Крім цього, стандартні програмні додатки придбали безліч корисних властивостей і функцій. Текстовий процесор Word, наприклад, «навчився» працювати шрифтами WYSIWYG, панель інструментів можна включати і вимикати, полегшено форматування документа. Передбачена повна перевірка орфографії, але, на жаль, тільки тексту англійською мовою. Підготовлений документ експортується в формат RTF. Є можливість захисту документів паролем.

Електронні таблиці Sheet функціонально повторюють продукт Microsoft Excel. Створення графіків (в тому числі тривимірних), програмування складних формул, Автосуммирование - це далеко не повний перелік нововведень, доступних в новому Sheet. Windows-подібний інтерфейс, підтримка роботи пером і механізми OLE забезпечують зручність роботи.
Додаток управління базами даних Data не сильно відрізняється від свого аналога, реалізованого в Psion Series ЗС, однак значно змінений інтерфейс. Пов'язано це в першу чергу з загальними змінами, що відбулися з користувача інтерфейсами у всіх додатках ЕРОС32, і можливістю роботи пером. Непідготовленому користувачеві буде дуже легко освоїти нову Data. Можна не запам'ятовувати «гарячі» клавіші. Практично всі функції, реалізовані в додатку, викликаються шляхом маніпулювання пером на екрані комп'ютера. В поля бази даних можна вставити об'єкти, створені в інших додатках, в тому числі графічні зображення і звукові повідомлення.

В поля бази даних можна вставити об'єкти, створені в інших додатках, в тому числі графічні зображення і звукові повідомлення

З Ділового щоденника Agenda виключена функція перегляду місяця, практично не використовується в попередніх версіях продукту, проте з'явилися інші, що розширюють його можливості. Серед них індикація зовнішнім светодиодом про настання події, при якому спрацьовує будильник. Це дозволяє в повній мірі використовувати «тихий ALARM». У списки To-Do можна вставляти зображення. Наприклад, піктограму із зображенням літака можна асоціювати з поїздкою, телефону - з телефонним дзвінком і т. Д., Що значно покращує візуальне сприйняття записів Щоденника.

Додатки World і Time в Series 5 об'єднані в одне - Time, яке увібрало в себе всі функції, доступні в попередніх версіях. Значно збільшено кількість міст в базі даних, карта світу стала зовні привабливішою. Стандартних будильників тепер вісім. Перемикання між функціями програми здійснюва ляется за допомогою кнопок-піктограм, розташованих в правій частині екрана. У нижній частині екрана виводиться інформація про найближче подію, якому призначений сигнал будильника. Крім цього, в функції «карта світу» збережені висновок на екран інформації про поточний час в установленому користувачем місті, відстані від нього до місцезнаходження власника Psion і можливість внесення в базу даних інформації про нові географічні об'єкти.
Абсолютно новий додаток, яке включене в стандартний набір, Sketch, є графічним редактором, що підтримує роботу пером. Це дозволяє створювати рукописні графічні зображення (особистий підпис та ін.). Крім того, в редакторі є невелика бібліотека малюнків, що складається з 72 зображень, - від оргтехніки до картографічних елементів. У ньому реалізовані всі функції, властиві нескладному графічному редактору класу PaintBrush. Зображення, створені в Sketch, можна потім імпортувати в інші документи, використовуючи для цього або Clipboard, або викликавши Sketch з текстового процесора або редактора електронних таблиць. Безумовно, присутність цього продукту серед стандартних розширює фунціональном можливості Psion.

Комунікабельний - ЧОРТА справжній джентльмен

Способи спілкування з зовнішнім світом у Psion Series 5 залишилися принципово такими ж, як і у Series ЗС. Зв'язок з іншими пристроями здійснюється або через швидкісний порт RS-232, або через інфрачервоний комунікаційний порт. У стандартну поставку Series 5, на відміну від попередніх моделей, входить комплект PsiWin 2.0, що включає в себе CD-ROM з програмним забезпеченням PsiWin, що дозволяє переміщати інформацію з Psion на ПК і навпаки, виводити документи на принтер, підключений до ПК, конвертувати дані і т. д., а також комунікаційний шнур. Програмне забезпечення призначене для роботи в Windows 95 або Windows NT. Після інсталяції на жорсткий диск персонального комп'ютера на робочому столі з'являється піктограма Му Psion, і користувач може працювати з Psion, як з диском ПК. Причому ПО PsiWin саме відстежує, чи підключений Psion до порту, і автоматично встановлює зв'язок між ПК і Series 5. Як і в попередній версії, PsiWin дозволяє робити резервування інформації (Backup), що зберігається на дисках Psion, і її відновлення (Restore). Крім функцій переміщення файлів і backup-restore, PsiWin 2.0 конвертує файли, створені в попередніх версіях стандартного програмного забезпечення Psion, а також файли різних Windows-додатків в формат, прийнятний для Psion-додатків. На питанні сумісності даних додатків ЕРОС32 і Windows хотілося б зупинитися докладніше.
Якщо дані, підготовлені в додатках третьої серії, що функціонують під управлінням ЕРОС16, мали досить обмежену сумісність, в основному, з додатками Microsoft Office, то дані додатків ЕРОС32 без будь-яких проблем розпізнаються значно ширшим спектром продуктів провідних світових виробників програмного забезпечення.

Висновок документів на друк, як і раніше, здійснюється двома способами: використовуючи принтер, підключений до персонального комп'ютера, або безпосередньо. Series 5 працює практично з усіма найпоширенішими моделями Hewlett-Packard. Epson, Citizen, Canon. Для прямого друку потрібна наявність комунікаційного шнура Parallel Link. У додатковому програмному забезпеченні в даному випадку необхідності немає. Друк можна здійснювати з будь-якої програми. Для зручності роботи в кожному додатку є опція попереднього перегляду (Print Preview).

Крім принтера і ПК. Psion Series 5 прекрасно взаємодіє через інфрачервоний порт з собі подібними комп'ютерами, що дозволяє обмінюватися даними користувачам КПК, що знаходиться на відстані до п'яти метрів один від одного.

Psion Series 5 прекрасно взаємодіє через інфрачервоний порт з собі подібними комп'ютерами, що дозволяє обмінюватися даними користувачам КПК, що знаходиться на відстані до п'яти метрів один від одного

І звичайно ж, важко уявити собі КПК без можливості роботи з модемом. В Psion Series 5 підключення будь-якого Hayes-сумісного зовнішнього модему здійснюється до порту RS-232 за допомогою Serial Link - комунікаційного шнура, що входить в комплект поставки Psion Series 5. Другий спосіб - підключення модему PC Card через адаптер PC Card, що приєднується до того ж порту RS-232. Цей варіант є найоптимальнішим, хоча і більш дорогим, однак за допомогою адаптера PC Card до КПК можна підключити не тільки звичайний модем, а й цілий спектр периферійних пристроїв. Програмне забезпечення, що входить в базову поставку, дозволяє відправляти, приймати і виводити на друк факсимільні повідомлення. Крім досить зручного додатки EasyFax, існує можливість установки факсимільного драйвера вашого принтера. В цьому випадку при відповідних настройках факсимільні повідомлення можна відправляти з усіх програм, функцію друку.

В цьому випадку при відповідних настройках факсимільні повідомлення можна відправляти з усіх програм, функцію друку

Безсумнівно, перелік комунікаційних програм був би неповним, якби в базовій конфігурації були відсутні такі популярні в даний час Internet-додатки. Їх два: оболонка для роботи з електронною поштою E-mail і WWW-броузер Web.

Додаток E-mail дозволяє без будь-яких проблем приймати, обробляти і відправляти електронні листи, використовуючи поштовий сервіс Internet. Можна також з'єднатися з віддаленим сервером і проводити операції обробки пошти на ньому в режимі on-line. Існує можливість відправки факсимільних повідомлень. Броузер Web оптимізований для використання на КПК, що володіє обмеженими ресурсами. Підтримка графіки дає можливість в повній мірі оцінити всі достоїнства тієї чи іншої Web-сторінки. При необхідності графіку можна відключити.

Користувачеві, постигшему ази роботи з MS IE і Netscape Navigator, не складе особливих труднощів освоїти даний броузер.

Випустивши на ринок Series 5, компанія Psion сподівається утримати свої позиції в секторі надпортативний техніки. Якщо користувачі по достоїнству оцінять апаратно-програмні нововведення, а заявлена ​​сумісність з настільними системами за форматами файлів і обміну даними задовольнить не тільки новачків, а й професіоналів, альянс Microsoft і виробників НРС з Windows РЄ 2.0 отримає гідного конкурента.


Ви можете підписатися на наш Telegram-канал для отримання найбільш цікавої інформації

Новости