Hill + Knowlton Strategies

Автор: Марія Кузькіна   Віце-президент по роботі з клієнтами і глава московського офісу PBN H + K Strategies   2017 рік став успішним роком для нашого бізнесу: компанії продовжують інвестувати в PR, з'явилося більше запитів на корпоративні, споживчі комунікації і GR

Автор: Марія Кузькіна
Віце-президент по роботі з клієнтами і глава московського офісу PBN H + K Strategies

2017 рік став успішним роком для нашого бізнесу: компанії продовжують інвестувати в PR, з'явилося більше запитів на корпоративні, споживчі комунікації і GR.

Ми спостерігаємо зміни в запиті від клієнта: все менше брифів приходить на традиційний PR і виключно роботу із засобами масової інформації. Бренди більше зацікавлені в комплексному підході, який би працював в офлайні, digital і в соціальних медіа.

Що чекає ринок в 2018 році і які тренди будуть визначати його розвиток?

Інтегровані кампанії, де задіяні різні агентства від медійних до PR, коли розробка ідей для бренду спочатку створюється спільними зусиллями, а не кожним агентством окремо. Це допоможе створювати кампанії, які дозволять об'єднати і посилити кожен інструмент комунікацій для досягнення однієї мети. Останній приклад - зміна структури найбільшого комунікаційного холдингу в світі WPP за принципом «горизонтальності»: об'єдналися відразу кілька агентств, а також різні за профілем агентства починатимуть спільну роботу на більш ранніх етапах.

Fake news і втрата довіри: цей тренд продовжиться і в наступному році. PR буде відігравати важливу роль не тільки для вибудовування довірчих відносин із засобами масової інформації, а й для підтримки комунікацій з усіма зацікавленими сторонами: від лідерів думок до кінцевого споживача.

Осмислений підхід до роботи з інфлюенсерамі: залучення інфлюенсеров і блогерів переживає бум. Але наскільки бренди стратегічно підходять до цього питання? Ми бачимо багато точкових партнерств, які не працюють. Багато компаній переосмислять роль і ефективність відносин з інфлюенсерамі і почнуть вибудовувати довірчі і довгострокові відносини, спираючись на технології та аналітику при виборі майбутніх бренд-амбасадор.

Прагнення до короткострокового хайп і авторство мемів: якщо раніше ситуативний маркетинг був долею молодіжних брендів, то тепер все більше компаній прагнуть будь-що-будь «осідлати» навіть не новинну порядку, а порядок «хайпа» - популярних явищ в інтернеті. Ну і звичайно, кожен бренд мріє стати автором популярного мема. "Але це не точно".

Фокус на молодь: ми спостерігаємо високий попит на послуги по роботі з молодою аудиторією, при цьому в пріоритеті поки що саме мілленіали. Поступово з'являються і перші запити на комунікацію з центеніаламі, тут бренди більше зосереджені на побудову лояльного спільноти майбутніх споживачів. В цьому році наше агентство провело перше в Росії дослідження-порівняння цих поколінь на ринку, якими каналами вони довіряють (не просто користуються, а саме довіряють і чому), в наступному році ми плануємо його продовжити. Брендам потрібно активніше «виходити в молодої народ», тому що ми бачимо, що багато кампанії будуються на гіпотезах і уявленнях старшого покоління про молодшого, при цьому не враховуючи реальні переваги молодих хлопців (а вони іноді бувають дикими).

Зрощування онлайн і ТБ-просторів: герої інтернету будуть активніше мігрувати на ТБ, герої ТВ іноді запрошуватися в онлайн-простір, а журналісти, чиї імена і прізвища ми звикли чути в назві шоу на радіо або бачити під заголовком статті, будуть створювати свої авторські шоу на YouTube і канали в Telegram. Наприклад, подивіться новий канал трьох журналістів «Надія Теффі» .

Боротьба за увагу в потоці контенту: нічого нового, але бренд, який створює і вкладається в свій власний якісний контент або навіть медіа, буде виділятися на тлі інших. Тому власна редакція і продакшн-команда повинні стати звичайним явищем всередині агентства в 2018 році.

джерело: Sostav.ru

Що чекає ринок в 2018 році і які тренди будуть визначати його розвиток?
Але наскільки бренди стратегічно підходять до цього питання?

Новости